UNGARIA
Român mort în accident rutier
Un austriac şi un român au murit ieri dimineaţă, după ce maşinile pe care le conduceau au intrat în coliziune, în apropiere de graniţa ungaro-croată, a anunţat poliţia. În urma coliziunii, şoferul român a murit pe loc, iar drumul 70 a fost închis. Şoferul austriac a decedat la spital.
ITALIA
Român condamnat pentru un viol
Un român a fost condamnat la şapte ani şi zece luni de închisoare, pentru violarea unei italience, în noiembrie 2009, într-un parc din Rimini (nordul Italiei). Vasile N., în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat pentru participarea la un viol în grup, comis în parcul Marecchia din Rimini, pe 28 noiembrie 2009. Românul a fost găsit vinovat de agresiune sexuală în grup, vătămare corporală şi furt. În acelaşi caz, un alt român, Laurenţiu N., a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, iar un complice moldovean este dat în urmărire.
RUSIA
Asasinat la Moscova
Directorul unui institut rus de cercetare din estul Moscovei a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit, într-un centru de vacanţă de la periferia capitalei ruse, a anunţat comitetul de anchetă al Parchetului local, marţi, când a fost descoperit cadavrul. Cadavrul lui Petr Domnin, în vârstă de 65 de ani, a fost descoperit într-una din casele centrului de vacanţă Jostov, a precizat comitetul, subliniind că bărbatul prezintă urmele unei morţi violente. Domnin a fost numit în 2006 la conducerea institutului, care pune la punct instrumente de precizie pentru măsurarea caracteristicilor energetice ale microundelor. Bărbatul era vizat de o anchetă pentru deturnare de fonduri, deschisă împotriva lui în mai, potrivit Parchetului.
DANEMARCA
Incendiu la bordul unui feribot
Un incendiu a izbucnit, ieri, la bordul unui feribot al companiei daneze DFDS Seaways, nava care făcea legătura între Oslo şi Copenhaga, având la bord 640 de pasageri, însă nu s-au înregistrat victime. Echipele de salvare au intervenit cu elicoptere dar nu a fost necesară evacuarea celor 490 de pasageri şi 150 de membri ai echipajului feribotului Perla Scandinaviei. Incendiul a fost stins în aproximativ două ore, iar feribotul şi-a continuat drumul. Este în resortul autorităţilor daneze să efectueze o anchetă, a precizat un oficial din cadrul Pazei de Coastă suedeze. Luna trecută, o explozie la bordul unui feribot al aceleiaşi companii a fost urmată de un incendiu care a durat 30 de ore. Cei 249 de pasageri ai feribotului Lisco Gloria, care făcea legătura între Kiel (Germania) şi Klaipeda (Lituania) au fost evacuaţi iar unii au fost intoxicaţi cu fum. Compania maritimă DFDS Seaways este una dintre cele mai mari din Europa, efectuând transporturi de pasageri şi marfă în nordul Europei.
BULGARIA
Fost ministru achitat
Fostul ministru bulgar al Apărării, Nikolai Ţonev, a fost achitat de Tribunalul din Sofia în cazul acuzaţiilor de abuz de putere privind achiziţii publice. După anunţarea deciziei, Ţonev le-a recomandat cetăţenilor să aibă încredere în sistemul judiciar bulgar. Procuratura a anunţat că va face apel la această decizie, după ce procurorii ceruseră condamnarea fostului ministru la patru ani şi jumătate de detenţie. În cadrul acestui proces, fostul ministru, acuzat şi de mituirea unui anchetator într-un alt caz, era suspectat că a comis un abuz de putere în perioada februarie - iunie 2009, când era ministru al Apărării. El ar fi permis achiziţionarea unei linii tehnologice din SUA pentru construirea de hangare şi barăci militare şi pentru furnizarea şi depozitarea de alimente. Potrivit procurorilor, Ţonev ar comis fapta în mod intenţionat, el aprobând un contract pentru a oferi avantaje materiale companiei Mic Industries şi reprezentantului său, generând astfel prejudicii de aproape 6,6 milioane de euro ministerului pe care îl conducea. Reprezentantul bulgar al companiei era la acea vreme Tania Popova, soţia adjunctului ministrului de Externe din fostul guvern de coaliţie, Radion Popov.
