MAREA BRITANIE
Români electrocutaţi în cadă
O româncă şi copilul ei de 3 ani au murit electrocutaţi în cadă, în locuinţa lor din Londra, după ce o centrală termică instalată de soţul femeii, cu o zi înainte, a căzut în apa de baie. Vasilică Arsene, de 37 de ani, a îndepărtat centrala din cadă şi i-a scos din apă pe soţia sa şi pe fiul lor, după care a rugat un prieten român să sune la numărul de urgenţă, pentru că el nu vorbeşte engleza. Copilul a fost găsit mort, iar mama lui a decedat la spital, la primele ore ale dimineţii de vineri. Poliţiştii au spus că moartea celor doi pare a fi un teribil accident. Românul a instalat centrala în baie pentru că celor trei copii ai familiei le era frig în încăpere. Familia Arsene a locuit o perioadă în Italia, iar în urmă cu două luni s-a mutat în Marea Britanie. Vasilică Arsene este din Călăraşi şi lucrează în metalurgie.
FRANŢA
Români eliberaţi din arest
Doi români, un bărbat şi o femeie, arestaţi preventiv, alături de alte nouă persoane, în cadrul unei anchete de trafic de obiecte furate, între Franţa şi ţările din Est, au fost puşi în libertate, sub control judiciar, a anunţat poliţia din Reze. Bărbatul român, în vârstă de 40 de ani, este suspectat a fi ”creierul” reţelei, care vindea obiecte furate, prin intermediu, anumitor persoane din comunitatea romilor din România aflaţi în Nantes, în întreprinderi sau la persoane particulare din regiune. Aceştia vindeau combustibil companiilor de transport, parfumuri şi sticle de alcool în supermarketuri, unelte de grădinărit la persoane particulare. Totul mergea bine, hoţii erau plătiţi în numerar. Organizatorul era în contact permanent cu hoţii, fie prin telefon, fie făcând un tur al taberelor unde se aflau hoţii, precizează poliţia. Un flux continuu de transporturi săptămânale, la bordul camioanelor pline până la refuz, era îndreptat spre ţările din Est. Hoţii erau plătiţi în numerar sau cu ţigări de contrabandă din Serbia.
GERMANIA
Alertă din cauza creşterii nivelurilor unor fluvii
Nivelul apelor Rinului, Dunării şi Elbei continua să urce, vineri, inundând mai multe oraşe, potrivit autorităţilor, care evocă riscul blocării traficului fluvial pe Rin, pe o porţiune de 200 de kilometri. Un bărbat în vârstă de 59 de ani este dat dispărut în Hessa, după ce a fost luat de apele revărsate ale unui afluent al fluviului Neckar. Patru persoane au murit sau sunt date dispărute în inundaţiile care au afectat ţara, la sfârşitul săptămânii trecute. Vineri, apa a atins nivelul de alertă de 6,5 metri, la Koblenz, pe Rin, unde traficul fluvial este suspendat. La Mainz, nivelul apei a atins aproximativ 5,8 metri, iar nivelul de alertă de 6,3 metri urma să fie atins în timpul nopţii. Cauza este topirea zăpezii şi ploile puternice din ultimele zile. Traficul fluvial este deja blocat la 40 de kilometri sud de Koblenz, la nivelul oraşelor Sankt Goar şi Sankt Goarshausen, din cauza naufragiului unui vapor care transporta 2.400 de tone de acid sulfuric. Serviciile de meteorologie au avertizat contra dezgheţului şi ploilor puternice înregistrate într-o parte a ţării. Oraşul Passau, unde converg fluviul Dunărea şi râurile Inn şi Ilz, era în stare de alertă, din cauza creşterii puternice a nivelului apelor, în ultimele ore. În Saxonia, nivelul fluviului Elba era, de asemenea, în creştere. Oraşele Leipzig şi Dresda, unde nivelul apei a depăşit cinci metri, erau în alertă. Terasa Operei Semper din Dresda, pe malul Elbei, unde vineri seara era prevăzut un bal, este blocată. La Frankfurt, unde se anunţau, joi, cele mai grave inundaţii de la cele din 2003, provocate de revărsarea fluviului Main, situaţia părea stabilizată, vineri. Dar situaţia era critică, în continuare, la Heidelberg sau la Wertheim, ambele oraşe fiind parţial inundate. La Heidelberg, nivelul apelor fluviului Neckar, aflat în creştere, atingeau 4,67 de metri, faţă de cei doi metri, cât este nivelul său normal, potrivit pompierilor. Malurile fluviului sunt inundate, a fost ridicat un dig, iar traficul fluvial este suspendat. Pe site-ul lor, pompierii din Frankfurt cer locuitorilor oraşului să se doteze cu saci cu nisip.
