Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Martie 2011 / 00:00 656 accesări

RUSIA

Apel la Jihad

Liderul islamist rebel Doku Umarov, care a revendicat mai multe atacuri teroriste comise la Moscova, a lansat un apel la Jihad în Rusia, într-o înregistrare video postată pe site-ul Hunafa.com.. „Un război total este în curs, luptaţi împotriva inamicului oriunde puteţi”, declară Doku Umarov în înregistrarea de zece minute. Liderul rebel, care le-a cerut şi femeilor să participe la luptă, se adresează în primul rând musulmanilor din Caucaz, dar şi celor din Tatarstan şi din Başkortostan, două republici din centrul Rusiei. Doku Umarov, care a revendicat atentatul de la aeroportul Domodedovo din Moscova pe 24 ianuarie, soldat cu 37 morţi, a revendicat în 2010 şi atacuri comise la metroul din Moscova, soldate cu 40 de morţi.

EGIPT

Demisia premierului

Premierul egiptean Ahmed Shafiq a demisionat, a anunţat ieri Consiliul suprem al forţelor armate, care administrează ţara de la plecarea lui Hosni Mubarak. Demisia premierului Shafiq a fost acceptată. Acesta va fi înlocuit de Essam Charaf, un fost ministru. Ahmed Shafiq şi guvernul său au fost numiţi în ultimele zile ale conducerii lui Hosni Mubarak. Totodată, fostul preşedinte egiptean va fi adus la Cairo, săptămâna viitoare, pentru a fi audfiat într-un caz de corupţie.

SERBIA

Dialog cu Kosovo

Oficialii de la Priştina şi Belgrad au anunţat că un dialog între ele, condus de UE, va fi deschis pe 8 martie, acesta urmând să fie primul contact direct la acest nivel între cele două părţi de la proclamarea independenţei Kosovo. Cele două părţi au convenit să se angajeze într-un dialog condus de UE şi destinat ameliorării vieţii cotidiene a populaţiei kosovare, inclusiv a minorităţii sârbe. Kosovo şi-a proclamat independenţa pe 17 februarie 2008, care a fost recunoscută de 75 de ţări, între care SUA şi 22 dintre cele 25 de state membre UE. Autorităţile sârbe refuză să recunoască independenţa Kosovo, pe care îl consideră în continuare o provincie meridională sârbă.

CEHIA

Negocieri

Coaliţia guvernamentală din Cehia a început negocieri cu opoziţia privind un amendament constituţional ce prevede alegerea prin vot direct a şefului statului, în prezent ales de Parlament. Negociatorii celor trei partide din cadrul coaliţiei de centru-dreapta şi social-democraţii, de opoziţie, au convenit deocamdată asupra unor alegeri prezidenţiale directe în două tururi de scrutin. Detaliile urmează să fie discutate în următoarele săptămâni. Coaliţia guvernamentală dispune de 118 mandate de deputaţi din 200, în condiţiile în care sunt necesare 120 de voturi pentru a adopta un amendament constituţional. Al doilea şi cel din urmă mandat de cinci ani al preşedintelui conservator Vaclav Klaus ia sfârşit în februarie 2013. Pe de altă parte, ieri, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, a denunţat, într-un raport rasismul împotriva romilor puternic ancorat în societate, cerând Cehiei să intensifice eforturile pentru integrarea romilor.

ITALIA

Preot condamnat

Un preot italian de la periferia Romei a fost condamnat la 15 ani şi patru luni de închisoare de tribunalul penal din capitala italiană pentru că a abuzat şapte copii între 1998 şi 2008. Vaticanul a ţinut să precizeze, prin vocea purtătorului său de cuvânt, părintele Federico Lombardi, că parohia preotului, Selva Candida, nu depinde de dioceza Romei, al cărei episcop este Papa, ci de cea vecină din Porto şi Santa Rufina. Parchetul a cerut 18 ani de închisoare pentru acte sexuale cu minori, violenţe sexuale şi incitare la prostituţie a unui minor împotriva lui Don Ruggero Ciotti, în timp ce unul dintre avocaţii săi, Patrizio Spinelli, a cerut eliberarea clientului său pe motiv că nu există dovezi sigure împotriva lui. Preotul a fost condamnat pentru că a abuzat şi violat timp de zece ani copii care i-au fost încredinţaţi, în special în timpul excursiilor în camping organizate de parohie.

GERMANIA

Despăgubiri

Biserica Romano-Catolică germană a anunţat că vrea să plătească despăgubiri de până la 5.000 de euro victimelor abuzurilor sexuale, o asociaţie a victimelor protestând faţă de această sumă pe care care o consideră „ruşinoasă şi meschină”. Biserica a informat în legătură cu această măsură gruparea guvernamentală creată în 2010 pentru a preveni abuzurile sexuale asupra minorilor şi şcolii, dar a subliniat că victimele pot începe să depună cereri scrise de despăgubire începând din 10 martie. Iezuiţii germani sau abatele benedictin bavarez al mânăstirii Etal propuseseră deja acordarea unei sume fixe de 5.000 de euro. Biserica Romano-Catolică germană intenţionează să creeze şi un fond de 500.000 de euro pentru a finanţa acţiuni de prevenire a abuzurilor, în interiorul şi în afara lăcaşelor de cult.

