Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Ianuarie 2011 / 00:00 427 accesări

FRANŢA

Român condamnat

Un român de 19 ani, care cerea bani pentru o asociaţie regională care s-ar ocupa de copii cu handicap, surdo-muţi sau săraci, a fost condamnat în Franţa, la trei luni de închisoare cu suspendare şi la 100 de ore de muncă în folosul comunităţii. Ionut Nicolae a fost surprins de poliţişti, pe data de 29 decembrie, în faţa unui magazin din Saint-Alban-Leysse, în timp ce cerea bani prezentând un certificat al unei asociaţii regionale pentru copii handicapaţi, surdo-muţi şi pentru săraci. Asupra românului au fost găsiţi 30 de euro iar, potrivit listei pe care acesta o avea, făcuse 13 victime care nu s-au constituit parte civilă. Tânărul, fără venituri şi locuind cu părinţii săi într-o tabără din Saint-Martin-d’Hères, a explicat asistat de un translator, că este sărac şi că cerea oamenilor bani pentru el. Ministerul Public a cerut şase luni de închisoare.

SUA

Reţea dezmembrată

Opt membri ai unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi proxenetism, acuzaţi că aduceau ilegal femei din România pe care le obligau să se prostitueze, au fost arestaţi în urma unei operaţiuni a Gărzii Civile spaniole, derulată în Alicante şi Murcia. Femeile erau forţate să muncească pe marginea drumului, în Torrevieja şi Orihuela. Suspecţii sunt cinci din România, doi din Albania şi unul din Maroc. Reprezentanţii Gărzii Civile au relatat presei că investigaţia a demarat în octombrie 2009, fiind vizată o grupare criminală albaneză, cunoscută pentru furturi şi suspecată de implicare în infracţiuni de exploatare sexuală. Peste 20 de femei au fost traficate de gruparea infracţională, iar unele dintre ele au fost date la schimb pentru automobile. Nouă kilograme de canabis, precum şi alte obiecte au fost confiscate de anchetatori în cele patru imobile percheziţionate în timpul acţiunii derulate în Alicante şi Murcia.

IRLANDA

Români repatriaţi

Jumătate dintre cetăţenii europeni repatriaţi voluntar din Irlanda în 2009 au fost români. Potrivit statisticilor oficiale ale Departamentului Justiţiei, în cursul anului 2009 au fost repatriaţi 663 de cetăţeni europeni, costurile totale fiind de 150.000 de euro. Toate repatrierile au fost voluntare, iar 394 dintre persoanele repatriate sunt cetăţeni români. Alţi europeni repatriaţi din Irlanda sunt polonezi, bulgari, cehi, lituanieni, moldoveni, letoni şi slovaci. Numărul expulzărilor efectuate în 2010 ar putea fi la acelaşi nivel ca în 2009, până la sfârşitul lunii octombrie fiind repatriate 511 persoane. Costul repatrierilor este suportat în comun de autorităţile irlandeze şi de UE.

RUSIA

Blocaţi între gheţuri

Două nave ruseşti pentru spargerea gheţii depun eforturi pentru a ajunge la aproximativ 500 de persoane rămase blocate pe cel puţin patru ambarcaţiuni în Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. Trei nave sunt blocate de vineri pe Marea Ohoţk, în condiţiile în care gheaţa are grosimea de doi metri. Autorităţile ruse sunt încrezătoare că cele trei nave vor fi eliberate în curând. În paralel, are loc o acţiune pentru salvarea altei nave, care a fost purtată de bucăţile de gheaţă foarte aproape de mal. La bordul navei Mis Ielizaveti sunt 78 de persoane. Echipajele primelor trei nave au suficient combustibil şi provizii pentru câteva săptămâni.

FILIPINE

Inundaţii catastrofale

Bilanţul inundaţiilor care afectează statul Filipine de la sfârşitul lunii decembrie a crescut la 12 morţi, ieri, în contextul în care anumite regiuni se confruntă cu cele mai grele intemperii din ultimii zece ani. Oraşul Butuan, din sudul ţării, care numără 270.000 de locuitori, a fost înghiţit practic de ape, iar peste 4.000 de persoane au fost nevoite să îşi găsească un adăpost în faţa riscului alunecărilor de teren. Este vorba despre cele mai grave inundaţii din ultimul deceniu. Salvatorii au recuperat cadavrele a doi căutători de aur surprinşi de o scurgere de noroi la periferia oraşului. Alte zece persoane s-au înecat sau au căzut victime unor alunecări de teren în alte regiuni de la începutul intemperiilor, pe data de 29 decembrie. Cel puţin alte două persoane sunt date dispărute în urma alunecărilor de teren.

