Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 Februarie 2011 / 00:00 422 accesări

CEHIA

Accident feroviar

O femeie a murit şi alte 20 de persoane au fost rănite, ieri dimineaţă, în coliziunea dintre un tren de călători şi un tren de marfă, în sudul Cehiei, au anunţat echipele de intervenţie. Accidentul s-a produs în jurul orei locale 8.30, în timp ce trenul de pasageri părăsea gara Vodnany, situată la aproximativ 120 de kilometri sud de Praga. Conductorul trenului de marfă a anticipat accidentul şi a încercat să oprească, dar cu toate acestea trenurile s-au lovit.

SUEDIA

Colet exploziv

Un pachet a explodat ieri, fără a provoca rănirea vreunei persoane, la un birou poştal din Borlaenge, o localitate situată în centrul Suediei, a anunţat poliţia, precizând că şase persoane afectate de fum şi praf au fost conduse la spital. Explozia s-a produs la ora locală 8.20, într-un centru de distribuţie, în timp ce aproximativ 30 de persoane se aflau în clădire. Geniştii s-au deplasat la locul exploziei pentru a analiza pachetul şi a determina conţinutul acestuia.

GRECIA

Colet-capcană adresat Ministerului de Justiţie

Pirotehnicienii poliţiei elene au dezamorsat, ieri, un colet-capcană adresat Ministerului grec al Justiţiei, în contextul reluării procesului a 13 presupuşi tineri anarhişti. Pachetul a fost interceptat de dispozitivul de securitate al ministerului. Coletul era adresat ministrului Justiţiei, din partea unei ”asociaţii de avocaţi stagiari”, conţinând substanţe explozive. Autorităţile au stabilit o legătură între această acţiune şi procesul a 13 presupuşi membri ai grupării Conspiraţia Celulelor de Foc, căreia i se atribuie seria de colete-capcană trimise în ultimele luni în mai multe ţări europene. Din cauza acestei situaţii, mai multe state europene au intensificat măsurile de securitate. Un astfel de colet, expediat din Grecia şi adresat cancelarului german, Angela Merkel, a ajuns până la sediul Cancelariei federale germane.

SUA

Peste 10.000 de zboruri anulate

Mai mult de 10.000 de curse aeriene au fost anulate în SUA, unde mai multe aeroporturi au fost închise din cauza unei furtuni însoţite de ninsori şi polei. Circa 6.500 de zboruri, reprezentând 20% din volumul traficului aerian din SUA, au fost anulate marţi, iar alte 3.600 au fost suspendate, conform site-ului specializat FlightAware. Circa 800 de zboruri fuseseră anulate ca măsură de precauţie, încă de luni. Marţi dimineaţă, aeroportul Dallas - Fort Worth din sudul SUA a fost închis pentru scurt timp din cauza furtunii, ceea ce a provocat întârzieri de până la trei ore ale zborurilor. Aeroportul Kansas City, situat în Missouri, în centrul SUA, a fost închis marţi, iar cel din Tulsa (Oklahoma) nu a anunţat efectuarea niciunui zbor.

CHINA

Evacuaţi după seism

Autorităţile chineze au evacuat 64.500 de persoane dintr-o regiune aflată în sud-vestul ţării, după un cutremur care a avariat sute de locuinţe, a anunţat, ieri, presa de stat de la Beijing. Cutremurul cu magnitudinea 4,8 a fost resimţit marţi după-amiază, într-o regiune a provinciei Yunnan, conform Institutului american de Geofizică USGS. Seismul nu s-a soldat cu victime, însă 678 de locuinţe au fost avariate, conform agenţiei China Nouă.

FRANŢA

Avion confiscat

Autorităţile franceze au confiscat un avion privat aparţinând familiei fostului preşedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, după ce trei ONG-uri franceze l-au acuzat în justiţie de corupţie. Potrivit anchetatorilor francezi, avionul Bombardier se află de o săptămână pe aeroportul Le Bourget din apropiere de Paris. Potrivit oficialilor, acesta aparţine familiei Mabrouk, din care face parte un cumnat al lui Ben Ali. Investigaţia vizând bunurile familiei Ben Ali a început săptămâna trecută, după ce ONG-urile Sherpa, Transparency International Franţa şi Comisia Arabă pentru Drepturile Omului au sesizat justiţia, acuzându-l pe fostul preşedinte de corupţie, deturnare de fonduri publice şi spălare de bani. Organizaţiile estimează că Ben Ali şi anturajul său au strâns circa cinci miliarde de dolari. Ben Ali şi familia sa au strâns o avere importantă în timpul celor 23 de ani petrecuţi la putere în Tunisia. Luni, miniştrii de Externe din UE au convenit să îi îngheţe bunurile, la cererea Tunisiei. Autorităţile elveţiene au îngheţat deja zeci de milioane de franci aparţinând fostului preşedinte şi au consemnat la sol un avion Falcon 9000. Ben Ali a demisionat şi a fugit în Arabia Saudită, în 14 ianuarie, după săptămâni de proteste antiguvernamentale.

