MAREA BRITANIE
Român arestat în cazul morţii unui conaţional
Un român în vârstă de 53 de ani, suspectat de uciderea unui conaţional al său într-o seră din Marea Britanie, a fost reţinut luni dimineaţă. Poliţia britanică a demarat o anchetă în cazul uciderii românului în vârstă de 45 de ani, găsit mort, duminică dimineaţă, într-o seră din Almodington, în Sussex, Marea Britanie. Cadavrul său prezenta mai multe răni de cuţit, a anunţat poliţia locală, citată de BBC News Online. “Se crede că victima locuia în seră şi a murit cu puţin timp înainte de a se da alarma, dar pentru moment nu suntem pregătiţi să oferim date mai specifice”, se arată într-un comunicat al poliţiei. Cadavrul a fost găsit în jurul orei 00.20 şi va fi analizat pentru a se stabili oficial identitatea victimei.
ISRAEL
Tren în flăcări
Zeci de persoane au fost rănite ieri, în Israel, în urma declanşării unui incendiu într-un tren aflat în apropiere de Tel Aviv, au anunţat serviciile de urgenţă. După declanşarea incendiului, care a cuprins trei vagoane, trenul, care transporta 400 de pasageri, a oprit în apropiere de kibbutz-ul Shfaim, aflat la sud de Netanya şi la circa 15 kilometri nord de Tel Aviv. “Cel puţin 48 de pasageri au fost internaţi în spital, aproape toţi având răni uşoare, provocate de cioburi provenite de la geamuri sau de inhalarea de fum”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de intervenţie. El a adăugat că alte patru persoane au fost rănite grav. Purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld, a declarat că autorităţile au declanşat o anchetă, pentru a stabili cauza incendiului, însă, pentru moment, consideră mai probabilă ipoteza unui accident.
SERBIA
Explozii la o fabrică de armament
Mai multe explozii au avut loc, luni şi marţi, la o fabrică de armament din Serbia, iar una din instalaţiile sale de depozitare a fost distrusă complet, fără să existe răniţi. Prima explozie a avut loc luni, în jurul orei 15.30 GMT, la o instalaţie de depozitare izolată a fabricii Sloboda din oraşul sârb Cacak. Alte explozii de mai mică intensitate au putut fi auzite 45 de minute mai târziu. Cea mai puternică explozie a fost auzită în jurul orei 04.30 GMT, ieri. Potrivit directorului general al fabricii, Zoran Stefanovici, flăcările au provocat pagube importante, însă cei 60 de muncitori care se aflau în fabrică au reuşit să scape. Instalaţia având o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi a fost arsă complet, a precizat Stefanovici. Fabrica rămâne închisă în prezent, Ministerul sârb al Apărării anunţând că va încerca să acopere comenzile urgente ale cumpărătorilor străini din rezervele proprii. Cauzele producerii accidentului nu sunt deocamdată cunoscute.
RUSIA
Anchetă pe aeroporturi
Parchetul din Moscova a declanşat, ieri, o anchetă asupra activităţii principalelor două aeroporturi din capitala rusă, unde mii de pasageri au rămas blocaţi în urma temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile. “A fost declanşată o verificare în aeroporturile internaţionale Şeremetievo şi Domodedovo, pentru a stabili motivele întârzierilor masive înregistrate”, se arată într-un comunicat al Parchetului. Anchetatorii s-au deplasat, ieri, pe cele două aeroporturi, pentru a analiza situaţia la faţa locului, cu scopul de a apăra drepturile pasagerilor, a declarat procurorul Evgheni Pospelov. Poleiul a determinat întârzieri sau anulări în cazul a peste 200 de curse, în ultimele trei zile, iar la aeroportul Domodedovo a fost întreruptă şi alimentarea cu energie electrică, timp de mai multe ore, în cursul zilei de duminică, situaţie care a dus la întreruperea funcţionării sistemelor de ventilaţie dar şi a alimentării cu apă. “Oamenii sunt în pragul unei crize de nervi”, a declarat un pasager, adăugând că administraţia aeroportului a recurs la ajutorul personalului de securitate pentru a face faţă furiei pasagerilor. Alimentarea cu energie electrică a fost reluată la Domodedovo, iar acum se poate vorbi despre o normalizare totală a situaţiei în spaţiile rezervate pasagerilor, a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Elena Galanova. La Şeremetievo, sute de pasageri aflaţi în sălile de îmbarcare au protestat. Presa rusă a relatat că pasagerii extenuaţi s-au luat la bătaie pentru a se urca la bordul avioanelor şi au ameninţat personalul aeroportului. Un alt conflict a izbucnit ieri dimineaţă, la Şeremetievo, între pasagerii nemulţumiţi de amânările repetate ale curselor lor.
