GERMANIA
Infectări voite cu HIV
Un bărbat din Germania, care ştia că este seropozitiv, a violat peste 400 de copii în timpul vacanţelor sale în Thailanda. Carsten Böhm, de 66 de ani, s-a dus de multe ori în Thailanda, între 2005 şi 2009. În cursul acestor vacanţe, a violat mai mult de 400 de copii. Cea mai tânără victimă avea doar 11 ani. Bărbatul ştia că este infectat cu virusul HIV. Carsten Bohm a primit nouă ani de închisoare şi va fi castrat chimic. Bărbatul a declarat că a fost abuzat în copilărie şi a prezentat scuze victimelor. Bărbatul a făcut parte dintr-un grup de muzică folk foarte popular în Germania în anii \'80 şi \'90.
MAREA BRITANIE
Traficant ucis
Marina Regală a deschis focul împotriva unei nave de pescuit încărcată cu droguri, în Strâmtoarea Gibraltar, un traficant fiind ucis, joi, iar doi membri ai echipajului au fost răniţi. Ambarcaţiunea transporta circa 3,6 tone de cannabis, susţin autorităţile locale, care au adăugat că echipajul era compus din doi marocani, un francez de origine algeriană şi un cetăţean român.
YEMEN
Manifestanţi ucişi
Patru manifestanţi au fost ucişi şi alţi şapte răniţi, când soldaţii yemeniţi au deschis focul asupra manifestanţilor, ieri, în localitatea Semla, situată la 170 de kilometri la nord de capitala Sanaa. Rebeliunea şiită a afirmat pe site-ul său că tirurile armatei au făcut zeci de victime, morţi şi răniţi, fără a oferi un bilanţ precis. Rebeliunea şiiţilor în nordul Yemenului s-a alăturat mişcării de protest din ţară, care cere de mai multe săptămâni plecarea preşedintelui Saleh, aflat la putere de 32 de ani.
FRANŢA
Apel către Italia
Noul ministru francez de Interne, Claude Gueant, le-a cerut ieri autorităţilor italiene să preia imigranţii tunisieni. Potrivit ministrului francez, peste 400 de imigranţi ilegali, majoritatea tunisieni, au fost reţinuţi în luna februarie în Franţa şi 250 au fost trimişi în Italia. Din 15 ianuarie, mai mult de 5.000 de tunisieni au ajuns pe insula italiană Lampedusa. Aceştia încercau să ajungă în Franţa prin Italia, Tunisia fiind colonie franceză până în anul 1957.
TUNISIA
Acuzaţie de înaltă trădare
Noul premier tunisian, Beji Caid Essebsi, l-a acuzat ieri pe fostul preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, care a fugit în Arabia Saudită, de înaltă trădare, o infracţiune care se pedepseşte cu moartea. Preşedintele tunisian interimar Foued Mebazaa a anunţat, duminică, nominalizarea fostului ministru Beji Caid Essebsi în funcţia de premier, în locul lui Mohamed Ghannouchi, care a demisionat la presiunea străzii. Totodată, s-a anunţat că pe data de 24 iulie vor avea loc alegerile pentru formarea Adunării constituante, ce va avea rolul elaborării noii Constituţii.
CROAŢIA
O nouă anchetă
Parchetul din Croaţia a iniţiat o nouă anchetă pe numele fostului premier Ivo Sanader, deţinut din decembrie 2010 în Austria şi suspectat că a încasat un comision ilegal din partea băncii austriece Hypo Alpe-Adria. Ivo Sanader este suspectat că a negociat la începutul anilor 1990 încasarea unui comision de şapte milioane de şilingi austrieci, în cursul discuţiilor între Guvernul croat şi banca austriacă, anunţă Parchetul. Acordul a fost semnat între toamna anului 1993 şi martie 1995, precizează Parchetul, în condiţiile în care Ivo Sanader era adjunct al ministrului al Afacerilor Externe în acea perioadă. În alte dosare, fostul premier este suspectat de implicare în mai multe cazuri de corupţie. Ivo Sanader, în vârstă de 57 de ani, a condus Guvernul croat în perioada 2003 - 2009. A fost arestat în Austria pe 10 decembrie 2010 la solicitarea justiţiei croate, care solicită extrădarea sa.
