R. MOLDOVA
Protocol promulgat
Preşedintele interimar al R. Moldova a promulgat, ieri, Protocolul adiţional la acordul între Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău. Acesta prevede ca o parte din ajutorul de o sut de milioane de euro, promis de România R. Moldova, să fie acordat pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara trecută. Potrivit Protocolului semnat la Chişinău la 23 septembrie 2010, în cadrul celor 25 milioane de euro preconizate pentru anul 2010, prevăzute pentru infrastructură rutieră şi reabilitarea instituţiilor de învăţământ, România s-a obligat să asigure materiale de construcţie în valoare de circa opt milioane de euro pentru zonele afectate de inundaţii din R. Moldova. Guvernele României şi R. Moldova au semnat la 27 aprilie 2010, la Bucureşti, un acord prin care ţara noastră va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de o sută milioane de euro, în decurs de patru ani.
SOMALIA
Atacul piraţilor
Un velier cu şapte danezi la bord, între care trei copii, a fost capturat din data de 24 februarie de piraţi în Oceanul Indian şi se îndreaptă spre Somalia, au anunţat ieri autorităţile daneze. În afară de părinţi şi trei copii, la bordul velierului danez se mai aflau doi angajaţi, a anunţat pentru agenţia Ritzau Charlotte Senter directorul afacerilor consulare din minister, precizând că familiile ostaticilor au fost anunţate în legătură cu acest incident. Oficialii danezi nu au vrut să ofere alte detalii cu privire la circumstanţele în care aceştia au fost luaţi ostatici sau la vârsta persoanelor răpite. Marina daneză a primit un SOS din partea velierului şi a început căutările pentru a localiza şi afla care este soarta echipajului, a declarat un ofiţer din cadrul Comandamentului operaţional al marinei daneze.
AFGANISTAN
Explozie
Un militar italian a fost ucis şi alţi patru răniţi, ieri, de explozia unei bombe, la trecerea vehiculului lor blindat, la 25 de kilometri la nord de Shindand, în vestul Afganistanului, a anunţat Statul Major de la Roma. Decesul de luni ridică la 37 totalul victimelor italiene din Afganistan începând din 2004. Italia are în această ţară aproape 4.000 de militari, în cadrul forţei internaţionale a NATO. La jumătatea lunii ianuarie, şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, s-a întrebat dacă mai este util să rămână trupele în Afganistan, după moartea unui soldat italian. Totodată, un turist canadian a fost răpit în Afganistan. Colin Rutherford călătorea ca turist, iar autorităţile canadiene colaborează cu omologii afgani pentru a obţine eliberarea lui în siguranţă.
BRAZILIA
Morţi la carnaval
Cel puţin 16 persoane au fost ucise în statul brazilian Minas Gerais din sud-estul ţării, când un cablu de înaltă tensiune a atins un vehicul folosit în cadrul carnavalului. Accidentul s-a produs duminică seară în localitatea Bandeira do Sul. Cablul s-a rupt şi a căzut pe un vehicul care transporta o orchestră. Brazilia face pregătiri pentru marele carnaval de la Rio ce va începe la sfârşitul săptămânii.
SPANIA
Furt dintr-un depozit de arme
Numeroase arme de foc, între care pistoale şi puşti de asalt, au fost furate dintr-un depozit al armatei spaniole din Botoa, în vestul Spaniei. Furtul a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni la unitatea militară General Mechado din Botoa, conform unui comunicat al Prefecturii, care nu precizează numărul exact al armelor furate. Hoţii au sustras 20 de arme de asalt şi zece pistoale. Garda Civilă, care anchetează cazul, crede că autorii furtului ar putea fi membri ai unui grup criminal bine organizat, dată fiind rapiditatea cu care au acţionat.
