Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Februarie 2011 / 00:00 424 accesări

R. MOLDOVA

Încălcarea acordului

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD) din R. Moldova, consideră că Partidul Liberal Democrat a încălcat prevederile acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (PLDM) votând alături de grupul PCRM pentru retragerea unui proiect de lege. Liderul PD s-a arătat deranjat de faptul că, până în prezent, PLDM nu i-a informat despre conţinutul discuţiilor pe care le-a avut cu PCRM, exprimând curiozitatea faţă de ce înseamnă noţiunea de înţelegere tehnică. Liderul grupului liberal-democrat, Mihai Godea, nu vede nimic deosebit în faptul că deputaţii PLDM au susţinut o propunere a PCRM.

GERMANIA

Greva mecanicilor

Circulaţia trenurilor din Germania era perturbată, ieri, din cauza unei noi zile de grevă a mecanicilor de locomotivă vizând susţinerea revendicărilor salariale. Greva de trei ore a afectat ansamblul ţării, a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului GDL, care reprezintă circa 26.000 de mecanici de locomotivă germani. În afară de grevele de avertisment punctuale, precum cele de marţi şi vineri, sindicatul a lansat o consultare în rândul membrilor săi asupra principiului unei greve nelimitate, al cărei rezultat va fi examinat pe data de 7 martie.

INDIA

Gravide moarte

Un număr de 12 femei gravide au murit în decursul a zece zile, într-un spital public din India, iar alte cinci sunt în stare gravă în urma unei injecţii cu un lichid suspectat a fi contaminat. Primul deces a avut loc pe data de 13 februarie, la spitalul Umaid de Jodhpur Rajasthan. Toate femeile au murit din cauza unei grave hemoragii şi se crede că aceasta ar putea fi de la infecţia în urma administrării unei injecţii intravenoase. Femeile decedate ajunseseră toate la termenul de naştere. Doi bebeluşi au murit în vitro, în timp ce alţi zece au supravieţuit, iar viaţa lor nu este în pericol. Poliţa a deschis o anchetă privind firma locală care a distribuit lichidul suspect, dar şi fabricantul indian.

India are un sistem medical cu două nivele, pe de o parte spitalele publice sunt slab dotate, la limita insalubrităţii, iar, pe de altă parte, centrele medicale private sunt dotate cu infrastructură modernă, unde este tratată elita ţării şi occidentalii. În iulie anul trecut, presa nota că în şase luni cel puţin opt copii au fost infectaţi cu virusul HIV/SIDA, în urma unor trasnfuzii în acelaşi spital din Jodhpur, în timp ce alţi 43 au contactat hepatită de tip C.

SPANIA

Atac la un centru medical

Un bărbat a rănit grav trei persoane, ieri, atacându-le cu un topor într-un centru medical din Madrid. Se pare că agresorul nu reuşise să obţină o programare pentru o consultaţie astfel că a revenit la centrul medical înarmat cu un topor. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, bărbatul a atacat la întâmplare trei persoane în centrul medical din cartierul Fuenlabrada. Victimele sunt în stare gravă, dar vieţile nu le sunt puse în pericol. Agresorul a fost imobilizat de poliţie şi reţinut. Incidentul intervine la două zile după ce 11 persoane au fost rănite prin înjunghiere pe insula spaniolă Ibiza.

RUSIA

Bombă artizanală

Serviciul federal rus de securitate (FSB) a anunţat, ieri, că a dejucat un atentat, după ce a descoperit o bombă artizanală în apropierea unei conducte de gaze la Soci, oraşul care va găzdui ediţia din 2014 a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Un dispozitiv explozibil, ascuns sub o conductă de gaze ce lega Soci de Maikop, a fost descoperit şi dezamorsat, în cadrul unor manevre antiteroriste. Aceste manevre, ce vor fi efectuate până pe 6 martie de Comitetul naţional antiterorist la Soci şi în regiunile învecinate, au ca obiectiv punerea în practică de măsuri care să împiedice atentatele în zonele respective. Rusia va cheltui 1,4 miliarde de euro pentru securitatea Olimpiadei din 2014.

