Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Martie 2011 / 00:00 750 accesări

SUA

Români acuzaţi de furt

Doi români sunt acuzaţi că au furat bani din vestiarele clienţilor unui centru de fitness, urmând să fie prezentaţi instanţei în 17 martie. Dan Stoica, de 23 de ani, şi Robert Crianga, de 20 de ani, din Chicago sunt acuzaţi de furt din avutul privat, în legătură cu un incident petrecut pe 3 martie, la un centru de fitness. Un prim incident a avut loc în 27 februarie, în jurul orei 14.45, când un bărbat a reclamat lispa a 250 de dolari din dulapul personal de la centrul de fitness. Acesta le-a spus poliţiştilor că doi bărbaţi, identificaţi ulterior ca fiind Dan Stoica şi Robert Crianga, şi care vorbeau o limbă care semănă cu româna, se învârteau prin preajmă şi părea că se pregătesc să fure. Reprezentanţii cenrtului de fitness au analizat înregistrările video şi i-au văzut pe cei doi suspecţi lângă piscină în jurul orei 14.30 şi părăsind clădirea în jurul orei. 15.30. Unul dintre angajaţi l-a identificat pe unul dintre suspecţi, pe care îl ştia de la liceu. După ce cei doi suspecţi au fost duşi la secţia de poliţie, un alt client al centrului de fitness a reclamat lipsa sumei de opt dolari din vestiarul său. Cei opt dolari au fost găsiţi în buzunarul pantalonilor lui Robert Crianga.

BULGARIA

Cu maşina în aeroport

Un şofer de 25 de ani, din oraşul dunărean Svishtov, a intrat cu maşina, duminică, în incinta clădirii aeroportului din Sofia. În urma impactului, mai multe ferestre au fost sparte, maşina rulând încă şapte metri în incinta clădirii. Incidentul a produs numai pagube materiale. Şoferul a fost supus examinării la unitatea de urgenţă a spitalului Pirogov din Sofia. În prezent, este deţinut în arestul Poliţiei din Sofia.

Accidentul a avut loc pe fondul protestelor şoferilor bulgari faţă de creşterea preţului combustibililor. Mii de şoferi bulgari au protestat, ieri, la Sofia şi în alte oraşe, faţă de scumpirea carburanţilor, al căror preţ a crescut cu 40% de la începutul acestui an. La Sofia, sute de maşini au blocat mai multe intersecţii, înainte de a se îndrepta către două pieţe din apropierea sediului Parlamentului. La Plovdiv, sute de maşini au blocat ieri staţiile de alimentare cu carburanţi, iar la Blagoevgrad, Veliko Tîrnovo, Sevlievo şi Shumen şoferii au protestat cumpărând cantităţi mici de carburanţi şi îngreunând activitatea staţiilor. Principalele lanţuri de benzinării sunt aprovizionate de singura rafinărie din Bulgaria, ce aparţine companiei ruse Lukoil.

GERMANIA

Protest împotriva energiei nucleare

Circa 60.000 de persoane au făcut un lanţ uman în Germania pentru a protesta împotriva energiei nucleare, în sud-vestul ţării, potrivit unui grup de ecologişti, în timp ce ameninţarea unui accident nuclear plana asupra Japoniei. Protestul s-a întins pe 45 de kilometri, între o centrală nucleară din Neckarwestheim şi oraşul Stuttgart, capitala landului Baden-Wurttemberg. În acest land, peste două săptămâni, vor fi alegeri regionale extrem de importante pentru cancelarul Merkel. Partidul său conservator, Uniunea Creştin-Democrată, riscă să fie detronat în acest land, după o jumătate de secol de supremaţie, de către ecologişti şi social-democraţi, din cauza, mai ales, a uneo puternice mişcări de contestare a unui vast şantier de renovare din jurul gării din Stuttgart. Parlamentul german a votat în toamna lui 2009 prelungirea duratei de exploatarea a centralelor nucleare, respingând astfel oprirea progresivă hotărâtă de Guvernul Gerhard Schroeder.

