Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Decembrie 2010 / 00:00 412 accesări

ITALIA

Explozii la ambasade

O persoană a fost grav rănită iar alta a intrat în stare de şoc după ce un dispozitiv a explodat, ieri, la ambasada Elveţiei din Roma, informează agenţia ANSA. Persoana grav rănită, un angajat al ambasadei Elveţiei, a fost transportată la spital. Potrivit autorităţilor, incidentul a avut loc la poarta de intrare în curtea ambasadei Elveţiei. La sediul misiunii diplomatice a fost trimis un colet care a explodat în timp ce un agent de securitate l-a deschis pentru a-l verifica. Acesta a fost rănit la mâini de explozie şi a fost transportat la Spitalul Umberto I. Medicii au declarat că pacientul este posibil să rămână fără mâini, din cauza rănilor profunde. O bombă a explodat, tot ieri, la ambasada statului Chile din Roma, provocând rănirea unei persoane. Un colet suspect a fost detectat şi la ambasada Ucrainei din Roma. Ulterior, ambasada ucraineană a anunţat că, în urma verificării pachetului suspect, nu s-a descoperit niciun obiect periculos. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a condamnat cu fermitate atacurile de ieri. Potrivit anchetatorilor, citaţi de “Corriere della Sera”, “principala ipoteză de lucru este cea a unui atac al anarhiştilor terorişti ecologişti”. O altă pistă analizată de anchetatori este cea a unui “atentat organizat de grupuri anarhiste insurgente”. Tot ieri, două false alerte cu bombă au vizat instituţii municipale din Roma. Autorităţile italiene efectuează verificări la sediile tuturor misiunilor diplomatice din Roma. Potrivit agenţiei AGI, autorităţile analizează şi posibilitatea implicării unor grupuri din Grecia.

R. MOLDOVA

Accident rutier grav

O femeie de 49 de ani a murit şi peste 50 de persoane au fost rănite într-un accident rutier, ieri dimineaţă, între Chişinău şi Dubăsari. 49 de persoane sunt internate la spitalul de urgenţă din Chişinău, iar 11 sunt internate la alte două spitale din capitala moldoveană. Răniţii le-au spus medicilor că autobuzul era supraîncărcat şi că mulţi pasageri stăteau în picioare. Autobuzul transporta un grup de muncitori din satul Hârtop spre Chişinău. Accidentul s-ar fi produs din cauza gheţuşului şi a ceţii.

BELGIA

Circulaţia camioanelor, interzisă

Guvernul regional din Wallonia a interzis din nou, ieri, circulaţia camioanelor pe principalele axe rutiere, după noi ninsori care afectează sudul Belgiei. Măsura intervine după ce mai multe camioane au derapat. Stratul de zăpadă este cuprins între 5 şi 15 centimetri, iar temperaturile negative favorizează producerea de polei. Autostrada Bruxelles - Luxemburg a fost închisă după un accident în care a fost implicat un camion. Transportul public în Wallonia este paralizat sau se derulează cu dificultate în zonele Namur, Charleroi, Mons şi Liege. Circulaţia autobuzelor este perturbată şi în provinciile Anvers şi Limbourg. Traficul feroviar se desfăşoară normal în Belgia, iar pe aeroportul din Bruxelles nu sunt dificultăţi majore. Câteva zboruri au fost anulate, în special cele spre Germania şi Marea Britanie.

RUSIA

Convoi sârbesc de deşeuri nucleare

Un convoi sârbesc de deşeuri nucleare, provenind de la un reactor care a fost clasat de AIEA, în 2006, ca unul dintre cele mai periculoase din lume, a ajuns la destinaţie, la Centrul de Retratare de la Maiak, în sud-vestul Rusiei, a anunţat postul sârb de televiziune RTS. Convoiul cu deşeuri nucleare de la reactorul Vinca a ajuns în Rusia, după o lună de transport supervizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat RTS, precizând că traseul a fost clasat drept secret de stat până la sosirea la destinaţie. Cele 2,5 tone de deşeuri au constat, în principal, în combustibil nuclear dar şi în uraniu îmbogăţit, stocate la reactorul dezafectat Vinca, situat la 16 kilometri est de Belgrad. Escortat de elicoptere şi circa 250 de vehicule de poliţie, convoiul s-a oprit în oraşul Subotiţa din nordul ţării, de unde deşeurile au fost duse cu trenul până la portul sloven Koper, înainte de a ajunge la destinaţia finală, Centrul Maiak. “Efectuând acest transport, Serbia se retrage de pe lista ţărilor potenţial vizate de terorismul nuclear”, a declarat premierul sârb, Bozidar Djelici. Convoiul de 15 camioane, transportând containere speciale blindate pentru combustibil, a plecat din Vinca la 19 noiembrie, sub supravegherea a peste 3.000 de poliţişti sârbi, potrivit aceleiaşi surse. Preşedintele sârb, Boris Tadici, prezent în momentul plecării convoiului, a declarat că aceste deşeuri reprezintă un risc puternic, nu doar pentru securitatea Serbiei, dar şi pentru toată regiunea. AIEA a descris, în 2006, Institutul Vinca drept unul dintre cele mai periculoase din lume, din cauza ameninţării pe care o constituie în termeni de poluare dar şi ca ţintă a terorismului. Combustibilul nuclear respectiv a fost furnizat fostei Iugoslavii de către fosta Uniune Sovietică, în anii \'80. Serbia a suportat 60% din costurile proiectului, estimat la aproximativ 48 de milioane de euro, restul de 40% din cheltuieli fiind suportate de comunitatea internaţională.

