Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Ianuarie 2011 / 00:00 394 accesări

ARGENTINA

Român ars de viu într-o închisoare

Un tânăr de 26 ani, din comuna ieşeană Scânteia, a decedat într-o închisoare din Argentina, părinţii acestuia făcând apel la autorităţi, ieri, pentru sprijin în repatrierea trupului neînsufleţit. Familia tânărului a fost informată că acesta ar fi murit după ce salteaua din celula sa a luat foc, iar medicii nu l-au putut salva, având în vedere arsurile foarte grave suferite. Potrivit familiei, Radu Pintilie urma să ajungă acasă de sărbători, fiind înştiinţat încă din 22 decembrie că poate părăsi penitenciarul, după ce executase jumătate dintr-o pedeapsă de patru ani şi jumătate, însă acesta nu a avut bani de transport. Un cotidian local din Iaşi a început o campanie de strângere de fonduri pentru aducerea trupului neînsufleţit al tânărului, suma necesară fiind de 10.000 euro. Primarul din Scânteia a declarat că Radu Pintilie provenea dintr-o familie numeroasă, având 12 fraţi şi surori, o parte dintre aceştia fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pe de altă parte, familia va face demersuri pentru transferul în România a fratelui lui Radu Pintilie, Paul, de 25 ani, aflat într-o înschisoare din Brazilia. Mama băiatului a precizat că nu ştie exact pentru ce au fost condamnaţi copiii săi, dar, cel mai probabil, aceştia ar fi fost implicaţi într-o reţea de traficanţi de droguri.

GRECIA

Atentate la Salonic

Două atentate cu cartuşe de gaz au avariat biroul unui deputat de extremă-dreapta şi sediul unei asociaţii a poliţiştilor, rănind uşor doi angajaţi, ieri, la Salonic, în nordul Greciei. Dispozitivele, de tipul celor utilizate, de mai mulţi ani, de mişcarea anarhistă în atentatele din Grecia, în care nu au fost ucise persoane, au fost amplasate în două imobile din centrul oraşului, în exteriorul birourilor vizate. Explozia lor, la un interval de zece minute, a spart geamurile biroului deputatului de extremă-dreapta, rănind uşor doi angajaţi. Aceste acţiuni au loc cu câteva zile înainte de deschiderea prevăzută luni, la Atena, a procesului contra unui număr de 13 presupuşi membri ai Conspiraţiei Celulelor de Foc, o grupare cu retorică anarhistă, care a comis, din 2008 încoace, zeci de atentate.

AFGANISTAN

Militari străini ucişi

Patru membri ai Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF) au fost ucişi ieri, în două atacuri cu bombă produse pe teritoriul afgan, menţionează un comunicat militar internaţional. Trei soldaţi internaţionali şi-au pierdut viaţa în estul Afganistanului, iar cel de-al patrulea într-o explozie produsă în sudul ţării, indică sursa citată, fără a dezvălui identitatea victimelor. Cel puţin 15 membri ai ISAF au fost omorâţi în Afganistan, de la începutul acestui an, după ce 2010 a fost cel mai sângeros în rândul militarilor străini, 700 de morţi, faţă de 500 în 2009, de la înlăturarea de la putere a mişcării talibane, de către coaliţia internaţională, la sfârşitul lui 2001. Anterior, talibanii uciseseră şase persoane, în atentate vizând serviciile de securitate afgane.

PAKISTAN

Atentat sângeros

Cel puţin 18 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană contra unui post de poliţie, ieri după-amiaza, la Bannu, în nord-vestul Pakistanului, potrivit unui bilanţ furnizat de un oficial din cadrul unui spital. Dar oficiali din cadrul poliţiei au avertizat că bilanţul ar putea creşte, pentru că alături de postul de poliţie vizat se află o moschee, în care se aflau oameni care se rugau. Atacul nu a fost revendicat imediat. Nord-vestul Pakistanului este un fief al rebelilor talibani, care au revendicat numeroase atentate sinucigaşe în toată ţara, în ultimii ani.