RUSIA

A crescut numărul morţilor în atentatul de la Domodedovo

Una dintre persoanele rănite în atentatul comis la 24 ianuarie pe aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova a murit, numărul victimelor ridicându-se la 36 de oameni. Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă că atentatul de pe aeroportul Domodedovo din Moscova a fost comis de un terorist kamikaze originar din Caucazul de Nord, regiune instabilă din sudul Rusiei.

R. MOLDOVA

Export sistat la grâu

Exportul de grâu alimentar din R. Moldova a fost sistat până la viitoarea recoltă, cu excepţia grâului destinat semănatului. Înainte să fie luată decizia, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că în ultimul timp, cantitatea de grâu care se exportă s-a triplat şi a adăugat că, dacă se menţine acest ritm, ar putea să fie pusă în pericol securitatea alimentară a R. Moldova. În ceea ce priveşte exporturile de porumb, deocamdată, acestea nu au fost sistate. Executivul de la Chişinău urmează să revină la acest subiect după o examinare suplimentară a situaţiei. Pentru a evita tensiunile care pot apărea pe piaţa produselor alimentare de primă necesitate, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a spus că examinează posibilitatea introducerii unor reglementări la exportul uleiului vegetal, cartofilor, făinii de grâu şi zahărului. Proiectul va fi examinat la şedinţa viitoare a Guvernului de la Chişinău.

OLANDA

Imigranţii şomeri ar trebui expulzaţi

Imigranţii din Polonia, Bulgaria şi România ar trebui să fie expulzaţi în ţările lor, dacă au rămas fără locuri de muncă în Olanda, a declarat, pentru site-ul nu.nl, parlamentarul Louis Bontes, din cadrul partidului anti-islamic PVV al lui Geert Wilders. ”Ei sunt, adesea, beţi şi sunt implicaţi în infracţiuni”, a declarat deputatul din cadrul Partidului pentru Libertate, care militează împotriva ”islamizării Olandei”. ”Localnicii sunt deranjaţi de acest lucru, m-a informat poliţia”, a continuat el. Bontes a adăugat că nu există nicio barieră legală pentru expulzarea cetăţenilor europeni din zona Schengen, în primii cinci ani de la sosirea lor. ”Când România şi Bulgaria vor adera la spaţiul Schengen, în care se călătoreşte fără paşaport, atunci va veni şi grosul acestora şi o dată cu ei şi toate problemele”, a subliniat deputatul. Directorul Serviciului de Integrare din cadrul municipalităţii oraşului Haga, Marnix Norder, a făcut publică, săptămâna trecută, o propunere de modificare a politicii în acest domeniu, care cere ca imigranţii şomeri să fie trimişi înapoi acasă. Norder, din cadrul Partidului Muncii, a mai declarat că doreşte să analizeze aspectele legale în vederea expulzării unui anumit număr de şomeri din Europa de Est. ”Vreau să încep cu 20 sau 30 de şomeri”, a declarat el.

BULGARIA

Chemaţi la ordin

Ministerul bulgar al Apărării pregăteşte rechemarea ataşaţilor militari din SUA, Valentin Ţankov şi Ucraina, Volodia Ţvetanov, care au fost deconspiraţi ca agenţi ai fostei Securităţi de Stat comuniste (DS), a anunţat, ieri, postul naţional de radio (BNR). Comisia pentru studierea dosarelor fostei Securităţi a anunţat, la 26 ianuarie, numele a 149 de angajaţi ai Ministerului Apărării care au fost agenţi sau colaboratori ai fostelor servicii secrete. Potrivit Comisiei, 40 dintre aceştia lucrează în continuare în cadrul ministerului, care susţine însă că au mai rămas doar 12. Ţankov şi Ţvetanov vor fi rechemaţi, peste o lună. Volodia Ţvetanov este fratele fostului ministru de Interne şi actual deputat din partea Partidului Socialist Bulgar (BSP). El a fost recrutat în 1984 şi a lucrat pentru DS sub pseudonimul Mercury. Ţankov, care a fost ataşat militar la Londra, a fost recrutat în 1982. Ministrul Apărării a anunţat că deja caută înlocuitori. Se aşteaptă să apară şi mai multe nume de foşti colaboratori, după ce Comisia va încheia investigaţia asupra serviciilor de informaţii militare şi de la Serviciul naţional de Informaţii.



12