Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Noiembrie 2010 / 00:00 365 accesări

ITALIA

A fost găsit scheletul unui român

Resturile umane ale unui bărbat de origine română dispărut în urmă cu un an au fost descoperite pe un câmp, în apropiere de Roma. Un cioban a găsit craniul unui bărbat şi a alertat autorităţile. Carabinierii au descoperit şi alte părţi ale cadavrului, precum şi documente de identitate. Cadavrul este al unui bărbat de 55 de ani, de origine română, dispărut în urmă cu un an, la Fonte Nuova, în apropiere de Roma.

IRLANDA

Fals călugăr român, arestat

Un român care se dădea drept călugăr a fost reţinut în Irlanda, magistraţii refuzându-i cererea de a fi eliberat pe cauţiune, pentru mai multe acuzaţii de furt, obţinere de foloase din vânzarea unor bunuri furate şi fraudă prin asumarea unei false identităţi. Bărbatul, numit, potrivit site-ului UTV News, Francesco Ferro, în vârstă de 27 de ani, a pretins că este călugăr şi a ajuns la o mănăstire din Portglenone. Asupra sa au fost găsite adresele tuturor mănăstirilor din lume. Românul vorbeşte fluent cinci limbi străine şi folosea diferite identităţi pentru a călători prin Europa. El este acuzat de mai multe furturi în Elveţia şi Germania. Cererea lui Ferro de a fi eliberat pe cauţiune a fost refuzată de un judecător al Înaltei Curţi irlandeze, pe motivul că ar putea dispărea din nou, dacă ar fi eliberat. Ferro a fost reţinut după ce poliţiştii chemaţi să ancheteze un furt dintr-o cameră a unei mânăstiri au găsit o amprentă digitală de-a lui pe unul din resturile geamului spart. La o audiere preliminară a reieşit că bărbatul a apărut la mănăstire în luna mai, într-o perioadă în care se aştepta sosirea unui călugăr benedictin brazilian. El avea asupra sa doar câteva haine şi o geantă şi imediat ce a sosit s-a integrat perfect în programul şi rutina mănăstirii. Una dintre acuzaţiile la adresa românului este aceea că ar fi furat 8.500 de lire sterline din chilia unui călugăr de 94 de ani care primise banii de la un credincios, pentru a-i păstra. El a scăpat însă de acuzaţie, în lipsa vreunei probe directe care să-l lege de acest caz. El rămâne însă acuzat de diferite alte fapte, între care şi folosirea ilegală a cardului de credit al unei mănăstiri.

RUSIA

Un chinez a decapitat o femeie

Un tânăr chinez a fost arestat la Sankt Petersburg, pentru moartea unei angajate a Facultăţii de Medicină, pe care străinul a decapitat-o la locul de muncă şi al cărei cap nu a fost încă găsit, au anunţat, ieri, reprezentanţii autorităţilor locale. Acest caz a început cu descoperirea în 22 noiembrie, la ora 9.30, la locul de muncă de la Facultatea de Medicină, a corpului decapitat al unei secretare, de 59 de ani, a anunţat Comitetul de Anchetă din Sankt Petersburg, într-un comunicat. Un cetăţean chinez de 27 de ani s-a prezentat la ora 10.27, la Consulatul Chinez din Sankt Petersburg, recunoscând crima. Angajaţii Consulatului au chemat poliţia şi presupusul asasin a fost arestat. Potrivit comisiei de anchetă, chinezul fusese student la această facultate, dar a fost exmatriculat în urmă cu un an, pentru că nu şi-a plătit taxele.

FRANŢA

Captură record de mefedronă

Autorităţile franceze au capturat o cantitate record de 50 de kilograme de mefedronă la graniţa franco-elveţiană, un cetăţean britanic fiind arestat în legătură cu acest caz. Britanicul a fost prins săptămâna trecută, la frontiera franco-elveţiană, având 50 de kilograme de mefedronă - cea mai mare cantitate din acest drog descoperită în Franţa. Bărbatul va apărea în faţa Tribunalului din Mulhouse, în 28 ianuarie. Cetăţeanul britanic pretinde că a fost angajat de un individ pentru a transporta o încărcătură, dar că nu ştia ce se află în pachet. Mefedrona este un drog sintetic cu efecte similare celor ale cocainei sau ecstasy-ului, interzis în Franţa începând din luna iunie, după ce a fost scos în afara legii şi în alte state europene.