PAKISTAN

Guvernator asasinat

Guvernatorul provinciei pakistaneze Pendjab, Salman Taseer, a fost ucis ieri de una din gărzile sale de corp, deoarece se opunea legii care pedepseşte blasfemia, lege susţinută de numeroase partide şi organizaţii conservatoare. Salman Taseer, considerat drept o voce moderată în Partidul Poporului Pakistanez, al preşedintelui Asif Ali Zardari şi premierului Yusuf Raza Gilani, a fost ucis în urma unui atac în apropierea domiciliului său din Islamabad. Premierul Gilani a condamnat imediat atacul, într-un comunicat. Atacul a avut loc într-un cartier central din capitală, în apropiere de piaţa Kohsar, foarte frecventată de pakistanezii bogaţi şi de străini, şi de domiciliul guvernatorului din Islamabad.

POLONIA

Declaraţie categorică

Prăbuşirea avionului prezidenţial polonez lângă Smolensk ar fi putut fi evitată, dacă echipajul avionului nu ar fi decis să aterizeze, a declarat ieri premierul polonez Donald Tusk. În luna octombrie, Comitetul interguvernamental al aviaţiei din Rusia a predat Poloniei un proiect de raport asupra dezastrului aviatic, iar în luna decembrie oficialii de la Varşovia au prezentat Rusiei remarcile lor legate de acest document. Premierul Tusk afirmă că raportul nu poate fi primit, din cauza mai multor afirmaţii din document. Potrivit premierului, documentul nu acuză comportamentul controlorilor aerieni ruşi, care au permis aterizarea avionului. Acesta este convins că dezastrul nu s-ar fi produs, dacă permisiunea nu ar fi fost dată. Totodată, preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, va efectuta o vizită în Rusia, în luna aprilie, pentru a asista la comemorarea accidentului aviatic în care a murit predecesorul său, Lech Kaczynski.

BELGIA

Anchetă privind abuzuri sexuale

Parchetul din Courtrai, în sud-vestul Belgiei, a anunţat că a deschis o anchetă, în urma unei mărturii privind abuzuri sexuale comise asupra unor copii, în anii \'60, într-o instituţie şcolară din oraş, administrată la acea vreme de călugăriţe. Ancheta a fost deschisă în urma unei mărturii anonime relevând abuzuri între anii 1965 şi 1970 la Institutul Stella Maris. Acest ordin religios nu mai există. În prezent, instituţia, la vremea respectivă un orfelinat, este administrată de o asociaţie locală specializată în găzduirea copiilor aflaţi în dificultate. Biserica Catolică din Belgia este afectată, de mai multe luni, de scandaluri de pedofilie. Elementul care le-a declanşat a fost mărturisirea episcopului din Bruges, Roger Vangheluwe, care a recunoscut, în aprilie 2010, că l-a abuzat pe nepotul său, minor, timp de aproximativ zece ani, în anii 1980.

RUSIA

Arestări

Un număr de 35 de militanţi ai opoziţiei ruse au fost arestaţi, ieri, la Moscova în timpul unei reuniuni interzise organizate în faţa unei închisori unde este deţinut unul dintre liderii opoziţiei ruse, Boris Nemţov. Aceşti militanţi s-au reunit pentru a-l susţine pe Boris Nemţov, care a fost arestat la 31 decembrie în cadrul unei manifestaţii a opoziţiei. Acesta a fost condamnat la 2 ianuarie la 15 zile de închisoare pentru nesupunere faţă de forţele de ordine. Alţi trei lideri ai diferitelor mişcări ale opoziţiei ruse, Eduard Limonov, Konstantin Kosiakin şi Ilia Iaşin, ispăşesc, de asemenea, pedepse de cinci până la zece zile de închisoare pentru fapte similare.

