Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Februarie 2011 / 00:00 573 accesări

DANEMARCA

Român condamnat

Românul Marian Clită, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat, ieri, la 14 ani de închisoare, de tribunalul de primă instanţă din Copenhaga, pentru că a ucis o stewardesă a companiei scandinave SAS, la un hotel din capitala daneză. Conform actului de acuzare, condamnatul a ucis brutal victima, Vera Vildmyren, o norvegiană de 42 de ani, cu peste 20 de lovituri cu o bară de fier şi 38 de lovituri de cuţit, în cursul unei tentative de furt, la 1 martie 2010, într-o cameră a hotelului Radisson Blu. Românul, care a mai fost condamnat pentru crimă în ţara sa, a negat faptele, afirmând că intrase în camera victimei pentru a o avertiza că uşa era întredeschisă. „Ea este cea care m-a atacat şi agresat”, a declarat acuzatul în apărarea sa, în timpul procesului, recunoscând doar violenţe fără intenţia de a ucide. Tribunalul a decis de asemenea că inculpatul va fi expulzat pe viaţă din Danemarca, la finalul pedepsei sale, şi că va trebui să achite despăgubiri de 1,5 milioane de coroane (200.000 de euro) familiei victimei.

R. MOLDOVA

Protest în Parlament

Deputaţii Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM) au bătut cu mâinile în masă şi din picioare în cadrul şedinţei plenare de ieri, după ce câteva proiecte de lege înaintate de grupul parlamentar comunist nu au fost incluse pe ordinea de zi. Printre proiecte se numără şi iniţiativa legislativă a PCRM de stabilire a termenului de alegere a şefului statului. Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, i-a cerut explicaţii preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, în legătură cu şedinţa pe care acesta a convocat-o miercuri cu directorii agenţiilor şi instituţiilor de stat. Marian Lupu a declarat că a luat act de această întrebare, însă Grigore Petrenco a insistat să obţină un răspuns. Atunci preşedintele Parlamentului i-a închis microfonul. Nemulţumiţi că nu li se permite să intervină, deputaţii comunişti au început să bată cu mâinile în masă şi din picioare. Protestul comuniştilor a durat câteva minute.

SPANIA

Explozie

Cinci militari au murit, ieri, într-o explozie care a avut loc la o academie a armatei spaniole, unde funcţionează un centru de formare pentru genişti. Ministerul Apărării a precizat că această explozie a fost foarte probabil una accidentală. Explozia s-a produs la Hoyo de Manzanares, în apropiere de Madrid, la o academie militară care formează ingineri ai armatei şi unde funcţionează un centru de formare pentru genişti. Potrivit presei spaniole, militarii au murit în timpul unui antrenament, în condiţiile în care ei se pregăteau să plece într-o misiune în Liban, unde Spania participă la Forţa Interimară a Naţiunilor Unite (FINUL), mobilizată de-a lungul frontierei israeliene.

YEMEN

Protejarea demonstranţilor

Preşedintele yemenit a ordonat forţelor de securitate să asigure protecţia manifestanţilor, după ce reprimarea mişcărilor de contestare populară s-au soldat cu cel puţin 15 morţi. Ali Badallah Saleh a dat serviciilor de securitate directive de a împiedica orice incident şi a preveni orice confruntare directă între protestatari şi susţinătorii guvernului, se arată într-un comunicatul. Acesta a cerut apărarea dreptului de adunare paşnică al cetăţenilor. Doi manifestanţi au fost ucişi, în noaptea de marţi spre miercuri, după un atac al susţinătorilor puterii.

EGIPT

Tentativă de asasinat

Tentativa de asasinat împotriva lui Omar Suleiman, pentru scurtă vreme vicepreşedinte al Egiptului înainte de înlăturarea lui Hosni Mubarak, este investigată de organele competente, a indicat ieri ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Ahmad Abul Gheit. Cazul face acum obiectul unei anchete juridice, a mai precizat ministrul la o conferinţă de presă cu omologul său german, Guido Westerwelle. Oficialul egiptean a indicat că a văzut cum un grup aflat la bordul unei ambulanţe furate trăgea cu focuri de armă în maşina lui Omar Suleiman, în cartierul Heliopolis, această tentativă de asasinat având loc la puţin timp după ce acesta fusese numit vicepreşedinte al Egiptului. De la demisia lui Hosni Mubarak din 11 februarie, Omar Suleiman nu a mai ocupat nicio poziţie oficială în noul regim împărţit între Guvernul de tranziţie şi Consiliul Suprem al forţelor armate. Şef al serviciilor secrete egiptene, Omar Suleiman, a fost omul cheie al regimului Mubarak şi s-a ocupat de dosarele de politică externă, precum şi de cel al conflictului israelo-palestinian.

