Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Decembrie 2010 / 00:00 406 accesări

ITALIA

Hoţ român prins de o călugăriţă

Un român care încercase să comită un furt într-o clinică din apropiere de Torino a fost imobilizat, pe holul unităţii medicale, de o călugăriţă care lucrează ca asistentă medicală. Incidentul a avut loc în cadrul comunităţii religioase catolice San Giovanni Bosco, în apropiere de Torino. O călugăriţă în vârstă de 55 de ani l-a surprins pe românul Cornel E., în vârstă de 38 de ani, încercând să spargă un dulap dintr-un salon medical. Bărbatul a încercat să se justifice afirmând că este ruda unui pacient. Într-un moment de neatenţie al asistentei, românul a încercat să fugă. Călugăriţa l-a alergat pe coridorul unităţii medicale şi a reuşit să îl imobilizeze, alertând poliţia. Asupra românului a fost găsit portofelul unui pacient.

CHINA

Tragedie în mină

Cel puţin 26 de oameni au murit în China, în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze care s-a produs marţi seară, într-o mină din provincia Henan din centrul Chinei. În total 46 de mineri se aflau în subteran când s-a produs explozia, în jurul orei locale 19.40, în mina de cărbune de la Juyuan, aflată la circa 300 km de capitala provincială Zhengzhou, au declarat surse din cadrul grupului industrial Yi Ma, noul proprietar al exploatării miniere. 20 de mineri au putut fi scoşi la suprafaţă. Salvatorii au trebuit mai întâi să ventileze gazele toxice din mină, înainte de a identifica locurile în care se aflau minerii dispăruţi. Mina, care are o capacitate de producţie de 150.000 de tone anual, este în prezent într-un proces de modernizare, după ce a fost preluată de grupul Yi Ma, un conglomerat aflat în proprietatea statului. Poliţia a declanşat o anchetă şi încearcă să-l localizeze pe proprietarul minei.

CHILE

Arşi de vii în închisoare

Cel puţin 81 de deţinuţi au murit în cursul nopţii de marţi spre miercuri, într-un incendiu izbucnit într-o închisoare din Santiago, capitala statului Chile, focul fiind declanşat după un conflict între deţinuţi. Incendiul a izbucnit marţi seara, în penitenciarul San Miguel, unde sunt deţinute 2.900 de persoane. Majoritatea deţinuţilor au murit asfixiaţi. Zeci de rude ale deţinuţilor s-au adunat la intrarea în închisoare, într-un cartier din Santiago. La faţa locului au fost mobilizate efective suplimentare de poliţie.

FRANŢA

Zboruri anulate de iarnă

Direcţia generală pentru aviaţie civilă (DGAC) a cerut anularea a 20% din zborurile de pe aeroportul parizian Roissy, ieri, din cauza ninsorilor, a anunţat o sursă aeroportuară. Celălalt aeroport parizian, Orly, nu este vizat de solicitarea aviaţiei civile. DGAC şi Aeroporturile din Paris (ADP) recomandă pasagerilor să îşi contacteze companiile aeriene. Météo France a anunţat ninsori, ieri la prânz, mai ales în regiunea pariziană şi în estul ţării, stratul de zăpadă urmând să ajungă la circa zece centimetri. În 20 de departamente din jumătatea de nord a ţării, circulaţia riscă să devină dificilă din cauza poleiului.

