CANADA
Necazuri de român
Un român este judecat pentru că a refuzat să fie testat cu etilotestul de către cinci ofiţeri de poliţie canadieni, aceştia din urmă dezbrăcându-l complet şi filmându-l gol în secţia de poliţie. Şoferul de tir Mario Cosa (36 de ani) a apărut în faţa instanţei din Toronto, luni, în cadrul unei audieri la care a fost vizionată şi caseta video cu bărbatul dezbrăcat de poliţişti, printre care se afla şi o femeie. Avocatul acestuia a spus că nu s-ar mai fi aflat în sala de judecată dacă acest tratament i-ar fi fost aplicat unei femei, subliniind că nu pare la fel de grav ce i s-a întâmplat clientului său, însă este. Procurorii, pe de altă parte, spun că după ce i s-a făcut o percheziţie corporală, Cosa a refuzat să-şi pună hainele pe el şi că a fost nepoliticos cu poliţiştii, astfel că ofiţerii nu au avut de ales şi l-au dus gol pe holurile secţiei, până la celula în care a fost reţinut. Autovehiculul la volanul căruia se afla românul a fost oprit de poliţişti în februarie 2009, în Toronto. Acesta a refuzat că se supună testării pentru stabilirea alcoolemiei, după ce a fost legat cu cătuşe de o masă dintr-un birou al poliţiei rutiere, timp de două ore. Bărbatul nu are cazier, însă poliţiştii canadieni au insistat să fie verificat complet, sub pretextul unor “îngrijorări referitoare la identitatea sa”. El a cerut un traducător în timpul audierii la secţia de poliţie, însă ofiţerii nu i-au îndeplinit dorinţa, deşi bărbatul nu vorbeşte limba engleză. Procesul va fi reluat în 26 aprilie, când instanţa îşi va pronunţa sentinţa.
SUA
Fraudă cu iz românesc
Un rus care a intrat în SUA în baza unei vize de schimb cultural este judecat pentru o fraudă online în care ar fi implicaţi mai mulţi cetăţeni români, informează “Pittsburgh Tribune”. Sanjar Alamanov (26 de ani) este acuzat că a convins mai multe persoane să cumpere produse afişate pe site-ul Craiglist, bunuri care de fapt nu existau. Alamanov şi un alt cetăţean străin locuiau într-un hotel din Pittsburgh, sub identităţi false. Ei colectau banii viraţi de clienţi, aceştia din urmă neprimind niciodată produsele cumpărate. Banii erau apoi trimişi unor persoane din România care erau implicate în frauda online, potrivit procurorilor de caz.
GRECIA
Incendiu la un depozit chinez din Atena
Şase persoane, între care doi copii, şi-au pierdut viaţa într-un incendiu, ieri dimineaţă, la un depozit chinez din Atena, au declarat serviciile de pompieri din oraş. Incendiul din cartierul Egaleo a distrus parterul şi două etaje ale clădirii. Imobilul era utilizat ca depozit, probabil pentru activităţi în domeniul textil, dar s-ar părea că mai multe persoane trăiau acolo. Incendiul a izbucnit la parter şi i-a blocat pe cei aflaţi în interior, probabil cetăţeni chinezi. Originea incediului nu este cunoscută.
SPANIA
Jaf la mănăstire
Poliţiştii spanioli au anunţat, ieri, că persoane necunoscute au furat 1,5 milioane de euro, păstraţi în saci din plastic, dintr-o mănăstire din Zaragoza. Călugăriţele au sunat la poliţie în dimineaţa zilei de 28 februarie, spunând că uşile mănăstirii au fost forţate şi că o importantă sumă de bani a dispărut din incintă. Poliţiştii au declanşat o anchetă pentru a-i găsi pe hoţi, dar şi pentru a stabili de ce călugăriţele păstrau 1,5 milioane de euro în saci din plastic. Călugăriţele au spus că este vorba despre bani economisiţi de-a lungul anilor. Acestea locuiesc în izolare şi se dedică, în special, legării cărţilor, potrivit site-ului lor de internet. De asemenea, o călugăriţă vinde tablouri, ceea ce ar putea explica suma mare de bani economisită. Artista Isabel Guerra este din ce în ce mai apreciată în Spania, unele tablouri ajungând la preţul de 48.000 de euro.