IRAN
Avioane neidentificate
Armata iraniană a interceptat şase avioane neidentificate care au pătruns în spaţiul aerian iranian, în timpul unui exerciţiu de apărare aeriană, a anunţat un oficial militar de rang înalt. ”Sistemele de artilerie au fost în alertă, ţintele au fost identificate, urmărite şi somate”, a precizat oficialul militar. Iranul a iniţiat, marţi, manevre militare pentru testarea sistemului de apărare antiaeriană, a precizat comandantul Arjangi. Manevrele au rolul testării unor rachete cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune, precum şi a noii versiuni a sistemului de apărare antiaeriană. Potrivit site-ului postului Press TV, exerciţiile au loc şi în apropierea unor instalaţii nucleare vitale. SUA şi Israelul nu au exclus varianta unui atac aerian împotriva Iranului, ţară suspectată că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. În replică, liderii iranieni au multiplicat manevrele militare, avertizând că un atac împotriva Iranului ar conduce la un conflict generalizat în Orientul Mijlociu. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, declara marţi că o acţiune militară nu ar împiedica Iranul să continue controversatul program nuclear. Un oficial militar iranian declara săptămâna trecută că Iranul va testa în curând sisteme de rachetă S-300 de fabricaţie proprie, după ce Rusia a renunţat la un contract care prevedea livrarea unor astfel de arme.
MAREA BRITANIE
Inundaţii
Mai multe persoane erau blocate în maşini sau în case, ieri, în urma unor inundaţii în sud-vestul Angliei, în regiunea Cornwall, a anunţat poliţia, care nu a menţionat dacă s-au înregistrat victime. Ploi puternice s-au abătut, în noaptea de marţi spre miercuri, asupra regiunii, provocând inundaţii, torente de noroi şi blocând o cale ferată. Există zone care sunt impracticabile şi persoane blocate în case şi maşini, potrivit poliţiei, care nu a putut prezenta un bilanţ. Potrivit serviciilor meteorologice, nivelul precipitaţiilor a atins 50 de milimetri în noaptea de marţi spre miercuri, în anumite zone din regiunea Cornwall.
ISRAEL
Retragere aprobată
Guvernul israelian a aprobat, ieri, planul de retragere a trupelor din partea de nord a satului Ghajar, transferând controlul Forţei Interimare ONU din Liban (FINUL). Deocamdată nu se cunoaşte termenul la care va începe retragerea trupelor israeliene. După retragerea unilaterală din sudul Libanului, în 2000, Linia Albastră trasată de ONU pe frontiera israeliano-libaneză a plasat o treime din sat pe teritoriul libanez, iar două treimi în zona Platoului Golan, ocupat de Israel din 1967.
INDONEZIA
Bilanţul erupţiei vulcanice
Bilanţul erupţiei vulcanului Merapi din Indonezia, care a început la 26 octombrie, a ajuns la 273 de morţi, în timp ce aproape 300.000 de persoane evacuate trăiesc în continuare în adăposturi improvizate, a anunţat, ieri, un oficial din serviciile de urgenţă. Un bilanţ anterior menţiona 259 de morţi. Potrivit acestui oficial, aproape 50.000 de persoane care au fugit din calea erupţiei vulcanului situat în insula Java au început să se întoarcă la casele lor, dar vulcanul rămâne ameninţător, în pofida unei scăderi semnificative a activităţii sale eruptive. Erupţia vulcanului, care a început la 26 octombrie, este cea mai puternică după 1872, potrivit unor experţi.
SUA
O premieră după 1973
Preşedintele Obama i-a oferit unui sergent distincţia Medalia de Onoare, pentru un act de eroism în Afganistan, fiind pentru prima dată din 1973 când această medalie este acordată unui militar în viaţă. Sergentul Salvatore Giunta avea doar 22 de ani când, pe 25 octombrie 2007, le-a salvat vieţile a doi camarazi, în timpul unei ambuscade a talibanilor, ”un act de eroism dincolo de datorie”, potrivit criteriilor Medaliei de Onoare, decernată începând din 1863. ”Chiar îmi place acest tip!”, a declarat Obama. ”Aşa sunt construite SUA, suntem mândri. Medalia de Onoare reprezintă recunoştinţa întregii ţări”, a insistat preşedinele, în prezenţa militarului decorat, a rudelor şi camarazilor acestuia. Medalia de onoare, oferită de obicei militarilor decedaţi în luptă, a fost acordată doar de 3.500 de ori în 147 de ani, dintre care de 1.522 de ori în timpul Războiului de Secesiune. Salvatore Giunta este primul militar care primeşte acest titlu în viaţă, după Războiul din Vietnam. În afară de sergentul Giunta, doar 86 de deţinători ai acestei medalii mai sunt în viaţă.
