Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Noiembrie 2010 / 00:00 404 accesări

R. MOLDOVA

Alertă cu bombă

O alertă cu bombă a fost declanşată ieri la prânz, într-un centru comercial din Chişinău, după ce o persoană a semnalat, prin telefon, prezenţa unui dispozitiv exploziv. Potrivit poliţiei, o persoană încă neidentificată a dat telefon în jurul orei 13.50, anunţând că în centrul comercial Jumbo este un dispozitiv exploziv. La faţa locului a fost trimisă o echipă pirotehnică, iar centrul comercial a fost evacuat. Dat fiind că poliţia a securizat perimetrul în jurul clădirii, traficul în această zonă a Chişinăului s-a desfăşurat cu dificultate. Pe 14 februarie 2008, în acelaşi centru comercial s-a produs o explozie cauzată de o butelie de gaz din bucătăria unui restaurant de la etajul patru al clădirii. În explozie au fost rănite 13 persoane. Alerta cu bombă declanşată ieri la prânz a fost falsă, au anunţat pirotehniştii, după ce au efectuat verificări în clădire.

ITALIA

Mafiot periculos arestat

Antonio Iovine, considerat unul dintre cei mai periculoşi şefi ai clanului mafiot Casalesi din sudul Italiei, a fost arestat miercuri seară, la Casal de Principe (Napoli), chiar la el acasă. Iovine a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru activităţi criminale şi dat în urmărire generală după dispariţie. El a fost arestat după 14 ani de anchetă, a informat, ieri, postul de televiziune Rai News. În momentul arestării, boss-ul Antonio Iovine a încercat să fugă pe acoperişul casei sale unde se ascundea de 14 ani. Considerat unul dintre cei mai periculoşi mafioţi pe lista Ministerului de Interne, Iovine nu a opus rezistenţă în momentul în care echipa mobilă a poliţiei din Napoli a pătruns în casă. La ieşirea din apartament, mulţimea strânsă în faţa blocului a aplaudat rezultatul forţelor de ordine. În după-amiaza zilei de miercuri, ministrul de interne, Roberto Maroni, le-a spus jurnaliştilor italieni că vor avea o surpriză. Potrivit Codului Penal italian, legea prevede închisoare dură pentru cei acuzaţi de legături cu mafia. Acest lucru înseamnă o celulă izolată, vizite limitate şi un regim strict. Arestarea lui Iovine reprezintă un pas fundamental pentru combaterea criminalităţii organizate. Iovine este un om de afaceri şi gestionează sute de milioane de euro. Antonio Iovine, supranumit O\'ninno (Copilul) era pe lista primilor 30 de mafioţi periculoşi. Din lista Ministerului de Interne au fost arestaţi 29 de mafioţi în ultimii doi ani. Iovine trebuie să îşi ispăşească pedeapsa cu închisoarea pe viaţă în urma procesului Spartacus, încheiat în 2008. Iovine este considerat managerul clanului Casalesi implicat şi în problema gunoaielor din Napoli.

UCRAINA

Manifestaţie la Kiev

Aproape 2.000 de proprietari ai unor întreprinderi mici şi mijlocii au protestat din nou, ieri, la Kiev, faţă de “teroarea fiscală”, în timp ce deputaţii continuă să examineze un proiect controversat de reformă fiscală. În semn de protest faţă de prevederile viitorului Cod Fiscal, mai mulţi deputaţi de opoziţie au vărsat o găleată cu monezi în faţa reprezentanţilor Guvernului prezenţi în Parlament. Unii parlamentari proguvernamentali au intervenit, având loc o busculadă cu reprezentanţii opoziţiei. Proprietarii de companii mici şi mijlocii au protestat deja de mai multe ori în ultimele luni faţă de acest proiect care are ca scop reunirea mai multor legi într-un Cod Fiscal, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie. Precedenta manifestaţie, care a avut loc marţi, a strâns aproximativ zece mii de persoane la Kiev, aceasta fiind cea mai importantă mobilizare antiguvernamentală de la alegerea în februarie a preşedintelui Viktor Ianukovici. Mediile de afaceri, opoziţia şi analiştii au criticat prevederile viitorului Cod Fiscal, subliniind că ele sporesc presiunile asupra companiilor mici şi mijlocii.

SUA

Vinovat la un singur cap de acuzare din 286

Tanzanianul Ahmed Ghailani, primul deţinut de la Guantanamo judecat de un tribunal federal, a fost declarat vinovat, miercuri, la New York, la un singur cap de acuzare din cele 286 formulate împotriva lui pentru atentatele din 1998 împotriva ambasadelor americane din Africa de Est. Tanzianul, în vârstă de 36 de ani, a fost declarat vinovat numai pentru complot în vederea distrugerii bunurilor americane dar nu şi pentru participarea, în numele al-Qaida, la uciderea a 224 de persoane la Nairobi şi Dar es Salaam, în august 1998. Acest verdict surpriză a fost dat de juriu după cinci zile de deliberări. El va fi condamnat la 25 ianuarie, la o pedeapsă ce poate varia între 20 de ani de închisoare şi închisoare pe viaţă, potrivit procurorului. Descris de acuzare ca fiind autorul masacrului, el este acuzat şi pentru că s-a alăturat lui Osama bin Laden în Afganistan, înaintea atacurilor, devenind garda de corp a acestuia. Procesul lui Ahmed Ghailani a fost un test pentru administraţia Obama, criticată de opoziţia republicană pentru intenţia sa de a aduce unii acuzaţi de terorism în faţa tribunalelor de drept comun şi nu numai în faţa tribunalelor militare de excepţie. Detenţia tanzanianului într-o închisoare secretă a CIA, între arestarea sa în 2004, în Pakistan şi reapariţia lui la Guantanamo, în septembrie 2006, este în centrul necunoscutelor pentru acest proces. El afirmă, de asemenea, că a fost supus unor interogatorii dure, pe care avocaţii săi le califică drept tortură. El a petrecut şase ani în închisoare, fără a fi judecat.