BELGIA
Inundaţii
Situaţia pe frontul inundaţiilor în Walonia se înrăutăţeşte, dat fiind că în această regiune a Belgiei, ploile continuă şi previziunile meteorologice anunţă noi precipitaţii. Cea mai mare parte a cursurilor de apă din Wallonia sunt din nou în creştere, iar în o serie de localităţi, Tubize, Aywaille, Nonceveux, au fost declanşate planuri de urgenţă care prevăd, între altele, evacuarea locuitorilor. Scenariul cel mai pesimist pare să se repete. Nivelul apelor era în scădere de luni, după inundaţiile provocate de topirea zăpezii care afectaseră numeroase comune în Wallonia, de vineri, dar această situaţie s-a schimbat în urma precipitaţiilor intense din ultimele zile. Ea se va înrăutăţi în orele următoare, pentru că continuă să plouă, estimează centrul regional de criză wallon. De la începutul lunii ianuarie, precipitaţiile intense care au căzut au atins un vârf la Uccle (50 l/m.p.), în timp ce cantitatea obişnuită este de 65 l/m.p. în o lună. Dacă va continua să plouă în acelaşi ritm, până în 31 ianuarie, nivelul pluviometric la Bruxelles va fi de 125 l/m.p. în această lună, estimează serviciile meteorologice.
KOSOVO
Poliţişti EULEX agresaţi şi răniţi
Trei poliţişti din cadrul Misiunii de Poliţie şi Justiţie a UE (EULEX) în Kosovo au fost agresaţi şi răniţi de un grup de necunoscuţi, în partea de nord a oraşului Kosovska Mitroviţa, în noaptea de joi spre vineri. Purtătorul de cuvânt EULEX a precizat că circumstanţele şi motivele agresiunii nu au fost stabilite încă. Nu a fost dezvăluit niciun detaliu cu privire la natura şi gravitatea rănilor suferite de poliţişti. Partea de nord a Kosovo, către Serbia, care este locuită aproape exclusiv de sârbi, rămâne un focar de tensiuni intercomunitare, de la conflictul din 1998-1999 şi până în prezent, în special în oraşul Kosovska Mitroviţa, care a fost împărţit în două, între albanezi, care locuiesc în sudul oraşului şi sârbi, în nord. EULEX, din care fac parte aproximativ 3.000 de persoane, este responsabilă cu gestionarea cazurilor pe care poliţia şi justiţia kosovară nu pot să le administreze, din cauza naturii lor sensibile.
MAREA BRITANIE
Croazieră cu piraţi
Un vas de croazieră britanic, pe care se aflau 350 de pasageri, a fost la un pas de a fi capturat de piraţi, în Oceanul Indian, însă căpitanul navei a mărit viteza şi a reuşit să lase în urmă nava inamică. Vasul de croazieră, pe care se aflau 350 de pasageri care plătiseră câte 2.000 de lire sterline pentru o călătorie de două săptămâni şi alţi 200 de membri ai echipajului, a fost vizat de piraţi în Oceanul Indian. Oamenii au fost anunţaţi în timpul cinei că un vas cu piraţi se apropie şi au fost rugaţi să meargă în salonul principal şi să se întindă la podea. Ambarcaţiunea piraţilor s-a apropiat la doar câteva sute de metri de vaporul britanic operat de compania Acromas, la o sută de mile marine de coasta Zanzibarului. Căpitanul vasului a mărit, însă, viteza şi a reuşit să lase în urmă nava piraţilor.
MALAEZIA
A murit după ce a înghiţit 137 de capsule de metamfetamină
Un presupus traficant iranian de droguri a murit în Malaezia, după ce a înghiţit 137 de capsule de metamfetamină, a anunţat, vineri, poliţia. Traficantul, de 52 de ani, a fost transportat de urgenţă la spital, joi seară, după ce a ajuns bolnav pe aeroportul din Kuala Lumpur. După ce l-au operat, medicii au descoperit în stomacul său 137 de capsule, care cântăreau 765 de grame, unele dintre ele fiind rupte. Bărbatul a murit vineri dimineaţă. Ambasadorul Iranului la Kuala Lumpur a precizat că organizaţii criminale internaţionale folosesc iranieni pe post de ”cărăuşi”, plătiţi să transporte droguri dintr-o ţară în alta. Numărul arestărilor de iranieni a crescut puternic în ultimii ani, în Asia de Sud, inclusiv Malaezia, cu 138 în perioada ianuarie - octombrie 2010, dar şi în ţara vecină, Indonezia. Un număr tot mai mare de ”cărăuşi”, în special femei, sunt recrutaţi pe internet, în special pe Facebook.
