Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Martie 2011 / 00:00 605 accesări

MALTA

Româncă arestată pentru droguri

O româncă şi un american au fost arestaţi de autorităţile malteze, în urma unei capturi de mefedronă de săptămâna trecută, poliţiştii găsind în apartamentul lor cantităţi de ecstasy şi cocaină, relatează ”Times of Malta”. Cei doi au fost arestaţi după ce, vineri, autorităţile vamale au interceptat patru pachete în care se aflau 500 de grame de mefedronă. Drogurile urmau să ajungă la un apartament în Attard. În urma investigaţiilor, anchetatorii au stabilit că americanul, în vârstă de 24 de ani şi românca, în vârstă de 22 de ani, locuiau în respectivul apartament. În urma unei percheziţii la adresa scrisă pe pachete, poliţiştii au găsit cantităţi de cocaină şi ecstasy. Autorităţile continuă ancheta în acest caz.

MAREA BRITANIE

Mamă criminală

O americancă în vârstă de 47 de ani, stabilită în Edinburgh, a pledat vinovată în faţa instanţei pentru uciderea prin înjunghiere a celor trei copii ai săi şi incendierea casei familiei, însă susţine că nu era în deplinătatea capacităţilor mintale. Theresa Riggi a apărut în faţa instanţei supreme din Edinburgh, fiind acuzată de uciderea celor doi gemeni ai săi, în vârstă de 8 ani şi a fiicei sale în vârstă de 5 ani. După săvârşirea crimei, femeia a provocat o explozie în casa familiei, pentru a-şi acoperi urmele şi a sărit pe geam de la etajul al doilea al blocului, pentru a se salva. Ea a pledat vinovată pentru omucidere, susţinând că nu era în deplinătatea facultăţilor mintale. Crima s-a petrecut în august 2010, autorităţile crezând iniţial că a fost vorba despre un accident. La momentul crimei, Riggi era în proces de divorţ cu soţul ei, care se lupta pentru custodia copiilor.

CHINA

Proteste reprimate violent

Un protest la care au participat mii de locuitori ai Hong Kong a degenerat, duminică noaptea, în violenţe soldate cu rănirea a cel puţin trei poliţişti şi arestarea a 113 manifestanţi, inclusiv a doi băieţi în vârstă de 12, respectiv 13 ani. Manifestanţii au protestat faţă de prăpastia dintre săracii şi bogaţii din oraş. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii strânşi în faţa sediului Guvernului din Hong Kong, iar mai mulţi copii, inclusiv unul de 8 ani, au fost afectaţi, a precizat secretarul pentru securitate Ambrose Lee. Acesta şi-a exprimat regretul faţă de rănirea copiilor dar a subliniat că poliţia a avertizat manifestanţii înainte de folosi gazele, iar copiii nu ar fi trebuit să participe la mişcare. El a dat asigurări că forţele de ordine au folosit forţă minimă, înainte de a aresta activiştii. Majoritatea au fost eliberaţi pe cauţiune, ieri dimineaţă. Liderul Hong Kong-ului, Donald Tsang, a cerut locuitorilor să manifesteze paşnic. Ciocnirile din Hong Kong au intervenit după un marş paşnic, duminică dimineaţă, împotriva prăpastiei din ce în ce mai mari dintre bogaţi şi săraci şi a eşecului administraţiei numite de Beijing în a rezolva problema. Protestul a intervenit în pofida anunţului făcut săptămâna trecută de Guvern, care a promis 770 de dolari pentru fiecare locuitor. Hong Kong-ul, fostă colonie britanică, s-a întors sub suveranitatea chineză în 1997, dar are o mini-Constituţie ce garantează dreptul la protest, de care nu se bucură restul chinezilor.

