Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Ianuarie 2011 / 00:00 395 accesări

FRANŢA

Români condamnaţi

Doi tineri români au fost condamnaţi la câte un an de închisoare în Franţa, pentru două tâlhării cu violenţă, una dintre ele comise asupra unei bătrâne de 86 de ani, aceştia susţinând că aveau nevoie de bani pentru a se întoarce în ţară. Cei doi au fost arestaţi marţi, în cartierul Beaux-Arts din Montpellier, tribunalul corecţional pronunţându-şi sentinţa o zi mai târziu. În 15 ianuarie, românii, în vârstă de 21 şi, respectiv, 23 de ani, au încercat să smulgă geanta unei femei, pe stradă. Ulterior, ei au atacat o bătrână de 86 de ani, tot pe stradă. Tinerii au lovit-o în faţă şi au folosit gaz lacriomogen, după care i-au furat geanta şi au lăsat-o la pământ.

Patru români, membri ai unei reţele de proxeneţi, anihilată de poliţişti în luna iunie, au fost condamnaţi la închisoare de instanţa din Nisa, cea mai dură pedeapsă fiind de patru ani cu executare. Românii au exploatat sexual 11 tinere, toate românce, care au fost obligate să se prostitueze în Nisa. Unul din presupuşii lideri ai reţelei, Roberto Edison Ferau, nu a fost încă prins de poliţişti. Alţi patru membri ai reţelei, însă, toţi români, au primit, joi seară, condamnări la închisoare de până la patru ani. Astfel, Marius Niţoi (29 de ani) a fost condamnat la trei ani de închisoare, Claudiu Dăngeanu (26 de ani) a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, Carol Nicolae Corbu (33 de ani) are o sentinţă de un an şi jumătate, cu şase luni de suspendare, iar Maria Narcisa Bălan (22 de ani) a primit o pedeapsă de 18 luni, dintre care zece cu suspendare.

ITALIA

Român arestat

Un român a fost arestat în sudul Italiei, după ce a fost surprins furând materiale metalice dintr-o bază militară italiană care a fost închiriată, în trecut, Forţelor Aeriene americane. Românul Eugen I., în vârstă de 55 de ani, a fost surprins de carabinieri în baza militară Aeronautica din Brindisi, în timp ce încerca să sustragă 20 de kilograme de ţevi şi profile metalice. Materialele au fost returnate bazei militare italiene, iar românul a fost arestat pentru furt calificat.

Un român în vârstă de 52 de ani a fost arestat în Italia, sub acuzaţia că ar fi violat o fetiţă româncă de 3 ani. Potrivit procurorilor, românul Neculai G. a profitat de absenţa părinţilor copilului pentru a abuza sexual de fetiţă, în localitatea siciliană Agrigento. Conform anchetatorilor, violul a avut loc pe 1 ianuarie, când Neculai G. se afla în vizită la o familie de români. Rămas singur cu fetiţa de 3 ani, românul ar fi abuzat-o sexual, iar părinţii au semnalat acest lucru autorităţilor. Anchetatorii încearcă să afle dacă românul a avut complici.

PAKISTAN

Atac sângeros

Şase persoane au fost ucise şi alte două au fost răpite, joi, în nord-vestul Pakistanului, în cursul unui atac comis de persoane înarmate asupra unor angajaţi ai filialei locale a companiei ungare de petrol şi gaze MOL. Agresorii au atacat un convoi care îi ducea pe angajaţi acasă, după serviciu, omorându-i pe doi dintre aceştia şi luându-i ostatici pe alţi doi. Patru dintre soldaţii care escortau convoiul au fost de asemenea ucişi. Angajaţii ucişi lucrau pentru MOL Pakistan, filială a companiei ungare.