ITALIA
Mafioţi arestaţi
41 de presupuşi membri ai mafiei au fost arestaţi ieri, într-o operaţiune desfăşurată în Italia, Germania, Canada şi Australia, ce a vizat mafia din Calabria. Ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, a salutat acţiunea ca ”derosebit de importantă, pentru că a dat o lovitură dură intereselor mafiei calabreze în Italia şi în străinătate”. Unul dintre cei arestaţi a fost identificat ca fostul primar al oraşului australian Stirling, Tony Vallelonga. Printre cele şase persoane arestate în Germania figurează un cap al mafiei calabreze, Bruno Nesci. Acesta coordona activităţile organizaţiei în Germania. Anchetatorii spun că operaţiunea a confirmat că mafia calabreză şi-a extins, în ultimii ani, activităţile criminale de la baza tradiţională din Calabria. Mafioţii din străinătate menţin contactul cu baza din Calabria, pe care o vizitează periodic, pentru a primi ordine.
COLUMBIA
Angajaţi din domeniul petrolier răpiţi
23 de angajaţi ai unei companii care are contract cu grupul petrolier canadian Talisman au fost răpiţi în estul Columbiei, a declarat purtătorul de cuvânt al firmei, Tomas Rueda. Toţi angajaţii răpiţi sunt cetăţeni columbieni. Informaţia a fost confirmată de guvernatorul departamentului Vichada, unde a avut loc incidentul. Trei bărbaţi au pătruns în tabăra unde lucrau angajaţii. Le-au cerut persoanelor să îi însoţească, a declarat guvernatorul Juan Carlos Avila, precizând că Forţele Aeriene au început căutări în regiunea situată în apropierea localităţii Cumaribo, la 600 de kilometri est de Bogota. În regiune operează grupul Front 16, afiliat gherilelor marxiste FARC, dar şi bande criminale. O sursă din cadrul anchetei a declarat că autorităţile privilegiază ipoteza implicării FARC. Gherilele FARC, create în 1964 şi acţionând pe 50% din teritoriul Columbiei, au aproximativ 8.000 de membri, conform estimărilor oficiale.
MEXIC
Schimb de focuri mortal
18 persoane au murit luni, într-un schimb de focuri între grupări armate rivale într-o localitate din statul Tamaulipas (nord-est), frontalier cu SUA şi afectat de un val de violenţe legate de traficanţii de droguri, a anunţat guvernul regional. Acesta nu a precizat nici identitatea victimelor, nici numele grupărilor implicate în incidentul produs în această localitate cu 11.000 de locuitori, situată în centrul statului, la circa 240 de kilometri sud de Texas. Statul Tamaulipas, unul dintre cele şase mexicane de la frontiera cu SUA, este teatrul unor confruntări sângeroase între două cartele de traficanţi de droguri, cartelul Golf şi foştii săi aliaţi, Zetas. Statul Tamaulipas este unul dintre cele mai afectate de violenţele între cartelurile de droguri, care au provocat moartea a peste 34.600 de persoane în Mexic, în cadrul ultimilor patru ani. Tot în acest stat, în localitatea Padilla, în februarie anul trecut, mai multe confruntări între grupările armate au provocat moartea a 18 persoane, în timp ce 72 de imigranţi au fost masacraţi de Zetas, la sfârşitul lui august 2010, într-o fermă din centrul regiunii.
PAKISTAN
Atentat sângeros
Cel puţin 20 persoane au fost ucise şi alte 127 rănite, ieri, de o bombă care a declanşat o serie de explozii într-o benzinărie din centrul Pakistanului, a declarat Aftab Sheema, şeful poliţiei regionale din Faisalabad, oraşul unde s-a produs atentatul.. Explozia a avut loc în apropiere de rezervorul de GPL (gaz petrolier lichefiat) dintr-o benzinărie. Pakistanul este devastat de un val fără precedent de atentate, comise în special de talibanii aliaţi al-Qaida şi soldate cu peste 4.000 de morţi în trei ani şi jumătate.
SPANIA
Vicepreşedintele Guvernului, la terapie intensivă
Vicepreşedintele Guvernului spaniol, Alfredo Perez Rubalcaba, era spitalizat, ieri, la terapie intensivă, din cauza unei febre persistente provocate de o infecţie, a declarat un purtător de cuvânt al acestuia. Rubalcaba, în vârstă de 59 de ani, care este şi ministru de Interne, se simte mai bine decât cu o zi înainte. Rubalcaba a fost transferat la terapie intensivă, luni, din cauza febrei pesistente, potrivit unui comunicat al ministerului său, care precizează că starea sa era stabilă în cursul serii.