BRAZILIA

Îngropaţi de vii

Cel puţin 33 de persoane au murit în ultimele ore în alunecări de teren provocate de ploile torenţiale într-o regiune muntoasă situată în apropiere de Rio, bilanţul total de până acum în sud-estul ţării fiind de 46 de morţi. La Teresopolis, la 100 de kilometri de Rio, comandantul Protecţiei Civile a confirmat că 23 de persoane au murit şi o parte din oraş este fără electricitate. Bilanţul ar putea să crească, dat fiind că echipele de intervenţie încă nu au ajuns în locaţii greu accesibile. Aproximativ 500 de persoane au rămas fără adăpost şi zeci de poduri au fost distruse la periferia oraşului Teresopolis, care are o populaţie de 180.000 de locuitori. La Sao Paulo s-au înregistrat 13 morţi. Potrivit unui bilanţ al ziarului “Estado din Sao Paulo”, 473 de persoane au murit în Brazilia, în 2010, din cauza ploilor.

MEXIC

Bătaie între deţinuţi

Cel puţin 11 bărbaţi au murit marţi, în urma unei bătăi între prizonieri, la un centru penitenciar din oraşul Gomez Palacio din nordul Mexicului, au declarat serviciile judiciare din statul Durango. Închisoarea din Gomez Palacio s-a aflat în centrul unui scandal în iulie, când mai mulţi gardieni au fost acuzaţi că au eliberat prizonieri, pentru a le permite să comită crime, ca represalii la traficul de droguri. Potrivit Parchetului din Durango, cel puţin trei masacre care au avut loc în oraşe vecine, cu un bilanţ de 35 de morţi, au fost comise de prizonierii de la Gomez Palacio. Este foarte cunoscut faptul că închisorile mexicane sunt supraaglomerate. Aici au loc confruntări sângeroase şi, de asemenea, evadări în masă. Luna trecută, 151 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare din Nuevo Laredo, de la frontiera din nordul ţării.

RUSIA

Angajat al ambasadei peruane, dispărut

Poliţia din Moscova caută un angajat al ambasadei peruane, dat dispărut la 1 ianuarie, a anunţat o sursă din cadrul forţelor de ordine. Sergio Alonso Del Castillo Cebreros, secretar II al ambasadei peruane, a plecat din apartamentul său din centrul Moscovei, chiar înainte de Revelion. Ar fi fost văzut ultima dată la 1 ianuarie, într-un club de noapte din capitală. Informaţia a fost confirmată de ambasada peruană din Moscova.

TURCIA

Medic suspectat de trafic de organe, arestat

Un medic turc căutat pentru presupusa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit “doctorul Frankenstein” a fost arestat la Istanbul. Yusuf Ercin Sonmez a fost arestat marţi seara, într-o vilă situată pe malul asiatic al oraşului Istanbul. Chirurgul, pe numele căruia există un mandat internaţional de arestare emis de Interpol, a fost adus ieri în faţa judecătorilor. Medicul este acuzat de trafic de organe şi transplanturi ilegale efectuate în Kosovo şi în Azerbaidjan. Autorităţile judiciare europene din Kosovo vor decide în curând dacă vor fi aduşi în faţa justiţiei şapte suspecţi, inclusiv medicul turc şi un medic israelian suspectaţi de trafic de organe. Potrivit procurorilor, donatorii au fost recrutaţi din zone sărace din Europa de Est şi din Asia Centrală, oferindu-li-se câte 15.000 de euro pentru rinichi, deşi pacienţii supuşi transplanturilor plăteau uneori şi 100.000 de euro. Chirurgul turc este recidivist, fiind anchetat de mai multe ori în Turcia, pentru practici ilegale.

BULGARIA

Alarmă falsă

O alertă cu bombă a determinat, ieri, în jurul orei locale 10.30, evacuarea autogării centrale din Sofia. Toţi pasagerii şi angajaţii au fost evacuaţi. Alerta s-a dovedit însă falsă, aceasta fiind declanşată de un bagaj nesupravegheat. Ulterior, autogara a fost redeschisă.