IRLANDA
Reducerea dobânzii
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus rata dobânzii pentru pachetul de asistenţă financiară acordat Irlandei, ca parte a reformei asupra drepturilor de vot şi a cotelor, cae a intrat în vigoare de joi. Conform acestei reforme, cota Irlandei, contribuţia permanentă a ţării la fond, a crescut cu 50% şi, ca urmare a rolului său mai important, rata dobânzii va fi redusă. În decembrie, FMI a acordat Irlandei 22,5 miliarde de euro, ca parte a pachetului de asistenţă financiară de 85 miliarde de euro convenit cu UE. Datorită reformei, rata dobânzii pentru Irlanda a fost redusă cu 0,13-020 puncte procentuale, la 3,04%-3,85%, în funcţie de durata creditului. Reprezentanţii FMI vor vizita Irlanda la sfârşitul lui martie sau la începutul lui aprilie, pentru a discuta programul de asistenţă financiară.
MAREA BRITANIE
Scurtin parţial
Conservatorii şi liberal-democraţii britanici au suferit o nouă înfrângere în cursul unui scrutin legislativ parţial ale cărui rezultate au fost anunţate ieri. Candidatul opoziţiei laburiste, Dan Jarvis, a câştigat alegerile cu 60,8% într-o circumscripţie deţinută în mod tradiţional de laburişti. Scrutinul parţial a fost organizat în urma demisiei unui deputat laburist implicat într-un caz de fraudă. Episodul nu i-a descurajat pe alegători să voteze pentru principala formaţiune de opoziţie. Conservatorii au obţinut 8,25% din voturi, iar formaţiunea naţionalistă Ukip, 12%. Liberal-democraţii, care fac parte din coaliţia aflată la putere, s-au situat abia pe locul şase.
IRAK
Proteste
Câteva mii de persoane au manifestat, ieri, la Bagdad şi în mai multe oraşe din sudul Irakului, fiind înconjurate de un important dispozitiv de securitate, pentru a critica starea serviciilor publice, corupţia, şomajul şi incompetenţa liderilor lor. Pe de altă parte, un saudit care intenţiona să comită un atentat sinucigaş a fost arestat ieri în timp ce se ducea să protesteze în oraşul irakian Mosul, a anunţat un oficial din serviciile de securitate. Sauditul avea o centură cu explozibili şi bombe într-o geantă. Forţele de securitate au neutralizat explozibilii. Circa 200 de protestatari au ieşit în stradă la Mosul, cu toate că forţele de securitate au încercat să-i disperseze, trăgând focuri de avertisment.
ALGERIA
Condamnare
Un fost şef al filialei CIA din Algeria a fost condamnat la 65 de luni de detenţie după ce a recunoscut că a drogat şi a agresat sexual o femeie în incinta ambasadei americane din Alger. Andrew Warren, de 43 de ani, a fost condamnat şi la zece ani de eliberare condiţionată după ispăşirea pedepsei iniţiale. Bărbatul a pledat vinovat că a agresat o femeie în februarie 2008, după ce o drogase, în incinta ambasadei americane din Alger. Acesta a mai recunoscut că pe data de 26 aprilie 2010 a consumat cocaină în timp ce avea asupra sa o armă semiautomată. Dezvăluirile au fost făcute în ianuarie 2009, când presa americană a cerut o anchetă pe tema acţiunilor lui Andrew Warren. Ambasada americană din Alger a anunţat la scurt timp că funcţionarul a fost demis şi a revenit în SUA. La acea vreme, postul ABC prezentase mărturiile a două femei care susţineau că au fost drogate şi violate de Andrew Warren.
FRANŢA
La cea mai mică cotă
Rata popularităţii preşedintelui Franţei a scăzut la nivelul de 22%, cel mai redus de la începerea mandatului său în mai 2007, conform unui sondaj al Institutului TNS. Nicolas Sarkozy a pierdut două procente comparativ cu luna ianuarie. Conform sondajului, 75% dintre francezi nu mai au încredere în el. Şi premierul Francois Fillon se confruntă cu o scădere a popularităţii, care este la nivelul de 33%. Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.000 de persoane în perioada 25 - 28 februarie, a fost realizat în contextul demiterii ministrului francez al Afacerilor Externe, Michele Alliot-Marie. Conform sondajului, în topul popularităţii se menţine adversarul socialist al lui Nicolas Sarkozy, Dominique Strauss Kahn, cu o popularitate de 45%. Şi liderul Partidului Socialist, Martine Aubry, beneficiază de o încredere de 39%.