CEHIA
Închişi pentru agresarea unor romi
Un adolescent şi mama acestuia au primit pedepse cu închisoarea pentru un atac comis în urmă cu un an asupra casei unor romi, în Cehia. Tânărul a primit patru ani de închisoare, în timp ce mama sa, care a asistat în timp ce fiul pregătea un cocteil Molotov cu care a atacat casa, a primit şapte ani şi jumătate de închisoare. Adolescentul a comis atacul în Ostrava, în martie 2010. Cinci copii şi şase adulţi se aflau în casa din lemn, când a izbucnit incendiul, dar o tragedie a fost evitată graţie reacţiei prompte a unei fete de 13 ani. Vârsta adolescentului nu a fost dezvăluită.
GRECIA
Val de frig
Ninsori şi rafale puternice de vânt în Grecia au perturbat, ieri, traficul maritim, împiedicând plecarea vapoarelor din mai multe porturi ale ţării către insule din Marea Egee şi Marea Ionică, precum şi pene de curent. Rafale de vânt de 75 de kilometri pe oră au provocat prăbuşirea mai multor arbori, rupând cablurile electrice şi întrerupând furnizarea de curent electric în unele cartiere de la periferia de nord a Atenei, precum şi în mai multe localităţi din departamentul Fthiotida şi pe insulele Eubea şi Sporade din Marea Egee. Şcolile erau închise ieri în unele municipalităţi de la periferia de nord a Atenei şi în unele oraşe din Peloponez. Ninsorile care s-au înregistrat începând de luni seară au provocat ambuteiaje de proporţii pe autostrada care leagă Atena de Salonic, blocând în trafic mii de atenieni care ieşiseră din oraş cu ocazia unei zile libere, luni.
JAPONIA
Manevră periculoasă a unui elicopter chinez
Japonia a protestat, ieri, pe lângă China, după ce un elicopter chinez a survolat unul dintre distrugătoarele sale în apropierea unei zone bogate în gaz natural din Marea Chinei de Est, revendicată de cele două ţări. Ministrul Apărării, Toshimi Kitazawa, a calificat manevra de luni drept ”un act extrem de periculos” şi a declarat că Guvernul a protestat pe lângă China pe tema acestui incident, ultimul dintr-o serie de confruntări dintre cei doi giganţi asiatici. Elicopterul, care purta sigla Biroului Maritim al statului chinez, s-a apropiat la 40 de metri altitudine şi 70 de metri distanţă de distrugătorul Samidare, care se afla în patrulă, au declarat oficialii japonezi. Incidentul s-a produs în apropiere de o zonă bogată în gaze naturale, denumită Shirakaba în Japonia şi Chunxiao în China, care se întinde de-a lungul liniei ce împarte zonele economice exclusive ale celor două ţări. Anul trecut, Japonia a acuzat China că a început unilateral lucrările de construcţie în zonă, în pofida acordurilor bilaterale care prevăd o exploatare în comun a zăcămintelor. Elicoptere chineze au survolat de două ori, în aprilie, nave japoneze desemnate să supravegheze manevre chineze în apropierea insulelor japoneze. Săptămâna trecută, două avioane ale marinei chineze au făcut o incursiune în apropierea unui grup de insule din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia, care a fost nevoită să trimită avioane de luptă pentru a le urmări.
SUA
Noi imagini filmate la New York pe 11 septembrie 2001
Autorităţile americane au difuzat noi imagini care surprind prăbuşirea unui turn al complexului World Trade Center din New York, pe 11 septembrie 2001, înregistrarea fiind făcută de un elicopter al poliţiei care participa la o operaţiune de salvare. Înregistrarea surprinde momentul în care elicopterul se apropia de acoperişul Turnurilor Gemene, dar aparatul se retrage când unul dintre zgârie-nori se prăbuşeşte. ”Turnul a căzut, s-a dus. Au doborât întregul turn”, striga uimit unul dintre membrii echipajului. Elicopterele private nu au avut permisiunea să zboare în apropierea locului atentatelor pe 11 septembrie 2001, astfel că există puţine înregistrări video filmate din aer. Înregistrarea a fost obţinută de la Departamentul Poliţiei din New York.