UE

Avertisment către Olanda

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a avertizat Olanda să nu expulzeze românii, bulgarii sau polonezii fără adăpost sau loc de muncă aflaţi pe teritoriul olandez. Cu ocazia reuniunii miniştrilor Justiţiei din ţările UE, Viviane Reding a reamintit de directiva UE adoptată în 2004, care garantează libertatea de circulaţie pentru toţi cetăţenii europeni. Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, a anunţat la jumătatea lunii februarie intenţia de a aproba un text care ar permite expulzarea polonezilor, bulgarilor şi românilor fără adăpost sau fără locuri de muncă. Evocând polemica din vara anului 2010, când Franţa a decis expulzarea romilor, comisarul european a reamintit că ordinele de expulzare nu pot viza în mod specific cetăţenii unei ţări sau ai alteia.

IRLANDA

Alegeri parlamentare

Irlandezii sunt chemaţi, ieri, la urne în cadrul alegerilor legislative care se prezintă sub forma unui vot de sancţiune împotriva guvernului condus de Brian Cowen, prima victimă a crizei datoriilor din Europa. Numărarea voturilor va începe sâmbătă, iar primele rezultate oficiale sunt aşteptate în cursul serii. Circa 3,1 milioane de irlandezi au fost chemaţi la vot în cadrul unui scrutin care ar urma să confirme prăbuşirea partidului aflat la putere, Fianna Fail, care conduce ţara de 14 ani. Toate sondajele anticipează o înfrângere umilitoare pentru formaţiunea de centru, victimă a colapsului fostului Tigru Celtic, care supravieţuieşte în prezent numai datorită ajutorului UE şi Fondului Monetar Internaţional (FMI). Legislativele iau aspectul unui referendum asupra planului de salvare internaţional pentru Irlanda, semnat în luna noiembrie cu UE şi FMI, în valoare de 85 de miliarde de euro. Premierul Brian Cowen a acceptat acest program cu reticenţă, sub povara unui deficit public foarte mare de 2% din Produsul Intern Brut în 2010.

ISRAEL

Confruntări

Confruntări violente au avut loc, ieri, între trupele israeliene şi aproximativ 1.000 de activişti antiocupaţie, în oraşul Hebron din Cisiordania, la 17 ani de la masacrul comis de un colonist israelian într-un loc sfânt musulman. Potrivit unor surse medicale palestiniene, cel puţin nouă persoane au fost rănite în confruntări, patru protestatari şi cinci militari israelieni. Serviciile de securitate israeliene au folosit grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, iar protestatarii au atacat cu pietre. Manifestanţii palestinieni, cărora li s-au alăturat activişti pacifişti din Israel şi din alte ţări, denunţau închiderea de către armata israeliană a străzii Chouhada, una dintre arterele comerciale din Hebron, la cererea coloniştilor instalaţi în oraşul aflat sub control israelian. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, serviciile de securitate au intervenit pentru dispersarea unui miting violent şi ilegal.

MAREA BRITANIE

Ţigări distruse

Peste patru milioane de ţigări, care au fost confiscate de la un traficant, au fost arse de autorităţi, care afirmă că economia britanică pierde anual mai mult de trei milioane de lire sterline din cauza contrabandei. Sursa citată arată că 4.600.000 de ţigări au fost găsite într-un camion, de către vameşi, în Newhaven, East Sussex, după ce sosise cu feribotul de la Dieppe. Şoferul de camion, cetăţean spaniol, a mai fost acuzat de sustragerea de la plată a 714.000 de lire sterline, fiind acuzat de contrabandă în Marea Britanie în martie 2007. Bărbatul este arestat preventiv de joi, urmând să compară din nou în faţa judecătorilor în 3 martie.

RUSIA

Protecţia insulelor Kurile

Rusia ar putea trimite în Pacific o navă de război de tip Mistral, concepută de Franţa, pentru a proteja insulele Kurile, dintre care unele sunt revendicate de Japonia de la anexarea lor de URSS în anul 1945, a declarat ieri şeful de Stat Major al armatei ruse. Oficialii de la Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule, numite Teritoriile de Nord în Japonia, şi anexate de Rusia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. La rândul lor, autorităţile de la Paris şi Moscova au semnat în luna ianuarie un acord pentru echiparea Marinei ruse cu nave Mistral, ce pot debarca trupe într-un teatru de operaţiuni şi capabile să transporte elicoptere şi tancuri, să găzduiască un spital de campanie sau un Stat Major.



12