Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Decembrie 2010 / 00:00 412 accesări

UNGARIA

Accident rutier

Doi cetăţeni români au murit după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune, ieri, cu o camionetă în centrul Ungariei. Accidentul s-a produs pe drumul 405, între localităţile Albertirsa şi Dabas. Cei doi români au murit pe loc, în timp ce şoferul camionetei şi pasagerul său au fost răniţi uşor. Drumul a fost închis, câteva ore, în timp ce erau anchetate circumstanţele producerii accidentului.

MAREA BRITANIE

Români condamnaţi

Doi fraţi din România au fost condamnaţi în Marea Britanie la doi ani de închisoare pentru implicarea lor într-o reţea de falsificatori de carduri bancare, datele fiind obţinute de la bancomatele la care gruparea monta diferite instalaţii de citire. Grigore şi Ioan Flore au fost acuzaţi că au montat carcase de bancomat false pentru unele automate din Wiltshire, obţinând astfel acces în conturile clienţilor. Grigore de 36 de ani, şi Ioan, de 29 de ani, au fost văzuţi pe înregistrările unor camere de supraveghere umblând la un bancomat din Cirencester. Aparatul s-a dovedit apoi că avea montat un dispozitiv pentru skimming. Cei doi au fost arestaţi la Leigh Delamere, în timp ce se îndreptau spre Wiltshire, după ce numărul de înmatriculare al maşinii lor a fost recunoscut pe filmările camerelor de supraveghere. Cei doi au pledat vinovat în faţa acuzaţiei de tentativă de fraudă, iar Ioan Flore a admis şi acuzaţia de conducere cu un permis fals. Un al treilea bărbat care se afla în maşină cu cei doi, care a dispărut după ce a fost eliberat pe cauţiune, era, probabil, creierul afacerii.

FRANŢA

Răpire şi violenţe grave

Şase membri ai unei familii de români au fost arestaţi, miercuri, deferiţi Parchetului din Bordeaux şi prezentaţi unui judecător de instrucţie, fiind acuzaţi de răpire, sechestrare şi violenţe grave. Cei şase români, dintre care patru sunt principalii vinovaţi, sunt originari din Curtea de Argeş, de unde au plecat în Franţa acum câteva luni. Familia locuia la Bordeaux-Lac, într-o locuinţă improvizată. Fără ocupaţie, părinţii vitregi şi verişorii au stabilit un sistem care să le permită să câştige bani prin exploatarea compatrioţilor săi, cărora le promiteau locuri de muncă pe teritoriul statului francez. După ce îi aduceau pe oameni la Bordeaux, promisiunile nu mai erau respectate, acestora le erau confiscate actele şi, sub ameninţarea unui anume Mihai, de 35 de ani, erau forţaţi să fure metal sau să îşi deschidă conturi bancare pentru a cumpăra televizoare şi telefoane care erau vândute la preţuri reduse. Banii rezultaţi din aceste acţiuni ajungeau la Mihai şi la membri ai familiei sale.

NEPAL

Accident aviatic

22 de pasageri şi membrii echipajului unui mic avion care s-a prăbuşit, miercuri, în Nepal şi a cărui epavă a fost localizată sunt toţi morţi, a anunţat joi poliţia nepaleză. Aparatul de zbor decolase de pe aeroportul din Lamidanda, o regiune muntoasă din estul Nepalului, cu destinaţia Kathmandu. Aeronava s-a rupt în mai multe bucăţi izbindu-se de sol pe colinele din estul Nepalului. Contactul dintre turnul de control şi pilot a dispărut la circa zece minute de la decolare. Compania aeriană Tara Air, proprietara avionului, a afirmat că la bordul aparatului se afla un cetăţean american, restul pasagerilor fiind nepalezi.

COREEA DE SUD

Exerciţii de artilerie

Coreea de Sud desfăşoară exerciţii de artilerie cu tiruri reale pe insula Yeonpyeong, bombardată la sfârşitul lunii noiembrie de Coreea de Nord şi situată într-o zonă disputată din Marea Galbenă. Manevrele se desfăşoară de sâmbătă până marţea viitoare, în funcţie de condiţiile meteorologice. Este vorba despre primele exerciţii militare desfăşurate pe insulă, după bombardamentul cu obuze nord-coreene, din data de 23 noiembrie. Atacul s-a soldat atunci cu patru morţi şi 18 răniţi şi a provocat reacţii de condamnare la nivel internaţional.