BULGARIA

Transport de heroină la graniţa cu Turcia

Poliţia bulgară a interceptat un transport de 96 de kilograme de heroină la graniţa cu Turcia, într-o operaţiune desfăşurată în coordonare cu Agenţia americană antidrog DEA. Narcoticele au fost descoperite la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, într-un camion înmatriculat în Bulgaria, ce transporta ciment din Turcia. Operaţiunea specială a avut loc sâmbătă şi duminică, în districtul Haskovo din sud-estul ţării. Poliţia bulgară supraveghea reţeaua de trafic de droguri, de cinci luni, după ce a fost informată de DEA. Şase persoane, printre care şi organizatorul reţelei, au fost arestate. Fratele său geamăn a fost reţinut în urmă cu cinci luni, în Turcia, având asupra sa 70 de kilograme de heroină.

IRLANDA

Coaliţie de guvernare dreapta-stânga

Cele două partide care au câştigat alegerile de luna trecută din Irlanda au căzut de acord, duminică, să formeze o coaliţie de guvernare şi au promis că vor conlucra pentru a reduce deficitul ţării şi pentru a repune economia pe picioare. Conservatorii din partidul Fine Gael, care a obţinut cele mai multe locuri la alegerile din 25 februarie, a încheiat un acord de coaliţie cu Partidul Laburist, de stânga, stabilind ca liderul Fine Gael, Enda Kenny, să fie numit prim-ministru, de către Parlament. Cele două partide s-au pus de acord asupra unui ambiţios plan de redresare a deficitului naţional şi vor să negocieze dobânda la împrumutul de 85 de miliarde de euro pe care Irlanda l-a luat în noiembrie de la UE. Fine Gael are 76 din cele 166 de locuri în Parlament, în timp ce laburiştii au obţinut 37 de mandate. Partidul dominant, aflat mult timp la conducerea ţării, Fianna Fail, considerat de centru, a suferit o înfrângere majoră, pierzând peste jumătate dintre fotoliile parlamentare pe care le câştigase în mai 2007. Formaţiunea a fost sancţionată pentru modul în care a gestionat economia, intrată într-o recesiune gravă. Este pentru prima oară din 1997 când Fine Gael şi laburiştii ajung la guvernare în Irlanda.

CROAŢIA

Proteste antiguvernamentale

Mai multe mii de manifestanţi au defilat duminică pe străzile capitalei croate, Zagreb, cerând din nou demisia Guvernului şi organizarea alegerilor anticipate. Circa 3.000 de manifestanţi s-au adunat din nou într-o piaţă din centrul oraşului, Cvjetni Trg, îndreptându-se apoi sediul Guvernului, unde au fost întâmpinaţi de un important cordon poliţienesc care i-a obligat să se retragă. “Vrem locuri de muncă”, “Strada va face să cadă Guvernul şi opoziţia”, “Iubesc Croaţia, nu UE”, se putea citi pe pancarte. Guvernul speră să facă Croaţia să adere la UE în 2012.

AFGANISTAN

Vizită-surpriză

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a ajuns, ieri, într-o vizită-surpriză în Afganistan, unde intenţionează să inspecteze trupele din estul şi sudul ţării şi să aibă întrevederi cu preşedintele Hamid Karzai şi cu generalul David Petraeus, comandantul ISAF. Vizita lui Gates are loc la mai puţin de o săptămână după ce un atac al forţelor internaţionale din Afganistan s-a soldat cu moartea a nouă copii afgani. Conform autorităţilor afgane, membrii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) au ucis nouă copii care adunau lemne, într-o operaţiune desfăşurată la numai zece zile după un incident similar, soldat cu moartea a 65 de civili. Forţa internaţională, care a demarat o anchetă, afirmă că victimele au fost ucise dintr-o eroare, de echipajul unui elicopter de luptă, ajuns în zonă după un atac al rebelilor asupra unei baze militare americane.

SUA

Ohio, sub ape

Inundaţiile puternice provocate de ploile torenţiale şi topirea zăpezii în munţi, au afectat cea mai mare parte a statului american Ohio. Ca urmare, văile s-au transformat în bazine iar localităţi întregi şi magistrale de transport au ajuns sub ape. Autorităţile evacuează în grabă locuitorii din zonele afectate, în timp ce meteorologii avertizează că nivelul apei va creşte în continuare. În urma calamităţii naturale în centrul teritoriul nord-american, patru persoane au decedat de la începutul lunii martie şi până în prezent. Furtunile însoţite de rafale puternice de vânt, care înaintează cu o viteză de până la 100 km/oră şi ploile abundente au lovit Midwest şi au provocat tornade în Indiana, Kentucky şi Tennessee.

