ITALIA
Condamnare
Un român a fost condamnat la 18 ani de închisoare, în Italia, pentru o crimă comisă în 2010 în regiunea italiană Puglia. Cătălin Costel Neacşu, de 27 de ani, a fost găsit vinovat de înjunghierea italianului Salvatore Lochi, de 59 de ani, în aprilie 2010, în localitatea italiană Manduria din regiunea Puglia. Victima a decedat după două luni de spitalizare. Judecătorul tribunalului din oarşul Taranto, Giuseppe Tommasino, l-a condamnat la 18 ani de detenţie pe imigrantul român, după ce procurorii ceruseră 24 de ani de închisoare. Potrivit procurorilor, mobilul crimei a fost jaful, dat fiind că în acea perioadă românul avea nevoie de bani pentru a reveni în România cu soţia şi cu copiii.
COREEA DE SUD
Confiscări
Coreea de Sud şi Singapore au confiscat recent materiale nucleare şi echipamente militare care urmau să ajungă în Iran prin încălcarea embargo-ului internaţional impus republicii islamice. Cele două operaţiuni au avut loc în ultimele şase luni, dar au fost dezvăluite abia de curând. „Autorităţile sud-coreene au descoperit peste 400 de tuburi suspecte într-un avion-cargo, în decembrie, pe aeroportul din Seul”, afirmă un diplomat, citând un raport transmis Comitetului de sancţiuni al Consiliului de Securitate ONU. Tuburile puteau fi utilizate la instalaţiile nucleare. În septembrie 2010, praf de aluminiu ce putea fi utilizat la rachete a fost găsit la bordul unei nave în portul Singapore. În ambele cazuri, încărcăturile urmau să ajungă în Iran.
PAKISTAN
Noi victime
Atacul unui avion american fără pilot, soldat cu cel puţin 35 de morţi, în nord-vestul Pakistanului, unde membrii al-Qaida şi luptători Taliban sunt în mod periodic vizaţi de rachetele CIA, a provocat moartea mai multor civili şi poliţişti, susţine un guvernator reprezentând Guvernul. Acest atac cu avion fără pilot este cel mai sângeros din ultimii trei ani şi al şaptelea în nouă zile. Patru rachete au distrus o casă dintr-o zonă numită New Adda, în comuna Datta Khel, în districtul tribal Waziristanul de Nord, bastion al luptătorilor Taliban pakistanezi şi al-Qaida.
BAHREIN
Arme împotriva demonstranţilor
Poliţia din Bahrain a deschis focul, ieri, asupra manifestanţilor din localitatea şiită Deih, la vest de Manama. Potrivit lui Nabil Rajab, director al Centrului din Bahrain pentru Drepturile Omului, apropiat de opoziţie, poliţiştii au tras cu puşti de vânătoare şi au aruncat grenade lacrimogene în câteva sute de persoane care ieşiseră în stradă, într-o manifestaţie spontană. Autorităţile au anunţat că adunările, marşurile şi manifestaţiile sunt interzise pe viitor în ţară. Înn replică, Iranul şi-a rechemat ambasadorul de la Manama, pentru a protesta faţă de reprimarea manifestanţilor şiiţi de către puterea sunnită.
YEMEN
Lider arestat
Autorităţile yemenite l-au arestat pe liderul Al-Qaida în provincia sudică Abyane, unul dintre fiefurile reţelei extremiste din Yemen, Khaled Baterfi. Bărbatul, de 36 de ani, care se autointitulează „emirul din Abyane”, a fost arestat împreună cu un alt membru al reţelei la Taez, la sud de Sanaa. Acesta l-a înlocuit la conducerea reţelei în această provincie pe Jamil al-Anbari, ucis într-un raid în martie 2010. Această provincie se confruntă în mod periodic cu atacuri împotriva membrilor forţelor de securitate. Autorităţile desfăşoară o luptă împotriva al-Qaida în Peninsula Arabă, creată în urma fuziunii organizaţiilor yemenită şi saudită ale reţelei lui Osama ben Laden, care este activă în sudul şi estul Yemenului. Preşedintele Ali Abdallah Saleh este contestat de manifestanţi care îi cer plecarea
ARMENIA
Proteste
Mii de opozanţi ai Guvernului armean ocupau, ieri, o piaţă centrală din Erevan, după plecarea poliţiei. Piaţa a fost ocupată după o manifestaţie a opoziţiei în capitală, care a reunit peste 12.000 de persoane. Manifestanţii cer demisia Guvernului, urmând modelul mobilizării din unele ţări arabe. Pe 1 martie, o altă manifestaţie de protest faţă de autorităţi, organizată cu ocazia împlinirii a trei ani de la violenţele din această ţară din Caucaz, a reunit peste 10.000 de persoane la Erevan. Zece persoane, între care doi poliţişti au fost ucişi în violenţele din 1 martie 2008 în Armenia, după 11 luni de proteste faţă de victoria în alegerile prezidenţiale a lui Serge Sarkissian în faţa lui Levon Ter-Petrossian.
POLONIA
Imigraţie masivă
Peste 500.000 de polonezi ar putea emigra anual în Germania şi Austria după ce ambele ţări vor liberaliza accesul pe piaţa muncii pe data de 1 mai, conform estimărilor unor experţi polonezi. Trei scenarii trebuie luate în considerare în legătură cu deschiderea pieţei muncii în Germania şi Austria, anunţă Izabela Grabowska-Lusinska, expert la Centrul de cercetări în domeniul imigraţiei al Universităţii din Varşovia. Primul scenariu se referă la plecarea a 415.000 polonezi anual în Germania, inclusiv a 350.000 de sezonieri, la care s-ar adăuga 100.000 de polonezi ce ar merge în Austria. Al doilea scenariu prevede că zeci de polonezi ar putea părăsi Marea Britanie, afectată în continuare de criza economică, pentru a se stabili în Germania. O a treia variantă, evocată de Camera de Comerţ şi Industrie polonezo-germană, prevede că numărul emigranţilor polonezi riscă să fie de două ori mai mare decât în primul scenariu. Grabowska-Lusinska apreciază totuşi că acest scenariu pare puţin probabil. Ministrul polonez al Muncii, Jolanta Fedak, a declarat că oficialii de la Varşovia nu se tem de un exod al forţei de muncă după liberalizarea accesului la locuri de muncă în Germania şi Austria.
SUA
Captură de droguri
Poliţia americană din domeniul luptei contra drogurilor a confiscat stocul de anestezic thiopental importat de statul Georgia pentru execuţii, din cauza provenienţei îndoielnice. Autorităţile penitenciare din Georgia, care au executat, deja, un bărbat, cu anestezicul importat, la sfârşitul lunii ianuarie, nu au răspuns mai multor cereri. Dar, fără anestezic, statul nu mai poate continua execuţiile cu injecţie letală, condamnaţii putând suferi din cauza injectării în vene a celor două produse, unul paralizându-le muşchii, iar celălalt oprindu-le inima. Această confiscare a avut loc la trei săptămâni după ce secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a primit o scrisoare din partea avocatului lui Andrew Grant DeYoung, un condamnat care aşteaptă să fie executat în curând, prin care acesta condamnă condiţiile în care s-a desfăşurat importul. După epuizarea stocului de thiopental, în vara lui 2010, acesta nu va mai fi produs în SUA, de singurul laborator farmaceutic care îl fabrica, din cauza utilizării acestuia în execuţiile capitale. State ca Oklahoma, Ohio sau Texas au hotărât să utilizeze în locul acestuia un anestezic veterinar, pentobarbitalul. Dar, alte state, precum California sau Georgia au importat thiopental produs în Marea Britanie.