COREEA DE SUD

Restabilirea telefonului roşu cu Nordul

Coreea de Nord a restabilit, ieri, telefonul roşu cu Coreea de Sud, instalat într-un sat de la graniţă şi debranşat în mai, de Phenian. Ofiţeri de legătură din cele două state coreene au vorbit pentru prima dată după aproximativ opt luni, prin intermediul acestei linii telefonice instalate de Crucea Roşie în satul Panmunjom. Nordul a debranşat linia în mai, după ameninţările cu represalii din partea Seulului, în urma atacării în martie 2010 a unui vas sud-coreean de către Phenian, după cum s-a constatat în urma unei anchete internaţionale. Coreea de Nord a cerut de asemenea, oficial, reluarea unui dialog economic, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării. Nordul doreşte să reia vizitele turistice în staţiunea Kumgang şi să restabilească cooperarea în cadrul parcului industrial Kaesong. Aceste două locuri, administrate în comun de Nord şi Sud, sunt o sursă importantă de valută pentru Phenian.

FILIPINE

Bilanţ tragic

Bilanţul inundaţiilor care afectează Filipine de la sfârşitul lunii decembrie a ajuns la 40 de morţi, faţă de 33 la precedentul bilanţ anunţat în urmă cu patru zile, au declarat, ieri, autorităţile. Şapte persoane au murit la începutul săptămânii, când inundaţiile au afectat insula Samar, cea de-a treia insulă a ţării ca mărime. Alte şapte persoane au fost date dispărute. Ele au fost luate de ape sau îngropate în urma alunecărilor de teren. Armata şi autorităţile publice evacuează un număr tot mai mare de persoane de pe insulele Samar şi Leyte. Precipitaţii abundente au început să cadă cu puţin timp înainte de Anul Nou şi au afectat 144 de oraşe unde locuiesc în total 1,29 de milioane de persoane. Aproximativ 338.000 de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţa sau au primit ajutor din partea statului. Peste 22.000 de locuitori trăiesc în prezent în adăposturi, aşteptând retragerea apelor.

BELGIA

Negocieri relansate

Regele Belgiei a relansat, marţi, negocierile în vederea formării unui Guvern, în condiţiile în care pieţele financiare sunt preocupate de incapacitatea ţării, în ultimele şapte luni, de a forma o coaliţie de guvernare, din cauza divergenţelor între flamanzi şi francofoni. Albert II a refuzat demisia anunţată săptămâna trecută a mediatorului acestui proces, pe care l-a numit în octombrie, senatorul socialist flamand Johan Vande Lanotte. Mediatorul regal, care nu a reuşit să determine un compromis între flamanzi şi francofoni privind o reformă a sistemului federal, în două luni de negocieri, va fi ajutat în această misiune de două personalităţi-cheie din politica belgiană: flamandul care militează pentru independenţă Bart De Wever şi socialistul francofon Elio Di Rupo. Noua alianţă flamandă (N-VA) al lui Bart De Wever a câştigat alegerile legislative anticipate de la 13 iunie în Flandra, în timp ce Di Rupo a câştigat alegerile de partea francofonilor. După această dată, tratativele în vederea formării unui Guvern se blochează permanent din cauza aceloraşi probleme, aceasta fiind o perioadă de criză cu o durată-record în Europa. Flamanzii şi francofonii sunt în conflict privind gradul de autonomie care să fie acordat regiunilor, pe care primii îl doresc cât mai mare posibil. Statutul oraşului Bruxelles şi drepturile francofonilor care trăiesc în Flandra constituie alte puncte de divergenţă. Dar contextul de criză a datoriilor în zona euro a schimbat datele problemei. Cei trei negociatori ar urma să încerce să realizeze progrese în legătură cu programul economic al viitorului Guvern federal, pentru a reduce deficitul finanţelor publice. Partidele belgiene, ale căror discuţii sunt blocate pe temele instituţionale, nu au abordat, de fapt, până în prezent, problemele economice, ceea ce nelinişteşte din ce în ce mai mult patronatul şi mediile financiare.



12