YEMEN

Victime

Cel puţin şapte manifestanţi au fost împuşcaţi mortal, iar alte câteva sute au fost răniţi sâmbătă în cursul confruntărilor între protestatari şi forţele de ordine din Yemen. Potrivit martorilor, sute de manifestanţi au fost răniţi după ce poliţia ar fi utilizat gaze toxice. Autorităţile susţin că au utilizat doar gaze lacrimogene. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a denunţat utilizarea excesivă a forţei de către poliţie. Violenţele au continuat duminică, când zeci de manifestanţi au fost răniţi la Sanaa în confruntări cu susţinători ai regimului. Aflat la putere de 32 de ani, Ali Abdallah Saleh, un aliat al SUA, a multiplicat în ultima vreme gesturile pentru calmarea situaţiei, pe fondul protestelor cauzate de sărăcie şi de rata ridicată a şomajului.

OMAN

Puteri legislative

Sultanul Qabous al Omanului a decis, ieri, să acorde puteri legislative Adunării Consultative, după săptămâni de manifestaţii pentru reforme politice pe fondul nemulţumirilor sociale. Acest organism este format dintr-un Consiliul Consultativ ales din 83 de membri şi un Consiliu de Stat, un fel de Senat, compus din 57 de membri desemnaţi. Cele două camere nu au în prezent decât un rol consultativ pe lângă guvern, acesta fiind cel care se ocupă de îndeplinirea politicii generale definite de sultan. În acelaşi decret, sultanul Qabous a cerut unei comisii ca, în decurs de 30 de zile, să prezinte un amendament la Constituţie pentru a permite acordarea de puteri legislative adunării consultative. Sultanul Omanului a mai decis şi o creştere semnificativă a pensiilor între 50 şi 100%. În faţa protestelor care au început pe data de 27 februarie în Oman, sultanul Qabous a procedat la 8 martie la o importantă remaniere ministerială, înlăturând miniştrii acuzaţi de corupţie. Înainte de această remaniere, a mai anunţat crearea a 50.000 de locuri de muncă, ajutoare pentru şomeri şi alte măsuri sociale.

Omanul împarte cu Iranul controlul asupra strâmtorii Ormuz, pe unde trece aproximativ 40% din traficul mondial de tancuri de petrol, şi joacă un rol important de mediator între Iran şi Occident, date fiind relaţiile sale puternice atât cu regimul de la Teheran, cât şi cu administraţia de la Washington.

CEHIA

Incidente

Circa 20 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, în timpul unui marş organizat de extrema-dreaptă cehă la Novi Bizdov, unde tensiunile dintre populaţia majoritară şi etnicii romi s-au intensificat în ultimele luni. Circa 400 de membri şi simpatizanţi ai Partidului Muncitoresc al Justiţiei Sociale au defilat pe străzile oraşului Novi Bizdov, unde municipalitatea i-a acuzat recent pe membrii comunităţii rome că ar fi vinovaţi de creşterea ratei criminalităţii. Circa 200 - 300 de militanţi împotriva rasismului şi anarhişti au participat, sâmbătă, la o contramanifestaţie, organizată în acelaşi oraş.

PORTUGALIA

Împotriva măsurilor de austeritate

Câteva sute de mii de portughezi au manifestat, sâmbătă, la Lisabona şi în alte zece oraşe din ţară împotriva măsurilor de austeritate decise de Guvern. Circa 200.000 de protestatari au scandat sloganuri pentru măsuri de combatere a şomajului, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru tineri şi împotriva scăderii nivelului de trai. Manifestaţiile, care au fost paşnice, au fost organizate de un grup intitulat pe Internet Generaţia împotmolită. Guvernul portughez a anunţat, vineri, un nou pachet de măsuri de ajustare în vederea reducerii deficitului bugetar cu 3,7%, în perioada 2012 - 2013.

