Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Noiembrie 2010 / 00:00 447 accesări

UNGARIA

Accident rutier

Un bărbat de naţionalitate română de 40 de ani a murit, ieri, în sudul Ungariei, după ce maşina sa a fost lovită de alte două autovehicule pe autostrada M5. Un alt român, de 24 de ani, a fost reţinut, fiind acuzat de producerea accidentului. O maşină condusă de tânărul român a intrat în coliziune cu autoturismul victimei, care se afla în faţa sa şi care s-a răsucit în urma impactului. O a treia maşină s-a lovit apoi de acelaşi autoturism, pe partea şoferului, care a murit în urma rănilor suferite. Bărbatul care a provocat accidentul este nevătămat, în timp ce şoferul celei de-a treia maşini a suferit răni uşoare.

ITALIA

Menţinerea în arest

Curtea de Apel din Roma a decis menţinerea la închisoare a italianului care a agresat-o pe Maricica Hăhăianu, decedată pe 15 octombrie. Avocatul lui Alessio Burtone ceruse eliberarea clientului său sau mutarea sa în arest la domiciliu, argumentând că există martori care au văzut că românca iniţiase agresiunea. Însă judecătorul Vincenzo Capozza a respins solicitările, astfel că tânărul italian va rămâne la închisoare. Avocatul Fabrizio Gallo a declarat că va continua demersurile la Curtea de Casaţie. Avocatul argumentează că decesul Maricicăi Hăhăianu a fost favorizat de faptul că ambulanţa a întârziat 40 de minute, subliniind că există martori care au văzut că asistenta româncă iniţiase agresiunea.

GERMANIA

Eroare logistică

O eroare în sistemul de comunicaţii a permis trecerea prin Germania, fără verificări, a coletului-capcană expediat din Yemen. Autorităţile vamale germane doreau să verifice pachetul-capcană expediat din Yemen, dar coletul părăsise teritoriul german înainte de primirea documentaţiei necesare. Din cauza problemelor de pe aeroportul din Koln, pachetul-capcană a putut fi transportat fără verificări, ajungând astfel în Marea Britanie. Ministerul german de Finanţe a confirmat că au existat probleme la transferul de date între compania UPS şi autorităţile vamale germane. Se pare că departamentul logistic al UPS a trimis mai târziu cu 12 ore documentaţia despre coletele transportate din Yemen. Pachetul a ajuns pe aeroportul din Koln pe data de 28 octombrie, fiind preluat de o cursă spre Marea Britanie pe 29 octombrie. Însă, autorităţile vamale germane au primit documentaţia după ce pachetul-capcană plecase spre Marea Britanie.

KOSOVO

Transplant de rinichi

Procurorii europeni au pus sub acuzare şapte persoane, inclusiv medici şi oficiali din domeniul medical, pentru trafic de rinichi la o clinică din Kosovo, în timp ce printre victime se numără şi cetăţeni moldoveni. Această reţea de trafic internaţional de organe a activat în 2008 la Clinica Medicus din capitala Priştina. Donatorii şi beneficiarii erau persoane de diverse naţionalităţi, au declarat într-un comunicat procurorii din cadrul misiunii UE de justiţie şi poliţie, EULEX. Mandate de arestare în legătură cu acest caz au fost emise de Interpol şi pentru un cetăţean turc şi unul israelian. Numele şi alte detalii despre caz urmează să fie făcute publice la sfârşitul lunii. Un chirurg kosovar, acuzat că ar fi liderul grupului, ar fi recrutat un medic turc pentru a-l ajuta să realizeze transplanturile de organe la Clinica Medicus, care a fost închisă ulterior. Un cetăţean israelian ar fi fost implicat în identificarea, recrutarea şi transportarea victimelor şi asigurarea livrării banilor prin transfer bancar electronic înaintea operaţiei. Circa 20 de străini au fost recrutaţi promiţându-li-se plăţi false în 2008. Donatorilor li se promiteau până la 14.500 de euro, în timp ce beneficiarii plăteau între 80.000 şi 100.000 de euro. Donatorii proveneau din R. Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia şi trăiau în sărăcie extremă sau aveau probleme financiare grave.

COREEA DE SUD

Incendiu

Zece persoane vârstnice au murit, iar 17 au fost rănite, ieri, într-un incendiu izbucnit într-un centru pentru pensionari din Coreea de Sud. Victimele sunt femei în vârstă care nu se puteau deplasa singure. Circa 200 de pompieri au avut nevoie de 30 de minute pentru stingerea incendiului. O anchetă a fost declanşată pentru a stabili cauzele incendiului. Potrivit anchetatorilor, o problemă electrică ar putea fi la originea incidentului. Clădirea cu două etaje, construită în 1973, fusese transformată într-un centru pentru pensionari în 2007. Rudele fiecărei victime vor primi despăgubiri în valoare de câte 62.500 de euro. Preşedintele Lee Myung-Bak şi-a exprimat regretul faţă de acest incident.