IRAK
12 membri al-Qaida au evadat din închisoare
Vineri dimineaţă, 12 membri ai grupării Statul Islamic din Irak, filiala irakiană a reţelei al-Qaida, au evadat dintr-o închisoare din Basra. Poliţia a demarat o acţiune pentru găsirea evadaţilor, efectuând percheziţii în mai multe clădiri. Basra este capitala unei provincii şiite de o importanţă crucială pentru economia irakiană, o zonă pe unde trec 80% din exporturile de petrol ale ţării.
SUA
Islamist condamnat
O instanţă din New York l-a condamnat, joi, pe un combatant islamist din Guyana la 15 ani de detenţie, pentru participarea la organizarea unui atentat care viza un depozit de carburant al aeroportului John F. Kennedy. Anul trecut, Abdel Nur pledase vinovat pentru susţinere materială oferită complotului eşuat pregătit în 2006 de un fost deputat din această ţară sud-americană, Abdul Kadir, el însuşi condamnat la închisoare pe viaţă, în decembrie. Un alt complice, Russell Defreitas, va fi condamnat pe 21 ianuarie. Potrivit tribunalului, Nur încercase să găsească un expert în explozibili membru al-Qaida şi să le facă legătura complicilor săi cu liderul unui grup extremist din Trinidad-Tobago. Nur spera că atentatul va provoca daune considerabile aeroportului şi economiei statului New York, precum şi numeroase victime, explică Departamentul Justiţiei.
RUSIA
Ofiţer arestat pentru spionaj în favoarea Georgiei
Un ofiţer al armatei ruse a fost arestat pentru spionaj în favoarea Georgiei, anunţă Serviciul Federal de Securitate (FSB), în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Tbilisi rămân tensionate după conflictul din august 2008. Locotenentul David Aliev colecta informaţii secrete despre trupele ruse staţionate în disctrictul militar de sud, la ordinul serviciilor secrete georgiene. Mama ofiţerului, Irina Alieva, care urma să meargă în Georgia cu informaţiile colectate de fiul ei, a fost şi ea arestată. Anunţul intervine la două luni după ce Georgia a anunţat că a destructurat o importantă reţea de spionaj rusă. În august 2008, armata rusă a invadat o parte din Georgia, după ce armata georgiană încercase să preia controlul asupra Osetiei de Sud. Confruntările armate s-au încheiat după instituirea unui armistiţiu negociat de UE, iar Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.
MAREA BRITANIE
Victorie laburistă
Partidul laburist a înregistrat o victorie importantă la alegerile parţiale organizate, joi, în circumscripţia Oldham East şi Saddleworth, acesta fiind un prim test electoral al coaliţiei guvernamentale formate în mai, potrivit rezultatelor comunicate vineri. Candidata opoziţiei, Debbie Abrahams, îl devansează cu peste 3.500 de voturi pe rivalul său liberal-democrat, Elwyn Watkins. Acesta din urmă a fost foarte aproape de victorie la alegerile legislative din mai, pierzând doar cu 103 voturi în faţa candidatului în exerciţiu, Phil Woolas, a cărui alegere a fost anulată după condamnarea sa pentru declaraţii mincinoase. Interesul acestor alegeri parţiale viza scorul obţinut de candidatul liberal-democraţilor, aliaţii-cheie ai premierului conservator David Cameron, sondajele preconizând o prăbuşire a liberal-democraţilor în această circumscripţie în care conservatorii joacă, în mod tradiţional, rolul de outsideri. Acest rezultat confirmă scăderea în popularitate a liberal-democraţilor, după crearea coaliţiei guvernamentale. Incapabili să formeze o majoritate absolută în urma alegerilor legislative din mai, conservatorii au semnat o alianţă pe care mulţi o consideră împotriva naturii cu liberal-democraţii, aflaţi, în mod tradiţional, mai la centru sau chiar la stânga. De atunci au apărut cu regularitate fracturi între conservatori şi liberali şi vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor. Nemulţumirea a fost deosebit de puternică împotriva triplării aproape a taxelor universitare, lege dorită de conservatori, dar pe care liberal-democraţii au promis să o combată la alegerile legislative de anul trecut.
