Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Ianuarie 2011 / 00:00 370 accesări

GRECIA

Maşini confiscate

Maşinile mai multor cetăţeni români care au reşedinţa legală în Grecia au fost confiscate de autorităţile vamale elene, deoarece nu erau înscrise în circulaţie în această ţară, proprietarii fiind nevoiţi să plătească amenzi de până la 10.000 de euro pentru recuperarea autovehiculelor. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, maşinile au fost confiscate pentru că românii nu şi le-au înscris, conform legii din Grecia, în termen de şase luni în circulaţie în această ţară. Maşinile au fost înapoiate proprietarilor după plata unor amenzi ce variază între 5.000 şi 10.000 euro, în funcţie de valoarea autoturismului. Ministerul român al Afacerilor Externe informează că deţinători de autoturisme cu numere de înmatriculare româneşti pot circula pe teritoriul Greciei cu aceste numere până la şase luni, dacă sunt turişti şi nu au reşedinţă legală în acest stat.

UCRAINA

Livrări suspendate

Oficialii de la Kiev au suspendat, sâmbătă, livrările de gaz extras din Ucraina către Polonia, în urma intrării în vigoare a unor noi reglementări ucrainene. Conform noilor reguli, tot gazul extras din fosta republică sovietică este destinat acoperirii consumului intern. Societatea publică ucraineană Naftogaz a anunţat din timp compania poloneză Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) în privinţa opririi exporturilor începând din 1 ianuarie. Însă, PGNiG a insistat asupra respectării acordului ucraineano-polonez privind gazul, care este în vigoare până la sfârşitul anului 2020. În baza acordului semnat de PGNiG şi Naftogaz în 26 octombrie 2004, Ucraina trebuie să livreze Poloniei circa 180 de milioane de metri cubi de gaz în 2011.

IRAK

Violenţe la început de an

Cel puţin patru persoane au fost ucise luni în mai multe acte de violenţă, în Irak, între care şi doi militari americani, ucişi în noaptea de duminică spre luni. Este vorba despre primii doi morţi, în 2011, în rândul armatei americane angajate în Irak, care numără, în continuare, 50.000 de militari în această ţară. Aceştia ar fi trebuit să plece din Irak la sfârşitul anului. La Bagdad, o femeie creştină, vizată din cauza religiei ei, a fost ucisă luni dimineaţa, la domiciliul ei, de bărbaţi înarmaţi. Atacurile contra creştinilor s-au multiplicat după ce au fost proferate ameninţări contra acestei comunităţi, la începutul lunii noiembrie, din partea filialei irakiene a reţelei al-Qaida, care a revendicat atentatul de la 31 octombrie într-o catedrală catolică din Bagdad, în care un comando înarmat a ucis 44 de credincioşi şi doi preoţi.

CHILE

Seism

Magnitudinea cutremurului produs, duminică seară, în Chile a fost revizuită la 6,9, dar seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, provocând doar scene de panică, pene de electricitate şi de telefonie. Totodată, nicio alertă de tsunami nu a fost emisă în urma seismului, care a afectat regiunile Biobio, Maule şi O\'Higgins, în aceeaşi zonă unde un cutremur cu magnitudinea 8,8 a provocat moartea a peste 500 de persoane şi dispariţia altor 56 în februarie 2010. Epicentrul a fost localizat la 147 de kilometri vest de localitatea Tirua, în apropierea oraşului Temuco, la 900 de kilometri la sud de capitala Santiago şi la circa 100 de kilometri de mare. Seismul a fost resimţit şi în mai multe localităţi andine din nordul Argentinei.