POLONIA

Extinderea liniei de credit

Polonia a cerut FMI să ridice la 29 de miliarde de dolari limita liniei de credit preventiv de care beneficiază. Primul director adjunct al FMI, John Lipsky, a indicat într-un comunicat că Polonia şi-a manifestat interesul de a profita de reformele recente ale avantajelor acestui tip de împrumut, care au suprimat, în august, plafonul la care sunt supuse statele membre. Polonia beneficiază din mai 2009 de o Linie de Credit Modulabilă (LCM), tip de împrumut rezervat ţărilor considerate bine guvernate, care le permite să obţină lichidităţi în momentul şi în cuantumul pe care îl doresc. Solicitarea Varşoviei, care va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al FMI, este de a reînnoi această linie de credit pentru un an. “Polonia a practicat politici foarte solide în ultimul deceniu”, a precizat Lipsky. Conform oficialului citat, prudenţa bugetară a permis efectuarea unor manevre importante pentru contracararea crizei economice mondiale, ceea ce a ajutat Polonia să evite recesiunea în 2009 şi a permis un trend de creştere economică în 2010. De la crearea sa în martie 2009, LCM nu a atras decât trei state membre ale FMI, printre care Columbia şi Mexic. Niciunul dintre cele trei state nu a folosit suma pusă la dispoziţia sa de către FMI.

MUNTENEGRU

Consultări pentru un nou guvern

Preşedintele muntenegrean, Filip Vujanovic, a început, ieri, consultările cu liderii partidelor parlamentare pentru un nou guvern, după demisia fostului premier Milo Djukanovici, la 21 decembrie. Ministrul de Finanţe în exerciţiu, Igor Luksic, a fost propus pentru postul de şef al al unui nou Executiv. Potrivit media muntenegrene, viitorul cabinet de la Podgorica va avea un număr mai mic de miniştri. Analiştii sunt de părere că schimbările din guvern ar putea permite noului premier muntenegrean să îndeplinească cerinţele Comisiei Europene pentru începerea de negocieri de aderare la UE. Pe 17 decembrie, Muntenegrul a obţinut statutul de ţară candidată la UE. Bruxelles-ul doreşte realizarea de schimbări fundamentale în Muntenegru, înainte de începerea negocierilor de aderare. Primul pas în acest sens a fost demisia premierului Milo Djukanovic, pe 21 decembrie. Parlamentul muntenegrean a aprobat, miercuri, demisia lui Djukanovic.

UNGARIA

Lege criticată

Un responsabil al PE critică noua lege pentru presă adoptată de Ungaria exact înainte ca această ţară să preia preşedinţia UE. Legislaţia votată în Parlament, marţi, prevede formarea unui grup pentru controlul media, alcătuit din loialişti ai Guvernului, care poate impune amenzi usturătoare organismelor de presă care nu-i respectă regulile. Potrivit criticilor, aceste reguli sunt atât de vag definite încât s-ar putea aplica arbitrar. “Vremea “Pravdei” a trecut. Noua lege este inacceptabilă”, a spus Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din PE. “Pravda” a fost vocea oficială a Comitetului Central al Partidului Comunist din URSS. Criticii spun că noua lege din Ungaria facilitează ingerinţa politică în mass-media, pentru că oficialii care se vor ocupa de monitorizare ţin de partidul Fidesz, la putere. Verhofstadt a declarat că Ungaria trebuie să-şi explice acţiunea, iar Comisia Europeană trebuie să acţioneze. Un purtător de cuvânt al CE a spus că situaţia este în curs de evaluare. Verhofstadt a subliniat că Ungaria, ca ţară ce va asigura preşedinţia UE, are o responsabilitate specială în a respecta normele blocului european.

JAPONIA

Seism puternic

O puternică replică seismică cu magnitudinea 6,3 a zguduit, ieri, insulele Ogasawara din sudul Japoniei, a doua zi după un violent seism înregistrat în această regiune a arhipelagului nipon, a anunţat Institutul Geofizic american USGS. Replica seismică a avut loc la ora locală 07.49, epicentrul său fiind situat la 146 km est de Chichi-Shima, pe insulele Ogasawara, la extremitatea sudică a arhipelagului nipon şi la o adâncime de 10 km. Pentru moment nu se ştie dacă au existat victime în urma replicii violentului seism de miercuri, cu magnitudinea 7,4.

SUA

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 s-a produs, ieri, în largul insulelor Aleutine, situate la sud-vest de Alaska, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS. Epicentrul seismului, care s-a produs la ora 14.00 GMT, a fost localizat la 137 de kilometri nord-vest de insula Attu, unde se află o mică bază a Pazei de Coastă americane şi la 407 kilometri de Rusia. Insulele Aleutine sunt afectate în mod frecvent de cutremure de magnitudine mare.



12