Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Februarie 2011 / 00:00 439 accesări

ITALIA

Patru copii români arşi de vii

Trei fraţi români şi un văr al acestora, cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, au murit într-un incendiu produs duminică seară, într-o tabără de romi din Roma. Incendiul a izbucnit duminică seară, într-o baracă situată în zona Appia Nuova din Roma, în cartierul Acquasanta. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, copiii care au murit în incendiu sunt trei băieţi şi o fetiţă. Copiii provin dintr-o familie de români care trăia în baraca amplasată abuziv. În momentul izbucnirii incendiului, cei patru copii erau singuri în baracă, în condiţiile în care părinţii tocmai părăsiseră locuinţa improvizată, pentru a face cumpărături. Primarul Romei, Gianni Alemanno, s-a deplasat la locul tragediei şi a anunţat că toate cele cinci barăci amplasate abuziv, în care trăiesc aproximativ 20 de romi, vor fi demolate. Locatarii barăcilor vor fi transferaţi într-o tabără autorizată din Roma. Ieri, minitabăra de romi din Roma unde a avut loc incendiul soldat cu moartea celor patru copii români a fost demolată deja, a anunţat primarul Romei.

BRAZILIA

Incendiu enorm la Rio de Janeiro

Un enorm incendiu devasta, ieri dimineaţă, atelierele din Rio de Janeiro unde sunt fabricate carele alegorice şi costumele pentru Carnaval, cu o lună înaintea celui mai mare spectacol din lume, relatează presa locală. Un fum dens acoperea centrul oraşului Rio de Janeiro, unde se află atelierele a 12 mari şcoli de samba care defilează pe Sambodrome în timpul carnavalului prevăzut, în acest an, la începutul lui martie. Pompierii nu au găsit victime, la o oră de la izbucnirea incendiului, produs înainte de sosirea lucrătorilor. Carnavalul de la Rio de Janeiro se desfăşoară în perioada 4 - 8 martie.

RUSIA

Stare de urgenţă în Kaliningrad

Autorităţile din regiunea rusă Kaliningrad au decretat starea de urgenţă din cauza inundaţiilor înregistrate în ultimele zile. Numeroase străzi au fost inundate, iar apa a pătruns în subsolurile clădirilor. Cel puţin 15 centrale termice au fost închise din cauza inundaţiilor. ”Situaţia a fost provocată de câţiva factori meteorologici: solul era îngheţat şi nu a putut absorbi apa, zăpada s-a topit brusc din cauza creşterii temperaturii şi s-au înregistrat ploi torenţiale, destul de rare în acest anotimp”, se arată într-un comunicat al autorităţilor locale. Situaţia a fost înrăutăţită de starea proastă a canalizării. ”Nu au fost semnalate victime şi nu sunt necesare evacuări”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

GRECIA

Verificarea planului de austeritate

O echipă de inspectori care supraveghează planul de ajutor pentru Grecia se află la Atena pentru a revedea programul de austeritate al acestei ţări, înainte de a aproba următoarea tranşă a împrumutului, în valoare de 15 miliarde de euro. Reprezentanţii UE, ai Băncii Centrale Europene şi ai FMI s-au întâlnit, ieri, cu patru miniştri ai cabinetului elen, în cadrul misiunilor trimestriale pentru verificarea programului de ajutor acordat Greciei, în valoare de 110 miliarde de euro. Un număr de grupuri profesionale protestează împotriva ultimelor reduceri de cheltuieli avute în vedere de Guvern, săptămâna aceasta fiind programate greve de protest din partea lucrătorilor în transporturile publice, farmaciştilor, doctorilor din spitalele de stat şi avocaţilor. Conform poliţiei din Grecia, şi lucrătorii din sectorul textil şi fermierii au protestat ieri pe o autostradă care se învecinează cu graniţa cu Bulgaria.

