FRANŢA
Români, răniţi
Patru cetăţeni români au fost răniţi, ieri, în timp ce maşina în care se aflau a fost lovită de un autocar portughez pe autostrada A64, în apropiere de Toulouse, a anunţat jandarmeria, precizând că unul dintre răniţi este în stare gravă. Românii, care se îndreptau spre Spania, le-au explicat jandarmilor că mergeau pe prima bandă şi aveau viteză mică deoarece căutau drumul. Cei 43 de turişti portughezi aflaţi la bordul autocarului sunt nevătămaţi. Aceştia se întorceau în Portugalia după un sejur organizat şi şi-au continuat drumul într-un alt autocar.
CIPRU
Furt de valori
Trei fraţi de origine română şi un bulgar au fost arestaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în legătură cu furtul mai multor electronice şi produse de lux dintr-un depozit al Cyprus Airways din vechiul aeroport din Larnaca. Valoarea prejudiciului nu a putut fi încă stabilită, întrucât poliţiştii cred că grupul se ocupa cu astfel de furturi de mai bine de trei ani. Cei patru suspecţi au fost arestaţi pentru opt zile de Tribunalul Districtual din Larnaca. Toţi sunt angajaţi ai unei firme private care se ocupă cu transferul bunurilor de valoare între birourile Cyprus Airways şi un depozit aflat în vechiul aeroport din Larnaca. Alţi patru străini vor fi interogaţi, alături de aproximativ 50 de ciprioţi despre care se crede că ar putea avea legătură cu acest caz. Cei patru arestaţi nu au fost reprezentaţi de avocaţi. După ce a auzit decizia judecătorilor, unul dintre români a cerut clemenţă pentru unul dintre fraţii săi, spunând că toate bunurile găsite aparţin unui alt frate, care în prezent nu se află în ţară.
BULGARIA
Proteste în faţa ambasadelor
Sindicatele Ministerului bulgar de Interne au protestat, ieri, în faţa Ambasadei României la Sofia, pentru a-şi susţine colegii români, ale căror cereri nu diferă de cele ale poliţiei bulgare. Acesta va fi al patrulea protest al sindicatelor Ministerului bulgar de Interne. Protestul a început la prânz, când şi membrii sindicatelor forţelor de ordine din România s-au strâns în faţa Ambasadei bulgare din Bucureşti, pentru a-şi sprijini colegii bulgari.
BELGIA
Precipitaţii cu violenţe
Două persoane au murit în Belgia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza ploilor puternice ce afectează ţara de 24 de ore şi care au provocat inundaţii şi torenţi de noroi. Victimele erau locuitori din Solre-Saint-Géry, un sat din provincia Hainaut, situată în apropiere de graniţa cu Franţa şi traversată de râul Hante. Prima persoană, de 72 de ani, a murit după ce nu a mai putut să iasă dintr-o maşină blocată de creşterea nivelului apelor. Cadavrul unui alt localnic, probabil luat de ape, a fost găsit ulterior. În urma ploilor abundente din aproape toată ţara, nivelul apelor râurilor a crescut, unele ieşind din matcă. Inundaţiile şi torenţii de noroi care sunt din ce în ce mai dese din cauza solului saturat de apă au determinat evacuarea a numeroase persoane, în unele cazuri cu barca, şi au blocat mai multe drumuri.
ITALIA
Violenţe
O manifestaţie în favoarea a patru imigranţi care mănâncă şi dorm de două săptămâni pe o macara pe şantierul din Brescia, în nordul Italiei, în semn de protest faţă de noile legi privind imigraţia, a degenerat sâmbătă în violenţe. Trei poliţişti, dintre care doi au fost spitalizaţi, au fost răniţi atunci când manifestanţii au aruncat cu fumigene, pietre şi sticle în forţele de ordine staţionate în apropierea macaralei. Poliţişti înarmaţi cu bastoane au ridicat agitatorii, estimaţi la câteva zeci printre sutele de manifestanţi, pentru a-i ţine la distanţă de macara. Brescia, situată în nordul foarte industrializat al Italiei, este oraşul unde concentraţia de imigranţi este cea mai mare din ţară, cu 12,9% din populaţie, potrivit organizaţiei catolice Caritas. Bărbaţii rămaşi pe macara, un egiptean, un marocan şi un doi pakistanezi, afirmă că au fost înşelaţi de stat, care a schimbat legislaţia şi de angajatorii lor, care le-au promis că îi ajută să îşi reglementeze statutul. Cei patru au cerut să fie incluşi într-un val de amnistie decisă de Guvern anul trecut, dar cererea lor a fost refuzată deoarece operaţiunea se referea doar la lucrătorii din domeniul casnic sau deoarece nu aveau un loc de muncă stabil.
FRANŢA
Incendii
Un număr de şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru au suferit arsuri grave în urma unui incendiu ce a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un cămin pentru lucrătorii imigranţi din Dijon, în centrul-estul Franţei. Incendiul a izbucnit într-o pubelă situată în afara clădirii, dar apoi s-a extins foarte rapid asupra clădirii de nouă etaje, rănind uşor circa 130 de persoane. Cele mai multe dintre acestea s-au intoxicat cu fum. Pompierii au venit la locul accidentului la zece minute după ce au primit apelul, însă focul deja se extinsese destul de mult, astfel încât locatarii clădirii nu au reuşit să se evacueze prin forţe proprii din cauza fumului înecăcios. Cauzele incendiului sunt în prezent investigate de poliţia locală. Printre victimele incendiului nu au fost identificaţi cetăţeni români.
