Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Februarie 2011 / 00:00 594 accesări

BULGARIA

Taxă modificată

Guvernul de la Sofia se pregăteşte să modifice taxa pentru trecerea podului de peste Dunăre ce leagă Ruse de Giurgiu şi este în aşteptarea unei poziţii din partea României. În prezent, taxa pentru trecerea singurului pod operaţional peste secţiunea bulgaro-română a Dunării este de 12 euro pe maşină, dus-întors. Cetăţenii din Ruse au protestat de mai multe ori faţă de taxa de pod, în speranţa că va fi eliminată sau cel puţin redusă substanţial. Dacă taxa este de 6 euro într-o direcţie pentru automobile, camionetele şi microbuzele trebuie să plătească 12 euro, camioanele sub 12 tone au de plătit 18 euro, iar pentru cele de peste 12 tone, taxa este de 25 de euro. În septembrie 2010, în timpul unei vizite la Ruse, ministrul bulgar de Finanţe a declarat că taxa de pod ar trebui să fie redusă la 1,5-2 euro pentru automobile. Acesta a afirmat că Guvernul de la Sofia a avut trei runde de discuţii cu partea română, pentru a reduce taxa şi se aştepta la progrese spre sfârşitul anului. Bulgaria a abordat instituţiile UE pentru a întreba dacă poate reduce taxa independent de acordul părţii române. Singurul pod peste Dunăre, care leagă Bulgaria de România, a fost construit în 1954, la iniţiativa lui Stalin.

SERBIA

Comemorare împiedicată

Conferinţa de presă a premierilor bulgar şi sârb a fost amânată, luni, ca urmare a unei manifestaţii la care au participat câteva sute de bulgari nemulţumiţi de faptul că Serbia a împiedicat comemorarea eroului naţional bulgar Vasil Levski. Premierul sârb, Mirko Cvetcovic, a ajuns luni într-o vizită oficială în Bulgaria, la invitaţia omologului său Boiko Borisov. Vizita a generat o reacţie puternică în rândul diverselor formaţiuni naţionaliste din Bulgaria. Acestea i-au cerut premierului Borisov să o anuleze deoarece la 18 februarie poliţia sârbă a interzis organizarea de către etnicii bulgari a unui marş şi a unei ceremonii pentru comemorarea a 138 de ani de la spânzurarea eroului naţional bulgar Vasil Levski (1837-1873), cel mai important luptător bulgar împotriva Imperiului Turc Otoman, cunoscut ca Apostolul Libertăţii. Serbia a împiedicat ceremoniile de comemorare a lui Vasil Levski de către minoritatea bulgară din ţară, ceea ce a condus la o reacţie puternică nu numai din partea “naţionaliştilor la datorie”, ci şi din partea presei bulgare şi a publicului în general.

RUSIA

Îngrijorare

“Revoltele care afectează mai multe ţări arabe riscă să antreneze sosirea la putere a unor fanatici şi să provoace dezintegrarea unora dintre aceste state în fragmente mici”, a apreciat ieri preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Exprimându-se în cursul unei reuniuni în Caucazul de Nord, preşedintele Medvedev a apreciat că evenimentele actuale din Orientul Mijlociu ar putea avea efecte directe asupra securităţii Rusiei. Totodată, Rusia riscă să piardă până la 7,4 miliarde de euro din vânzările de arme din cauza tulburărilor ce afectează unele ţări arabe.

MAROC

Reforme structurale

Regele Mohamed al VI-lea al Marocului s-a declarat ataşat de ideea aplicării reformelor structurale, cu ocazia înfiinţării, la Casablanca, a Consiliului Economic şi Social. Declaraţia regelui intervine după izbucnirea manifestaţiilor în favoarea reformelor politice şi sociale. Suveranul marocan a precizat că scopul este asigurarea condiţiilor pentru o viaţă demnă pentru toţi marocanii, în special pentru cei defavorizaţi, precum şi ridicarea nivelului de trai prin crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri.

OMAN

Americani răpiţi sau ucişi

Patru americani al căror yacht a fost capturat de piraţi, săptămâna trecută, au murit, potrivit declaraţiilor de ieri ale unor oficiali americani. Ambarcaţiunea The Quest a fost capturată vineri, în zona Oman şi a fost dusă spre coastele somaleze. Yachtul era urmărit de o navă a marinei americane. Au fost auzite focuri de armă la bordul yachtului, iar nava americană a intrat în acţiune. Toţi cei patru americani au murit, aparent ucişi de cei care i-au răpit. La bord se aflau mai mult de 12 piraţi. Unii au fost ucişi, alţii capturaţi.