SUA

Tren în flăcări

Un tren care transporta etanol a deraiat, duminică, în statul american Ohio, provocând un incendiu de amploare, din cauza căruia numeroase persoane au fost evacuate. Un incendiu puternic a izbucnit la locul accidentului, în apropierea oraşului Arcadia, dar deocamdată nu au fost semnalate victime. Aproximativ 20 de locuinţe situate în apropiere au fost evacuate imediat, după ce 28 dintre cele 64 de vagoane ale trenului au deraiat. Aproximativ 200 de membri ai echipelor de urgenţă au fost trimişi la faţa locului. Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului.

INDONEZIA

Imagini şocante

Presa indoneziană a difuzat, ieri, o înregistrare video cu imagini şocante, care surprinde membri ai unei mişcări religioase minoritare fiind linşaţi de numeroşi musulmani, fără ca poliţia să intervină. Imaginile au fost filmate duminică, într-un sat din vestul insulei Java, unde peste 1.000 de persoane, multe având săbii, au intervenit, la apelul organizaţiilor islamiste, pentru a împiedica o reuniune a sectei Ahmadiyah. Trei membri ai mişcării au fost omorâţi de mulţime. Înregistrarea surprinde numeroşi bărbaţi care strigau ”Mare este Allah” şi ”kafir” (necredincioşi), atacând cu pietre două dintre victime. Poliţia a anunţat că opt persoane au fost reţinute. Preşedintele Indoneziei s-a declarat profund preocupat de acest atac, care intervine la inaugurarea ”săptămânii armoniei între religii”. Preşedintele a subliniat că trebuie susţinută Constituţia indoneziană, care nu permite atacurile interreligioase. Mişcarea Ahmadiyah are 500.000 de adepţi în Indonezia, unde peste 80% dintre locuitori sunt musulmani.

AUSTRALIA

Incendii devastatoare

Aproximativ 60 de locuinţe au fost distruse în urma incendiilor care se extind pe coasta de vest a Australiei, îndreptându-se către periferia oraşului Perth, au anunţat, ieri, autorităţile locale. Două focare de incendiu, a căror extindere este favorizată de vântul puternic care însoţeşte ciclonul Yasi, au provocat distrugerea a 59 de locuinţe şi a sute de hectare de pădure în zonele Roleystone şi Red Hill. Un pod peste râul Canning a fost distrus de flăcări. Incendiile nu au provocat moartea niciunei persoane, însă un pompier a fost uşor rănit şi este internat în spital. Nord-estul Australiei a fost afectat, în ianuarie, de inundaţii grave, iar săptămâna trecută a fost traversat de un ciclon extrem de violent, care a provocat pagube estimate la 3,7 miliarde de euro. Statul Queensland a mai înregistrat inundaţii devastatoare şi la sfârşitul anului trecut, soldate cu circa 30 de victime şi pagube de 450 de milioane de euro. Starea de catastrofă naturală a fost decretată în mai multe zone din jurul oraşului Perth. Condiţiile meteo extreme cu care se confruntă Australia de mai multe săptămâni au fost atribuite fenomenului climatic La Nina.

IRAN

Poluare cu petrol

Fisurarea unui oleoduct învechit din sudul Iranului a condus la poluarea coastelor şi terenurilor cultivate din apropierea oraşului Deylam, în Golful Persic, a anunţat, ieri, agenţia oficială Irna. ”Aproximativ 20 de kilometri de coastă în jurul Deylam şi 500 de hectare cultivate au fost poluate din cauza unei scurgeri de petrol”, a declarat oficialul din cadrul protecţiei mediului în provincia meridională Bushehr, Behruz Atabakzadeh. În opinia lui, oleoductul s-a fisurat între Aghajari şi Deylam, săptămâna trecută, provocând ”pagube ireversibile”. Un oficial de rang înalt din domeniului mediului a declarat pentru agenţia Mehr că operaţiunile de curăţare a zonei sunt împiedicate de o furtună. Iranul este al doilea cel mai important producător de ţiţei din cadrul Organizaţiei Ţărilor Producătoare de Petrol (Opep).