SUA

Incendiu de proporţii

Un incendiu de proporţii la un complex de locuinţe aflat în construcţie a izbucnit în noaptea de luni spre marţi în oraşul Rahway din statul american New Jersey. Incendiul s-a declanşat la o clădire cu patru etaje aflată de-a lungul unei şosele din oraşul Rahway. Flăcările ar fi distrus în totalitate acoperişul şi ultimul etaj al complexului. Clădirea era goală în momentul producerii incendiului şi nu au fost raportaţi răniţi. Fumul incendiului putea fi simţit la aproximativ 40 de kilometri distanţă. Cauza producerii incendiului este în curs de stabilire.

BELARUS

Regres democratic

Anunţul cu privire la închiderea biroului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Belarus este un regres pentru democraţia şi drepturile omului din această ţară, afirmă oficialii americani. Autorităţile de la Minsk au decis închiderea reprezentanţei OSCE de pe teritoriul său în urma criticilor făcute de organizaţie, cu sediul la Viena şi care regrupează 56 de state, la adresa alegerilor prezidenţiale controversate desfăşurate pe data de 19 decembrie. Scrutinul a fost câştigat cu aproape 80% dintre sufragii de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani în faţa a nouă candidaţi ai opoziţiei care au denunţat fraude masive. Lituania, care asigură începând cu 1 ianuarie preşedinţia OSCE, a lansat consultări pentru a încerca să împiedice închiderea biroului. Pe de altă parte, Aleksandr Lukaşenko va fi reintrodus pe lista persoanelor vizate de interdicţia intrării pe teritoriul UE, alături de zeci de oficiali responsabili de reprimarea protestelor postelectorale, a declarat ieri ministrul suedez al Afacerilor Externe Carl Bildt.

SUA

Un nou guvernator

Jerry Brown a devenit oficial guvernator al Californiei, succedându-i lui Arnold Schwarzenegger în fruntea celui mai populat şi mai bogat stat american, dar totodată şi unul dintre cele mai afectate de criza economică şi problemele bugetare. Acest democrat de 72 de ani, care a mai ocupat postul de guvernator al statului între 1975 şi 1983, iar pe atunci era cel mai tânăr guvernator al Californiei din istorie, a depus jurământul pe Biblie în timpul ceremoniei sale de învestitură la Sacramento, capitala administrativă a statului, în faţa predecesorului său Arnold Schwarzenegger şi a mai multor aleşi. „Acum, trebuie să lucrăm împreună cu realism, încredere şi loialitate”, a declarat acesta în discursul său inaugural, cu ocazia căruia i-a avertizat pe californieni că urmează vremuri grele, în special din cauza deficitului bugetar al statului.

IRLANDA

Alegeri anticipate

Alegerile anticipate anunţate pentru începutul anului în Irlanda s-ar putea desfăşura la sfârşitul lunii martie, a anunţat ministrul Mediului şi liderul Partidului Ecologist, John Gormley. Întrebat despre o eventuală organizare a alegerilor la 25 martie, acesta a răspuns că data i se pare rezonabilă. Votul bugetului va dura până în februarie şi va trebui urmat de o campanie electorală de trei până la patru săptămâni. În luna noiembrie, în plină criză financiară şi politică irlandeză, ecologiştii au cerut convocarea de alegeri anticipate în a doua jumătate a lunii ianuarie, după adoptarea bugetului şi a unui plan de salvare de către UE şi Fondul Monetar Internaţional.

LITUANIA

Corupţia paralizează

Preşedintele Dalia Grybauskaite a anunţat că prioritatea sa în 2011 va fi combaterea corupţiei, care a început să paralizeze Lituania, într-un interviu acordat săptămânalului „Veidas”. Un studiu al aripii lituaniene a Transparency International arată că 34% dintre lituanieni au dat cel puţin o dată mită în 2010. Aceste practici sunt cele mai răspândinte în cadrul poliţiei şi sectorului medical. Pentru a combate acest fenomen, preşedinţia a promulgat recent noi legi. Astfel, confiscarea bunurilor poate fi extinsă şi la complici, în timp ce martorilor în dosarele de corupţie li se va putea garanta anonimatul. Pentru a elimina acest flagel, casele de marcat vor fi de acum obligatorii pe piaţă. Această decizie guvernamentală provoacă deja nemulţumiri în rândul vânzătorilor.



12