COREEA DE SUD
Uniforme înşelătoare
Autorităţile de la Seul vor accelera livrarea noilor uniforme pentru militarii staţionaţi la graniţă, pentru a evita orice confuzie cu uniformele foarte asemănătoare purtate de militarii nord-coreeni, a anunţat, ierii, Ministerul sud-coreean al Apărării. Forţele sud-coreene au început deja să distribuie un nou tip de echipament de camuflaj, însă urmează să accelereze procesul. Armata regimului de la Phenian include unităţi speciale formate din 200.000 de militari, iar 50.000 dintre aceştia au fost staţionaţi la graniţa cu Coreea de Sud, după tensionarea relaţiilor dintre cele două părţi, ca urmare a bombardamentului nord-coreean asupra unei insule sud-coreene.
CHINA
Eliberarea lui Liu Xiaobo
Militanţii pentru drepturile omului au cerut din nou eliberarea lui Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a împlinit, ieri, 55 de ani şi care se află în continuare într-o închisoare din nord-estul Chinei. Fost lider al mişcării pro-democraţie din Piaţa Tienanmen, Liu Xiaobo a fost condamnat, în data de 25 decembrie 2009, la 11 ani de închisoare, pentru subversiune, pentru participarea la redactarea Cartei 08, un text care solicită democratizarea Chinei. Xiaobo, singurul laureat al Premiului Nobel pentru Pace aflat în închisoare, a devenit primul cetăţean chinez care primeşte prestigioasa recompensă.
SERBIA
Întârzieri pe aeroportul din Belgrad
Traficul pe aeroportul internaţional Nikola Tesla din capitala Serbiei se desfăşoară normal, însă compania aeriană românească Tarom a anulat cursa Bucureşti - Belgrad de ieri după-amiază, din motive necunoscute, a anunţat, ieri, o reprezentantă a aeroportului. În Serbia se înregistrează, în prezent, un val de frig, însoţit de ninsoare, dar traficul la aeroportul internaţional Nikola Tesla se desfăşoară fără întârzieri majore.
MAREA BRITANIE
Incident armat
Un bărbat a murit şi un poliţist a suferit răni uşoare în cursul unui schimb de focuri în provincia britanică West Yorkshire. Un poliţist a fost rănit uşor de focuri de armă trase de un bărbat dintr-o casă situată în Kirkheaton (Huddersfield). Bărbatul înarmat, în vârstă de 42 de ani, a fost scos din locuinţă după focuri de armă trase de poliţie. Aflat în stare gravă, presupusul agresor a murit la spital. Potrivit poliţiei, presupusul agresor mersese la o locuinţă şi îl ameninţase pe proprietarul acesteia. Când a văzut că venise poliţia, bărbatul a început să tragă spre agenţi, rănindu-l uşor pe unul dintre ei.
RUSIA
Închisoare pe viaţă pentru un fost senator
Un tribunal din Moscova l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe un fost senator de Başkiria, Igor Izmetiev, pentru terorism şi asasinate la comandă. Izmestiev, arestat în ianuare 2007, era acuzat de organizarea de asasinate, terorism şi dare de mită. Izmetiev a format, în 1992, un grup de 12 persoane. Acestea au comis 12 asasinate. Fostul senator este suspectat şi că a atentat la viaţa lui Ural Rahimol, fiul fostului preşedinte al Başkiriei.
INDIA
Alertă de terorism
India a sporit măsurile de securitate în principalele oraşe din ţară, după primirea unor informaţii potrivit cărora un grup militant cu baza în Pakistan planifică atacuri teroriste la sfârşitul anului. Numeroase forţe de poliţie au fost desfăşurate pe străzile principalelor oraşe, între care în capitala financiară Mumbai, care a fost ţinta unor atacuri teroriste în 2008. Măsurile de securitate pe aeroporturi, în gări şi în cunoscuta staţiune Goa au fost întărite după informaţii potrivit cărora grupul militant Lashkar-e-Taiba vizează aceste locuri, a afirmat un oficial din Ministerul de Interne, sub rezerva anonimatului.
IRAN
Execuţie capitală
Un iranian condamnat pentru spionaj în favoarea serviciilor de informaţii israeliene a fost spânzurat, ieri dimineaţă, la închisoarea Evine din Teheran, a anunţat agenţia oficială IRNA. Parchetul general şi revoluţionar din Teheran a afirmat că Ali Akbar Siadat a stabilit legături cu serviciile de informaţii israeliene, cu şase ani în urmă. El a fost arestat în 2008, în timp ce încerca să părăsească ţara, împreună cu soţia sa. Siadat a fost acuzat că a avut legături cu o ambasadă israeliană şi a recunoscut că a transmis inamicului informaţii privind bazele militare iraniene, primind în schimb 60.000 de dolari, a adăugat Parchetul iranian. La interogatoriu, el a mărturisit că a adunat informaţii, pe care le-a predat unui ofiţer de informaţii al regimului sionist, în legătură cu manevre militare, baze militare, avioane de luptă, numărul zborurilor de antrenament din fiecare bază, accidente aviatice, sistemele aeriene şi rachetele Gardienilor Revoluţiei, a precizat sursa citată. În momentul arestării, Siadat avea asupra sa 29 de pagini de documente ascunse.