ITALIA
Proces reluat
Procesul contra premierului italian pentru fraudă fiscală şi fals în bilanţuri a fost reluat luni, la Milano, după o suspendare de zece luni, în absenţa acuzatului. Silvio Berlusconi este acuzat că a umflat în mod artificial preţurile drepturilor de difuzare de filme, achiziţionate de societăţi-paravan care-i aparţin, la revânzarea acestor drepturi către imperiul său audiovizual, Mediaset. Grupul ar fi constituit depozite ilegale în străinătate, reducând, astfel, profiturile sale în Italia, pentru a plăti mai puţine impozite. Procesul a fost suspendat după adoptarea unei legi, care-i acorda lui Berlusconi imunitate penală timp de 18 luni. Dar această lege a fost parţial anulată de Curtea Constituţională, la jumătatea lunii ianuarie, ceea ce a antrenat reluarea procesului contra sa. Silvio Berlusconi era reprezentat la audieri de avocaţii săi, Niccolo Ghedini şi Piero Longo. La audierea de luni urma, în principal, să se stabilească acest calendar, ţinând cont de faptul că Silvio Berlusconi este implicat în alte trei proceduri judiciare şi că poate invoca imposibilitatea legitimă, spre exemplu, în cazul în care are o întâlnire cu unul dintre omologii săi sau o şedinţă a Consiliului de Miniştri. În plus, avocaţii săi pot să invoce, de asemenea, imposibilitatea legitimă, pentru că aceştia sunt parlamentari.
BULGARIA
Falsificare de carduri
Zece bulgari au fost arestaţi, ieri, în cadrul unei operaţiuni bulgaro-cehe împotriva unei reţele de falsificare de carduri de credit, care erau folosite în special în Cehia. Poliţia a arestat şase bulgari vizaţi de un mandat de arestare european emis de Praga, precum şi alţi patru bulgari implicaţi în reţea. Grupul era originar din regiunea izolată Silistra, la frontiera bulgaro-română. Poliţia a percheziţionat 20 de locuinţe şi birouri şi a descoperit echipamente electronice care serveau la manevrarea frauduloasă a bancomatelor. Autorităţile cercetează alţi doi bulgari vizaţi de un mandat de arestare european în acest caz, dintre care unul ar locui în Belgia.
GRECIA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade s-a produs, ieri, la sud-est de insula elenă Creta, dar deocamdată nu au fost semnalate victime sau daune materiale. Epicentrul este situat la 25 de kilometri sud-est de Creta, la 68 de kilometri la sud-est de Atena.
NOUA ZEELANDĂ
Replici
În oraşul neozeelandez Christchurch au avut loc, ieri, mai multe replici ale cutremurului de 6,3 grade ce a provocat, marţea trecută, moartea a cel puţin 148 de oameni, alte peste 50 de persoane fiind date dispărute. Autorităţile estimează că numărul celor decedaţi se ridică la circa 200. Echipele de intervenţie se ocupă de debarasarea bucăţilor din clădirile dărâmate, pentru a evita producerea unor noi tragedii din cauza furtunilor extrem de puternice care ar putea afecta regiunea. Personalul de intervenţie, sprijinit de 700 de colegi din întreaga lume, nu a mai descoperit, de miercurea trecută, semne de viaţă sub ruine, existând slabe speranţe ca cineva să mai poată fi găsit viu. Autorităţile au recunoscut că va fi imposibil să identifice toate cadavrele găsite, chiar dacă vor fi utilizate mostre ADN. Circa 120 de persoane ar putea fi îngropate în sediul televiziunii locale CTV, printre care 60 de studenţi de 20 naţionalităţi diferite şi profesori de la şcoala de limbi străine King\'s Education.
COASTA DE FILDEŞ
Embargo încălcat
Organizaţia Naţiunilor Unite a acuzat, ieri, Belarus că a sfidat emgargo-ul privind armele impus Coastei de Fildeş, livrând trei elicoptere de atac ţării din vestul Africii, unde preşedintele Laurent Gbagbo este aprig contestat. Un purtător de cuvânt al şefului ONU Ban Ki-moon a spus că elicopterele şi alte materiale relaţionate sunt livrate la Yamoussoukro, capitala ţării, pentru forţele armate ale lui Laurent Gbagbo. Primul transport se pare că a ajuns în urma unui zbor efectuat duminică seara, alte transporturi erau programate pentru luni. Laurent Gbagbo, liderul actual al ţării, ţine de funcţia sa de preşedinte în ciuda cererilor internaţionale pentru demisia sa după ce o comisie electorală l-a declarat pe Alassane Ouattara câştigătorul alegerilor din luna noiembrie. Livrările încalcă un embargo al armelor care a fost impus în 2004.