AFGANISTAN

Jurnalist atacat cu acid

Un jurnalist afgan a suferit arsuri de gradul I după ce a fost atacat cu acid în Kabul, la începutul acestei săptămâni. Razaq Mamoon este scriitor şi prezentator TV, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere. El a fost atacat cu acid, marţi noapte, când ieşea din casă. Reporteri fără Frontiere cere Guvernului afgan să investigheze minuţios acest caz. Şeful poliţiei din Kabul a declarat că deocamdată, nimeni nu a fost arestat în acest caz.

RUSIA

Accident mortal

Un accident grav în care a fost implicată limuzina reprezentantului Kremlinului în Duma de Stat, în care şoferul a murit, iar o tânără a fost grav rănită, a relansat, vineri, o controversă asupra priorităţii de trecere a celor puternici, care produce numeroase victime pe străzi. Accidentul a avut loc miercuri seara, pe Şoseaua Rublevskoie, un drum îngust care şerpuieşte printre pini, într-un cartier din vestul Moscovei, în care locuiesc, în vile de lux, numeroşi oficiali, oameni de afaceri şi membri ai noii nomenclaturi ruse. Automobilul marca BMW al reprezentantului Kremlinului Gari Minh a lovit în plin un automobil marca Opel Corsa al unei moscovite în vârstă de 23 de ani, Alena Iaroş, care circula în sens opus, a anunţat presa. Şoferul limuzinei, Vladimir Şugaiev, în vârstă de 53 de ani, a decedat din cauza rănilor suferite. Tânăra a fost spitalizată cu numeroase fracturi şi un traumatism cranian, însă reprezentantul Kremlinului nu a fost rănit. Purtătorul de cuvânt al administraţiei Kremlinului, Viktor Hrekov, a declarat, după accident, că tânăra era vinovată de producerea acestuia. Dar tatăl tinerei, care o urma pe fiica sa, la bordul unei alte maşini şi care a ajuns imediat la locul accidentului, a dezminţit această versiune. El a declarat că a cules mărturii potrivit cărora, din contră, limuzina oficială, echipată cu girofar, efectua o depăşire, circulând pe contrasens, pe acest drum îngust.

SOMALIA

Comandouri sud-coreene au salvat o navă capturată de piraţi

Comandouri ale marinei militare sud-coreene au salvat echipajul unei nave capturate de piraţi în Marea Arabiei, relatează BBC News online. Toţi cei 21 de membri ai navei sud-coreene Samho Jewelry au fost salvaţi. Potrivit autorităţilor, opt piraţi au fost ucişi în operaţiune şi alţi cinci au fost capturaţi. Coreea de Sud face parte din patrula internaţională antipiraterie şi a trimis o navă în regiune, după ce vaporul Samho Jewelry fusese capturat sâmbătă. Operaţiunea a avut loc la 1.300 kilometri distanţă de zona de coastă a Somaliei. Căpitanul navei salvate a fost împuşcat în stomac, dar nu este în pericol.

BULGARIA

Scandal în vamă

14 agenţi ai poliţiei de frontieră bulgare au fost reţinuţi joi seară şi sunt suspectaţi că încasau ilegal bani de la străinii aflaţi în tranzit, în principal de la cei provenind din afara UE. Potrivit postului public de radio din Bulgaria, agenţii le cereau bani străinilor, în special dolari, iar dacă li se ofereau bancnote de valori mari, dădeau chiar şi restul. Alţi agenţi acceptau doar euro, iar dacă străinii aveau alţi bani erau nevoiţi să îi schimbe în euro. Dacă străinii refuzau să ofere mită, agenţii poliţiei de frontieră percheziţionau vehiculele acestora şi confiscau ţigări, băuturi alcoolice şi alte bunuri. Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că zece agenţi au fost reţinuţi pentru cel puţin 72 de ore, ceilalţi patru fiind eliberaţi în schimbul unor cauţiuni de 2.000 de leva (1.000 de euro).

