Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Ianuarie 2011 / 00:00 404 accesări

ITALIA

Români arestaţi

Trei români şi un marocan au fost arestaţi în oraşul italian Torino, după ce au fost prinşi în flagrant, încasând ilegal bani pentru a permite parcarea autoturismelor în faţa unui spital, liderul grupului infracţional fiind o româncă însărcinată, cercetată în libertate, scrie ziarul “La Repubblica”. Activităţile infracţionale din parcarea Spitalului Koelliker din Torino au fost filmate dintr-un elicopter al carabinierilor. Trei români cu vârste cuprinse între 20 şi 23 de ani şi un marocan de 26 de ani au fost arestaţi pentru activităţi de extorsiune, iar presupusa lideră a grupului, o româncă însărcinată în vârstă de 29 de ani, este cercetată în stare de libertate. Operaţiunea din parcarea Spitalului Koelliker face parte dintr-o campanie iniţiată de carabinierii din Torino împotriva persoanelor care cer bani pentru a permite parcarea vehiculelor. Operaţiuni similare au avut loc la spitalele San Giovanni Bosco şi Molinette. Potrivit angajaţilor spitalului, membrii grupării solicitau un euro pe zi şoferilor care lăsau maşinile în parcare.

SUA

Incident armat într-un liceu

Un elev înarmat a rănit accidental alţi doi elevi, marţi, într-un liceu de la periferia oraşului Los Angeles, fiind ulterior arestat de forţele de ordine, a anunţat poliţia. Presa locală a vorbit iniţial despre un atac armat la liceul din Gardena, o localitate de la periferia de sud a metropolei californiene, în care trei elevi ar fi fost răniţi. Dar un purtător de cuvânt al şcolilor publice din Los Angeles a precizat că focurile de armă au fost accidentale şi au rănit doi elevi. Un elev a adus o armă la liceu, în rucsacul său şi când şi-a pus rucsacul în bancă, arma s-a descărcat, a declarat Robert Alaniz. Poliţia a precizat la rândul său că rănile au fost cauzate de un singur glonţ, tras accidental. Glonţul a rănit o adolescentă de 15 ani la cap şi un băiat tot de 15 ani la gât. Accidentul a avut loc la puţin timp după ora locală 10.30, la liceul public Gardena, care are 2.600 de elevi. Liceul a fost imediat securizat, efective importante de poliţie fiind mobilizate la locul incidentului. Elevul arestat, un adolescent de culoare, a fost întins la sol, încătuşat şi luat de forţele de ordine. Accidentul intervine în condiţiile în care SUA au fost afectate de un atac armat soldat cu şase morţi şi mai mulţi răniţi, între care şi o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor, la 8 ianuarie, la Tucson, Arizona.

RUSIA

Conductă de termoficare spartă

Două persoane au fost rănite, inclusiv un cetăţean slovac, după spargerea unei conducte a reţelei de termoficare în oraşul rus Sankt-Petersburg. Conducta care a cedat se află pe strada Savuşkina, în nordul oraşului, fiind inundată cu apă fierbinte o suprafaţă de 500 de metri pătraţi. Cetăţeanul slovac, în vârstă de 22 de ani, a fost spitalizat în stare gravă, având arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. La spital a ajuns şi un cetăţean rus, cu arsuri pe 5% din corp. În urma avariei, 32 de blocuri au rămas fără căldură, iar alte 45 sunt parţial afectate. Accidentele de acest fel sunt destul de frecvente la Sankt-Petersburg, din cauza reţelei de termoficare învechite. Patru avarii similare au avut loc în acest oraş, săptămâna trecută. Vineri, o conductă cu diametrul de 40 de centimetri a cedat, iar o maşină a rămas blocată sub apa fierbinte, pasagerii fiind scoşi în siguranţă de serviciile de intervenţie.

CHINA

Explozie la o rafinărie de petrol

O explozie urmată de un incendiu, la o rafinărie de petrol din nord-estul Chinei, a provocat, ieri, rănirea a peste 30 de persoane, a anunţat agenţia China Nouă. Explozia, a cărei cauză nu a fost precizată, s-a produs într-o rafinărie din oraşul Fushun, la circa 50 de kilometri de Shenyang, capitala provinciei Liaoning. Suflul exploziei a spart geamurile clădirilor pe o rază de 100 de metri, iar pompierii au fost chemaţi pentru a stinge incendiul declanşat de deflagraţie. Rafinăria aparţine unei filiale a grupului petrolier public chinez CNPC (China National Petroleum Corporation). Autorităţile locale şi societatea au refuzat să facă declaraţii pe această temă.

AFGANISTAN

Atentat în est

Cel puţin 13 civili afgani au fost ucişi ieri, după explozia unei bombe artizanale pe o şosea din provincia Paktika, în estul Afganistanului, anunţă Ministerul de Interne de la Kabul. Cele 13 persoane, copii, femei şi bătrâni, se deplasau la bordul unui vehicul în momentul producerii exploziei. Provincia Paktika, situată la frontiera cu Pakistanul, este unul din bastioanele grupării insurgente Haqqani. 15 civili afgani au fost ucişi în două atentate care au avut loc pe 16 ianuarie, în sudul şi nordul Afganistanului. În paralel, 12 insurgenţi au fost ucişi ieri, în timp ce fabricau o bombă în provincia Faryab din nord-vestul Afganistanului. În provincia Kandahar, un terorist s-a aruncat în aer în districtul Spin Boldak, situat la frontiera cu Pakistanul.

