ITALIA
Român bătut
Un muncitor român care lucra la negru pe un şantier din Roma a fost bătut de proprietarii firmei la care muncea pentru că a cerut restanţele salariale, autorităţile italiene declanşand o anchetă în acest caz, titrează “Corriere della Sera”. “Munceam la negru şi nu îmi mai dăduseră banii de patru zile. Când am cerut banii, în total 240 de euro, m-au bătut”, afirmă românul de 30 de ani. Muncitorul a primit pumni în faţă, în torace şi lovituri cu picioarele pentru că a îndrăznit să ceară restanţele salariale patronilor, tată şi fiu. Aceştia conduc o firmă de construcţii care lucrează la restaurarea unei clădiri în zona Cassia din Roma. Cazul a fost descoperit în cadrul controalelor efectuate de autorităţile italiene pe şantierele din Roma, unde lucrează la negru mulţi imigranţi şi unde în ultimii şapte ani 82 de muncitori au murit din cauza nerespectării normelor de protecţie.
AZERBAIDJAN
Alegeri legislative
Alegătorii azeri au votat, ieri, într-un scrutin legislativ ce va consolida regimul preşedintelui Ilham Aliev, dar care a fost deja calificat drept nedemocratic de către reprezentanţii opoziţiei. Alegătorii sunt chemaţi să desemneze 124 de deputaţi dintr-un total de 700 de candidaţi. Parlamentul în exerciţiu este dominat de partidul de guvernământ, Yeni Azerbaidjan, care dispune de 64 de mandate, iar analiştii se aşteaptă ca poziţia acestuia să se consolideze în urma scrutinului. Opozanţii au cerut ţărilor occidentale să nu ignore încălcarea principiilor democratice, în condiţiile în care fosta republică sovietică este tratată cu atenţie datorită rezervelor uriaşe de hidrocarburi. Opoziţia a acuzat puterea că a împiedicat înregistrarea candidaturilor reprezentanţilor săi, a interzis organizarea adunărilor şi a hărţuit presa. Organizaţia pentru Securitate şi Coooperare în Europa, care a apreciat drept neconforme cu normele internaţionale alegerile legislative din 2005, a trimis 300 de observatori pentru scrutinul de duminică. Opozanţii acuză însă Occidentul că îşi cenzurează criticile pentru a-şi proteja interesele.
IRAK
Împărţirea puterii
Premierul irakian în exerciţiu, Nuri al-Maliki, îşi va păstra funcţia, în baza unui acord încheiat între partidele politice irakiene cu privire la împărţirea puterii, după opt luni de la alegerile legislative. Sâmbătă, a fost încheiat un acord politic între partidele politice, conform căruia Jalal Talabani va ocupa în continuare funcţia de şef al statului, Nuri al-Maliki va rămâne premier, iar blocul Iraqiya, condus de Iyad Allawi, va trebui să-şi desemneze candidatul pentru postul de preşedinte al Parlamentului. În alegerile legislative din 7 martie, niciuna dintre listele politice nu a obţinut majoritatea necesară pentru a guverna, iar liderii de la Bagdad au reuşit cu greu să ajungă la un acord privind împărţirea puterii.
MEXIC
Accident rutier
Cel puţin 21 de persoane au murit, sâmbătă, în nord-vestul Mexicului, în urma coliziunii între un autobuz şi o cisternă încărcată cu carburant. 19 persoane au murit pe loc, iar alte două, la spital. Zece dintre cei 42 de pasageri ai autobuzului, în majoritate muncitori în agricultură, au fost răniţi, printre aceştia aflându-se şi un copil în vârstă de şase ani. Accidentul a avut loc înainte de miezul nopţii, la limita administrativă dintre statele Sinaloa şi Nayarit, în condiţii care nu au fost încă elucidate. Printre victime se numără 11 bărbaţi, opt femei şi doi copii. Presa locală a relatat că în accident a fost implicat un camion care tracta două remorci, transportând circa 20.000 de litri de carburant.