ALBANIA

Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Tirana

Trei persoane au fost împuşcate mortal, vineri, la Tirana, în cursul unei manifestaţii a opoziţiei marcate de confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine. Alţi 22 de civili sunt, de asemenea, răniţi. Cele trei victime erau deja moarte atunci când au fost aduse la urgenţe. Opoziţia a făcut apel la manifestaţii împotriva Guvernului lui Sali Berisha, pentru a-i cere demisia şi convocarea de alegeri legislative anticipate, după anunţarea, săptămâna trecută, a demisiei vicepremierului Ilir Meta, cercetat într-un caz de corupţie. Mai multe mii de manifestanţi s-au reunit la începutul după-amiezii în faţa sediului Guvernului, într-un climat de mare tensiune. Confruntările nu au întârziat să apară între manifestanţi şi forţele de ordine, mobilizate în jurul clădirii guvernamentale. Manifestanţii au aruncat cu pietre, iar forţele de ordine au replicat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

IORDANIA

Proteste la Amman

Aproximativ 4.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat în calm, vineri, în Iordania, după rugăciune, pentru a protesta faţă de viaţa scumpă şi politica economică a Guvernului, în pofida anunţării unor noi măsuri sociale. La Amman, manifestanţii au răspuns apelului islamiştilor, sindicatelor profesionale şi partidelor de stânga, în timp ce 1.400 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat la Zarka (nord-est) şi Irbid (nord). Poliţia a distribuit apă şi suc de fructe manifestanţilor, înainte de începerea marşului. Frontul Acţiunii Islamice (FAI), principalul partid de opoziţie din Iordania, le-a cerut manifestanţilor să protesteze în calm. Guvernul a anunţat, joi, deblocarea a 200 de milioane de dinari (283 de milioane de dolari), în special pentru creşterea salariilor funcţionarilor şi pensiilor civile şi militare, la nouă zile de anunţul primelor măsuri în vederea scăderii preţurilor şi creării de locuri de muncă. Premierul, a cărui demisie a fost cerută de manifestanţi, a afirmat că problemele economice datează de mai mulţi ani şi că Guvernul său nu poate fi acuzat că este responsabil de ele. Această manifestaţie împotriva vieţii scumpe este a doua din regat de la înlăturarea preşedintelui tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, în timp ce o nouă reuniune a fost organizată duminică, tot de islamişti, în faţa Parlamentului, pentru a protesta faţă de inflaţie şi politica economică a Guvernului. O altă manifestaţie a avut loc anterior în faţa ambasadei Tunisiei, pentru sprijinirea poporului tunisian. Circa 25% dintre iordanieni trăiesc sub pragul sărăciei.

AUSTRALIA

Impozit pentru inundaţii

Premierul australian, Julia Gillard, a evocat posibilitatea introducerii unui impozit excepţional, pentru acoperirea cheltuielilor cu repararea pagubelor cauzate de inundaţiile istorice care au afectat ţara. Recoltele, drumurile, căile ferate şi mii de locuinţe au fost devastate de inundaţii care au afectat, luna aceasta, nord-estul Australiei dar şi alte patru state. Canberra a estimat că este vorba de catastrofa naturală cu cele mai importante pagube din istoria ţării. Gillard a declarat că are de luat hotărâri dificile, având în vedere amploarea pagubelor în statul Queensland, dar că doreşte să îşi respecte angajamentul de a realiza, în 2012-2013, un buget excedentar. Premierul laburist a anunţat, totodată, că această catastrofă, ale cărei pierderi au fost estimate de anumiţi economişti la valoarea de 20 de miliarde de dolari australieni, ar putea conduce la o creştere a preţurilor în domeniul alimentaţiei şi să afecteze Produsul Intern Brut (PIB), adăugând că sectorul minier, considerat ”plămânul economiei”, se află, în continuare, într-o stare bună. Opoziţia liberală s-a opus ideii unei fiscalizări a inundaţiilor, făcând apel la o mai bună gestionare a cheltuielilor.



12