GERMANIA

Revelion tragic

Mai multe persoane au murit în Germania, de Revelion, iar altele au fost rănite în incidente survenite în întreaga ţară. Un adolescent de 17 ani a fost găsit mort într-o pădure din apropierea localităţii Osnabrück. Acesta a căzut într-un şanţ inundat şi s-a înecat, după ce probabil şi-a pierdut orientarea. Un bărbat de 43 de ani şi fiica sa de zece ani au fost găsiţi morţi în apartamentul lor din Freising, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Accidentul s-a petrecut de la jarul nestins al unui grătar pe care familia l-a folosit pe balconul locuinţei şi apoi l-a băgat în apartament. Mama şi alţi doi copii au fost spitalizaţi, fiind în afara pericolului. Un bărbat a murit în Bavaria, fiind victima unui foc de artificii creat chiar de el. Mai multe femei au murit în incendii şi mai multe persoane au fost grav rănite de focurile de artificii, în special pe faţă şi pe mâini. La Hamburg, un polonez de 42 de ani a fost atacat de trei tineri, într-o gară regională, după ce a intervenit pentru a salva un om pe care aceştia îl molestau. Agresorii i-au aplicat mai multe lovituri pe corp şi la cap, apoi au fugit, lăsându-l inconştient pe pământ. Polonezul a fost transportat la un spital, unde medicii au stabilit că a suferit o comoţie cerebrală, dar că viaţa sa nu este în pericol. Poliţia federală a făcut, dumincă, un apel la martori care pot da informaţii despre agresori.

SUEDIA

Moartă de frig

O femeie a murit din cauza frigului, după ce a fost închisă într-un castel din Suedia, unde participase la liturghia de Anul Nou. Femeia, care avea probleme psihice şi trăia într-un centru specializat, dispăruse de vineri după-amiază, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din oraşul Kalmar. Femeia, care a petrecut două nopţi afară, pe o temperatură scăzută, dădea încă semne de viaţă atunci când a fost găsită, dar temperatura corpului său scăzuse prea mult şi femeia a murit. Poliţiştii i-au interogat pe angajaţii castelului, unii dintre aceştia spunând că au văzut-o pe femeie asistând la liturghia specială de Anul Nou care a avut loc la castel. Castelul din Kalmar a fost construit în secolul al XII-lea, fiind reamenajat în secolul al XVI-lea.

AUSTRALIA

Bilanţul inundaţiilor

Armata şi serviciile de salvare australiene erau mobilizate ieri pentru a veni în ajutorul populaţiei din nord-estul ţării, afectată de inundaţii fără precedent, în care au murit trei persoane, în contextul în care situaţia urma să se înrăutăţească în anumite zone. Intemperiile din Australia au produs, de asemenea, prăbuşirea unui acoperiş al unui cinematograf din Bathurst, la 175 de kilometri la vest de Sydney, rănind uşor 36 de persoane. Autorităţile estimează la 200.000 numărul persoanelor afectate de creşterea nivelului apei, 22 de regiuni rurale fiind acoperite de ape, pe o suprafaţă cât a Franţei şi Germaniei la un loc. Armata transporta, luni, hrană şi medicamente cu avionul, către Rockhampton, un oraş de coastă cu 75.000 de locuitori, din statul Queensland din nord-est, care riscă să fie complet izolat. Premierul australian, Julia Gillard, a anunţat că sectoarelor afectate de aceste intemperii le vor fi alocate fonduri de urgenţă, inclusiv agricultorilor. Sectoarele economice cele mai afectate sunt agricultura şi industria minieră, dar şi turismul şi micile întreprinderi.

UNGARIA

Nivel în scădere

Nivelul apelor râurilor din estul Ungariei este în descreştere, iar autorităţile au redus numărul avertizărilor de inundaţii după o perioadă în care vremea s-a ameliorat. Situaţia pe râurile Tisa, Someş şi Crasna s-a îmbunătăţit, în timp ce nivelul apelor afluenţilor Tisei Harmas şi Koros a scăzut, de asemenea, a anunţat administraţia pentru gestionarea apelor din Ungaria. Avertizarea de inundaţii a fost emisă pentru râul Tisa şi afluenţii săi la sfârşitul lunii decembrie, în urma ploilor şi a topirii zăpezii. Zonele inundate s-au extins atunci considerabil, în special în nord-estul Ungariei, în regiunea Szabolcs.

BULGARIA

Întârzieri pe aeroport

Mai multe curse aeriene spre sau dinspre Aeroportul Internaţional din Sofia au înregistrat luni întârzieri din cauza operaţiunilor de degivrare. Pista aeroportului şi zona de aterizare au fost curăţate. Nu există informaţii privind curse aeriene anulate. Au existat întârzieri în plecarea unei curse Lufthansa către Frankfurt, a unei curse Wizz Air către Roma şi a mai multor curse Bulgaria Air către Bruxelles, Amsterdam, Atena şi Madrid. Mai multe zboruri ale companiilor aeriene cehe spre Praga şi ale celor austriece către Viena au înregistrat de asemenea întârzieri.