KAZAHSTAN
Referendum privind prelungirea mandatului prezidenţial
Cele două camere ale Parlamentului din Kazahstan s-au pronunţat, vineri, în favoarea organizării unui referendum care să permită prelungirea fără alegeri, până în 2020, a mandatului preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere din perioada sovietică. Parlamentarii acestei foste republici sovietice, cea mai bogată din Asia Centrală, au adoptat în prima şi a doua lectură amendamente constituţionale care să permită acest referendum. Un grup de iniţiativă format mai ales din senatori şi deputaţi a trimis, săptămâna trecută, comisiei electorale peste cinci milioane de semnături ale cetăţenilor (55% dintre alegători) favorabili organizării unui astfel de plebiscit, care ar anula două scrutinuri prezidenţiale (2012 şi 2017). În decembrie, Parlamentul a aprobat deja, în unanimitate, organizarea referendumului, dar Nazarbaiev s-a opus oficial acestei iniţiative. Parlamentarii pot totuşi să treacă peste opoziţia preşedintelui şi să decidă organizarea unui referendum.
BRAZILIA
Bilanţ tragic
Ploile torenţiale care au devastat regiunea muntoasă din apropiere de Rio au provocat moartea a peste 500 de persoane, a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, presa braziliană, referindu-se la cea mai mare catastrofă naturală înregistrată până în prezent în această ţară. Ea o depăşeşte pe cea de la Caraguatatuba, pe litoralul nordic al statului Sao Paulo, văzută până în prezent ca fiind cea mai devastatoare, cu 436 de morţi în 1967.
AUSTRALIA
Evaluarea pagubelor
Locuitorii din Brisbane evaluau, vineri, amploarea pagubelor, în cartierele acoperite de noroi, după cele mai grave inundaţii din ultimii 40 de ani, în timp ce oraşele mici din sud se pregăteau, la rândul lor, să se confrunte cu creşterea nivelului apelor. Fluviul Brisbane, care traversează cel de-al treilea oraş important din Australia, a reintrat în matcă. Nivelul apelor sale era vineri cu doi metri mai mic decât joi dimineaţa, când a atins nivelul maxim (4,46 de metri). Retragerea apelor scoate la iveală străzi întregi, case şi birouri acoperite de un noroi lipicios şi urât mirositor. Camioanele de colectare a gunoiului au reapărut pe străzi. Primarul le-a cerut persoanelor private şi întreprinderilor care dispun de utilaje adecvate să ajute la curăţarea oraşului, pentru ca acesta să poată funcţiona din nou cât mai repede posibil. La sud de Brisbane, locuitorii mai multor orăşele se pregătesc să se confrunte, la rândul lor, cu creşterea nivelului apelor. Digurile realizate de-a lungul râului sunt prevăzute pentru un nivel de 11 metri, a declarat primarul oraşului Goondiwindi, situat la 350 de kilometri sud de capitala statului Queensland. Spitalele şi azilele din acest oraş cu 6.000 de locuitori au fost evacuate ca măsură de precauţie. Ploile puternice, atribuite fenomenului climatic La Nina, se îndreaptă către sud, înspre statul New South Welles. Începând de luni, 15 persoane au murit în Queensland, din cauza inundaţiilor. Cel puţin 14 persoane au murit din cauza torenţilor violenţi care au devastat străzile mai multor comune din amonte de Brisbane, luni. Alte aproximativ zece persoane au fost date dispărute. În total, inundaţiile care au afectat ţara de o lună şi jumătate au provocat moartea a 25 de persoane şi dispariţia altor câtorva zeci, potrivit autorităţilor.
SPANIA
Mandat de arestare pe numele presupusului criminal nazist John Demjanjuk
Spania a emis un mandat european de arestare pe numele presupusului criminal nazist John Demjanjuk, pentru complicitate la crime împotriva umanităţii comise în lagărul german de la Flossenburg, unde au fost deţinuţi 155 de republicani spanioli. Mandatul se referă la presupusa activitate de gardian a lui John Demjanjuk în lagărul de concentrare german, unde au murit 50 de republicani spanioli din cei 155 prizonieri. Presupusul criminal este judecat în prezent în Germania, într-un alt dosar. Mandatul de arestare a fost emis de Audienţa Naţională, cea mai înaltă instanţă penală spaniolă, în numele principiului justiţiei universale, care recunoaşte competenţă instanţelor spaniole pentru crime împotriva umanităţii implicând spanioli din afara ţării. John Demjanjuk, în vârstă de 90 de ani, este judecat în prezent de tribunalul din Munchen pentru presupusa implicare în exterminarea a 27.900 de evrei în lagărul de la Sobibor (Polonia), în 1943. Acest apatrid de origine ucraineană care neagă că a fost gardian al lagărului riscă o condamnare pe viaţă. Judecătorul Ismael Moreno, de la Audienţa Naţională, a putut verifica în iunie 2010 că dosarul era diferit de cel pentru care John Demjanjuk era judecat în Germania. În acest context, a decis că trebuie judecat în Spania pentru complicitate la genocid şi crime împotriva umanităţii privind presupusa activitate în lagărul Flossenburg.