GERMANIA

Premier, insultat

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a fost criticat, luni, în timpul unui discurs la Universitatea Humboldt din Berlin, unde un grup de manifestanţi i-a adresat insulte. În timp ce Giorgios Papandreou ţinea un discurs consacrat crizei financiare, mai multe persoane au scandat sloganuri în limba greacă şi au lansat insulte în engleză, determinându-l pe premierul elen să se întrerupă de mai multe ori. O banderolă acuza Guvernul grec că se află la originea problemelor economice ale ţării. Unii manifestanţi au intrat în conflict cu alte persoane, venite să asculte discursul, înainte de a fi escortaţi fără menajamente din sală. “Democraţia nu este un lucru uşor”, a reacţionat Papandreou, înainte de a-şi relua discursul. Premierul elen a început, la Berlin, un turneu care va continua în mai multe ţări europene, în condiţiile în care Grecia cere o prelungire a împrumutului internaţional de 110 miliarde de euro, ce i-a fost aprobat anul trecut. Giorgios Papandreou s-a întâlnit, ieri, cu cancelarul german, Angela Merkel, una dintre persoanele cele mai reticente, în primăvara lui 2010, faţă de deblocarea ajutorului pentru Atena.

KOSOVO

Un nou preşedinte

Parlamentul kosovar l-a ales ieri pe magnatul din domeniul construcţiilor Behgjet Pacolli în funcţia de preşedinte al Kosovo, după mai multe tururi de scrutin boicotate de opoziţie. Behgjet Pacolli era singurul candidat la postul de preşedinte, după ce a format o coaliţie cu Partidul Democratic din Kosovo, al premierului în exerciţiu Hashim Thaci. Trei tururi de scrutin au fost necesare pentru a-l alege pe Pacolli, cu 62 de voturi, din totalul de 67 de deputaţi prezenţi, ţinând cont că parlamentarii opoziţiei au boicotat votul. Premierul în exerciţiu din Kosovo, Hashim Thaci, a anunţat sâmbătă că a format o coaliţie cu partidul acestui bogat om de afaceri şi cu reprezentanţii minorităţilor etnice, care îi va permite să formeze un nou Guvern, la două luni după alegeri.

FILIPINE

Seism

Capitala arhipelagului Filipine, Manilla, a fost afectată, ieri, de un cutremur cu magnitudinea de 5,3, potrivit seismologilor, dar nu s-au înregistrat pagube importante. Epicentrul cutremurului este situat la 66 de kilometri la sud-vest de Manilla, iar hipocentrul la o adâncime de 137 de kilometri. Autorităţile nu au menţionat pagube importante.

ZIMBABWE

Zeci de opozanţi arestaţi

Poliţia din Zimbabwe a arestat 46 de activişti politici şi sindicalişti pentru că ar fi planificat o revoltă similară celei din Egipt. “Nu suntem siguri în baza cărei legi au fost arestaţi şi pentru ce vor fi puşi sub acuzare”, a declarat Rose Hanzi, din organizaţia Avocaţi pentru Drepturile Omului. Activiştii reţinuţi sâmbătă ar fi fost prinşi în timp ce urmăreau imagini video ale protestelor care au dus la demisia preşedinţilor tunisian, Zine El Abidine Ben Ali şi egiptean, Hosni Mubarak. Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, în vârstă de 87 de ani, se află într-o situaţie similară cu liderii care au cedat puterea. Acesta conduce ţara din 1980, când şi-a declarat independenţa şi a fost acuzat de fraudarea alegerilor şi de introducerea unor legi represive, pentru a-şi consolida puterea. Arestările ar putea sugera că autorităţile se tem că valul de revolte care afectează nordul Africii şi Orientul Mijlociu ar putea ajunge şi în Zimbabwe. Politicile eşuate ale preşedintelui Mugabe din ultimii zece ani au fost acuzate pentru că au aruncat ţara, la un moment dat prosperă, într-o criză economică fără precedent. Preşedintele a convocat alegeri pentru anul viitor, dar rivalul său politic, Morgan Tsvangirai, liderul MDC, a ameninţat că va boicota scrutinul, dacă nu va fi organizat şi un referendum pentru o nouă Constituţie.

SUA

Sondaj de opinie

Fostul secretar general al Casei Albe, Rahm Emanuel, ar putea obţine marţi, potrivit sondajelor, postul de primar în Chicago, al treilea oraş din SUA. Acesta ar deveni astfel succesorul primarului democrat în exerciţiu, Richard Daley, care a ales să nu candideze pentru un al şaptelea mandat, după ce a condus oraşul de pe malul lacului Michigan fără întrerupere timp de 22 de ani. După ce a fost aproape de a nu putea candida pentru acest post, din cauză că nu a locuit în oraş un an întreg înainte de scrutin, fostul director de cabinet al preşedintelui Barack Obama este aproape asigurat, potrivit sondajelor, că va obţine fotoliul de primar. Un sondaj difuzat săptămâna trecută arată că Rahm Emanuel dispune de 58% din intenţiile de vot, suficient pentru a fi ales din primul tur şi pentru a nu fi nevoit să mai participe şi la al doilea, prevăzut pentru 5 aprilie.

Supranumit “Rahmbo” la Casa Albă, Rahm Emanuel, în vârstă de 51 de ani, a strâns peste zece milioane de dolari pentru campania sa şi beneficiază de susţinerea preşedintelui Obama. Rămâne foarte popular în Chicago, unde democraţii sunt în mare parte majoritari.



12