RUSIA

Pene de curent

Noi pene de curent legate de intemperii ar putea perturba traficul pe cel mai mare aeroport din Rusia, Domodedovo, situat în apropiere de Moscova, care s-a aflat deja, săptămâna trecută, în haos. Aeroportul Domodedovo, situat la sud-est de Moscova, este tranzitat zilnic de peste 55.000 de pasageri şi a fost nevoit să recurgă la un generator electric, în contextul în care 80 de localităţi din jurul capitalei ruse sunt afectate de pene de curent. O unitate specială din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a fost mobilizată pe aeroport, pentru a se asigura că luminile rămân aprinse şi că traficul obişnuit continuă. Aeroporturile Domodedovo şi Şeremetievo au fost nevoite să anuleze sute de zboruri între 26 şi 28 decembrie, din cauza ploilor şi poleiului ce au afectat liniile şi stâlpii electrici în jurul Moscovei. De atunci, au avut loc pene de curent izolate. Premierul rus, Vladimir Putin, le-a interzis funcţionarilor responsabili de soluţionarea situaţiei să plece în vacanţă.

ISRAEL

Vizită amânată

O vizită în Israel a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, a fost amânată din cauza unei greve a angajaţilor Ministerului israelian al Afacerilor Externe. Preşedintele rus a acceptat să amâne vizita, care era prevăzută să se desfăşoare în perioada 16-19 ianuarie. De mai multe luni, angajaţii ministerului şi diplomaţii aflaţi la posturi în străinătate sunt angajaţi într-un conflict social pentru creşteri salariale. În luna iunie, diplomaţii israelieni au protestat faţă de condiţiile salariale venind la serviciu în blugi şi sandale. Acest conflict a avut repercusiuni în plan diplomatic. Mai mulţi demnitari străini au fost astfel abandonaţi fără preaviz, în timpul vizitelor în Israel, de şoferii lor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, şi au fost recuperaţi de propriile lor ambasade.

EGIPT

Biserică în vizor

Biserica din Alexandria, în Egipt, vizată de un atentat sângeros de Anul Nou, figurează pe o listă a locurilor de cult copte desemnate la începutul lunii decembrie drept ţinte de un site de Internet al al-Qaida. Lista a fost publicată pe 2 decembrie pe site-ul Shumukh al-Islam, ce găzduieşte majoritatea comunicatelor al-Qaida şi forumuri animate de militanţi ai reţelei. Lista include o cincime din bisericile copte din Cairo, Alexandria, unde atacul s-a soldat cu 21 de morţi şi zeci de răniţi, şi alte regiuni din Egipt, precum şi biserici copte din mai multe ţări europene, între care Franţa, Germania şi Marea Britanie. Atentatul nu a fost revendicat, dar autorităţile egiptene au evocat pista al-Qaida.

SUEDIA

Mesaj postat pe Internet

Un mesaj video a fost postat în contul YouTube al suedezului de origine irakiană Taimour Abdulwahab, presupusul autor al atentatului sinucigaş din 11 decembrie de la Stockholm, la două zile după moartea sa, sugerând posibilitatea existenţei unor complici. Taimour Abdulwahab, de 29 de ani, trimisese un mesaj către Saepo, serviciul de informaţii suedez, şi agenţiei de presă TT, cu câteva minute înainte de atentat. Mesajul în integralitatea sa nu a fost publicat decât pe data de 15 decembrie de anchetatori, dar o versiune completă în suedeză, arabă şi engleză a fost totuşi postată în contul Mona123Timo al lui Taimour Abdulwahab cu două zile înainte. Presa suedeză anunţase deja că o analiză acustică a mesajului a permis reperarea respiraţiei cel puţin a unei alte persoane pe înregistrare, sugerând existenţa unor posibili complici. Taimour Abdulwahab a fost ucis de explozibilii pe care îi transporta asupra sa pe 11 decembrie, în centrul capitalei Stockholm, în apropiere de o arteră comercială aglomerată, în apropierea Crăciunului. Doi trecători au fost răniţi uşor cu câteva minute înainte în explozia maşinii sale, la 300 de metri distanţă