AZERBAIDJAN

Arestări în rândul opoziţiei

Poliţia din Azerbaidjan a reţinut, sâmbătă, zeci de militanţi ai opoziţiei care încercau să organizeze manifestaţii în capitala Baku pentru a doua zi consecutiv, după modelul mobilizării din statele nord-africane. Un grup de circa 200 de militanţi din principalul partid de opoziţie, Musavat, s-au adunat în centrul capitalei scandând „Libertate!” şi „Demisia!”, dar au fost rapid dispersaţi de poliţie. Zeci de manifestanţi, între care doi vicepreşedinţi ai formaţiunii, au fost reţinuţi şi luaţi de autocare ale poliţiei. Unii dintre ei au fost eliberaţi în scurt timp. Ministerul de Interne azer a precizat într-un comunicat că sâmbătă au fost arestate 50 de persoane, 30 fiind ulterior eliberate, iar 20 rămân închise şi vor fi aduse în faţa justiţiei. Preşedintele azer Ilham Aliev, care i-a succedat în 2003 tatălui său Gaidar Aliev, a fost reales în 2008 şi a obţinut ulterior prin referendum abolirea limitei de două mandate consecutive de cinci ani.

EGIPT

Arestări

Doi bărbaţi având legături politice cu Hosni Mubarak, fostul lider al Egiptului, au fost arestaţi pentru organizarea atacului întreprins pe spatele unor cai şi cămile asupra protestatarilor din Piaţa Tahrir, în zilele când manifestanţii cereau demisia preşedintelui. Parchetul din Cairo a anunţat, sâmbătă, arestarea lui Abdel Nasser al-Jabari şi Youssef Khattab. Ambii au fost membri ai Parlamentului dizolvat şi făceau parte din Partidul Naţional Democratic al fostului preşedinte Hosni Mubarak. Imaginile cu oameni călărind cai şi cămile care, în luna februarie, au dat buzna peste protestatarii din piaţă biciuindu-i au făcut înconjurul lumii în timpul revoltelor egiptene şi mulţi observatori consideră că acesta a fost un moment de cotitură în îndepărtarea regimului lui Mubarak.

ALGERIA

Anularea stării de urgenţă

Deputaţii algerieni au adoptat, ieri, ordonanţa care prevede anularea stării de urgenţă instituită în anul 1992 pe fondul operaţiunilor de combatere a Islamismului. Adunarea Naţională Populară a adoptat două ordonanţe decise de preşedintele Abdelaziz Bouteflika pe 23 februarie, cea privind participarea armatei la misiuni de menţiunere a ordinii publice în situaţii de excepţie şi cea care înlocuieşte detenţia administrativă cu posibilitatea plasării în detenţie la domiciliu. Membrii Alianţei prezidenţiale, Frontul Eliberării Naţionale, Adunarea Naţională Democratică şi Mişcarea socială pentru Pace, deţin 249 de locuri din totalul de 389. Deputaţii opoziţiei nu au participat la vot.

IRAN

Proces reluat

Procesul celor trei cetăţeni americani acuzaţi de spionaj în Iran va fi reluat pe 11 mai, anunţă Alireza Avaie, un oficial din cadrul Ministerului iranian al Justiţiei. Prima audiere a avut loc pe data de 6 februarie. Doar doi dintre cei trei americani, Josh Fattal, de 28 de ani şi Shane Bauer, de 28 de ani, mai sunt deţinuţi în Iran. O altă americancă, Sarah Shourd, de 32 de ani, eliberată pe cauţiune în septembrie, este judecată în lipsă. Cei trei americani au fost arestaţi pe data de 31 iulie 2001 la frontiera irakiană, după ce pătrunseseră din greşeală în Iran venind din provincia irakiană Kurdistan.

Taguri articol


12