IRAK

Atentat sângeros

Cel puţin 13 persoane, inclusiv poliţişti, şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 70 au fost rănite într-un atentat sinucigaş comis ieri, la un obiectiv al poliţiei din Baaquba, provincia Diyala, la nord-est de Bagdad. Un şofer kamikaze a detonat încărcătura explozivă plasată la bordul unei ambulanţe, care a pătruns într-o bază a forţelor de securitate ce asigură protecţie clădirilor oficiale din centrul oraşului Baaquba. Fost bastion al-Qaida, provincia Diyala, cu capitala la Baquba, se confruntă şi acum cu violenţe interconfesionale de proporţii, motiv pentru care continuă să fie considerată unul din cele mai periculoase locuri din Irak. Marţi, un kamikaze s-a aruncat în aer la un centru de recrutare din Tikrit, provocând moartea a cel puţin 50 de persoane şi 150 de răniţi.

PAKISTAN

Atentat la Peshawar

Cel puţin un bărbat a fost ucis şi alte 15 persoane, în principal elevi, au fost rănite ieri, după ce o bombă a explodat în faţa unei şcoli din Peshawar, în nord-vestul Pakistanului. Aproximativ 4.000 de persoane au fost ucise în Pakistan, în trei ani şi jumătate de atentate comise în special de talibanii asociaţi cu reţeaua al-Qaida. Bomba a fost montată pe o căruţă şi a explodat în faţa unei şcoli private. Deocamdată nu se ştie dacă bomba a explodat accidental în acest loc sau dacă era vizată şcoala. Luni, 18 persoane au fost ucise în explozia unui microbuz în districtul Hangu, la 100 de kilometri sud-vest de Peshawar. Majoritatea atacurilor comise de talibani şi de reţeaua al-Qaida vizează efective ale poliţiei şi ale armatei pakistaneze. Aproximativ 2.400 de militari pakistanezi au fost ucişi în confruntări cu insurgenţii.

GRECIA

Încă o grevă

Farmaciştii, avocaţii şi angajaţii feroviari din Grecia s-au aflat, ieri, în grevă împotriva reformelor Guvernului menite să ducă la însănătoşirea finanţelor publice, în schimbul ajutorului financiar internaţional de 110 miliarde de euro. Protestul farmaciştilor şi avocaţilor este programat să dureze trei zile. Greva salariaţilor de la căile ferate, care va dura două zile, a dus la anularea tuturor serviciilor feroviare. Guvernul elen a discutat, ieri, proiectul legislativ privind liberalizarea a zeci de profesii închise, care se bucură în prezent de un regim strict controlat de acordare a licenţelor sau de marje fixe de profit. Angajaţii feroviari se opun planurilor Guvernului de a reduce deficitul companiei de căi ferate prin transferuri de personal, tăieri salariale şi privatizări.

GERMANIA

Sporirea protecţiei consumatorilor

Guvernul german a adoptat, ieri, o serie de măsuri ce urmăresc sporirea controlului în industria alimentară referitor la produsele de origine animală şi asigurarea unui nivel mai ridicat de protecţie pentru consumatori, în reacţie la recentul scandal de contaminare cu dioxină a cărnii şi ouălor. Planul, prezentat vinerea trecută de ministrul Agriculturii, Ilse Aigner şi adoptat ieri de Consiliul de Miniştri, îi obligă, între altele, pe producători să separe mai clar producţia de alimente de alte industrii. Astfel, va fi interzisă fabricarea în acelaşi loc a grăsimilor animale şi a aşa-ziselor grăsimi tehnice, folosite în industrie. De asemenea, producătorii de hrană pentru animale vor face obiectul unor controale mai stricte şi mai regulate şi vor fi sancţionaţi mai dur, în cazul în care se constată că au încălcat regulamentul. Va fi, totodată, creat un sistem de alertă precoce, pentru a permite adoptarea mai rapidă a măsurilor adecvate, iar consumatorii vor fi informaţi mai prompt în cazul apariţiei unor probleme. Germania este afectată, de la începutul lunii ianuarie, de un nou scandal alimentar, după descoperirea de ouă contaminate cu dioxină şi apoi de carne de porc aflată în aceeaşi situaţie. O companie care produce suplimente alimentare a folosit un lot de grăsimi de uz industrial conţinând dioxină pentru fabricarea a 3.000 de tone de grăsimi destinate alimentaţiei animale, livrate clienţilor din întreaga Germanie. Peste 4.000 de exploataţii agricole au fost închise săptămâna trecută, după descoperirea în ouă a unor urme de dioxină, un reziduu de combustie care poate fi cancerigen în doze mari. Majoritatea fermelor au fost apoi redeschise.

HAITI

Fostul dictator Duvalier, inculpat

Un procuror haitian l-a pus, marţi, sub acuzare pe fostul dictator Jean-Claude Duvalier, poreclit Baby Doc, pentru corupţie, furt, deturnare de fonduri şi alte infracţiuni din timpul regimului său de 15 ani (1971-1986). Între timp, Banca Mondială a anunţat marţi că a făcut o donaţie de 15 milioane de dolari pentru a ajuta Haiti să lupte împotriva epidemiei de holeră. Consiliul de administraţie al instituţiei a aprobat alocarea acestei sume care ar urma să contribuie la ameliorarea mijloacelor medicale ale ţării pentru a reacţiona la maladie, dezvoltându-le capacitatea de supraveghere şi de prevenire a unor astfel de epidemii. Fondurile vor ajunge la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia Naţională a Apei Potabile, pentru realizarea unui sistem de alertare şi de gestiune a deşeurilor medicale. La un an după seism, persoanele strămutate continuă să trăiască în tabere provizorii, folosind o apă insalubră şi fără un sistem de purificare adecvat, ceea ce se dovedeşte a fi un teren fertil pentru holeră, a mai apreciat BM. Instituţia financiară citează estimări ale ONU conform cărora 3.000 de haitieni au murit din cei 140.000 care s-au îmbolnăvit de holeră.



12