Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Februarie 2011 / 00:00 365 accesări

R. MOLDOVA

Fără comentarii

Premierul moldovean, Vlad Filat, a refuzat să comenteze, ieri, declaraţiile liderului Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, care afirmase că PLDM şi PCRM ar putea înfiinţa o coaliţie, adăugând că nu este un premier marionetă. PLDM şi PCRM au votat solidar vineri, în premieră, pentru remiterea unui proiect de lege în comisii. Gestul a fost calificat de Marian Lupu drept tatonarea terenului pentru distrugerea coaliţiei AIE şi crearea unei coaliţii roşii-verzi. Totodată, premierul Filat a declarat că în cadrul şedinţei PLDM a discutat despre pregătirea alegerilor locale, precizând că formaţiunea va avea candidaţi la primărie în toate localităţile, în unele raioane fiind stabilite deja persoanele. În privinţa capitalei, Vlad Filat a declarat că se au în vedere mai multe candidaturi, dar un nume va fi făcut public cel mai probabil în cadrul congresului partidului, ce va avea loc în martie.

OMAN

Manifestanţi ucişi

Doi manifestanţi din Oman au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi, ieri, de tiruri ale poliţiei, în timpul dispersării unei manifestaţii ale unor şomeri, la Sohar, la 200 de kilometri la nord de capitala Mascat, a anunţat o sursă din cadrul serviciilor de securitate. Mai multe vehicule au fost incendiate, potrivit aceleiaşi surse

BAHRAIN

Demisie în bloc

Grupul şiit din cadrul Parlamentului din Bahrain şi-a confirmat ieri demisia în bloc, la o zi după anunţul unei remanieri ministeriale, pe care opoziţia o consideră insuficientă. Cei 18 deputaţi din cadrul Partidului Wefaq şi-au anunţat demisia, în urma violenţelor care au marcat primele zile ale manifestaţiilor populare de la Manama, cerând îndepărtarea regimului monarhic al-Khalifa. Într-o scrisoare adresată instanţelor Parlamentului, se arată că decizia lor a fost luată după ce poliţia a ucis şapte manifestanţi. Această hotărâre urmează să fie supusă aprobării celorlalţi membri ai Parlamentului de 40 de locuri. Dacă această demisie este acceptată, urmează să fie organizate alegeri anticipate, în decurs de două luni. Dacă Parlamentul nu le acceptă, va continua să funcţioneze doar cu 22 de deputaţi.

IRAK

Perioadă de evaluare

Premierul irakian Nuri al-Maliki a anunţat, ieri, o perioadă de 100 de zile de evaluare a Guvernului, în urma protestelor naţionale. Premierul a mai afirmat că tuturor ministerelor li se va cere să lupte împotriva corupţiei. Cel puţin 18 persoane au murit vineri, în cursul ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de securitate. Nuri al-Maliki a promis că violenţele vor fi investigate. Guvernatorii a trei oraşe , Basra, Hilla şi Fallujah, au demisionat în urma protestelor. Încurajaţi de protestele din lumea arabă, irakienii au cerut reforme economice, combaterea corupţiei, servicii publice mai bune şi locuri de muncă. Guvernul a fost învestit în decembrie, după nouă luni de criză politică.

FRANŢA

Demisie

Ministrul francez al Afacerilor Externe Michele Alliot-Marie, a cărei credibilitate a fost afectată de o serie de gafe, şi-a prezentat demisia ieri, după întoarcerea din Kuweit. Preşedintele Sarkozy urma să susţină ieri seară o alocuţiune radiotelevizată despre situaţia internaţională. Mai mulţi miniştri şi responsabili ai majorităţii de dreapta au precizat vineri şi sâmbătă că Michele Alliot-Marie, în vârstă de 64 de ani, se pregăteşte să părăsească Guvernul. Şefa diplomaţiei franceze este implicată de la începutul anului într-o polemică privind unele vacanţe controversate în Tunisia la sfârşitul lui 2010, urmate de o ofertă de cooperare poliţienească cu regimul fostului preşedinte Zine el Abidine Ben Ali în contextul izbucnirii revoluţiei din această ţară. Ar urma să fie înlocuită de Alain Juppe, actual ministru al Apărării. Michele Alliot-Marie s-a aflat, sâmbătă, în Kuweit pentru a asista la ceremoniile de sărbătorire a 20 de ani de la eliberarea ţării în urma invaziei irakiene din 1991.

COREEA DE NORD

O nouă ameninţare

Coreea de Nord a ameninţat, ieri, să lanseze un atac împotriva manevrelor comune ale armatelor americană şi sud-coreeană, prevăzute pentru această săptămână. Regimul de la Phenian va riposta în semn de represalii la exerciţiile prevăzute începând de luni pentru a transforma capitala sud-coreeană, într-o mare de foc. Militarii nord-coreeni vor lansa atacuri directe şi ţintite în direcţia zonelor frontaliere unde activiştii şi militarii sud-coreeni continuă să lanseze baloane purtând sloganuri anti-guvernamentale, a precizat agenţia nord-coreeană KCNA.

