IRLANDA
Români închişi după ce au clonat cardul soţului preşedintelui
Şase români, membri ai unei grupări specializate în skimming, au fost condamnaţi la închisoare de o instanţă din Dublin, după ce au clonat mai multe carduri, printre care cel al soţului preşedintelui Irlandei, Martin McAleese. George Cioară (27 de ani), Vasile Martin (36 de ani), Bogdan Scântei (27 de ani), Vlad Condriuc (25 de ani), Adrian Moroşan (19 ani) şi Costel Asimioanei (28 de ani) au fost condamnaţi la între 16 luni şi zece ani de închisoare. Un alt bărbat este încă judecat, în vreme ce alt român este căutat de autorităţi. O parte din membrii grupării au clonat cardul lui Martin McAleese, soţul preşedintelui Irlandei, Mary McAleese. Ei au extras din contul acestuia 5.000 de euro. Poliţiştii irlandezi au găsit, în urma percheziţiilor la locuinţele infractorilor, dispozitive pentru clonare de carduri, poze cu persoane care îşi introduceau codurile PIN la bancomate şi un laptop cu 1.900 de numere de carduri. Românii instalau dispozitive de skimming pe bancomate, precum şi camere de supraveghere ce înregistrau codurile PIN ale clienţilor băncilor. După ce scoteau banii din conturi, românii demontau echipamentele de supraveghere de pe ATM-uri. Membrii grupării şi-au desfăşurat activitatea în Dublin de la începutul anului 2010.
SUEDIA
Copil înjunghiat
Un copil în vârstă de 6 ani din Suedia a fost înjunghiat pe terenul de joacă de la grădiniţă, de unii colegi, pentru că se îmbrăca în roz, îi place baletul şi îşi face unghiile cu ojă. Băiatul, identificat drept Oskar, fusese ţinta atacurilor altor băieţi de mai mult timp, aceştia batjocorindu-l pentru modul în care se îmbrăca. Copilul le-a spus părinţilor că ceilalţi băieţi i-au spus că este gay sau că este fată. El s-a mai plâns că a fost exclus din grupul de prieteni şi că a fost agresat la locul de joacă. În cel mai recent incident, Oskar a fost rănit la locul de joacă, după ce a fost înjunghiat cu un cuţit. Părinţii lui au decis, astfel, să-l mute la altă grădiniţă şi să facă plângere la Inspectoratul Şcolar. Părinţii copilului au fost furioşi şi pentru că au aflat de incident de la băiat, nu de la angajaţii grădiniţei, care au descris agresiunea ca fiind ”un mic incident”.
IRAN
Explozie la gazoduct
Unul sau mai multe gazoducte au explodat, vineri dimineaţa, în apropiere de Qom, la 150 de kilometri sud de Teheran, fără a provoca victime dar generând panică în rândul populaţiei din oraşul sfânt, potrivit primelor informaţii oferite de presa iraniană. Potrivit agenţiei Isna, care citează oficiali din cadrul Companiei naţionale de gaz, această explozie a afectat gazoductul naţional sud-nord, care trece prin această regiune dar nu a provocat victime. O anchetă este în curs pentru a stabili motivele exploziei, care nu a condus la perturbarea aprovizionării cu gaz a nordului Iranului, deservit de acest gazoduct, potrivit oficialilor. Anterior, agenţia Mehr anunţase explozia simultană a trei gazoducte, la ora 05.20, între Qom şi zona industrială liberă din Salafchagan, situată la circa 50 de kilometri sud-vest de oraşul sfânt iranian. Şapte gazoducte şi oleoducte care transportă gaz şi petrol din sudul Iranului către nordul ţării, unde se află majoritatea marilor oraşe, se întâlnesc în regiunea Qom. La 11 septembrie, zece persoane au fost ucise şi alte 16 au fost rănite în explozia accidentală a unui gazoduct în nord-estul Iranului. Iranul deţine a doua rezervă mondială de gaz, dar nu exploatează decât o mică parte din aceasta, circa 600 de milioane de metri cubi pe zi, pe care o consumă în principal pentru necesităţile interne sau pentru reinjectarea în puţurile petroliere.
ITALIA
Soartă incertă
Tatăl gemenelor elveţiene dispărute, în 30 ianuarie, a declarat, într-o scrisoare datată 3 februarie, că le-a ucis şi anunţa că se va sinucide, scrisoarea fiind trimisă din Bari, în sud-estul Italiei, a precizat, vineri, poliţia. “Anchetatorii de la poliţia cantonului Vaud au fost înştiinţaţi marţi că tatăl gemenelor a trimis opt scrisori din Bari adresate soţiei sale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Jean-Christophe Sauterel, în timpul unei conferinţe de presă. Şapte dintre plicuri conţineau bani. “Ultimul plic, datat joi, 3 februarie, conţinea o scrisoare în care tatăl declara că şi-a ucis cele două fete şi că se află în Cerignola, unde se va sinucide. Confirm că în scrisoare a mai spus că ele nu au suferit şi că au murit în pace”, a precizat Sauterel. Bărbatul s-a sinucis în seara zilei de 3 februarie, aruncându-se sub un tren în gara Cerignola.