COREEA DE SUD

Dialog condiţionat

Poarta dialogului intercoreean rămâne deschisă şi oficialii de la Seul sunt dispuşi să întărească în manieră drastică cooperarea economică cu regimul de la Phenian dacă acesta dovedeşte sinceritate în reluarea relaţiilor, a declarat ieri preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak, în mesajul său adresat naţiunii cu prilejul Anului Nou. Acesta a mai cerut vecinului său comunist să abandoneze aventurismul militar, subliniind că o ameninţare împotriva celei mai mici părţi din teritoriul sud-coreean va declanşa un răspuns serios şi sever. Relaţiile deja tensionate între cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult după bombardarea în noiembrie de către artileria nord-coreeană a unei insule sud-coreene situate în Marea Galbenă, operaţiune în cursul căreia doi militari şi doi civili sud-coreeni şi-au pierdut viaţa.

BELARUS

Eliberare

Vitali Rimaşevski, unul dintre cei cinci candidaţi ai opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus arestaţi în urma manifestaţiilor din seara scrutinului, a fost eliberat, a anunţat luni avocatul acestuia. Vitali Rimaşevski rămâne inculpat pentru organizare de tulburări masive în timpul nopţii electorale, pe19 decembrie, o infracţiune pentru care riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare, şi nu poate părăsi capitala Minsk. Autorităţile belaruse au inculpat 22 de persoane, dintre care cinci candidaţi la alegerile prezidenţiale, pentru organizare de tulburări masive. Ceilalţi patru candidaţi, Aleksei Mihalevici, Andrei Sannikov, Vladimir Nekliaiev şi Nikolai Statkevici, sunt încă deţinuţi în închisorile KGB, serviciul de securitate din Belarus. Circa 600 de persoane au fost arestate în cadrul unei manifestaţii a opoziţiei în noaptea de 19 decembrie pentru a protesta faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, apoi condamnaţi la pedepse de până la 15 zile de închisoare. Săptămâna trecută, circa 300 de persoane au fost eliberate.

RUSIA

Reduceri de personal

Preşedintele Medvedev a semnat luni un decret care prevede reducerea numărului oficialilor federali cu 20% până în 2013, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului. Potrivit decretului, numărul oficialilor federali va fi redus cu 5% în 2011 şi 2012 şi cu 10% în 2013. Numărul oficialilor federali din Rusia aproape s-a dublat în ultimii cinci ani, de la aproximativ 600.000 în 2005, la peste 1,1 milioane în 2010. Decretul vine în urma unui anunţ în acest sens făcut de preşedintele Medvedev în iunie. Această măsură ar putea duce la economisirea a aproximativ 40 de miliarde de ruble, circa 1,3 miliarde de dolari, la bugetul federal al Rusiei.

SUA

Lege promulgată

Preşedintele Obama a promulgat, duminică, legea privind furnizarea unei asigurări de sănătate salvatorilor şi voluntarilor de la 11 septembrie 2001, atinşi de boli legate de atentate. Pe 22 decembrie, cu puţin timp înainte de a pleca în vacanţă, după nouă ani de la atentatele în care au fost ucise aproape 3.000 de persoane, Senatul şi Camera Reprezentanţilor au adoptat acest text. Republicanii, care deţin o majoritate de blocaj în Senat, au fost, iniţial, reticenţi faţă de adoptarea acestui proiect de lege, dar textul a fost amendat, fiindu-i alocate mai puţine fonduri. Acesta prevede crearea unui sistem de asigurări de sănătate pentru salvatorii, poliţiştii, pompierii, muncitorii şi voluntarii ce au ajutat victimele sau care au participat la curăţarea molozului după atentatele de la World Trade Center, la 11 septembrie 2001, la New York. Circa 70.000 de persoane sunt înregistrate ca fiind expuse emanaţiilor toxice cauzate de prăbuşirea Turnurilor Gemene.



12