Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Ianuarie 2011 / 00:00 488 accesări

SPANIA

Prostituate la schimb

Schimbarea prostituatelor românce cu maşini era ocupaţia unei bande de proxeneţi, reţinută în Spania. Poliţiştii spanioli susţin că femeile erau recrutate în România, cu promisiunea unei slujbe într-un bar sau o discotecă. Odată ajunse în Spania, li se fura documentaţia şi erau ameninţate cu moartea de proxeneţi. Banda formată din cinci cetăţeni români, doi albanezi şi un marocan era în vizorul autorităţilor iberice de mai mult timp pentru exploatarea sexuală a mai multor femei.

POLONIA

Gripa nouă revine

O femeie însărcinată, de 23 de ani, din Cracovia, a fost spitalizată după ce a contractat virusul A/H1N1 şi se află în stare gravă. Pacienta a contractat virusul în timp ce era gravidă, iar copilul a trebuit să se nască prin cezariană, în cea de-a 27-a săptămână de sarcină. Băieţelul este sub observaţie strictă, dar nu este purtător al virusului A/H1N1. Însă viaţa tinerei mame este, în continuare, în pericol. Anul trecut, Polonia a fost una dintre puţinele ţări europene care au refuzat să comande un stoc de vaccin antigripal şi peste 170 de persoane au murit din cauza gripei noi.

IRAN

Cutremur moderat

Un seism de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs la primele ore ale zilei de ieri, în sudul Iranului. Epicentrul seismului s-a situat la o adâncime de zece kilometri şi s-au înregistrat 13 răniţi. Mai multe sate din în regiunea Ardakan din provincia Fars au fost complet distruse. Cel mai puternic cutremur din Iran înregistrat în ultimii ani s-a produs în decembrie 2003, cu o magnitudine de 6,3 grade şi soldându-se cu aproximativ 31.000 de morţi.

OLANDA

Incendiu de proporţii

Un incendiu s-a declanşa, ieri, la o firmă de ambalare de produse chimice de la Moerdijk, în sud-vestul Olandei, fără a provoca rănirea vreunei persoane. Importante efective de combatere a incendiilor au fost mobilizate de autorităţile olandeze, în timp ce un nor de fum negru se deplasa spre nord şi a ajuns ieri după-amiază în oraşul Dordrecht, la 15 kilometri de focar. Municipalitatea Moerdijk a sfătuit locuitorii să îşi închidă ferestrele şi uşile pentru a nu inhala fum care ar putea fi toxic.

UCRAINA

Posibilă arestare

Parchetul general din Ucraina a ameninţat, ieri, cu arestarea fostului premier Iulia Timoşenko, inculpată pentru abuzuri de putere, apreciind că aceasta îşi alocă prea mult timp pentru citirea dosarului şi întârzie astfel transferul documentelor la tribunal. Fostul premier este consemnat la domiciliul din Kiev, din luan decembrie. Iulia Timoşenko a fost inculpată pentru abuz de putere în cadrul unei anchete privind folosirea inadecvată a 380 de milioane de euro primiţi în schimbul vânzării cotelor sale de emisii de CO2, în perioada în care conducea Guvernul. Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesităţile sistemului de pensii. Iulia Timoşenko, ce a deţinut funcţia de premier din februarie până în septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 până la începutul lui 2010, respinge aceste acuzaţii pe care le consideră politice.

RUSIA

Acuzaţii de spionaj

Tomasz Turowski, ministru extraordinar şi plenipotenţiar cu rangul de ambasador la ambasada Poloniei în Rusia, a demisionat, după ce a fost acuzat că a colaborat cu Kremlinul în calitate de agent secret în Vatican, Cuba şi Rusia. Demisia i-a fost acceptată de ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski. Această demisie intervine după ce Institutul Memoriei Naţionale l-a acuzat că a minţit când a declarat că nu a avut legături cu serviciile securităţii comuniste în timpul Războiului Rece. Tomasz Turowski, numit şi ambasadorul titular al Poloniei la Moscova, nu trebuie confundat cu ambasadorul Poloniei în Rusia, Wojciech Zajaczkowski. Este acuzat că a lucrat ca agent secret în Vatican în anii \'70 şi \'80, prin intermediul Ordinului Iezuiţilor de la Roma.