GERMANIA
Răzbunare
Tânărul kosovar acuzat de uciderea a doi soldaţi americani, miercuri, la Frankfurt, nu avea legături cu nicio reţea internaţională şi voia să se răzbune pentru intervenţia americană în Afganistan. Tânărul, identificat drept Arid Uka, de 21 de ani, a declarat, în cadrul interogatoriului, că a vizionat, cu o zi înainte de actul său, o înregistrare video pe YouTube, în care se pot vedea soldaţi americani jefuind casa unor musulmani şi violând-o pe fiica acestei familii. Imaginile nu i-au ieşit din minte, iar el a vrut, prin acţiunea sa, să-i împiedice pe militarii americani să ajungă în Afganistan, pentru a face ceva asemănător. Dacă aceste elemente se confirmă, atacul a avut o motivaţie personală şi s-a produs, în acest caz, în afara structurilor jihadiste internaţionale. După ce a omorât doi militari şi a rănit grav alţi doi într-un autobuz militar american staţionat în faţa unui terminal al aeroportului, suspectul a îndreptat arma asupra capului unui al cincilea militar. A apăsat de două ori pe trăgaci, pentru a-l ucide, dar din armă nu a ieşit niciun glonţ. Suspectul a fugit apoi în terminalul 2 al aeroportului, urmat de militarul pe care îl vizase şi a fost arestat la puţin timp de acest militar şi poliţia germană. Atacatorul era echipat cu un pistol de nouă milimetri, zece încărcătoate conţinând 14 gloanţe fiecare şi două cuţite.
COREEA DE SUD
Atac informatic
Coreea de Sud a lansat o alertă de securitate informatică, ieri, după atacuri lansate contra site-urilor pe Internet aparţinând unui număr de circa 40 de ministere şi agenţii guvernamentale. Potrivit AhnLab, o societate privată specializată în securitatea pe Internet, între site-urile atacate se află cele ale preşedinţiei, Statului Major al armatei, ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi Unificării, serviciilor de informaţii, fiscului şi Parlamentului. Intensitatea atacurilor nu a fost, încă, stabilită, dar anumite site-uri erau din nou accesibile, la aproximativ o oră după începerea atacurilor. Aceste atacuri, cunoscute sub numele refuzarea serviciului (denial-of-service, DoS), au ca scop să facă indisponibil un serviciu şi sunt purtate prin calculatoare ce acţionează contra voinţei proprietarilor lor. Hackerii inundă o reţea, pentru a împiedica funcţionarea acesteia. În iulie 2009, un atac informatic masiv a blocat 25 de site-uri oficiale în Coreea de Sud şi în SUA, între care cele ale Departamentului de Stat, Casei Albe şi Pentagonului.
IRAN
Dovadă de viaţă
Robert Levinson, un fost agent FBI care a dispărut pe insula iraniană Kish în urmă cu patru ani, este în viaţă şi ar fi ţinut undeva în sud-vestul Asiei, a anunţat secretarul american de Stat Hillary Clinton. Aceasta a precizat că SUA au cerut Guvernului iranian să facă un efort umanitar pentru ca americanul să se poată întoarce în siguranţă la familia sa. Regimul de la Teheran a negat în repetate rânduri că ar şti ce s-a întâmplat cu agentul. Timp de mai mulţi ani, SUA s-au temut că Robert Levinson, în vârstă de 63 de ani, a murit. Acesta suferă de diabet şi de presiune arterială crescută. Însă, familia sa a primit dovezi clare că este în viaţă anul trecut. Nu au fost făcute publice detaliile acestor dovezi, pentru că autorităţile nu vor să afecteze eforturile de salvare. Robert Levinson lucra ca anchetator privat într-un caz de trafic cu ţigări, atunci când a fost dat dispărut, în martie 2007. Bărbatul se retrăsese din FBI în 1998.