Acesta nu este singurul incident înregistrat în Franţa. Ieri, nouă vehicule au fost incendiate, în cartierul Villeneuve din Grenoble, chiar în zona în care, în urmă cu două zile, un pompier a fost împuşcat în braţ, în timpul unei intervenţii. Maşina de poliţie, care însoţeşte întotdeauna pompieri pentru a interveni în acest cartier sensibil, a fost lovită de două gloanţe. După acest „act total izolat şi imprevizibil”, potrivit oficialilor, cartierul face obiectul unor măsuri de siguranţă mai ample.
GERMANIA
Proteste
Circa 100.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe germane pentru a protesta faţă de reducerea cheltuielilor sociale, a anunţat confederaţia sindicatelor germane (DGB). La Stuttgart, Dortmund, Nurenberg şi Erfurt, circa 100.000 de sindicalişti au manifestat faţă de nedreptăţile sociale. Având ca slogan „Justiţia socială este altceva. Avem nevoie de o nouă politică”, manifestanţii au protestat faţă de Guvern care, în opinia lor, îi determină pe cei nevoiaşi să suporte consecinţele crizei economice. Se protestează, în special, creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani până în 2029, tăierile din domeniul sănătăţii şi salariile care nu sunt suficient de mari.
RUSIA
Manifestaţie de susţinere
Circa 200 de persoane au manifestat, ieri, la Moscova pentru a cere încetarea violenţelor împotriva jurnaliştilor şi militanţilor şi identificarea agresorilor acestora. Reuniunea le-a fost dedicată lui Mihai Beketov, bătut în urmă cu doi ani după ce a relatat despre construcţia controversată a unei autostrăzi prin pădurea Himki, jurnalistului de la Kommersant Oleg Kaşin şi militantului politic Konstantin Fetisov, agresat recent în Rusia. Mihail Beketov, care a stat mai multe luni în comă, are un picior şi trei degete amputate şi încă nu poate vorbi. Un număr special de ziar intitulat „Kaşin”, cu o fotografie a jurnalistului pe prima pagină, a fost distribuit manifestanţilor. Acesta conţine lista jurnaliştilor ucişi sau răniţi în Rusia din 2000, şi comentarii ale unor personalităţi cunoscute. Peste 200 de jurnalişti au fost ucişi sau daţi dispăruţi în Rusia în zece ani, potrivit ziarului redactat în comun de jurnalişti de la mai multe publicaţii ruseşti.
HAITI
Nou bilanţ
Noul bilanţ al victimelor epidemiei de holeră, care a apărut în Haiti la jumătatea lui octombie, a ajuns la 917 morţi, cu 121 mai mulţi decât vineri, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Sănătăţii din această ţară. Autorităţile înregistrează 14.642 de spitalizări, dar precizează că majoritatea bolnavilor, adică 14.083 de persoane, au putut părăsi spitalul. Condiţiile precare de igienă din taberele de refugiaţi după cutremurul de la 12 ianuarie au generat temeri privind o răspândire rapidă a holerei, o boală extrem de contagioasă, în cea mai săracă ţară de pe continentul american.
MYANMAR
Disponibilitate la negocieri
Lidera pro-democraţie din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a declarat pentru BBC că este dispusă să-i întâlnească pe liderii juntei militare, pentru a se ajunge la reconcilierea naţională. La o zi de la eliberarea din arestul la domiciliu, aceasta a spus că a venit vremea ca problemele să fie discutate la aceeaşi masă. , Aung San Suu Kyi vrea să asculte şi ce are de zis poporul, precum şi ce au de zis susţinătorii internaţionali, pentru a-şi plănui următoarele mişcări. Laureata Nobelului pentru pace a petrecut în închisoare 15 din ultimii 21 de ani. Eliberarea ei a fost salutată pe plan internaţional. Preşedintele american Barack Obama a numit-o pe militanta San Suu Kyi „eroina sa” şi a cerit juntei din Myanmar să elibereze toţi deţinuţii politici.
SOMALIA
Eliberare
Piraţii somalezi au eliberat, ieri, un cuplu de pensionari britanici, Paul şi Rachel Chandler, răpiţi în urmă cu mai mult un an în largul insulelor Seychelles în timp ce se aflau la bordul iahtului lor. Soşii Chandler au ajuns în oraşul Adado, din apropiere de graniţa cu Etiopia, şi au fost predaţi de piraţi forţelor Guvernului autoproclamat din regiunea autonomă Himan şi Heeb. Cei doi păreau obosiţi, dar bucuroşi atunci când li s-au dat telefoanele mobile, după ce au intrat în incinta cartierului general al acestei administraţii sub atentă supraveghere. Eliberarea survine unui acord încheiat cu piraţii în ultimele zile şi, deşi niciun oficial implicat în negocieri nu a menţionat plata unei răscumpărări, surse din regiune au declarat că soţii Chandler au fost eliberaţi în schimbul unei sume de bani.