KENYA
Masacru din gelozie
Un poliţist gelos a ucis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, zece persoane în oraşul Siakago din centrul Kenyei, crimele având loc în două baruri, unde credea bărbatul că iubita sa se distrează fără el. Poliţistul a păzit casa comisarului-şef din Siakago, până duminică, la ora 1.00, când a crezut că prietena lui este într-un bar din apropiere, în compania unora dintre colegii săi. A părăsit postul, spunând colegilor că va da un telefon. De fapt, s-a dus la bar unde a deschis focul de două ori la intrarea în local, împuşcându-şi doi colegi care se aflau în bar şi s-au precipitat să-l întâmpine. A mers apoi într-un alt bar şi a tras fără ţintă în oamenii curioşi să vadă ce se întâmplă.
ITALIA
Incendiu la spital
O comisie parlamentară a ordonat declanşarea unei anchete după incendiul izbucnit, sâmbătă, la un spital de pediatrie din Roma, incident în cursul căruia 48 de adulţi s-au intoxicat cu fum, unul fiind în stare gravă. Incendiul s-a produs la Spitalul de Pediatrie Bambino Gesu din Roma, mai precis în secţia de reanimare. Cei nouă copii internaţi în această secţie au fost salvaţi de personalul clinicii, care a reuşit stingerea incendiului în scurt timp. Copiii au fost mutaţi imediat, dar aproximativ 48 de persoane, angajaţi ai spitalului şi membri ai echipelor de intervenţie, s-au intoxicat cu fum, o persoană fiind în stare gravă. Spitalul şi-a reluat activitatea în regim normal duminică dimineaţă, iar pompierii şi autorităţile judiciare au declanşat o anchetă în acest caz. Pompierii apreciază că incendiul ar fi putut izbucni de la o ţigare uitată aprinsă sau de la un aparat electric.
HAITI
Epidemie de holeră
Mai mult de 500 de persoane au murit în Haiti din cauza epidemiei de holeră, a anunţat sâmbătă Ministerul haitian al Sănătăţii. Conform unui bilanţ precedent, până în data de 3 noiembrie holera provocase moartea a 442 de persoane, iar alte 6.742 se aflau internate în spital. Noul bilanţ, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, indică 501 decese şi 7.359 de persoane spitalizate. Epidemia, declanşată la 20 octombrie, provoacă zilnic moartea a 32 de persoane, iar alte 404 sunt internate în spital, conform statisticilor oficiale. Analize de laborator efectuate în SUA au demonstrat că epidemia din Haiti este provocată de o bacterie similară unor tulpini specifice zonei Asiei. Conform bilanţurilor anunţate de organizaţii nonguvernamentale, circa 1,3 milioane de haitieni trăiesc în tabere de refugiaţi după cutremur.
GERMANIA
Confruntări cu poliţia
Manifestanţii care încearcă să împiedice deplasarea unui tren cu deşeuri nucleare s-au confruntat, din nou, cu poliţia ieri, în apropiere de depozitul Gorleben, unde urmează să ajungă încărcătura provenită din Franţa. Autorităţile germane au anunţat că protestatarii au încercat să îndepărteze balastul pe o porţiune de şase metri a căii ferate, iar poliţia a intervenit, recurgând la lovituri de baston şi gaze lacrimogene împotriva unui grup de circa 250 de persoane care i-au atacat pe membrii forţelor de ordine. Plecat vineri din Normandia, unde deşeurile au fost prelucrate într-o uzină a grupului nuclear Areva, convoiul a intrat în Germania sâmbătă. Militanţi ecologişti din cele două ţări au organizat mai multe acţiuni pentru a întârzia transportul, legându-se cu lanţuri de şine sau coborând cu corzi de alpinism deasupra căii ferate. Mişcarea împotriva energiei nucleare s-a intensificat în Germania după ce cancelarul Angela Merkel a decis prelungirea duratei de funcţionare a centralelor, a căror închidere era prevăzută pentru 2020.