SPANIA

Evacuări din cauza inundaţiilor

Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate, marţi, din localitatea Ecija, în vestul Andaluziei, în urma unor ploi puternice care au antrenat creşterea apelor râului Guadalquivir, a anunţat Guvernul regional din Andaluzia. Cele aproximativ 3.000 de persoane, care locuiau în 800 până la 1.000 de case, au fost evacuate din Ecja, din cauza revărsării unuia dintre afluenţii râului Guadalquivir. În apropierea acestei comune, volumul precipitaţiilor a atins, marţi, 107 litri pe metrul pătrat. Oraşul a fost inundat în proporţie de 30% iar nivelul apei a ajuns până la doi metri înălţime, inundând primele etaje ale imobilelor şi parcările subterane. A fost necesară, de asemenea, evacuarea unui spital, din cauza creşterii nivelului apelor. Unitatea militară însărcinată cu situaţiile de urgenţă s-a deplasat la faţa locului, pentru a participa la operaţiunile de salvare. De asemenea, în provinciile andaluze Sevilla, Cordoba şi Jaen, circulaţia rutieră a fost blocată pe mai multe drumuri, din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Un val de frig, însoţit de rafale de vânt şi ploi puternice, traversează Peninsula Iberică de sâmbătă. Vestul Andaluziei a fost plasat sub alertă portocalie de Agenţia spaniolă de Meteorologie, care prevede riscuri crescute de ploi abundente şi rafale violente de vânt.

ANTARCTICA

Un vapor de croazieră cu 100 de turişti la bord are probleme tehnice

Un vapor de croazieră cu 100 de turişti şi un echipaj de 50 de persoane are probleme tehnice în apele Antarcticii, a anunţat, ieri, biroul de presă al marinei militare argentiniene. “Vaporul Clelia II, sub pavilion maltez, a fost surprins de o furtună în trecătoarea Drake. Motorul princpal nu mai funcţionează, ceea ce îi limitează mobilitatea. Un val a spart un hublou, iar apa a intrat în cală”, a spus un purtător de cuvânt al marinei. Potrivit acestuia, nava nu riscă să se scufunde, iar persoanele de la bord nu sunt în pericol. Nava chiliană de salvare Lautaro se îndreaptă deja către Clelia II.

CEHIA

Proteste antiausteritate

Mii de angajaţi din sectorul public au încetat, ieri, lucrul în Cehia, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului. Activitatea în şcoli şi instituţii publice este parţial sau total paralizată, în timp ce spitalele oferă doar servicii limitate. Transportul public nu a fost însă afectat. Greviştii au protestat împotriva reducerii cu 10% a fondurilor salariale în sectorul public în 2011, în cadrul măsurilor de reducere a deficitului bugetar anunţate de guvernul de centru-dreapta, condus de premierul Petr Necas. Manifestaţii de protest au fost prevăzute în oraşele mari, în cursul zilei de ieri. Poliţiştii şi pompierii, cărora legea le interzice să intre în grevă, s-au alăturat marşurilor anunţate.

GRECIA

Grevă la Atena

Transportul în comun la Atena a fost blocat, ieri, de o grevă de 24 de ore organizată de sindicate pentru a protesta faţă de proiectele de restructurare anunţate de Guvern. Sindicatul feroviarilor s-a alăturat protestului, iar majoritatea curselor pe rutele interurbane au fost anulate. Sindicatul comunist PAME a organizat, în cursul dimineţii, o manifestaţie în centrul Atenei, protestând faţă de proiectul de restructurare a companiilor de transport public. Guvernul socialist elen a anunţat o amplă restructurare a companiilor publice care înregistrează deficite, inclusiv cele din domeniul transporturilor publice. Ministrul Finanţelor, Giorgios Papaconstantinou, a declarat, la sfârşitul lunii noiembrie, că Grecia trebuie să realizeze o reducere de 800 de milioane de euro a deficitului marilor întreprinderi publice, printre care se numără şi căile ferate şi companiile de transport public. În octombrie, Guvernul de la Atena a adoptat un plan de restructurare a operatorului feroviar OSE.

Peste 300 de deţinuţi din închisorile elene au intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de supraaglomerarea din penitenciare, intensificând o mişcare de protest lansată la sfârşitul lunii noiembrie. Potrivit autorităţilor, o parte dintre deţinuţii din 16 dintre cele 33 de închisori participă la grevă, 315 refuzând să mănânce. În închisorile elene sunt 12.600 de deţinuţi, pe 9.103 locuri. Iniţiativa pentru Drepturile Deţinuţilor susţine că sunt mobilizaţi 9.000 de deţinuţi din 26 de penitenciare, peste 1.000 fiind în greva foamei. Protestatarii cer condiţii umane de viaţă şi reformarea sistemului de impunere a pedepselor, în sensul limitării detenţiei preventive şi interzicerii închiderii în penitenciare a toxicomanilor şi imigranţilor clandestini. Ministerul Justiţiei susţine că intenţionează să liberalizeze sistemul carceral, cerându-le deţinuţilor să aibă rabdare. Într-un comunicat, Ministerul reaminteşte că recent au fost adoptate o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi limitarea încarcerării minorilor. Un proiect de lege pe cale să fie adoptat - care prevede pedepse alternative - va deschide calea eliberării a aproximativ 1.000 de deţinuţi.