POLONIA

Returnarea epavei

Ambasadorul Poloniei în Rusia a cerut, ieri, oficialilor de la Moscova să predea cât mai curând posibil ţării sale epava avionului fostului preşedinte Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. Avionul Tupolev 154, la bordul căruia se aflau preşedintele şi numeroşi demnitari polonezi, s-a prăbuşit pe data de 10 aprilie în timp ce încerca să aterizeze la Smolensk, în condiţii de ceaţă densă. Toate cele 96 de persoane aflate la bord au murit. Delegaţia urma să asiste la ceremoniile marcând 70 de ani de la masacrul de la Katin, lângă Smolensk, unde aproximativ 22.000 de prizonieri polonezi ai Armatei Roşii au fost executaţi de poliţia secretă sovietică, la ordinul lui Iosif Stalin. Polonia a criticat vehement modul cum a decurs ancheta rusă asupra accidentului aviatic. Premierul Donald Tusk a declarat, anul trecut, că rezultatele preliminare ale anchetei erau inacceptabile şi pline de erori.

GERMANIA

Soţie de diplomat, hoaţă

Incident neplăcut pentru un diplomat din Berlin. Soţia sa a fost prinsă la furat în capitala germană. Femeia a fost surprinsă în timp ce fura mai multe obiecte ieftine dintr-un magazin. Potrivit presei germane, femeia nu riscă să facă închisoare, întrucât este soţia unui diplomat şi beneficiază de imunitate. Reprezentanţii Ambasadei bulgare au deschis o anchetă în acest caz. Presa din Germania a mai amintit şi de cazul fostului ambasador al Bulgariei în Germania, Nikolai Apostolov. În anul 2004, diplomatul a fost demis, după ce a provocat un scandal pentru că a refuzat să oprească maşina la cererea poliţiei germane.

TURCIA

Ciocniri violente

Ciocniri violente s-au produs, ieri, la Ankara între poliţie şi aproximativ 500 de studenţi care manifestau împotriva Guvernului islamo-conservator turc. Manifestanţii strânşi la intrarea în campusul Universităţii Tehnice din Orientul Mijlociu s-au confruntat cu sute de poliţişti din forţele de ordine, în timp ce se îndreptau către sediul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere. Poliţia a folosit grenade lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i controla, iar studenţii, care purtau o pancartă uriaşă pe care era scris „Revoltă”, au ripostat aruncând cu pietre. Cel puţin o persoană, un jurnalist, a fost rănit în incidente. Protestul studenţesc împotriva Guvernului a avut loc după ce poliţia a reprimat la Istanbul şi Ankara manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Tensiunea a crescut începând din luna noiembrie, când 18 studenţi au fost condamnaţi la 15 luni de închisoare cu suspendare pentru că au manifestat împotriva premierului Erdogan în 2008.

AUSTRALIA

40 de localităţi afectate

Inundaţiile fără precedent din statul australian Queensland afectează 40 de localităţi, ameninţând Marea Barieră de Corali din cauza deşeurilor şi substanţelor toxice aduse în mare. Potrivit Biroului australian de Meteorologie, nivelul râului Fiztroy, ce traversează oraşul Rockhampton, ar putea ajunge la 9,40 metri. Rockhampton, unde trăiesc 75.000 de locuitori, este unul dintre principalele oraşe dintr-o regiune de dimensiunile Franţei şi Germaniei împreună. Autorităţile se tem că nivelul apelor va rămâne ridicat cel puţin două săptămâni, existând riscul izbucnirii unor epidemii. De asemenea, cetăţenii au fost avertizaţi să se ferească de şerpi şi de crocodili.