INSULELE SOLOMON

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a avut loc, ieri în Oceanul Pacific, în largul insulelor Solomon, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Cutremurul a avut loc la ora 00.09 GMT, la 133 de kilometri sud-est de capitala Insulelor Solomon, Honiara şi la o adâncime de 30 de kilometri. Conform primelor informaţii, seismul nu a provocat pagube materiale. Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anunţat că nu se aşteaptă la valuri seismice cu potenţial distructiv. Insulele Solomon se află în aşa-numita Centură de Foc a Pacificului, unde deplasarea plăcilor tectonice provoacă seisme şi o activitate vulcanică intensă. În aprilie 2007, un cutremur cu magnitudinea 8 s-a soldat cu moartea a peste 50 de persoane, iar în septembrie 2009, întreaga regiune a fost afectată de un seism violent urmat de tsunami, soldat cu 186 de morţi în Samoa şi Tonga.

ALGERIA

Proteste la Alger

Mii de agenţi ai Gărzii Locale, o structură care înlocuieşte Jandarmeria în oraşele algeriene, au forţat, ieri, cordoanele de poliţie în Alger şi au ajuns în faţa Adunării Naţionale, pentru a cere creşterea salariilor. Manifestanţii, aproximativ 10.000 conform organizatorilor, s-au adunat ieri dimineaţă în Piaţa Martirilor din centrul Algerului şi au reuşit să ajungă până în faţa Adunării Naţionale. Ulterior, agenţii Gărzii locale au fost înconjuraţi de forţele de poliţie care între timp au fost suplimentate. Manifestanţii strigau ”Abdelaziz Bouteflika este soluţia!”, referindu-se la preşedintele Algeriei. Manifestanţii cer ca majorarea salarială să fie aplicată retroactiv, începând din 1994, data când a fost creată această instituţie.

NOUA ZEELANDĂ

Reconstrucţie imposibilă

Premierul neo-zeelandez, John Key, a declarat că 10.000 de locuinţe din Christchurch nu pot fi reconstruite după seismul din 22 februarie. El a explicat că unele zone din oraş nu vor putea fi reconstruite, din cauza lichefierii - solul a fost slăbit din cauza creşterii nivelului pânzei freatice. Comisia pentru cutremure a început procesul de evaluare a solului şi va verifica locuinţele, săptămâna aceasta. O companie privată de construcţii a început reparaţiile de urgenţă la case. La rândul său, operatori de turism din zona Fiji au oferit bilete de avion ieftine şi cazare pentru victimele seismului din zona insulelor din Pacific. Key a decretat 18 martie, zi naţională în memoria victimelor seismului. Autorităţile vor organiza o serie de manifestaţii în parcul Hagley din Christchurch. Duminică, Departamentul Trezoreriei a anunţat că lucrările de reconstrucţie vor costa ţara circa 11 miliarde de dolari. Ministrul de Finanţe, Bill English, a afirmat că acoperirea pagubelor va necesita, probabil, mai multe împrumuturi pe termen scurt şi schimbarea priorităţilor în ceea ce priveşte cheltuielile. Bilanţul oficial al deceselor se ridică în prezent la 166 dar va creşte, potrivit aşteptărilor, la circa 200. Echipele de salvare nu au găsit cadavre sub dărâmăturile turlei catedralei din oraş; anterior, 90 de trupuri neînsufleţite fuseseră scoase din clădirea Canterbury TV. Victimele sunt identificate pe baza amprentelor digitale şi dentare, ADN-ului şi obiectelor personale. Procesul ar putea dura luni de zile, au declarat oficialii. Experţii au amintit că s-au înregistrat cazuri în trecut când familiilor le-au fost returnate cadavrele greşite, iar autorităţile neo-zeelandeze vor să evite astfel de incidente.



12