SLOVACIA
Legea care interzice dubla cetăţenie, amendată
Parlamentul slovac a amendat, joi, o lege controversată care interzicea deţinerea dublei cetăţenii, permiţându-le slovacilor să obţină o a doua cetăţenie, în anumite condiţii. Guvernul intenţiona să liberalizeze complet condiţiile de obţinere a celei de-a doua cetăţenii, însă Parlamentul nu a adoptat toate amendamentele propuse. Adoptată în mai 2010, când Guvernul era condus de fostul premier social-democrat Robert Fico şi intrată în vigoare în iulie, vechea lege prevedea retragerea automată a cetăţeniei slovace pentru persoanele care obţineau paşaportul unei alte ţări. Măsura legislativă a fost aprobată după ce Ungaria adoptase legea privind acordarea cetăţeniei pentru cei circa 3,5 milioane de etnici maghiari care trăiesc în ţările vecine, în principal în România şi Slovacia. Etnicii maghiari reprezintă circa 10% din populaţia de 5,4 milioane de locuitori a Slovaciei. Conform legii adoptate joi, slovacii care locuiesc, studiază sau lucrează pentru perioade îndelungate în alte ţări pot deţine un al doilea paşaport, al ţării în care se află. Aceeaşi prevedere poate fi aplicată şi în cazul slovacilor ai căror părinţi sunt născuţi în altă ţară.
SUDAN
Ciocniri sângeroase
Peste 100 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în luptele din sudul Sudanului, izbucnite după ce rebelii au atacat armata, au declarat oficiali citaţi de BBC. Dintre victime, circa 39 ar fi civili, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei din sudul Sudanului. Forţele loiale lui George Athor au aruncat în aer, joi, două camioane de armată, în apropiere de oraşul Fangak (statul Jonglei), a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Athor a început să atace autorităţile sudaneze anul trecut, după ce le-a acuzat de fraude în alegerile din stat, dar a declarat un armistiţiu, luna trecută. Ciocnirile intervin în condiţiile în care sudul Sudanului se pregăteşte să se separe de nord. Circa 99% dintre alegătorii din sudul ţării au votat pentru independenţă, într-un referendum organizat luna trecută, potrivit rezultatelor oficiale.
VENEZUELA
Bătaie între parlamentari
Aleşii venezueleni s-au luat la bătaie cu pumnii în Parlament, joi, după izbucnirea unui conflict între membrii Partidului Socialist al preşedintelui Hugo Chavez şi rivalii lor, semnal al polarizării politice din această ţară. Bătaia a început după ce parlamentarul socialist Henry Ventura a încercat să-l înlăture pe membrul opoziţiei Alfonso Marquina de pe podiumul preşedintelui Parlamentului. Lor li s-au alăturat imediat alţi câţiva aleşi şi angajaţi ai Parlamentului, care s-au îmbrâncit şi şi-au schimbat pumni, timp de câteva minute. Nimeni nu a fost rănit, însă nu se ştie cine a început bătaia. Încăierarea a fost transmisă live pe toate staţiile de televiziune şi radio din Venezuela, printr-un sistem obligatoriu, folosit frecvent de Chavez pentru a trasmite lungile sale discursuri adresate naţiunii. Transmisiunea a fost întreruptă brusc în majoritatea reţelelor, după începerea violenţelor. Venezuelenii sunt profund divizaţi de programul preşedintelui de stânga de a construi o societate socialistă în statul sud-american cu 28 de milioane de locuitori. Popularitatea lui Chavez va fi verificată la alegerile prezidenţiale din 2012, când va candida din nou.
ESTONIA
Timbru cu Hodorkovski
O marcă poştală cu imaginea lui Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, cei doi foşti oficiali ai companiei Iukos condamnaţi la ani grei de închisoare în Rusia şi deveniţi un simbol al represiunii regimului lui Vladimir Putin, a fost lansată în Estonia, ţară ce are adesea relaţii tensionate cu Moscova. Un timbru cu imaginea condamnaţilor în cazul Iukos costă 58 de eurocenţi, relatează Publika TV. Marca poştală a fost lansată de organizaţia internaţională Memorialul Baltic. Timbrul nu este unul oficial al Estoniei, însă poate fi utilizat pentru destinaţii internaţionale. Acesta a fost lansat în cadrul unui program care permite crearea unei mărci poştale personalizate. Imaginea lui Hodorkovski şi a lui Lebedev pe timbrul poştal a stârnit interesul estonilor dar şi al străinilor, ceea ce a determinat scoaterea acestuia la licitaţie. Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au fost condamnaţi la 14 ani de închisoare pentru furtul a milioane de tone de petrol şi evaziune fiscală.