Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Ianuarie 2011 / 00:00 366 accesări

FRANŢA

Români condamnaţi

Trei români au fost condamnaţi la câte şase luni de închisoare, după ce în urmă cu o zi furaseră şase parfumuri dintr-un magazin de cosmetice din Perigueux. Un bărbat de 35 de ani, însoţit de două prietene de 21 şi 22 de ani au fost aduşi în faţa tribunalului corecţional din Périgueux pentru furtul a şase sticle de parfum din magazinul Sephora, după ce au dezactivat sistemul de supraveghere. Cei trei inculpaţi, un vânzător de produse alimentare în Madrid, o studentă la management în Bucureşti şi o vânzătoare de kebab la Bilbao, au explicat că veniseră din Spania de dimineaţă pentru a se întâlni cu o prietenă şi pentru a recupera 500 de euro cu care urmau să se întoarcă în România. Furtul a şase sticluţe de parfum de lux în valoare de aproape 600 de euro şi explicaţiile alambicate au determinat procurorii să vorbească despre o reţea organizată şi să ceară o sancţiune pentru descurajare. Tribunalul din Perigueux a decis într-un final ca bărbatul să fie închis pentru şase luni, iar cele două femei, care nu aveau cazier, au primit câte trei luni cu suspendare. Toţi trei au primit şi interdicţia de a intra pe teritoriul francez timp de doi ani.

MAREA BRITANIE

Trafic de persoane

Românii Bogdan şi Marius Nejloveanu, tată şi fiu, au fost condamnaţi la şase, respectiv, 21 de ani de închisoare pentru că aduceau tinere românce în Marea Britanie, unde le obligau să se prostitueze. Bărbaţii, cu vârste de 51 şi, respectiv, 23 de ani, au fost declaraţi vinovaţi, săptămâna trecută, de un tribunal din Manchester, pentru 34 de capete de acuzare, inclusiv trafic de persoane. Aceştia le promiteau celor cinci victime ale lor cazare şi posturi de menajere în Marea Britanie, dar în schimb le-au bătut şi violat pe unele dintre ele, obligându-le să lucreze ca prostituate în bordeluri din Manchester şi Birmingham. În timpul procesului, a fost prezentat modul în care femeile erau aduse în Marea Britanie de Bogdan Nejloveanu, pentru a fi exploatate de fiul său. Unele dintre femei, printre care figurau şi adolescente, provin din zone foarte sărace ale României.

AFGANISTAN

În retragere

Comandantul trupelor NATO în Afganistan, generalul american David Petraeus, afirmă într-o scrisoare difuzată maţi că miliţiile Taliban pierd teren în faţa trupelor coaliţiei internaţionale. În această scrisoare, cu un ton optimist, adresată soldaţilor, generalul Petraeus dă asigurări că, în ultimele 12 luni, forţele NATO au reuşit să preia controlul pe teren. Coaliţia a reuşit să îi respingă pe luptătorii Taliban în sudul Afganistanului şi a produs pierderi considerabile cadrelor de nivel intermediar ale combatanţilor islamişti. Totuşi, generalul Petraeus nu face niciun moment referire la iulie 2011, data indicată de administraţia Obama pentru începerea retragerii a 100.000 de militari americani din Afganistan. În ultima perioadă, oficiali americani de rang înalt au relativizat acest termen-limită, explicând că acesta va marca începutul retragerii unui număr redus de soldaţi. Cu 711 morţi, anul 2010 a fost cel mai sângeros în rândul soldaţilor străini, în Afganistan, de la invadarea ţării, în 2001.

TURCIA

Accident rutier

Zece persoane au murit, ieri, în urma coliziunii între un camion şi un microbuz ce transporta agricultori, care a avut loc în apropiere de Ankara. Trei persoane au fost grav rănite în acest accident produs în apropiere de Beypazari, la 100 de kilometri la nord-vest de capitala turcă. Majoritatea victimelor sunt originare din sud-estul ţării, populat în cea mai mare parte de kurzi, şi poartă acelaşi nume, fiind vorba probabil despre aceeaşi familie. Accidentele rutiere sunt curente în Turcia. Potrivit poliţiei, 4.300 de persoane au fost ucise şi peste 200.000 rănite pe străzile turce în 2009.

RUSIA

Prăbuşirea acoperişului

O persoană a murit, iar cel puţin alte 13 au fost rănite la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei, după ce un acoperiş al unui hipermarket s-a prăbuşit, pentru că nu a fost îndepărtată zăpada de pe el. Zece dintre cei 13 răniţi au fost spitalizaţi cu fracturi şi comoţii. Zona din nordul fostei capitale imperiale unde se află supermarketul a fost încercuită de poliţie. Guvernatorul regiunii, Valentina Matvienko, a efectuat o vizită la locul incidentului. Acoperişurile de pe care nu se îndepărtează zăpada reprezintă un adevărat pericol la Sank Petersburg. În Rusia, sute de persoane sunt rănite şi ucise, în fiecare an, de blocuri de gheaţă care cad de pe acoperişuri. În februarie 2004, aproximativ 40 de persoane au fost ucise, la Moscova, după prăbuşirea unui centru acvatic, al cărui acoperiş a căzut.

