FRANŢA
Români arestaţi preventiv pentru zeci de furturi
Şase cetăţeni români au fost arestaţi preventiv în Franţa, fiind suspectaţi de zeci de furturi în Dunkerque, Hazebrouck, Lille, dar şi în Aisne şi Pas-de-Calais. În 28 şi 30 noiembrie 2010, şase români au fost reţinuţi într-un caz privind mai multe furturi. În timpul unei percheziţii desfăşurate în trei tabere de romi, au fost găsite şi confiscate o parte dintre obiectele care proveneau din furturi. Operaţiunea condusă de poliţia din Dunkerque a permis elucidarea rapidă a 20 de spargeri. Anchetatorii au reuşit să îi găsească pe proprietarii obiectelor furate. Au mai rămas 30 de obiecte care nu au fost revendicate: materiale sau utilaje de construcţie, burghiuri, freze, maşini de şlefuit, ferăstraie, monitoare LCD, camere foto, calculatoare, bijuterii şi telefoane. În spatele fiecărui obiect nerevendicat se poate ascunde o altă spargere şi, deci, alte victime.
BULGARIA
Traficanţi de copii arestaţi
Poliţiştii au împiedicat, ieri, în urma unor descinderi, traficarea unor bebeluşi bulgari în Grecia, 14 membri ai grupării fiind arestaţi în cele două state, a anunţat, la Sofia, ministrul de Interne, Tsvetan Tsvetanov. Cinci persoane au fost arestate la Varna, în estul Bulgariei şi nouă în Grecia, într-o operaţiune pregătită de şase luni de către autorităţile din cele două state. Procurorul regional din Varna, Vladimir Tchavdarov, a precizat că arestările au avut loc în oraşul Lamia, în Grecia, dar şi în trei localităţi din estul Bulgariei, Varna, Burgas şi Yambol. Autorităţile au găsit 14 cazuri în care femei însărcinate, unele de origine romă, urmau să-şi vândă copiii. Poliţia din Grecia a descoperit un nou-născut oferit spre adopţie ilegală, în timpul unei percheziţii în locuinţa unor bulgari în Lamia. Copiii erau născuţi într-un spital din Lamia şi vânduţi apoi în acelaşi oraş, dar şi în Atena, Thessalonique şi Patra. Preţul bebeluşilor depindea de sex şi de culoarea pielii. Pentru un băiat, preţul cerut era de 25.000 de euro, dacă părinţii doreau să evite procedura legală, iar pentru o fată, de la 18.000 la 20.000 de euro. În cea mai mare parte a cazurilor, mamele nu primeau decât o mică parte din această sumă. Bulgaria a cerut extrădarea celor şase persoane arestate în Grecia, printre acestea fiind şi un avocat care lucra acolo. Cazuri de trafic cu bebeluşi proveniţi din familii de romi sunt frecvent întâlnite în Grecia. În octombrie 2010, poliţia bulgară a dezmembrat în regiunea Sliven o altă reţea care trafica nou-născuţi spre Grecia. Şase femei însărcinate din zonă au fost duse în Grecia pentru a-şi naşte copiii. Aici, copilul era recunoscut de un tată fictiv grec, pentru a evita procedura adopţiei internaţionale. Alte 11 cazuri de trafic de copii romi din regiunea Peshtera (sudul Bulgariei) au fost dezvăluite în Franţa, în 2005.
AUSTRIA
Demiterea Şefului de Stat Major
Şeful Statului Major al armatei austriece, generalul Edmund Entacher, a fost demis luni din post, pentru că a criticat proiectele ministrului Apărării privind abolirea serviciului militar obligatoriu, a anunţat o sursă oficială. Proiectele ministrului Apărării, Norbert Darabos, care vrea să înlocuiască serviciul militar obligatoriu cu o armată profesionistă, au fost, în ultima perioadă, criticate în mod deschis de mai mulţi ofiţeri de rang înalt. Într-un interviu pentru revista austriacă ”Profil”, generalul Entacher şi-a exprimat îndoielile asupra mijloacelor de finanţare a unei asemenea schimbări şi posibilităţilor de a găsi suficienţi recruţi pentru o viitoare armată profesionistă. Darabos a declarat, într-un comunicat, publicat luni, că afirmaţiile şefului Statului Major îi afectează încrederea şi că s-a văzut constrâns să-l demită din funcţie. Efectivele armatei austriece au scăzut puternic de la sfârşitul Războiului Rece, iar dezbaterile asupra noului său rol nu au găsit încă o soluţie.
LETONIA
Poliţişti arestaţi
Doi poliţişti şi doi foşti ofiţeri de poliţie au fost arestaţi ieri, în Letonia, în timp ce participau la o tentativă de spargere, iar un alt poliţist care a sosit la faţa locului a fost ucis într-un schimb de focuri, au anunţat autorităţile. Conform purtătoarei de cuvânt a poliţiei letone, cinci suspecţi au fost arestaţi în cursul acestui atac la un centru de jocuri video, în orăşelul Jekabpils din estul ţării. Patru dintre ei sunt ofiţeri de poliţie sau foşti ofiţeri de poliţie. Un alt poliţist, care a intervenit după declanşarea unei alarme, a fost ucis. Conform ministrului leton de Interne, Linda Murniece, doi dintre bărbaţii arestaţi sunt foşti ofiţeri de poliţie, doi fraţi, care au fost suspendaţi din funcţie pentru infracţiuni precedente.
FILIPINE
Bombă la Manila
O bombă a explodat într-un autobuz în Manila, două persoane fiind ucise şi alte 15 rănite, au anunţat, ieri, oficialii. Bomba a fost amplasată sub un scaun, pe partea dreaptă, a spus şeful poliţiei locale. Anchetatorii încearcă să afle despre ce tip de bombă este vorba. Autobuzul a explodat în districtul financiar al capitalei filipineze.
EGIPT
Mobilizare masivă a poliţiei la Cairo
Importante forţe de poliţie erau mobilizate, ieri, la Cairo, unde au loc manifestaţii ostile puterii, organizate la iniţiativa mişcărilor de opoziţie inspirate de revolta tunisiană. Câteva sute de manifestanţi reuniţi în faţa Curţii Supreme de Justiţie din centrul oraşului au reuşit să forţeze un baraj al poliţiei şi să pătrundă pe străzile din jur, scandând ”Tunisia este soluţia”. Circa 20.000-30.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul capitalei egiptene, iar cartierul Ministerului de Interne a fost încercuit, au anunţat serviciile de securitate. Manifestanţii scandau, de asemenea, ”Jos Mubarak”, referindu-se la preşedintele egiptean aflat la putere de 29 de ani. Forţele de ordine erau mobilizate în mai multe intersecţii mari din oraşul egiptean, manifestanţii intenţiionând să se reunească în mai multe zone. Ministrul de Interne, Habib al-Adli, a declarat că organizatorii acestor manifestaţii sunt inconştienţi şi dă asigurări că apelurile lor nu vor avea impact. Mai multe mişcări militante pentru democraţie au cerut populaţiei din capitală şi din provincie să protesteze pentru a transforma ziua de marţi într-o zi de revoltă împotriva torturii, sărăciei, corupţiei şi şomajului. Aceasta coincide cu Ziua Poliţiei, o sărbătoare destinată omagierii forţelor de ordine egiptene. Această iniţiativă, care se adresează în special tinerilor, a primit susţinerea opozantului Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Peste 90.000 de persoane s-au declarat pregătite, pe Facebook, să participe la proteste.