FILIPINE

Nou bilanţ

Bilanţul inundaţiilor ce afectează Filipine din luna decembrie a ajuns la 25 de morţi, mai multe persoane care încercau să spargă locuinţe părăsite de proprietari fiind victime ale intemperiilor. Bilanţul victimelor a crescut după noi precipitaţii produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Regiunea Butuan din sudul ţării este inundată pe o suprafaţă de 70%. În aceeaşi regiune, şapte persoane care încercau să spargă locuinţe s-au înecat. Cele mai multe dintre cele 25 de victime s-au înecat, iar cinci au murit în urma alunecărilor de teren, anunţă Consiliul pentru Gestionarea Catastrofelor, precizând că 8.000 de persoane evacuate încă nu au adăpost. În contextul noilor precipitaţii, există riscul producerii unor noi alunecări de teren.

FRANŢA

Candidatură

Fostul ministru francez al Apărării, Herve Morin, va candida în alegerile prezidenţiale din 2012, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al partidului său, Noul Centru, un aliat al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Herve Morin, de 49 de ani, numit în funcţie în 2007, a părăsit Cabinetul cu prilejul remanierii guvernamentale din 14 noiembrie, fiind înlocuit de Alain Juppe. În 2007, a fost un partizan al lui Francois Bayrou, înainte de a se ralia lui Nicolas Sarkozy, împreună cu alţi lideri centrişti, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Anunţul candidaturii sale indică o accelerare a calendarului politic în Franţa, odată cu apropierea scrutinului prezidenţial din primăvara lui 2012. În centrul scenei politice se profilează şi alte candidaturi, fostul ministru al Ecologiei, Jean-Louis Borloo, şeful micului Partid Radical, reflectând la această posibilitate, la fel ca şi liderul formaţiunii Mişcarea Democrată, Francois Bayrou, plasat pe locul al treilea în 2007, după Nicolas Sarkozy şi Segolene Royal.

QATAR

Recunoaşterea independenţei

Emiratul Qatar a devenit cel de-al 73-lea stat care a recunoscut independenţa Kosovo. Ambasada Kosovo la New York a fost notificată oficial, ieri, în legătură cu această decizie. Independenţa Kosovo de Serbia fusese recunoscută până acum de 72 de ţări, printre care SUA şi 22 din 27 de state membre ale UE. Precedentul stat care a luat această decizie a fost arhipelagul polinezian Tuvalu, în luna noiembrie.

RUSIA

Eliberare dintre gheţuri

Două din cele cinci nave ruse blocate de gheţuri în Marea Ohoţk s-au pus în mişcare ieri. Nava Amiral Makarov, unul dintre cele mai mari spărgătoare de gheaţă ruse, a reuşit să elibereze o navă de pescuit, iar a doua navă a ieşit singură dintre gheţuri. Alte trei nave sunt blocate pe Marea Ohoţk din 30 decembrie. Spărgătorul de gheaţă urma să ajungă la cele trei ambarcaţiuni ieri după-amiază. Premierul Vladimir Putin a discutat marţi, prin telefon, cu comandantul navei Amiral Maharov, îndemnându-l să mai reziste încă o zi. Ministrul rus al Transporturilor, Igor Levitin, i-a explicat premierului Putin că operaţiunea de salvare ar urma să se încheie pe 5 ianuarie.

BRAZILIA

Atac informatic

Poliţia federală braziliană va demara o anchetă în cazul unui presupus atac informatic care a vizat site-ul preşedinţiei Braziliei, la o zi după preluarea funcţiei de către noul şef al statului, Dilma Rousseff. Duminică, site-urile presidencia.gov şi brasil.gov au fost victimele unei suprasarcini intenţionate de conexiuni, care a făcut aceste adrese inaccesibile timp de mai multe ore. Atacul a fost revendicat pe site-ul Twitter de o grupare numită Fatal Error Crew. Site-ul Partidului Muncitorilor, al preşedintei Dilma Rousseff şi al predecesorului său Luiz Inacio Lula da Silva, a fost de asemenea inaccesibil timp de 24 de ore, în urma unui atac informatic, în luna aprilie.



12