EGIPT
Interdicţie
Parchetul egiptean a emis, ieri, o sentinţă privind interdicţia de a se deplasa în străinătate a fostului preşedinte Hosni Mubarak şi a membrilor familiei acestuia, în contextul examinării plângerilor împotriva fostului preşedinte al Egiptului. Nu au fost furnizate detalii privind natura reclamaţiilor, însă un purtător de cuvânt al Parchetului a anunţat şi îngheţarea conturilor şi a averilor lui Hosni Mubarak şi ale familiei sale.
IRAK
Condamnare
Un tribunal din Bagdad a condamnat luni un agent de securitate britanic la închisoare pe viaţă, pentru că şi-a ucis doi colegi, un britanic şi un australian, în 2009, în Irak. „Este un verdict foarte bun, un rezultat foarte bun. Danny Fitzsimons a scăpat de pedeapsa cu moartea. Vom face însă apel zilele următoare şi sperăm să obţinem o reducere a pedepsei”, a declarat avocatul său irakian, Tareq Harb, la anunţul sentinţei. Potrivit legislaţiei irakiene, închisoarea pe viaţă înseamnă 20 de ani de detenţie. În cursul procesului, acuzatul, în vârstă de 30 de ani, a afirmat că a acţionat în legitimă apărare, în urma unei dispute violente sub influenţa alcoolului. Potrivit afirmaţiilor sale, colegii săi, britanicul Paul McGuigan şi australianul Darren Hoare, l-au trântit la pământ îndreptând o puşcă spre faţa lui, ceea ce l-a obligat să scoată arma şi să-i împuşte.
KOSOVO
Donaţie
Noul preşedinte al Kosovo, magnatul Behgjet Pacolli, va dona salariul lunar, în valoare de aproximativ 2.500 de euro, la zece familii defavorizate. Behgjet Pacolli nu va primi salariul de preşedinte, ci îl va dona familiilor care se află într-o situaţie socială precară. Behgjet Pacolli a fost ales marţea trecută în funcţia de preşedinte al Kosovo. Născut în Kosovo, acesta a reuşit să acumuleze o avere considerabilă graţie firmei de construcţii pe care o deţine, Mabetex.
CHILE
Comemorare
Chilienii au marcat, duminică, un an de la cutremurul devasator din 2010 care s-a soldat cu peste 500 de morţi şi alte câteva sute de mii persoane rămase fără adăpost. Preşedintele Sebastian Pinera a asistat la ceremoniile de comemorare din oraşul Constitucion, care a fost puternic lovit de cutremur şi de tsuanmi-ul care a urmat. Acesta a subliniat progresul înregistrat în procesul de reconstrucţie. Un mic grup de demonstranţi a protestat însă în apropiere, fluturând steaguri şi baloane negre şi spunând că guvernul nu a depus suficiente eforturi pentru a le ajuta pe victimele seismului. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din zona afectată de dezastru. Guvernul chilian susţine că circa 60% din cele 220.000 de locuinţe distruse de cutremur au fost reconstruite, reparate sau au primit subvenţie pentru a fi reconstruite. Opoziţia de centru-stânga a contestat însă această cifră şi a boicotat ceremoniile oficiale de comemorare în semn de proteste faţă de ceea ce a descris ca fiind un proces încet şi ineficient de reconstrucţie. Pe între teritoriul ţării, oamenii au aprins lumânări şi s-au rugat pentru persoanele dispărute, ţinând totodată un minut de reculegere la momentul exact al izbucnirii cutremurului.