UCRAINA
Incidente violente
Grupuri de militanţi comunişti şi naţionalişti ucraineni s-au confruntat ieri la Kiev, în timpul unor manifestaţii dediate Revoluţiei bolşevice din 1917. Circa 2.000 de demonstranţi comunişti, în majoritate persoane în vârstă, s-au adunat în centrul capitalei Kiev pentru a marca împlinirea a 93 de ani de la Revoluţia Bolşevică, deşi autorităţile locale interziseseră desfăşurarea marşului acestora. Aceştia au intrat în conflict cu câteva zeci de militanţi naţionalişti din Comitetul Revoluţiei Portocalii, grup apropiat de mişcarea populară care l-a adus la putere în 2004 pe fostul preşedinte pro-occidental Viktor Iuşcenko. Confruntările au avut loc în faţa statuii lui Vladimir Lenin, unde militanţii naţionalişti au încercat să-i împiedice pe comunişti să depună flori. Poliţia a intervenit rapid, reţinând şase militanţi naţionalişti. Ucraina este divizată între tendinţele naţionaliste, mai pregnante în vestul ţării, şi sentimentele filoruse din est, unde populaţia este mai ataşată de trecutul sovietic al ţării.
RUSIA
Protestatari reţinuţi
Forţele de ordine ruse au arestat peste o sută de persoane în timpul unei defilări organizate, ieri, de opoziţia de stânga la Sankt Petersburg, pentru a marca Revoluţia din Octombrie. Unităţile de intervenţie OMON i-au îmbarcat în dube ale poliţiei pe o serie de manifestanţi, ce luau parte la o demonstraţie a Partidului Comunist. Militanţii reţinuţi sunt membri ai mişcării Altă Rusie, constituită şi condusă de scriitorul de extremă-stânga Eduard Limonov. Serghei Udalţov, lider al Frontului de Stânga, de extremă-stânga, a afirmat că şi el a fost reţinut de forţele de ordine, împreună cu câţiva militanţi, şi a precizat că poliţia a acţionat cu brutalitate. Acesta a acuzat Partidul Comunist pentru baia de sânge de la Sankt Petersburg, precizând că militanţii săi nu au fost autorizaţi să se alăture manifestaţiei principale şi astfel au putut fi încercuiţi de poliţie.
COREEA DE SUD
Violenţe
Zeci de mii de persoane au protestat, ieri, la Seul, faţă de organizarea summit-ului G20 pe 11 şi 12 noiembrie în capitala sud-coreeană, înregistrându-se confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. Sindicalişti şi alţi activişti , circa 20.000 de persoane potrivit poliţiei şi 40.000 conform organizatorilor, au scandat sloganuri împotriva G20 în faţa Primăriei din Seul. Incidente violente s-au produs în momentul în care mii de manifestanţi au încercat să spargă barajele forţelor de ordine pentru a merge spre centrul oraşului. Poliţia a fost nevoită să utilizeze gaze lacrimogene. Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de acordul de liber-schimb pe care preşedintele Obama intenţionează să îl semneze cu Coreea de Sud. Circa 8.000 de agenţi de poliţie au fost mobilizaţi în centrul oraşului Seul. Coreea de Sud a anunţat că va mobiliza aproximativ 50.000 de poliţişti pentru summit-ul G20, precum şi zeci de mii de militari.
PORTUGALIA
Proteste
Mii de portughezi s-au adunat, sâmbătă, la Lisabona pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului socialist, în special faţă de scăderea salariilor în sectorul public. Mitingul, organizat de Frontul comun al sindicatelor administraţiei publice, este considerat un test de mobilizare sindicală înainte grevei generale ce ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie. Este vorba despre prima mişcare socială de amploare după prezentarea de către Cabinetul Socrates a bugetului pe anul 2011, care prevede scăderi cuprinse între 3 şi 10% ale salariilor bugetarilor. Proiectul de buget urmează să fie adoptat în formă definitivă până la sfârşitul lunii noiembrie. Angajaţii din sectorul public, ale căror salarii sunt blocate din 2009, denunţă şi suspendarea promovărilor, îngheţarea pensiilor şi creşterea contribuţiilor la asigurările sociale. Sub presiunea UE şi a pieţelor financiare, Guvernul portughez s-a angajat să economisească cinci miliarde de euro pe an pentru reducerea deficitului public la 4,6% din PIB până la sfârşitul anului 2011, comparativ cu 7,3% anul acesta.