TURCIA

Proces istoric

Procesul a 196 de militari turci acuzaţi de participare la o lovitură de stat pentru înlăturarea Guvernului islamo-conservator a început joi, la Istanbul. Un judecător a început verificarea identităţilor celor 196 de acuzaţi în cadrul unui proces urmărit de zeci de jurnalişti şi desfăşurat într-un centru de detenţie din Silivri, în apropiere de Istanbul. Suspecţii, printre care foşti comandanţi ai Forţelor aeriene şi navale, riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare pentru tentativă de înlăturare a Guvernului, fiind acuzaţi de acţiuni destabilizatoare comise în 2003. Inculpaţii afirmă că documentele confiscate de justiţie provin de la un seminar desfăşurat în 2003, fiind un simplu exerciţiu tactic.

KOSOVO

Trafic de organe

SUA au reacţionat la dezvăluirile raportului privind traficul de organe practicat de grupări kosovare şi la posibila implicare a premierului Hashim Thaci, cerându-le autorilor documentului să furnizeze probele existente. Guvernul kosovar a denunţat invenţiile în legătură cu aceste dezvăluiri, ce intervin la câteva ore după ce premierul Hashim Thaci şi formaţiunea sa au câştigat alegerile parlamentare de duminică. La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene a cerut raportorului Consiliului Europei (CoE), Dick Marty, să pună la dispoziţie probe Misiunii Europene din Kosovo (Eulex). Amnesty international a cerut Eulex să iniţieze o anchetă imediată privind presupusa implicare a lui Hashim Thaci în răpirea unor etnici sârbi şi albanezi din Kosovo. Oficiali din Armata de eliberare din Kosovo, mişcarea kosovară albaneză ce milita pentru independenţă la sfârşitul anilor \'90, au fost implicaţi într-o operaţiune de trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în perioada 1999-2000, potrivit unui raport CoE publicat marţi.

BULGARIA

Sprijin

Premierul bulgar Boiko Borisov urmează să solicite grupului Partidului Popular European să sprijine aderarea Bulgariei la zona Schengen fără clauze adiţionale, înainte de ultima reuniune, de joi şi vineri, a liderilor statelor membre UE pe anul 2010. Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, organizează propria reuniune înainte de summit. PPE a anunţat deja că este pregătit să discute despre aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen, în cazul în care premierul bulgar va aborda subiectul. Grupul a adăugat că nu a primit o solicitare formală de la partea bulgară şi că a aflat despre intenţiile premierului Borisov din presă. Grupul nu s-a angajat să promită că va solicita Franţei şi Olandei să îşi schimbe poziţia, aceste ţări legând aderarea la Schengen de reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

CEHIA

Moţiune de cenzură

Opoziţia social-democrată cehă a depus o moţiune de cenzură contra Guvernului de centru-dreapta al lui Petr Necas, în urma unui scandal de corupţie la Ministerul Mediului. Votul este stabilit să aibă loc marţea viitoare, a precizat preşedinta Camerei Deputaţilor, Miroslava Nemcova. Ministrul Mediului, Pavel Drobil, şi-a anunţat miercuri demisia, în urma unor dezvăluiri făcute de presă, potrivit cărora acesta ar fi cerut distrugerea unor documente compromiţătoare privind manipularea unor licitaţii. Potrivit unuia dintre colaboratorii ministrului, fondurile obţinute în acest fel urmau să servească finanţării partidului ODS şi carierei politice a lui Pavel Drobil. Acesta a respins orice responsabilitate în acest caz. Pentru a fi adoptată şi a conduce la îndepărtarea Guvernului, moţiunea are nevoie de cel puţin 101 voturi din partea celor 200 de deputaţi din cadrul Camerei Inferioare, în condiţiile în care cele trei partide din coaliţia guvernamentală însumează 118 mandate.

SUEDIA

Voci identificate

Voci ale unor posibili complici se pot auzi în mesajul audio înregistrat de autorul atentatului sinucigaş eşuat de la Stockholm, ce ar putea avea legătură cu Marea Britanie sau cu imamul radical Abu Hamza. Serviciile suedeze de informaţii militare şi agenţia de presă TT au primit cu câteva minute înaintea exploziei un mesaj electronic, ce conţinea o înregistrare audio în care presupusul kamikaze anunţă acţiuni împotriva Suediei din cauza implicării acesteia în Afganistan şi a susţinerii caricaturistului Lars Vilks, autorul unei caricaturi reprezentându-l pe profetul Mahomed sub formă de câine. Poliţia urmează să stabilească dacă bărbatul ucis sâmbătă de detonarea propriilor explozibili, pe care l-a identificat în proporţie de 98% ca fiind Taimour Abdulwahab, un suedez de 28 de ani, originar din Irak, care locuia în Luton, în Marea Britanie, are complici.