SUA

Suspecţi arestaţi

Doi bărbaţi au fost arestaţi duminică, în legătură cu incidentul armat în care a murit un student al unei universităţi din Ohio, iar alte 11 persoane au fost rănite. Bărbaţii, cu vârste de 19 şi, respectiv 22 de ani, au fost arestaţi fără incidente şi cu ajutorul FBI, a anunţat şeful poliţiei din Youngstown, Jimmy Hughes, fără a preciza însă numele lor. Aceştia nu au fost încă puşi sub acuzare, dar poliţia nu caută alţi suspecţi, a precizat el. Poliţia a anunţat că Jamail Johnson, în vârstă de 25 de ani, din Girard, Ohio, a fost ucis în acest incident produs într-o casă din apropierea campusului universităţii din Youngstown. El a fost împuşcat în ceafă dar şi în alte zone ale corpului, a declarat medicul legist Joseph Ohr. Alte 11 persoane, inclusiv şase studenţi, au fost rănite. Trei dintre ele sunt în continuare internate în spital. Unul dintre răniţi este în stare gravă după ce a fost împuşcat lângă ureche, însă ceilalţi au suferit răni mai uşoare. Incidentul s-a produs într-o casă unde membrii frăţiei Omega Psi Phi organizau o petrecere. Poliţia susţine că au fost trase focuri de armă la întâmplare, din afara casei. Autorităţile au găsit mai multe cartuşe goale, provenind de la două arme semiautomate. Martorii au identificat doi posibili suspecţi, ambii cu legături în zonă. Aceştia fuseseră excluşi de la petrecere dar s-au întors şi au început să tragă.

PORTUGALIA

Serie de greve în transporturi

Metroul din Lisabona era total paralizat ieri dimineaţă, din cauza unei greve de câteva ore, prima din seria de întreruperi parţiale a activităţii prevăzută pentru această săptămână în transporturile publice, în semn de protest faţă de tăierile salariale decise de Guvern. Între miercuri şi vineri, sindicatele au cerut oprirea activităţii timp de mai multe ore în sectorul feroviar, în cel fluvial din capitală şi în transportul cu autobuze din Lisabona, Porto, Braga şi Coimbra. Pentru a protesta faţă de politica de austeritate a Guvernului socialist al lui Jose Socrates, care intenţionează să reducă cu 5% fondul de salarii în sectorul public, cele două confederaţii sindicale principale au organizat, în noiembrie, prima grevă generală unitară din 1988.

OLANDA

Înhumare necorespunzătoare

Olanda a anunţat convocarea ambasadorului iranian la Haga şi rechemarea pentru consultări a ambasadorului olandez din Iran, pentru a protesta faţă de condiţiile înhumării lui Sahra Bahrami, executată pe 19 ianuarie, la Teheran. Sahra Bahrami, o femeie de 46 de ani cu dublă cetăţenie, iraniană şi olandeză, a fost înhumată duminică, la 400 de kilometri de Teheran, în lipsa rudelor care doreau să asiste la înmormântare. Sahra Bahrami, arestată în decembrie 2009, la Teheran, în timp ce participa la un protest al opoziţiei, a fost condamnată la moarte, pentru trafic de droguri şi a fost executată prin spânzurare. Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, s-a declarat profund şocat de execuţie, denunţând ”un act comis de un regim barbar”.

RUSIA

Jurnalişti polonezi reţinuţi

Doi jurnalişti de la cotidianul ultraconservator polonez ”Nasz Dziennik” au fost reţinuţi în Ruisia, în timp ce lucrau la un reportaj privitor la ancheta asupra tragediei aviatice din Smolensk, relatează Radio Polonia. Cei doi făceau documentare lângă Moscova, unde se află sediul forţelor aeriene. Potrivit cotidianului deţinut de grupul Radio Maria al preotului Rydzyk, jurnaliştii urmau să discute cu expertul criminalist Andrzej Błasik. Jurnaliştii au povestit că au fost abordaţi de doi bărbaţi, unul cu rangul de general, celălalt un civil care s-a dovedit a fi procuror militar. Ziariştii au fost reţinuţi de agenţi FSB, care au sosit la faţa locului, la ordinul generalului, iar echipamentul le-a fost confiscat. Unul dintre jurnalişti a spus că au fost interogaţi şi trataţi cu superioritate. Ei au fost eliberaţi după cinci ore, dar materialul le-a fost distrus de FSB.



12