TURCIA

Jurnalişti arestaţi

Poliţia turcă a percheziţionat, ieri, locuinţele şi birourile a 11 persoane, majoritatea jurnalişti, şi a efectuat şi arestări, aceştia fiind suspectaţi de legături cu o reţea naţionalistă care plănuia să răstoarne Guvernul. Raidurile din dosarul Ergenekon vin la doar două săptămâni după ce alţi trei jurnalişti, de la site-ul de opoziţie Oda TV, au fost arestaţi pentru legături cu aceeaşi organizaţie. Arestarea jurnaliştilor de la Oda TV provoacă temeri legate de libertatea presei în Turcia şi a atras condamnări din partea organizaţiilor internaţionale de presă. Departamentul de Stat american a spus că arestările ridică întrebări privitoare la tendinţa de intimidare a jurnaliştilor în Turcia. Printre jurnaliştii arestaţi figurează Nedim Sener, care a primit premiul World Press Freedom Hero de la Institutul Internaţional de Presă în 2010. Circa 300 de persoane, printre care numeroşi jurnalişti şi politicieni, au fost arestate de la demararea anchetei, în 2008. Criticii acuză Guvernul că foloseşte acest dosar ca mod de a-şi reduce la tăcere opozanţii.

GERMANIA

Motivaţie islamistă

Parchetul Federal din Germania suspectează că atentatul soldat cu moartea a doi militari americani la aeroportul din Frankfurt este „un act cu motivaţie islamistă”. Miercuri, un kosovar identificat în persoana lui Arid Uka, de 21 de ani şi având domiciliul la Frankfurt, a deschis focul la aeroport spre mai mulţi militari americani care veniseră cu un zbor din Marea Britanie şi urmau să meargă la baza de la Ramstein. Doi militari americani au fost ucişi, iar alţi doi sunt grav răniţi. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a exclus posibilitatea sporirii măsurilor de securitate după atacul comis la aeroportul din Frankfurt.

CHILE

Raport parlamentar

Un raport parlamentar asupra accidentului petrecut în mina chiliană de la San Jose, unde 33 de mineri au rămas blocaţi timp de 69 de zile, a stabilit că responsabilitatea principală revine proprietarilor minei. Raportul comisiei de anchetă subliniază că există o responsabilitate clară a angajatorilor şi administratorilor minei, care trebuiau să asigure o muncă demnă şi sigură\" angajaţilor. Documentul menţionează printre responsabili şi Serviciul naţional pentru geologie şi mine (Sernageomin), ce reglementează activitatea în domeniu, şi care trebuie reformat şi întărit. Raportul se numără printre procedurile angajate după accident, în paralel cu o plângere în justiţie şi o cerere de despăgubire de către conducerea minei şi Sernageomin pentru familiile minerilor. Comisia trebuie să emită recomandări pentru un proiect de lege privind securitatea minieră, ce va fi prezentat în parlament în termen de două luni. Statul a sesizat justiţia pentru a recupera costul operaţiunilor de salvare a celor 33 de mineri, estimat între 10 şi 20 de milioane de dolari.

CROAŢIA

Lipsa reformelor

Speranţele Croaţiei de a finaliza în iunie negocierile de aderare la UE au fost afectate după ce oficialii europeni au afirmat că este necesar ca omologii lor de la Zagreb să facă eforturi suplimentare în lupta contra corupţiei şi reformarea sistemului judiciar. În ultimul raport asupra Croaţiei, aprobat miercuri, Comisia Europeană reproşează lipsa unei continuităţi în numirea judecătorilor independenţi şi în anchetarea corupţiei la nivel înalt, în pofida unor paşi în direcţia corectă. Astfel, raportul a marcat un pas înapoi pentru oficialii croaţi, care se aşteptau la o evaluare mai bună. Inclusiv Ungaria vecină, care deţine preşedinţia UE până în iunie, a sperat la încheierea, în mandatul său, a negocierilor de aderare, pentru a deschide calea aderării până în 2013.

YEMEN

Planul opoziţiei

Opoziţia din Yemen şi liderii religioşi i-au propus preşedintelui Ali Abdallah Saleh un plan de ieşire din criză care prevede retragerea sa de la putere până la sfârşitul anului 2011. Mandatul preşedintelui Saleh, aflat la putere de 32 de ani, expiră în 2013. Regimul preşedintelui Saleh este contestat de la jumătatea lunii ianuarie, având loc manifestaţii la Sanaa, Taez, Aden şi în restul ţării. Potrivit Amnesty International, cel puţin 27 de persoane au fost ucise în cursul mişcării de protest. Planul prevede şi formarea unei comisii pentru anchetarea crimelor comise în provinciile yemenite. Presiunile asupra preşedintelui s-au accentuat, iar numeroşi lideri tribali s-au alăturat mişcării de protest. Slăbit pe plan intern, liderul yemenit a fost criticat dur şi de SUA, după ce denunţase ingerinţa acestei ţări în revoltele din lumea arabă.

PAKISTAN

Proces amânat

Procesul pentru crimă al unui american care lucrează pentru CIA şi care a împuşcat mortal, la sfârşitul lunii ianuarie, doi tineri pakistanezi, a fost amânat pentru 8 martie, de către un tribunal din Pakistan. Raymond Davis a fost audiat de un judecător al unui tribunal de primă instanţă în închisoarea de înaltă securitate Kot Lakhpat, unde este deţinut la Lahore, o mare metropolă din est, unde au fost comise crimele. Ieri, tribunalul a declarat încă o dată că nu poate fi primită cererea de punere în libertate a lui Raymond Davis, care a invocat imunitatea diplomatică, au declarat avocaţii părţilor civile la ieşirea de la audieri. Înalta Curte de Justiţie din Lahore va judeca, la 14 martie, dacă acesta dispune de imunitate diplomatică. Autorităţile pakistaneze îl prezintă drept un agent care lucrează pentru CIA. Raymond Davis, fost membru al forţelor speciale americane, care opera sub contract cu CIA, potrivit serviciilor de informaţii pakistaneze şi a unor oficiali de la Washington, a ucis doi tineri motociclişti despre care susţine că încercau să îl atace.



12