RUSIA

Infracţiuni dovedite

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că infracţiunile comise de Mihail Hodorkovski au fost dovedite, subliniind că “orice hoţ trebuie să meargă la închisoare”. Actul de acuzare la finalul celui de-al doilea proces, încheiat în noiembrie, vorbeşte de sute de miliarde de ruble deturnate. “Pentru infracţiuni similare, americanul Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare. Justiţia noastră este mult mai liberală. Trebuie să pornim de la principiul că infracţiunile comise de Hodorkovski au fost dovedite la tribunal”, a subliniat premierul rus. Anunţarea sentinţei în al doilea proces intentat lui Mihail Hodorkovski a fost amânată fără explicaţii până pe 27 decembrie. Avocaţii fostului preşedinte al companiei Iukos au denunţat ingerinţă directă a lui Vladimir Putin în proces.

COLUMBIA

Reluarea relaţiilor diplomatice

Statele sud-americane vecine Columbia şi Ecuador şi-au reluat de miercuri în mod oficial relaţiile diplomatice, la peste doi ani de la întreruperea lor determinată de o încălcare a frontierei de către autorităţile de la Bogota. Anunţul, care survine la zece luni după ce lideri politici din cele două ţară au anunţat că intenţionează să reia contactele, a fost făcut de preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi de omologul său ecuadorian, Rafael Correa. Cei doi s-au întâlnit la Cali, în sud-vestul Columbiei, unde Rafael Correa a venit cu ajutoare pentru victimelor celor mai puternice inundaţii din ultimele decenii din Columbia. Ecuadorul rupt relaţiile în martie 2008 după ce un avion militar columbian a intrat pe teritoriul ecuadorian pentru a bombarda o tabără a gherilelor de stânga din cadrul Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC). În timpul raidul au fost omorâţi un lider proeminent al FARC, Raul Reyes, şi alţi 24 de militanţi. Raidul, care a avut loc în timpul preşedinţiei predecesorului lui Santos, Alvaro Uribe, a declanşat o criză internaţională în America de Sud, în cadrul căreia Ecuadorul, dar şi vecinul din est al Columbiei, Venezuela, şi-au desfăşurat militari la graniţe.

SUA

Prelungirea facilităţilor fiscale

Senatul american a aprobat compromisul stabilit între preşedintele Barack Obama şi adversarii săi republicani privind reînnoirea facilităţile fiscale din perioada Bush şi blocarea majorări impozitelor de la 1 ianuarie. Senatorii au adoptat cu 81 de voturi pentru şi 19 împotrivă textul de lege, ce prelungeşte cu doi ani, pentru toţi americanii, reducerile fiscale adoptate în 2001 şi 2003 sub conducerea lui George W. Bush şi care expirau la 31 decembrie. Iniţial, democraţii nu au vrut să prelungească facilităţile decât pentru persoanele din clasa de mijloc, adică pentru gospodăriile care câştigă mai puţin 250.000 de dolari pe an. În schimbul reînnoirii reducerilor fiscale pentru persoanele înstărite, democraţii au obţinut prelungirea la 13 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiilor de şomaj. La fel ca la primul vot procedural de luni pe acelaşi subiect, textul legii a beneficiat de o susţinere masivă din partea republicanilor. Textul trebuie să fie examinat însă şi în Camera Reprezentanţilor, unde dezbaterea se anunţă mai dură din cauza rezervelor exprimate de mai mulţi democraţi. Aceştia critică, în special, taxa de succesiune considerată prea generoasă pentru salariile mari.

CROAŢIA

Conturi secrete

Conturi bancare secrete, în valoare totală de peste un milion de euro, aparţinând fostului premier croat Ivo Sanader, căutat pentru cazuri de corupţie în ţara sa, au fost descoperite în străinătate. Interpolul a descoperit două conturi secrete, în două ţări, în care Ivo Sanader a depus echivalentul în euro a zece milioane de kuna, circa 1,3 milioane de euro. La rândul său, poliţia austriacă a decoperit două conturi aparţinând familiei fostului premier, de aproximativ 1,2 milioane de euro. Ivo Sanader, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat vineri în Austria, în baza unui mandat internaţional de arestare emis de Croaţia. Justiţia croată îl acuză de asociere în vederea comiterii unei fapte penale şi de abuz de putere.



12