INDIA
Accident aerian provocat de pilotul adormit
Un accident aviatic produs în luna mai în sudul Indiei, soldat cu moartea a aproape 160 de persoane, probabil a fost provocat de un pilot care tocmai se trezise din somn, conform investigaţiei oficiale. Potrivit anchetatorilor, avionul companiei Air India Express a aterizat în Mangalore, având altitudinea necorespunzătoare şi un unghi nepotrivit. Se pare că pilotul, sârbul Zlatko Glusica, a fost dezorientat în momentul efectuării aterizării, pentru că dormise în timpul zborului de trei ore. Tragedia a fost primul accident aviatic major produs în India în ultimii zece ani. În înregistrările din cabină s-a auzit un sforăit, precizează ”Hindustan Times”. Glusica probabil era ameţit şi dezorientat din cauză că abia se trezise. Copilotul H S Ahluwalia se aude în timp ce solicita anularea manevrei de aterizare. Cu câteva secunde înainte de prăbuşire, copilotul a spus: ”Am depăşit pista de aterizare”. Avionul de tip Boeing 737 a depăşit pista de aterizare, s-a prăbuşit şi a luat foc. Doar opt persoane au supravieţuit.
R. DOMINICANĂ
Prim caz de holeră
Un prim caz de holeră a fost depistat, marţi, în Republica Dominicană, vecină cu Haiti, unde peste 1.000 de persoane au murit deja din cauza unei epidemii declanşate de această boală, a anunţat ministrul dominican al Sănătăţii publice, Bautista Rojas. Pacientul este Wilmont Lowel, în vârstă de 32 de ani, de naţionalitate haitiană, care a fost internat în oraşul Higuey, la 140 de kilometri est de capitală. De mai multe săptămâni, Guvernul dominican a impus măsuri severe de control, pentru a preveni răspândirea acestei boli, extrem de contagioasă şi pentru a limita la maxim intrarea haitienilor pe teritoriul său, precum şi schimburile comerciale cu ţara vecină. Un număr de 1.034 de persoane au decedat în Haiti, în urma epidemiei, potrivit ultimului bilanţ oficial publicat marţi. R. Dominicană şi Haiti împart între ele insula Hispaniola. Frontiera de 376 de kilometri dintre cele două ţări este trecută zilnic de numeroase persoane şi de mărfuri necontrolate. Potrivit ministrului, Wilmont Lowel, care lucra ca muncitor la o clădire, a mers în Haiti, la 29 octombrie şi s-a întors la 2 noiembrie la Higuey, unde a fost spitalizat şi izolat într-o cameră echipată special. Ministrul a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul şi să continue să aplice normele de igienă recomandate de autorităţile sanitare pentru a evita contagierea.
CHILE
Protest inedit
33 de femei au coborât într-o mină dezafectată din Chile şi ameninţă că vor începe greva foamei, pentru a cere crearea de locuri de muncă în zonele afectate de seismul şi de tsunami-ul din februarie, informează presa chiliană. Cele 33 de femei au coborât la adâncimea de 500 de metri în mina Chiflon del Diablo, situată în apropierea oraşului Lota, la 500 de kilometri sud de Santiago. Fosta mină de cărbuni, închisă în anii ’90, a fost transformată într-o atracţie turistică. Protestatarele, care susţin că reprezintă 12.000 de persoane din centrul şi sudul ţării, cer reactivarea şi introducerea în bugetul pe 2011 a unui plan care să prevadă angajări pentru lucrări de reconstrucţie. Femeile s-au inspirat din cazul celor 33 de mineri din San Jose, salvaţi în mod spectaculos după ce au stat peste două luni blocaţi într-o galerie. Cele 33 de femei au cerut să discute cu arhiepiscopul de Concepcion, monseniorul Ricardo Ezzati şi cu prefectul Jacqueline Van Rysselberghe. Cutremurul şi valul seismic din 27 ianuarie au provocat moartea a cel puţin 521 de persoane, iar alte 56 de persoane sunt dispărute, daunele materiale fiind estimate la 30 de miliarde de dolari.