COLUMBIA

Accident minier

Cel puţin 30 de mineri au rămas captivi în subteran de ieri în Columbia în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din Sardinata, regiune din nord-estul ţării, existând puţine şanse ca aceştia să fie scoşi la suprafaţă în viaţă. Explozia a fost provocată de o acumulare de gaz. În luna octombrie, o explozie asemănătoare ce a avut loc în aceeaşi mină a făcut şase morţi. Peste o sută de persoane au murit în Columbia, cel de-al cincilea producător mondial de cărbune, în accidente legate de acest sector în 2010.

BELARUS

Inculpări

Un număr de 37 de opozanţi, între care foşti candidaţi la alegerile prezidenţiale, sunt inculpaţi pentru organizare de tulburări ale ordinii publice şi riscă până la 15 ani de închisoare, a afirmat miercuri ministrul belarus de Interne, Anatoli Kuleşov. Aceste cifre fuseseră deja comunicate de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului. Peste 600 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiei, între care şi şapte candidaţi la prezidenţiale. Patru dintre aceştia sunt în continuare încarceraţi, iar unul este sub control judiciar. Reprimarea postelectorală a fost denunţată ferm de SUA şi UE, care au boicotat ceremonia de învestire a lui Aleksandr Lukaşenko şi au ameninţat că vor adopta sancţiuni împotriva regimului său.

POLONIA

Interogatoriu

Parchetul militar polonez a anunţat, ieri, că a cerut Parchetului rus să îi poată interoga pe controlorii de trafic de la aeroportul Smolensk, din Rusia, unde avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit în luna aprilie, omorându-i pe cei 96 de ocupanţi. Oficialii de la Varşovia le-au reproşat, săptămâna trecută, anchetatorilor ruşi că au pus asupra Poloniei toată responsabilitatea pentru catastrofă, omiţând erorile controlorilor şi starea tehnică a aeroportului de la Smolensk. Raportul rus asupra catastrofei, publicat la Moscova de Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK), i-a făcut responsabili de accident pe piloţii polonezi, care nu erau suficient antrenaţi şi ar fi făcut obiectul unor presiuni psihologice pentru a ateriza la Smolensk în condiţii neadecvate, pe o ceaţă densă. Parchetele militare ale celor două ţări anchetează eventuale responsabilităţi penale, independent de ancheta privind cauzele catastrofei, efectuată de MAK în colaborare cu o comisie guvernamentală poloneză.

FILIPINE

Atentat

Autorităţile filipineze au declanşat o anchetă pentru a identifica autorii unui atentat comis, marţi, într-un autobuz din Manila, soldat cu cinci morţi. Un dispozitiv exploziv a fost detonat de la distanţă în timp ce autobuzul rula pe una dintre arterele principale ale capitalei filipineze. Atentatorii au folosit un telefon portabil Nokia pentru a declanşa explozia. Dispozitivul utilizat este similar celor preferate de organizaţiile teroriste în sudul Filipinelor, ceea ce favorizează ipoteza unui atac terorist şi nu a unei explozii accidentale. Desemnarea responsabililor este încă prematură, ancheta fiind în stadiu incipient, dar Cesar Garcia constată similarităţi izbitoare cu alt atentat care a ucis patru persoane la bordul unui autobuz, pe aceeaşi stradă în Manilla, pe data de 14 februarie 2005. Atentatul respectiv fusese revendicat de mişcarea separatistă islamistă Abu Sayyaf, acuzată de autorităţi că ar întreţine legături cu al-Qaida.

SUA

Proces în octombrie

Procesul lui Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul acuzat că a încercat să se arunce în aer la bordul unui avion de pasageri pe 25 decembrie 2009, va începe pe 4 octombrie 2011, la Detroit. Umar Farouk Abdulmutallab, de 24 de ani, riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă. Pe numele său sunt opt capete de acuzare, referitoare la tentativă de crimă şi încercare de utilizare a unei arme de distrugere în masă, după ce a vrut să se arunce în aer la bordul cursei 253 a companiei Northwest Airlines, pe ruta Amsterdam-Detroit. În cursul audierii de marţi, judecătorul Nancy Edmunds l-a îndemnat pe suspect să apeleze la un avocat în loc de a se apăra singur. Umar Farouk Abdulmutallab a fost imobilizat de unii dintre cei 279 de pasageri care se aflau la bordul avionului companiei Northwest, fiind arestat la aterizare. Atentatul-eşuat, revendicat de Osama ben Laden, a provocat emoţii puternice în SUA, conducând la sporirea măsurilor de securitate în aeroporturi.



12