THAILANDA
Români arestaţi pentru fraudă
Patru români, trei bărbaţi şi o femeie, au fost arestaţi în weekend şi puşi sub acuzare pentru fraudă bancară prin skimming în Trailanda. Cei patru au fost arestaţi duminică, în Patong, fiind suspectaţi de fapte similare şi în Phuket. Românii au fost prezentaţi de către autorităţi presei locale, în cursul zilei de ieri. Ei sunt suspectaţi că instalau dispozitive de skimming pe bancomate, cu ajutorul cărora reţineau codurile PIN ale cărţilor de credit aparţinând unor clienţi ai băncilor prejudiciate. Ulterior, ei făceau retrageri ilegale, folosind informaţiile confidenţiale obţinute fraudulos.
CEHIA
Criminal român prins
Un român condamnat de Tribunalul Prahova la 21 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi dat în urmărire internaţională din 2006 a fost prins de poliţişti în Praga, a anunţat, ieri, Poliţia Română. Gheorghe V., dat în urmărire internaţională în 2006, a fost prins vineri, în Praga, în urma schimbului de date şi informaţii prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a implicării ataşatului de Afaceri Interne acreditat în Cehia. În momentul în care a fost prins de autorităţile cehe, românul s-a legimitat cu acte false. El urmează să fie predat autorităţilor române, pentru a fi încarcerat.
MAREA BRITANIE
Avion prăbuşit
Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit, după ce avionul uşor în care se aflau s-a prăbuşit peste un cablu de înaltă tensiune, în sudul Ţării Galilor. Accidentul a avut loc duminică, avionul de mici dimensiuni fiind la un pas de a lovi o casă. Autorităţile locale au spus că accidentul putea deveni o tragedie, zona în care aparatul de zbor s-a prăbuşit fiind extrem de aglomerată în weekend. Unul dintre bărbaţii aflaţi la bordul aparatului de zbor a murit pe loc, iar un altul a suferit răni uşoare, care nu îi pun viaţa în pericol. Anchetatorii nu au stabilit deocamdată cauza accidentului, însă merg pe pista unei defecţiuni tehnice la aeronavă.
BRAZILIA
Inundaţii catastrofale
Peste 20.000 de persoane au fost obligate să îşi abandoneze casele, din cauza ploilor şi inundaţiilor care afectează de patru zile sudul Braziliei. Începând de joi, precipitaţiile au provocat moartea a 11 persoane, după inundaţii şi alunecări de teren. În zona Parana, 8.800 de persoane au fost nevoite să îşi abandoneze casele. În statul Rio Grande do Sul, aproximativ 3.000 de persoane au rămas fără locuinţe, după ce acestea au fost distruse de inundaţii. Nouă persoane au murit în Rio Grande do Sul, majoritatea fiind persoane în vârstă, care nu au reuşit să iasă la timp din case. Numeroşi localnici s-au refugiat pe acoperişuri şi au fost evacuaţi cu elicoptere. În statul Santa Catarina, aproximativ 10.800 de persoane au rămas fără adăpost. Importante precipitaţii sunt aşteptate în sudul Braziliei, în următoarele zile.
AFGANISTAN
Atentat sângeros
Cel puţin 33 de persoane au fost ucise şi alte 42 de rănite, ieri, într-un atentat sinucigaş, comis împotriva unui centru de recrutare al armatei din Kunduz, unul dintre principalele oraşe din nordul ţării. A avut loc un atentat sinucigaş în centrul de recrutare militară din oraşul Kunduz. Majoritatea celor care au fost ucişi sunt candidaţi la înrolarea în armată. Afganistanul este în mod regulat afectat de atentate sinucigaşe revendicate de rebelii talibani, care vizează în special armata şi poliţia locale.
BOSNIA – HERŢEGOVINA
Condamnaţi la plata unor compensaţii exilaţilor
Radovan Karadzici şi Biljana Plavsici, doi foşti lideri ai sârbilor-bosniaci, au fost condamnaţi de justiţia franceză la plata unor compensaţii exilaţilor bosniaci, o decizie inedită în Europa. ”Acest lucru nu va alina niciodată suferinţele trăite dar este o mare victorie pentru noi”, a reacţionat Zuhra Kovaci. Instalaţi la Angers (vestul Franţei), Zuhra Kovaci, soţul ei şi cei doi copii au iniţiat acţiunea judiciară în 2005. La 13 ani după fuga din Bosnia, familia i-a dat în judecată pe fostul preşedinte al Parlamentului sârbilor din Bosnia, Momcilo Krajisnik, pe fostul lider politic Radovan Karadzici, pe fostul preşedinte Biljana Plavsici şi pe fostul lider militar Ratko Mladici, aflat încă în libertate. În aprilie 1992, la începutul conflictului bosniac, familia Kovaci şi-a părăsit casa din Foca, localitate situată în prezent la frontiera dintre Bosnia şi Muntenegru. Soţii Kovaci solicitau compensaţii în valoare de un milion de euro. Justiţia franceză a declinat competenţa judecării lui Krajisnik şi a cerut elemente suplimentare pentru stabilirea responsabilităţii lui Mladici. În schimb, Tribunalul din Paris i-a condamnat pe Plavsici şi Karadzici la plata unor compensaţii de 200.000 de euro familiei. ”Este o premieră”, a declarat avocatul familiei Kovaci, Ivan Jurasinovici.