BELGIA

Import masiv de electricitate

Belgia a fost nevoită să importe masiv electricitate, pentru a compensa oprirea unuia dintre cele mai importante reactoare nucleare aflate în funcţiune în această ţară, în urma unui incendiu, vineri, la o instalaţie din Doel (Flandra), a anunţat, ieri, cotidianul financiar ”L\'Echo”. În această perioadă de iarnă, în care consumul este intens, Belgia a importat între 2.000 şi 3.000 de megawaţi, dintr-un consum mediu de 12.500 de megawaţi, ceea ce reprezintă 15 până la 25% din consum. Sunt mobilizate toate capacităţile de import din Olanda, ele furnizând o capacitate de aproape 1.400 de megawaţi. Rezerve există încă şi în Franţa, de unde Belgia importă o capacitate de 1.000-1.500 de megawaţi. Electrabel, filială a GDF care administrează parcul nuclear belgian, a fost nevoită să închidă, vineri, reactorul Doel 4, din cauză că un incendiu declanşat într-o sală a maşinilor a provocat avarii la alternatorul centralei, într-un sector unde nu există componente nucleare. Nu se ştie deocamdată când va fi repus în funcţiune acest reactor. Doel 4 este unul dintre cele mai importante şapte reactoare nucleare aflate în funcţiune în Belgia, cu o putere de 1.008 megawaţi. Valul de frig provoacă în prezent o creştere a consumului de electricitate, care depăşeşte în prezent 13.000 de megawaţi.

KAZAHSTAN

Rachete ruseşti importate

Rusia va livra rachete S-300 Kazahstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală cu care Moscova are mai multe tratate în materie de securitate, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Sistemul de rachete S-300 este analog celui american Patriot, un dispozitiv mobil de apărare antiaeriană perfecţionat, capabil să distrugă rachete de croazieră şi avioane de luptă. Acest sistem este capabil să distrugă rachete şi să doboare avioane la o distanţă de 150 de kilometri şi la o altitudine de până la 27 de kilometri. Acesta a fost dezvoltat în anii \'80. În iunie, Moscova a îngheţat contractul de livrare către Iran a acestor rachete, după adoptarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului de către ONU. Israelul, SUA şi Europa au contestat acest contract, temându-se că acest armament va permite apărarea eficientă a instalaţiilor nucleare iraniene.

HAITI

Violenţe

Baricade au fost ridicate, ieri, în Port-au-Prince, unde au fost semnalate incendii şi focuri de armă după anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale. La Petion-Ville, o suburbie a capitalei haitiene, sute de tineri cu cagule pe feţe au ieşit pe străzi pentru a cere anularea scrutinului. Manifestaţii similare au loc în mai multe oraşe haitiene. În al doilea tur al prezidenţialelor se vor întâlni fosta primă doamnă Mirlande Manigat, care a obţinut 31% din voturi şi Jude Celestin, care a obţinut 22% din sufragii în primul tur. Cântăreţul Michel Martelly este pe locul al treilea, la o diferenţă de doar 6.000 de voturi faţă de Jude Célestin. Martelly denunţase în mai multe rânduri fraude electorale. SUA şi-au exprimat preocuparea în legătură cu rezultatele ”incoerente” ale scrutinului, dar au îndemnat populaţia să rămână calmă. Al doilea tur al scrutinului este programat pe 16 ianuarie, în contextul epidemiei de holeră din Haiti. Succesorul preşedintelui Rene Préval ar urma să preia funcţia pe 7 februarie.



12