MEXIC
Ultima poliţistă dintr-un orăşel, răpită de un comando
Ultimul reprezentant al forţelor de ordine dintr-un orăşel din nordul Mexicului, o femeie în vârstă de 28 de ani, a fost răpit săptămâna trecută, de un grup armat, după ce restul membrilor poliţiei din localitate fuseseră ucişi sau demisionaseră. Un comando format din circa 10 persoane a luat cu asalt, joi, locuinţa Irmei Erika Gandara, dând foc clădirii şi celor două maşini parcate în faţa acesteia, a anunţat, luni, Ministerul Public mexican. Celibatară şi fără copii, femeia patrula înarmată pe străzile din Guadalupe, orăşel cu 9.000 de locuitori, situat la numai cinci kilometri de graniţa cu statul american Texas şi la 60 de kilometri de Ciudad Juarez, într-o zonă devenită teatru de luptă între reţelele de trafic de droguri. Începând din 2006, mai mult de 30.000 de persoane au murit în Mexic în confruntări între influentele carteluri ale drogurilor sau în incidente cu forţele de ordine. În aceeaşi perioadă, Consiliul Cetăţenesc pentru Securitate Publică, organizaţie civilă mexicană, a înregistrat 5.300 de răpiri.
RUSIA
Diplomaţi expulzaţi
Rusia a expulzat doi diplomaţi spanioli, după ce autorităţile de la Madrid deciseseră expulzarea a doi diplomaţi ruşi, cu aproape două luni în urmă, a anunţat, ieri, cotidianul ”El Pais”. Ziarul afirmă că secretarul I al ambasadei spaniole la Moscova, Borja Cortes-Vreton şi consilierul politic Ignacio Cartagena au primit, săptămâna trecută, notificări din partea Ministerului de Externe rus, care le-a solicitat să părăsească teritoriul Rusiei. La sfârşitul lunii noiembrie, doi secretari ai ambasadei ruse la Madrid au fost expulzaţi din Spania, însă autorităţile spaniole nu au precizat încă motivele acestei măsuri. Conform unor surse diplomatice, cei doi cetăţeni ruşi ar fi fost implicaţi în activităţi incompatibile cu statutul lor profesional, acuzaţie care indică în general activităţi de spionaj. Incidentul diplomatic a avut loc într-un moment în care cele două ţări intenţionează să organizeze un amplu program cultural, desfăşurat sub titulatura Anul Rusiei în Spania şi Anul Spaniei în Rusia. În decembrie, Rusia şi Marea Britanie au decis expulzări reciproce de diplomaţi, sub acuzaţia de spionaj.
SUA
American ucis de soldaţi mexicani
Guvernul mexican a recunoscut, după mai multe luni, că soldaţi ai trupelor sale au ucis din greşeală, în august, un cetăţean american nevinovat, care însă s-ar fi sustras controlului militarilor mexicani şi ar fi fugit. Rezultatul anchetei a venit după o intensă campanie dusă de mama victimei, care a forţat Guvernul mexican să recunoască faptul că fiul ei a fost împuşcat de soldaţi mexicani, în apropiere de Acapulco, care i-au pus apoi tânărului o puşcă în mână, pentru a păcăli anchetatorii. Donna Proctor, mama tânărului, a petrecut săptămâni în şir punând presiune pe oficialii americani pentru a clarifica dosarul, ea primind ulterior o confirmare, prin Ambasada SUA din Mexic, că trei soldaţi au fost puşi sub acuzare pentru uciderea fiului ei, în vârstă de 32 de ani, Joseph, în 22 august. Alţi doi soldaţi mexicani sunt acuzaţi că i-au pus victimei în mână o puşcă AR-15 şi că au dat mărturii false. Potrivit documentelor făcute publice de Departamentul de Apărare al SUA, Joseph Proctor se afla la volanul maşinii sale, ducându-se de la locuinţa prietenei lui spre un magazin, când a văzut un punct de control unde se aflau soldaţi mexicani. Aceştia au spus că trupele au încercat să-l oprească pe Proctor şi să-i verifice maşina, însă acesta ar fi fugit, astfel că au deschis focul şi au pornit în urmărirea camionetei sale. Americanul a fost rănit, dar a continuat să conducă până când şi-a pierdut cunoştinţa şi a accidentat maşina, la trei kilometri de la punctul de control. Proctor a fost găsit mort în maşină, iar când soldaţii au văzut că acesta nu era înarmat, comandantul de batalion i-a spus unui ofiţer să pună arma de foc în mâinile victimei. Ulterior, în mass-media a apărut informaţia conform căreia Proctor a atacat un convoi militar mexican. Atât Departamentul de Apărare al SUA, cât şi cel al Mexicului, refuză să comenteze asupra cazului, până la pronunţarea unei sentinţe.