CHINA

Mobilizare masivă

Poliţia a fost mobilizată masiv, ieri, la Beijing şi Shanghai, împiedicând, într-un climat tensionat, orice intenţie de contestare în cadrul Revoluţiei Iasomiei la care au fost chemaţi chinezii în 13 oraşe, printr-un mesaj postat pe un site. La Beijing, trotuarul din faţa restaurantului McDonald\'s, punct de întâlnire dat de autorii anonimi ai acestui apel lansat pe Internet în spiritul revoluţiei tunisiene, era în mod subit obiectul unor lucrări intense. Dar sute de poliţişti în uniformă şi alte câteva sute în civil supravegheau situaţia pe stradă şi chiar în interiorul restaurantului, care era plin: clienţi dar şi jurnalişti străini şi poliţişti în civil echipaţi cu căşti care îi fotografiau sau filmau. Jurnaliştii AFP au văzut mai multe scene în cursul cărora colegii lor străini au fost bruscaţi de poliţiştii extrem de nervoşi, pentru a-şi întrerupe filmările. Cel puţin 12 jurnalişti francezi, americani, spanioli sau germani au fost duşi la comisariatul de poliţie din Wanfujing. Municipalitatea Beijing a cerut presei străine acreditate la sfârşitul săptămânii să se supună cererilor de autorizare pentru orice interviu şi, în anumite cazuri, să nu încerce să meargă pe strada Wanfujing, principala arteră comercială din Beijing, situată în apropiere de piaţa Tiananmen.

La Shanghai, niciun protest nu a avut loc, iar poliţiştii erau mobilizaţi în număr mare pe strada Hankou, în apropiere de Piaţa Poporului, locul de întâlnire. Mai multe persoane au fost îmbarcate în trei furgonete, fără să se poată stabili dacă acestea manifestau.

NOUA ZEELANDĂ

Bilanţ revizuit

Bilanţul cutremurului produs în Noua Zeelandă a fost revizuit, ieri, la 147 de morţi şi peste 50 de dispăruţi, a anunţat poliţia, care anterior menţiona 200 de dispăruţi. Bilanţul actual face din acest seism al doilea în privinţa numărului victime din Noua Zeelandă, după cel din 3 februarie 1931, soldat cu 256 de morţi în golful Hawke, în insula de nord. Ieri, numeroase servicii religioase, dintre care multe în aer liber din cauza distrugerii edificiilor religioase, au fost oficiate în memoria victimelor la Christchurch şi peste tot în regiune.

TURCIA

Deces

Necmettin Erbakan, primul premier al unui Guvern islamist din istoria Turciei şi fost mentor al actualului premier, Recep Tayyip Eredogan, a decedat ieri, la vârstă de 84 de ani. Necmettin Erbakan, care conducea micul Partid al Fericirii (Saadet), a fost spitalizat la Ankara, la începutul lunii ianuarie, cu o infecţie. Fostul premier părea considerabil de slăbit şi se deplasa în scaunul cu rotile.

Lider istoric al mişcării islamiste din Turcia, Necmettin Erbakan a devenit premier în cadrul unui Guvern de coaliţie, în anul 1996, fiind constrâns, un an mai târziu, să demisioneze, sub presiunea armatei, gardianul valorilor laice ale ţării. În ianuarie 1998, Curtea Constituţională a interzis formaţiunea sa, Partidul Prosperităţii (Refah), pe motiv că aducea atingere caracterului laic, decăzându-l din drepturile civice. În 2002, a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, o sancţiune comutată în arest la domiciliu, pentru falsificarea de documente în cadrul unui proces privind deturnări de fonduri în cadrul Refah. Necmettin Erbakan a fost mentorul actualului premier, Recep Tayyip Erdogan, care respinge, în prezent, trecutul său islamist, afirmând că apără democraţia conservatoare, împreună cu formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării.

CROAŢIA

Demonstraţie violentă

Cel puţin 13 manifestanţi şi 11 poliţişti au fost răniţi şi alte 40 de persoane au fost arestate, sâmbătă, la Zagreb în urma unor ciocniri între manifestanţi antiguvernamentali şi forţele de ordine. Incidentele au fost provocate de un grup de manifestanţi care s-au alăturat unui marş de protest al veteranilor de război. Manifestanţii s-au îndreptat spre piaţa în care se află clădirea Guvernului şi unde sunt interzise manifestaţiile. Când i-au atacat cu pietre şi alte obiecte pe agenţii care le blocau accesul în piaţă, poliţia a intervenit pentru a dispersa grupul. Cei implicaţi în aceste incidente sunt cetăţeni nemulţumiţi de situaţia economică dificilă şi de corupţie, în majoritate tineri care s-au organizat prin Facebook, fără medierea partidelor politice. Circa 10.000 de veterani de război din întreaga Croaţie au manifestat, sâmbătă, în Piaţa Ban Jelacic din Zagreb împotriva guvernului, căruia i-au cerut să pună capăt persecuţiei judiciare la care afirmă că sunt supuşi

JAPONIA

Cutremur

Un seism cu magnitudinea de 5,2 grade a lovit, sâmbătă, insula niponă Honshu. Seismul, al cărui epicentru a fost situat la 80 de kilometri la sud-est de oraşul Kanazawa, a avut loc la o adâncime de trei kilometri. Nu există pentru moment informaţii despre victime sau pagube.

COLUMBIA

Captură de marijuana

Poliţia columbiană antidrog a confiscat 7,9 tone de marijuana, în valoare de aproximativ 700.000 de dolari, în cadrul a trei operaţiuni la Medellin şi în Meta. Prima operaţiune a dus la confiscarea de 5,6 tone de marijuana, transportată cu un camion către Medellin, al doilea oraş ca mărime din Columbia, situat la 400 de kilometri de capitala Bogota. Cei trei ocupanţi ai vehiculului au fost arestaţi. În două zone rurale ale departamentului Meta au fost confiscate circa 2,2 tone de marijuana. Drogurile confiscate în acest departament aparţineau forţelor de gherilă armate revoluţionare din Columbia (FARC), grupare fondată în 1964 şi încă activă în aproape jumătate din ţară.



12