BELGIA
Pasageri nemulţumiţi
Peste 100 de pasageri nemulţumiţi au refuzat, timp de mai multe ore, să coboare dintr-un avion al companiei irlandeze Ryanair, deviat în cursul nopţii de marţi spre miercuri către un aeroport regional din Belgia, cerând să fie duşi în Franţa, au anunţat, ieri dimineaţă, poliţia şi pompierii. După aterizare, pasagerii, dintre care majoritatea erau turişti francezi care se întorceau din vacanţa petrecută în Maroc şi urmau să ajungă la Beauvais, la nord de Paris, au rămas în avion, ca măsură de protest. Stând pe întuneric timp de patru ore, deoarece piloţii şi restul echipajului au părăsit avionul la aterizarea pe aeroportul din Liege (în estul Belgiei), pasagerii au acceptat să iasă în jurul orei locale 03.30. Pasagerii au explicat că avionul a plecat din Fes, Maroc, cu trei ore de întârziere, marţi, la ora locală 19.15 şi nu a putut ateriza aşa cum era prevăzut, la Beauvais, pentru că aeroportul era închis. Avionul a aterizat până la urmă la Liege, la ora locală 23.30. Niciun purtător de cuvânt al Ryanair nu a putut fi contactat în cursul nopţii. Pe aeroportul din Liege nu aterizează de obicei avioane Ryanair. Singura destinaţie belgiană a companiei aeriene irlandeze este aeroportul Charleroi din sudul Bruxelles-ului, unde operează de la sfârşitul lui 2001.
ITALIA
Proteste studenţeşti
Mii de studenţi au manifestat ieri, în marile oraşe italiene, între care Roma, Milano, Florenţa şi Palermo, protestând faţă de o reformă a universităţilor şi reducerile bugetare hotărâte de Guvernul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi. În total, peste 100 de cortegii s-au format pe tot teritoriul Italiei, inclusiv la L\'Aquila, un oraş devastat de un cutremur, în aprilie 2009, în care au murit peste 300 de persoane, între care şase studenţi. Confruntat cu criza economică, Guvernul italian a adoptat, în cei doi ani de mandat, mai multe legi al căror efect a fost suprimarea bugetului cu aproximativ nouă miliarde de euro şi a circa 130.000 de locuri de muncă, în cadrul sistemului de educaţie naţională, în perioada 2009-2013. Reforma universităţii prevede fuzionarea instituţiilor mai mici, introduce în Consiliile de Administraţie experţi din afara lumii academice şi reduce mandatul rectorilor. Criticii ei apreciază că această reformă are în primul rând scopul de a face economii, spre exemplu prin neînnoirea contractelor de muncă pe perioadă determinată a zeci de mii de cercetători.
AFRICA DE SUD
Avion întors din drum
Un Boeing 747 al Qantas, cu 171 de pasageri la bord, s-a întors pe aeroportul din Johannesburg, după ce a lovit o pasăre, incident care a avariat unul dintre motoare, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al companiei aeriene australiene. Fără un motor, avionul s-a întors din drum şi a efectuat o aterizare de urgenţă în Africa de Sud, a precizat purtătorul de cuvânt. Pagubele nu sunt foarte importante, numai câteva palete ale turbinei fiind avariate. Qantas înregistrează, în fiecare an, două sau trei coliziuni cu păsările. Compania a fost victima mai multor incidente în ultimele săptămâni. Luni, o problemă electrică survenită în zbor a determinat un Boeing 747 al companiei australiene Qantas, care se deplasa către Argentina, să se întoarcă din drum, după două ore de la decolare şi să aterizeze la Sydney. La 5 noiembrie, un avion Boeing 747-400 a aterizat de urgenţă în Singapore, după o problemă de motor. Cu o zi înainte, un alt avion al Qantas, un Airbus A380, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă în Singapore, după avarierea unui motor.