BELGIA

Arestaţi pentru plănuirea unui atentat în Belgia

Zece persoane având legături cu mişcarea islamistă, suspectate de pregătirea unui atentat în Belgia, împotriva unei ţinte încă neidentificate, au fost arestate ieri, în această ţară dar şi în Germania şi Olanda, a anunţat Parchetul federal belgian. “Zece persoane de naţionalitate belgiană, olandeză, marocană sau rusă (de origine cecenă) au fost reţinute în timpul a zece percheziţii la Anvers (nordul Belgiei), în Olanda şi Germania”, a indicat Parchetul. ”Era vorba despre planuri vizând comiterea unui atentat în Belgia de către un grup terorist internaţional care utiliza în acest scop site-ul Internet islamist Ansar Al Mujahideen”, menţionează comunicatul, potrivit căruia ţinta atentatului nu a fost deocamdată precis determinată. O a doua secţiune a anchetei, începută la sfârşitul lui 2009, s-a concentrat asupra recrutorilor, candidaţilor jihadişti şi finanţării unei organizaţii teroriste cecene (Emiratul Caucazului), mai indică sursa citată. Mai multe persoane, rezidente în principal la Anvers, au fost deja arestate în Spania, Maroc şi Arabia Saudită, în cursul anchetei. Percheziţiile din Belgia au fost purtate de poliţia judiciară federală, poliţia din Anvers, unităţi speciale ale poliţiei federale, forţe olandeze şi germane. Ancheta a fost întreprinsă în cooperare cu mai multe state şi Eurojust, cu asistenţă din partea serviciului de informaţii belgian.

SUA

Explozibili în proteze

Serviciile de informaţii americane au interceptat discuţii ale teroriştilor referitoare la utilizarea protezelor sau dispozitivelor medicale pentru ascunderea substanţelor explozive. Dezvăluirile intervin în condiţiile în care autorităţile federale americane sunt în căutarea unor metode mai puţin invazive de gestionare a securităţii în aeroporturi, după o reacţie în rândul pasagerilor agasaţi atât de scanere, cât şi de controalele corporale. Casa Albă a recunoscut că implementarea procedurilor de securitate nu a funcţionat perfect. Potrivit unui sondaj realizat de ABC News/Washington Post, majoritatea americanilor susţin folosirea scanerelor pentru verificările din aeroporturi, dar mai puţin de jumătate sunt de acord cu proceduri de control agresive. Şeful Administraţiei pentru Securitatea Transporturilor, John Pistole, a declarat că verificările au fost exagerate în cel puţin un caz, precizând că instituţia intenţionează revizuirea procedurilor. Potrivit Casei Albe, aproximativ 340.000 de persoane, adică doar 1% din numărul total al pasagerilor, au fost supuse unor proceduri amănunţite de verificare după aplicarea noilor măsuri de securitate la 1 noiembrie.

NORVEGIA

Aeroport evacuat

Aeroportul din Bergen, al doilea oraş din Norvegia, a fost evacuat pentru scurt timp, ieri, după descoperirea unui bagaj suspect, care ar fi putut conţine explozibil, dar s-a dovedit a fi inofensiv, au anunţat autorităţile norvegiene. Câteva sute de pasageri au fost afectaţi de acest incidente, potrivit presei norvegiene.

INDIA

Rebeli maoişti ucişi

Forţele de securitate indiene au anunţat ieri că au ucis 25 de presupuşi membri ai rebeliunii maoiste, într-un stat din centrul ţării, iar doi poliţişti au fost ucişi în explozia unei mine. Aproximativ 500 de poliţişti şi membri ai forţelor paramilitare au atacat o grupare de aproximativ 200 de presupuşi rebeli, care se adunaseră pentru a participa la o reuniune într-un sat din districtul Dantewada, la peste 600 de kilometri sud de capitala acestui stat, Raipur. Pe de altă parte, într-un alt fief maoist, districtul Bijapur, o mină a aruncat în aer un vehicul de poliţie, provocând moartea a doi ofiţeri din cadrul forţelor paramilitare, a anunţat unul din membrii poliţiei locale.

GRECIA

Greva transportatorilor maritimi

Transportul maritim din Grecia către insule a fost paralizat ieri din cauza unei greve de 24 de ore declanşate de Federaţia Transportatorilor Maritimi, PNO, care protestează astfel împotriva întârzierii semnării contractelor colective de muncă. PNO, care are circa 20.000 de membri, a făcut public un comunicat în care îşi exprimă preocuparea faţă de întârzierea pe care o înregistrează semnarea convenţiilor colective pentru toate categoriile de salariaţi şi cere măsuri pentru a face faţă şomajului din domeniu. Greva de ieri survine în contextul negocierilor dificile dintre Guvernul grec şi reprezentanţi ai UE şi Fondul Monetar Internaţional care au loc la Atena cu privire la reformele structurale de pe piaţa muncii. Luni, Confederaţia Generală a Muncitorilor, GSEE, din Grecia a calificat drept inacceptabili termenii discutaţi în aceste negocieri. GSEE, care susţine că are un milion de membri, a lansat, în octombrie, un apel la grevă generală, la 15 decembrie, ce ar putea deveni cea de-a şaptea grevă generală din 2010. Luni, delegaţia FMI şi UE a extins cu o zi convorbirile cu oficialii eleni privind acordarea unei noi tranşe din pachetul de asistenţă financiară, citând motive tehnice. Proiectul de buget pe 2011 prezentat de Guvernul de la Atena cuprinde noi măsuri de reducere a deficitului, care se adaugă la cele în valoare de 9,15 miliarde prevăzute deja prin planul de redresare, pentru a păstra obiectivul unui deficit de 7,6% din PIB la finalul lui 2011, în pofida revizuirii în creştere a datelor privind deficitul pe 2010. Grecia a obţinut, în primăvară, un împrumut total în valoare de 110 miliarde de euro din partea ţărilor zonei euro şi a FMI, pentru a face faţă gravelor probleme financiare, care este acordat în tranşe. FMI şi-a exprimat încrederea că Grecia poate reveni pe pieţele internaţionale înainte de încheierea celor trei ani de derulare a pachetului de asistenţă financiară primit de la UE şi FMI.