TURCIA
Mii de femei au protestat de ziua lor
Mii de femei turce au manifestat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, denunţând crimele de onoare şi violenţele la care sunt supuse în Turcia, o ţară musulmană care speră să devină membră a UE. La Ankara, aproximativ 2.000 de femei s-au adunat în centrul oraşului strigând “Opriţi asasinarea femeilor!”. Adunate la apelul organizaţiilor feministe, manifestantele au cerut Guvernului o legislaţie mai strictă împotriva autorilor crimelor de onoare, comise pentru a restabili onoarea unei familii. La Istanbul, sute de femei au defilat în piaţa centrală Taksim, susţinând aceleaşi revendicări. Intrat în vigoare în iunie 2005, noul Cod Penal turc înăspreşte sancţiunile împotriva autorilor acestor crime, care riscă de acum înainte închisoarea pe viaţă. În ultimii ani, Guvernul şi organizaţiile neguvernamentale au sporit presiunile pentru eradicarea crimelor de onoare. Aceste practici au căpătat o asemenea amploare încât numeroase femei au fost omorâte de membri ai familiilor doar pentru că au discutat cu străini, au făcut dedicaţii la radio sau au fost victime ale vreunui viol.
BULGARIA
Protestul fermierilor
Asociaţia naţională a fermierilor bulgari a organizat, ieri, un protest în faţa sediului Guvernului. În ultima lună, fermierii s-au pregătit de protest şi au aşteptat un răspuns la declaraţia pe care au trimis-o Consiliului de Miniştri. Asociaţia a cerut schimbări la legea impozitului pe venit, potrivit căreia fermierii trebuie să plătească un impozit de 40% pe venit. Agricultorii cer şi reinstituirea subvenţiilor pentru combustibil şi oferirea de teren din partea administraţiilor locale şi ale statului. Printre alte cereri ale manifestanţilor se numără proceduri mai transparente pentru accesul la fondurile europene, ce ar putea ajuta la refacerea sectorului. Protestul a avut loc în faţa Consiliului de Miniştri şi nu în faţa Ministerului Agriculturii, pentru că majoritatea cererilor au fost adresate ministrului de Finanţe, Simeon Djankov.
UNGARIA
Amendamente la legea presei
Parlamentul ungar a adoptat, luni, amendamente la legea sa controversată privind presa, în urma criticilor UE. Amendamentele au fost votate de 258 de deputaţi din partidul de centru-dreapta aflat la putere, Fidesz, al premierului Viktor Orban. Opoziţia socialistă şi ecologist-liberală a votat împotrivă (65 de voturi), iar partidul de extremă-dreaptă Jobbik s-a abţinut. Budapesta a acceptat să modifice legea, după criticile intense pe care le-a provocat în rândul partenerilor europeni, care se temeau că legea are scopul de a reduce la tăcere presa. Amendamentele vizează cerinţele unei informări echilibrate, amendele prevăzute sau libertatatea de exprimare. Controversa privind această lege a afectat negativ debutul preşedinţiei ungare a UE. Ungaria a preluat preşedinţia Uniunii la 1 ianuarie, chiar în momentul intrării în vigoare a textului.
DANEMARCA
Ministrul Integrării, demis
Premierul Danemarcei a anunţat demiterea ministrului Integrării, pentru că nu îl informase din timp în legătură cu refuzurile nejustificate de naturalizare a unor apatrizi palestinieni. Birthe Roenn Hornbech a părăsit postul de ministru al Integrării şi Guvernul, a declarat premierul Lars Loekke Rasmussen. Hornbech era acuzată de presă că ştia din 2008 că serviciile daneze pentru imigraţie încălcau Convenţia ONU privind statutul apatrizilor. Convenţia le oferă apatrizilor cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, născuţi şi crescuţi în Danemarca, dreptul la cetăţenia daneză, dacă nu au comis delicte grave. Însă aproximativ 30 de palestinieni care îndeplinesc aceste criterii au fost respinşi de serviciile daneze pentru imigraţie. Lars Loekke Rasmussen ceruse o anchetă şi explicaţii din partea ministrului. Ancheta demonstrează că 36 de apatrizi au fost refuzaţi din greşeală, iar Parlamentul ar fi trebuit să fie informat mai devreme, a declarat premierul. În vârstă de 67 de ani, Roenn Hornbech, membră a Partidului Liberal, se afla în funcţie din 2007. Ministrul danez al Educaţiei, Tina Nedergaard, a părăsit Guvernul din motive personale, fiind înlocuită cu ministrul Impozitelor, Troels Lund Poulsen.