BULGARIA
Protestele transportatorilor
Transportatorii rutieri bulgari au organizat proteste la staţiile de alimentare cu combustibili, denunţând creşterile preţurilor la carburanţi. Protestele sunt paşnice şi includ blocarea staţiilor de alimentare, cât mai mult timp, alimentând cantităţi mici de carburant, aşa cum au procedat duminică şi proprietarii autoturismelor. În oraşul Ruse, aproximativ 40 de camioane au mers să alimenteze la patru staţii, fiind susţinuţi de numeroşi proprietari de autoturisme.
INDIA
Presupuşi piraţi somalezi capturaţi
Marina indiană a capturat 61 de presupuşi piraţi somalezi şi a salvat 13 pescari, după un schimb de focuri cu o ambarcaţiune a piraţilor în Marea Arabiei, a declarat, ieri, un purtător de cuvânt. ”Am reţinut 74 de persoane în total, dintre care 61 sunt suspectate că ar fi piraţi somalezi, în urma unei operaţiuni lansate sâmbătă seara, în apele teritoriale indiene din Marea Arabiei, numită de asemenea şi Marea Omanului”, a indicat purtătorul de cuvânt al marinei indiene P.V.S. Satish. 13 pescari care fuseseră luaţi în captivitate de pe un pescador sub pavilionul Mozambicului au fost eliberaţi în urma unui schimb de focuri produs la aproximativ 1.100 km de coasta occidentală indiană. Naţionalitatea acestora nu a fost dezvăluită. Marina indiană anunţă într-un comunicat că vasul său de intervenţie rapidă INS Kalpeniu a făcut uz de tiruri de foc în proporţie limitată, după ce a fost atacat. Luna trecută, India a fost pus în gardă contra unei ameninţări în creştere a actelor de piraterie în zona coastei sale de sud-vest, după arestarea a 28 de somalezi în apele indiene, suspectaţi că au lansat atacuri contra unor nave. Somalia este cunoscută că a devenit bază a piraţilor care cutreieră Golful Aden şi Oceanul Indian şi ape mult mai îndepărtate, sechestrând nave, în scop de răscumpărare.
YEMEN
Ciocniri violente
Cel puţin 30 de persoane au fost rănite când poliţia a deschis focul asupra protestatarilor, ieri, în estul Yermen. Guvernatorul Naji Ali al-Ziady din provincia Marib ar fi fost rănit. Protestatarii din Marib au fost atacaţi de forţele de ordine în timp ce se îndreptau spre sediul guvernatorului, pentru a cere demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Poliţia a tras şi asupra protestatarilor din Jawf. Poliţia a arestat patru jurnalişti în Sanaa, ieri. Cei doi britanici şi doi americani sunt ţinuţi pe aeroportul din Sanaa, până la plecare. Violenţele vin la o zi după ce 70 de protestatari au fost răniţi în Sanaa.
BAHRAIN
Legea marţială
Mai mulţi parlamentari proguvernamentali i-au cerut regelui din Bahrain să impună legea marţială pentru trei luni, în condiţiile în care ţara se confruntă cu manifestaţii. Apelul vine după ciocnirile dintre protestatari şi poliţie, ce au provocat spitalizarea a peste 1.000 de persoane. Au fost răniţi şi medici. Cel puţin cinci persoane sunt în stare critică şi cel puţin două persoane şi-au pierdut vederea. Duminică, Guvernul a negat folosirea disproporţionată de forţă împotriva protestatarilor. Parlamentarii i-au cerut regelui să sporească restricţia de circulaţie şi să desfăşoare forţele de securitate în regat. Peste 1.000 de militari saudiţi care fac parte din forţa Consiliului de Cooperare din zona Golfului (CCG) au sosit în Bahrain, duminică seara, iar autoritatea de comandă o va avea ţara-gazdă. Militarii saudiţi sunt parte a forţei comune a CCG, supranumită Scutul Peninsulei, înfiinţată în 1984. În afară de Arabia Saudită, din CCG mai fac parte Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Omanul şi Kuwaitul. Cotidianul ”Alyam”, apropiat de familia regală Al-Khalifa, a relatat că ”forţele CCG au venit în Bahrain pentru a participa la menţinerea ordinii”. CCG a exprimat încă o dată solidaritatea cu autorităţile din Bahrain, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent. Pe 10 martie, CCG a decis crearea unui fond de dezvoltare de 20 de miliarde de dolari, pentru ajutarea Bahrainului şi Omanului, ţări care se confruntă cu proteste antiguvernamentale. Organizaţia a promis că va face faţă cu fermitate oricărei ameninţări la securitatea vreunuia dintre membri. În Bahrain, protestatarii cer reforme politice şi o veritabilă monarhie constituţională, existând şi solicitări pentru retragerea de la putere a dinastiei Al-Khalifa.