MAREA BRITANIE

Limită la imigranţi

Guvernul britanic va limita la 43.000 numărul imigranţilor calificaţi din afara UE care vor primi drept de şedere în Marea Britanie, în 2011. Cifra, inferioară cu 13% celei din 2009, a rezultat în urma unui compromis între conservatori şi liberal-democraţi, parteneri la guvernare. Acordul precizează că angajaţii transferaţi de companiile lor nu vor fi incluşi în această cotă dacă salariul lor anual depăşeşte 40.000 de lire. În campania electorală din această primăvară, liderul conservator David Cameron, actualul prim-ministru, a promis limitarea numărului de imigranţi, în timp ce rivalul său liberal-democrat, Nick Clegg, acum vicepremier, a susţinut că această politică nu ţine cont de faptul că majoritatea imigranţilor provin din ţări ale UE. După mai multe săptămâni de discuţii tensionate, partidele de coaliţie au ajuns la un compromis. Preşedintele comisiei pentru afaceri interne din Parlament, Keith Vaz, nu crede însă că planul de limitare a imigraţiei va funcţiona. Săptămâna trecută, comisia consultativă independentă pentru migraţie a propus ca reducerea numărului de imigranţi să fie între 13% şi 25% faţă de nivelul din 2009, de 50.000. Această limitare nu va contribui decât cu 20% la ţinta Guvernului de reducere a imigraţiei de la nivelul de sute de mii la zeci de mii, restul de 80% trebuind să provină din imigraţia de studii şi pentru reîntregirea familiei. Pentru 2011/2012, numărul de vize ce vor fi emise pentru lucrătorii calificaţi va trebui să se situeze între 37.400 şi 43.700, reprezentând o reducere cu până la 12.600 faţă de 2009.

SUA

Alertă la Casa Albă

Două avioane de vânătoare de tip F-16 americane au interceptat, luni după-amiază, un avion monomotor, care se afla într-un spaţiu aerian neautorizat în apropiere de Washington, provocând o scurtă alertă la Casa Albă. Avionul, un Cessna 182, a fost interceptat la ora locală 14.19, a anunţat Comandamentul Nord-American de Apărare Aeriană (NORAD). Avioanele de vânătoare au escortat aparatul până la un aerodrom din Manassas (Virginia) unde a aterizat fără probleme, la 14.32. Manassas se află la circa 50 de kilometri de Washington. Purtătoarea de cuvânt a NORAD nu a precizat câte persoane se aflau la bordul avionului. Prezenţa avionului într-un spaţiu aerian interzis a determinat Secret Service, responsabil cu protecţia preşedintelui american, să izoleze pentru scurt timp Casa Albă, împiedicând orice persoană să intre sau să iasă. După anularea alertei, un agent a fost văzut pe acoperişul unui imobil guvernamental, coborând ceea ce părea să fie o baterie de rachete, potrivit unui jurnalist al AFP. Agenţi ai Secret Service erau în drum spre aerodrom pentru a-l interoga pe pilot, a afirmat un oficial. Avioane private de mici dimensiuni intră adesea în spaţiul aerian interzis din zona capitalei americane, declanşând alerte, potrivit oficialilor. NORAD este un organism americano-canadian, responsabil cu apărarea aeriană în America de Nord.

SERBIA

Închisoare pentru crime de război

Un tribunal din Serbia a condamnat la închisoare doi bărbaţi, pentru crime de război comise în estul Bosniei, în timpul războiului din 1992-1995, relatează BBC. Branko Popovici a fost condamnat la 15 ani de detenţie, iar Branko Grujici la şase ani, pentru torturarea şi uciderea a 700 de musulmani în apropiere de oraşul Zvornik. Procurorii au afirmat că sentinţa este prea blândă şi au depus apel. Potrivit instanţei, Popovici, un fost oficial militar local şi Grujici, fost primar al Zvornik, sunt vinovaţi pentru că au contribuit la crimele din 1992 şi pentru că nu au făcut nimic să le prevină. Cei doi au fost arestaţi în 2005, ceea ce înseamnă că Grujici mai are de ispăşit mai puţin de un an în detenţie. Procesul se înscrie în eforturile Serbiei de a se distanţa de trecut, în condiţiile în care vrea să adere la UE. Potrivit BBC, în zona din jurul Zvornik au avut loc unele dintre cele mai sângeroase crime comise pe teritoriul bosniac în timpul războiului.



12