UNGARIA

Strategie europeană în favoarea romilor

Premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară va prelua, la 1 ianuarie, preşedinţia UE, a declarat ieri că este necesară o strategie europeană pentru romi, precum şi o înţelegere corectă a situaţiei. Preşedinţia ungară a UE se va concentra asupra a două teme majore: diversitatea culturală în cadrul UE şi problema aprovizionării cu apă, a precizat premierul ungar, adăugând că vor fi abordate şi alte teme delicate, cum ar fi guvernarea economică, revizuirea tratatului de la Lisabona şi armonizarea politicilor bugetare. Alte teme cărora li se va acorda importanţă sunt: problema romilor, strategia pentru Dunăre, Parteneriatul Estic şi aderarea Croaţiei, a explicat el.

PERU

Seism moderat

Un cutremur de 5,5 grade pe Scara Richter a fost înregistrat, miercuri, pe coasta sudică peruviană, a anunţat Institutul de Geofizică din Peru (IGP). Cutremurul s-a produs la ora locală 14.36 şi nu au fost semnalate distrugeri materiale. Epicentrul a fost localizat la 33 de kilometri adâncime şi la o distanţă de 46 de kilometri sud-vest de localitatea Lomas de la Oceanul Pacific, în regiunea Arequipa, la aproximativ o mie de kilometri sud de Lima. Acesta este cel de-al treilea cutremur înregistrat de IGP în Peru, de la începutul lunii noiembrie. La 10 noiembrie, un cutremur cu o magnitudine de 4,1 a fost resimţit la Lima, în timp ce la 3 noiembrie, oraşul Pisco din sud era afectat de un cutremur de 4,8 grade.

BRAZILIA

Peste 60.000 de crime neelucidate

În Brazilia, una dintre ţările cele mai violente din lume, cel puţin 60.442 de crime comise până în 2007 nu au fost încă elucidate, informează un studiu dat publicităţii ieri, de Parchet. Studiul parţial efectuat în 20 dintre cele 27 de state federale de către Consiliul Naţional al Ministerului Public (CNMP) îşi propune să depisteze problemele cu care se confruntă autorităţile în momentul în care încearcă să soluţioneze crimele. Parchetul brazilian speră să poată soluţiona aceste dosare până la jumătatea anului 2011. Conform datelor adunate de Parchetele din fiecare stat, în Parana (sud) există cele mai multe crime neelucidate, 9.281, urmat de Espirito Santo (sud-est), 8.893 şi Rio de Janeiro (8.524). Conform unei anchete a Institutului brazilian de Geografie şi Statistică (IBGE) difuzat în septembrie, rata omuciderilor din Brazilia a crescut cu 32% în ultimii 15 ani, iar asasinatele vizează de zece ori mai mulţi bărbaţi decât femei. Statul Rio de Janeiro este al patrulea din punctul de vedere al numărului crimelor comise, cu 41,5 omucideri la 100.000 de locuitori în 2007, pe primul loc fiind statul Alagoas, cu 59,5 crime la 100.000 de locuitori. În materie de violenţă, Brazilia se află însă abia pe locul al şaselea în America Latină, în urma unor ţări precum Columbia şi Venezuela.

HAITI

Confruntări violente

Un bărbat a fost împuşcat mortal, miercuri, în Haiti, iar mai multe persoane au fost rănite în confruntări între Căştile Albastre şi manifestanţi, pe fondul epidemiei de holeră, în oraşul Cap-Haitien din nordul ţării. Confruntările au izbucnit la începutul după-amiezii, în cel de-al doilea oraş din ţară, între manifestanţi şi o patrulă a Misiunii ONU pentru Stabilizare în Haiti (MINUSTAH), potrivit acestei surse, care nu a precizat dacă persoana ucisă este un soldat ONU sau un manifestant. Unii oficiali din cadrul organizaţiilor umanitare s-au plâns de faptul că aceste confruntări ar compromite operaţiunile lor la Cap-Haitien, iar un oficial ONU a apreciat că aceste manifestaţii erau clar orchestrate. La începutul săptămânii, în confruntări care au avut loc în acelaşi oraş au fost ucise două persoane, iar alte 14 au fost rănite. Au fost răniţi, de asemenea, şase soldaţi ONU, la Hinche, în centrul ţării. Manifestanţii protestau împotriva misiunii ONU şi a felului cum a fost gestionată criza sanitară produsă de epidemia de holeră care a atins peste 18.000 de persoane şi care a provocat, până în prezent, moartea a 1.110 de persoane. Organizaţia umanitară Oxfam a declarat că se teme că aceste confruntări ar putea propaga epidemia.



12