Pe de altă parte, fostul ministru egiptean al Informaţiilor Anas al-Fekki şi preşedintele radioteleviziunii de stat, Ussama el-Sheikh, au fost arestaţi, ieri, în urma unor acuzaţii de corupţie.

GEORGIA

Bombe dezamorsate

Poliţia georgiană a anunţat, ieri, că a dejucat un atentat pregătit de o grupare criminală susţinută de ruşi după descoperirea a două bombe la baza unei clădiri care adăposteşte sediul unei televiziuni private. Cele două dispozitive explozive, care au fost dezamorsate, au fost descoperite miercuri seara, în apropierea postului naţional Imedi TV, care a generat o polemică în martie 2010, după difuzarea unui reportaj fals privind o invazie rusă. Posesorii bombelor aparţin, potrivit aceleiaşi surse, unei grupări criminale ai cărei membri au fost arestaţi în ultimele luni pentru că au comis atentate în 2010 vizând ambasada SUA la Tbilisi şi principala gară feroviară din capitală. Această grupare a pus la punct o campanie teroristă la ordinele unui ofiţer rus, afirmă Ministerul georgian de Interne. Tensiunile rămân ridicate între Georgia pro-occidentală şi Rusia, în urma unui scurt război între cele două ţări în august 2008 pentru controlul Osetiei de Sud, teritoriu separatist pro-rus.

SUA

Terorist arestat

Un saudit a fost arestat în SUA pentru achiziţionarea unor produse chimice şi echipamente care permit fabricarea unei bombe, şi pentru că a identificat mai multe ţinte, între care şi casa fostului preşedinte american George W. Bush. Tânărul de 20 de ani, identificat de comunicatul Departamentului de Justiţie drept Khalid Ali-M Aldawsari, de naţionalitate saudită, care locuieşte legal în Texas, în sudul SUA, a fost arestat miercuri seară şi este acuzat de tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă. Khalid Ali-M Aldawsari viza şi un club de noapte, în care intenţiona să utilizeze păpuşi în care erau ascunşi explozivi, plasate într-un rucsac, potrivit documentelor justiţiei. Suspectul urmează să compară în faţa unui tribunal texan vineri.

MAREA BRITANIE

Rival condamnat

Les Cummings, adversarul politic al deputatului britanic Mike Hancock, a fost găsit vinovat de încercare de modificare a rezultatului alegerilor trecute, după ce l-a acuzat pe acesta din urmă de pedofilie. Les Cummings, de 66 de ani, a fost condamnat la plata unei amenzi de 500 de lire sterline (590 de euro), la finalul unui proces care a durat trei zile. La Tribunalul din Southampton, Les Cummings este acuzat că a realizat un pamflet electoral sub forma unei broşuri, în luna aprilie, care conţinea informaţii potrivit cărora Mike Hancock ar fi avut o relaţie cu o fată în vârstă de 14 ani, care a rămas însărcinată, că ar fi avut o relaţie cu o româncă în timpul activităţilor sale caritabile din această ţară şi de asemenea că ar fi fost văzut dormind în pat cu copii, tot în România. Mike Hancock a negat acuzaţiile din acest material electoral, dar recunoaşte că a avut o relaţie afectivă cu o adolescentă, începând din 1985, până când aceasta s-a măritat în 1993. A mai admis că a avut şi alte relaţii extraconjugale. A susţinut şi că adolescenta avea 17 ani, nu 14, aşa cum a afirmat adversarul său politic.

GERMANIA

Retragerea titlului

Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul de doctor ministrului german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg. Decanul universităţii, Rüdiger Bormann, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă televizate că teza lui Karl-Theodor zu Guttenberg nu a dat naştere unei munci ştiinţifice corecte, dar nu a calificat însă această activitate drept plagiat.



12