COREEA DE NORD

Export de tehnologie

Coreea de Nord a exportat tehnologie nucleară şi balistică unor state care nu respectă reglementările internaţionale. Un raport de 75 de pagini, elaborat de o comisie de experţi a Consiliului de Securitate ONU, arată că regimul nord-coreean este implicat activităţi nucleare şi balistice în unele ţări, inclusiv în Iran, Siria şi Myanmar. Publicarea raportului a fost întârziată timp de şase luni din cauza opoziţiei Chinei, un stat aliat al Coreei de Nord, a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului. Potrivit documentului, Coreea de Nord reuşeşte să evite sancţiunile ONU mascând tranzacţiile financiare prin intermediul unor entităţi din străinătate, mecanismelor informale de transfer şi acordurilor de tip barter. Coreea de Nord a creat o sofisticată reţea internaţională pentru achiziţionarea şi vânzarea de echipamente militare, exporturile de armament devenind principala sursă de profit în comerţul internaţional.

AFGANISTAN

Atentat sinucigaş

Un militar afgan a fost rănit uşor, ieri, în cadrul unui atac sinucigaş cu maşină-capcană ce a vizat o coloană a NATO în vestul Kabulului. Atacul a fost confirmat de forţa internaţională a NATO în Afganistan (ISAF), care a declarat că nu ştie dacă există victime. Atentatul a avut loc pe fondul vizitei şefului diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner. Până duminică, acesta va avea întrevederi şi discuţii cu principalii actori ai vieţii politice afgane. Oficialul francez va evoca, bineînţeles, tuturor interlocutorilor săi, situaţia celor doi compatrioţi, jurnalişti la postul public francez de televiziune, ţinuţi ostatici. Jurnaliştii Herve Ghesquiere şi Stephane Taponier, precum şi cei trei afgani care îi însoţeau au fost răpiţi la 30 decembrie 2009 în provincia Kapisa, la est de Kabul, unde este staţionată o parte a forţelor franceze mobilizate alături de trupele NATO. Franţa are aproximativ 3.750 de militari mobilizaţi în Afganistan. Aproximativ 50 de militari francezi au murit în această ţară începând din 2001.

PORTUGALIA

Captură de haşiş

Aproximativ 2,5 tone de haşiş au fost găsite lângă o plajă din Faro, în sudul Portugaliei, după ce a fost reperată o ambarcaţiune rapidă abandonată şi goală. Autorităţile maritime au arătat că au fost recuperate de marţi până joi 74 de pachete de droguri. Scafandrii care au ajutat la recuperarea drogurilor şi-au început căutările pe o zonă de 2.000 de metri lungime şi 250 de metri lăţime. Două persoane au fost arestate.

MYANMAR

Eliberare

Autorităţile din Myanmar ar fi semnat ordinul de eliberare a liderului pro-democraţie Aung San Suu Kyi. Însă este destul de puţin probabil ca laureata premiului Nobel să fie eliberată vineri. Un lider al Ligii Naţionale pentru Democraţie le-a spus celor 2.000 de susţinători strânşi la sediul partidului să plece acasă şi să revină sâmbătă. Aung San Suu Kyi a stat în închisoare 15 ani din ultimii 21, iar arestul la domiciliu expiră sâmbătă. Totuşi, aceasta nu va accepta o eliberare condiţionată, dacă ar exclude-o din activitatea politică. Ambasadorul britanic din Myanmar a spus că ţara sa şi UE vor face presiuni pentru eliberarea necondiţionată a militantei.

ITALIA

Nu, demisiei

Premierul Berlusconi a exclus posibilitatea de a demisiona, precizând că mişcarea fostului său aliat Gianfranco Fini are opţiunea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Silvio Berlusconi a făcut aceste declaraţii la Seul, unde a participat la summit-ul G20, de unde a plecat fără a organiza tradiţionala conferinţă de presă. Pe de altă parte, o serie de aliaţi ai lui Berlusconi au declarat că, dacă acesta nu va rămâne premier, vor fi convocate alegeri anticipate. Patru miniştri care îl susţin pe Gianfranco Fini ar putea părăsi Guvernul italian, luni, dacă Silvio Berlusconi nu va demisiona, avertizase Italo Bocchino, liderul grupului acestora din Camera Deputaţilor.

CEHIA

Acuzaţie de corupţie

Adjunctul ministrului ceh al Finanţelor, Martin Bartak, fost ministru al Apărării, este acuzat de tentativă de corupţie de către fostul ambasador american la Praga, William Cabaniss. Martin Bartak, de 45 de ani, respinge categoric acuzaţiile şi solicită efectuarea unei anchete pentru a-şi dovedi nevinovăţia. La acea vreme adjunct al ministrului Apărării, Martin Bartak a cerut în 2008 milioane de dolari pentru o livrare de 550 de camioane Tatra armatei cehe. Tatra este o marcă cehă al cărei acţionar principal este americanul Ronald Adams. Comanda, al cărei nivel se ridica la 2,7 miliarde de coroane, circa 110 milioane de euro, a fost complicată pe fondul unor disensiuni cu o companie cehă care fabrică cutii de viteze. Potrivit diplomatului american, discuţiile au avut loc pe 26 februarie 2008, în cursul unui eveniment organizat de ambasada cehă la Washington şi în prezenţa unei delegaţii condusă de fostul premier Mirek Topolanek şi din care făcea parte Martin Bartak.

INDONEZIA

Cutremur

Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs vineri în estul Indoneziei, în arhipelagul Molucelor, dar nicio alertă de tsunami nu a fost emisă. Niciun rănit nu a fost semnalat imediat după producerea cutremurului. Indonezia a fost afectată de la sfârşitul lunii octombrie de o serie de catastrofe, un seism urmat de un tsunami şi erupţia vulcanului Merapi, care au provocat în total moartea a peste 600 de persoane.



12