GRECIA
Colet-capcană pentru Sarkozy
Patru suspecţi au fost arestaţi ieri, la Atena, după explozia unui colet-capcană, soldată cu rănirea unui angajat al unei firme de curierat. Unul dintre coletele-capcană descoperite ieri de poliţia din Atena, asupra a doi presupuşi anarhişti greci arestaţi, era adresat preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, informează un comunicat al poliţiei. Acest pachet, dar şi altul, adresat ambasadei Belgiei la Atena, au fost descoperite în posesia a doi suspecţi, într-o operaţiune a poliţiei în cartierul central Pangrati, declanşată de explozia unui colet depus la o societate de mesagerie rapidă, pe adresa ambasadei Mexicului la Atena. “Afacerea pare destul de ridicolă, în cazul preşedintelui francez, fiind evident că pachetul nu ar fi putut ajunge niciodată la destinatarul său”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Thanassis Kokalakis.
ITALIA
Alunecare de teren
Două persoane, o mamă şi fiul ei, au murit duminică seara, într-o alunecare de teren la Toscana, cadavrele fiind descoperite ieri, în contextul în care, în ultimele două zile, în Italia s-au înregistrat precipitaţii importante şi rafale puternice de vânt. Cadavrele lui Nera Ricci, în vârstă de 39 de ani şi Mattia Guadagnucci, în vârstă de 2 ani, au fost găsite sub noroi, unul alături de celălalt, iar tatăl copilului, Antonio Guadagnucci, în vârstă de 48 de ani, care în momentul dramei se afla într-o altă încăpere, a fost uşor rănit. Din cauza precipitaţiilor puternice, un vârf de colină s-a desprins duminică seara şi a avariat casa acestora, aflată la periferia localităţii toscane Massa, acoperişul prăbuşindu-se parţial. Asupra cauzelor dezastrului a fost deschisă o anchetă. Ploile şi rafalele de vânt perturbă, de asemenea, legăturile cu anumite insule din sudul peninsulei, care au fost întrerupte. În nord, la Vicenza (Veneţia), fluviul Bacchiglione a ieşit în mai multe locuri din matcă, inundând 30% din suprafaţa oraşului şi antrenând evacuarea a zeci de persoane. De asemenea, a fost necesar ca o parte a autostrăzii A4, care a fost inundată, să fie închisă. În Liguria (nord-vest), echipele de intervenţie continuau să se afle în stare de alertă, iar mai multe locuinţe au fost evacuate din cauza riscurilor unor alunecări de teren.
GERMANIA
Groapă uriaşă
Un crater uriaş, adânc de 20 de metri, a apărut ieri dimineaţă, în oraşul german Schmalkalden, fără ca vreo persoană să fie rănită, autorităţile apreciind că acesta a fost cauzat de factori naturali, mai degrabă decât de minerit. Un vehicul fără persoane la bord a căzut în acest crater cu diametrul de 30 de metri, dar nimeni nu a fost rănit, în pofida faptului că prăpastia se află în mijlocul unei zone rezidenţiale. În total, 25 de persoane au fost evacuate din şase case, în contextul în care solul de pe marginea craterului continuă să se fărâmiţeze. Un locuitor din zonă a declarat că a fost trezit din somn de un zgomot lung şi puternic, ieri, la ora locală 3.00. El a ieşit din casă să vadă cine efectuează lucrări la drumuri la acea oră din noapte, când a ajuns la marginea unui crater uriaş, apărut chiar lângă casa sa. Un oficial regional a declarat că s-a prăbuşit o cantitate de sol cuprinsă între 10.000 şi 12.000 de metri cubi. La faţa locului au venit experţi pentru a afla care esta cauza apariţiei gropii. Un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului a declarat că regiunea este predispusă la alunecări de teren, din cauza structurii sale geologice. El a dat ca exemplu un caz similar, în oraşul Tiefenort, unde cinci case nu au mai putut fi locuite, după apariţia unui crater adânc de doi metri, în ianuarie.
BULGARIA
Marinari eliberaţi
Cei 13 marinari bulgari de pe nava Ludogorets, ţinuţi în arest într-un hotel din India, au ajuns în Bulgaria, duminică seară. Echipajul navei Ludogorets a călătorit din India către Istanbul cu avionul, iar din Turcia a luat autocarul până în Turcia. Doi dintre marinari au fost debarcaţi la Burgas, iar restul de 11 au mers către Varna. Ei au confirmat informaţiile potrivit cărora au fost ţinuţi fără mâncare, apă, electricitate şi medicamente şi fără posibilitatea de a-şi suna rudele din Bulgaria. Marinarii bulgari au fost luaţi ostatici după ce proprietarul navei nu a reuşit să ajungă la un acord cu un om de afaceri indian. Aceştia au fost arestaţi săptămâna trecută, într-un port indian, iar nava ar urma să fie vândută pentru a fi dezmembrată. În iunie, membrii echipajului denunţaseră condiţiile de la bordul navei, care au condus la moartea a doi dintre ei, în august.
IRAK
Cea mai sângeroasă lună
Cel puţin 185 de persoane - inclusiv 120 de civili - au fost ucise în Irak, în octombrie, bilanţul fiind al doilea ca amploare după luna noiembrie 2009, conform unor date furnizate de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării şi cel de Interne. Potrivit surselor citate, 120 de civili, 45 de poliţişti şi 20 de militari au fost ucişi în atacuri comise luna trecută, iar bilanţul include şi ostaticii creştini omorâţi de al-Qaida, duminică, într-o biserică din Bagdad. În plus, 363 de persoane - 202 civili, 86 de poliţişti şi 75 de militari - au fost rănite, iar aproximativ 50 de insurgenţi au fost ucişi, alţi 250 fiind arestaţi. Este vorba de cel mai grav bilanţ după cel din noiembrie 2009, când 122 de irakieni au fost omorâţi. Ziua cea mai tragică a fost duminică, atunci când 53 de credincioşi şi preoţi au fost ucişi într-o luare de ostatici la o biserică din Bagdad. În atacul atribuit al-Qaida au fost omorâţi şi şapte membri ai serviciilor de securitate. În septembrie, 273 de irakieni, dintre care 185 de civili, au fost ucişi, iar 485 au fost răniţi în violenţele din Irak. În rândul armatei americane, doi militari au murit în octombrie, din cauza unor accidente. În total, 4.427 de militari americani au murit în Irak din 2003 şi până în prezent.
INDIA
Bilanţ tragic
Cel puţin 35 de persoane şi-au pierdut viaţa, după ce un feribot supraîncărcat a naufragiat, sâmbătă, în estul Indiei şi numeroşi alţi pasageri au fost daţi dispăruţi, potrivit unui bilanţ furnizat ieri, de autorităţile locale. Vaporul, care transporta aproximativ 150 de persoane, s-a scufundat într-un râu, la 120 de kilometri de Calcutta, capitala statului Bengalul Occidental. Mai multe vapoare ale marinei, un elicopter şi mai mulţi pescari continuau, ieri, căutările. Duminică, apropiaţi ai victimelor au manifestat în apropiere de locul producerii dramei, pentru a protesta faţă de lentoarea operaţiunilor de salvare. Ambarcaţiunea avea o capacitate de 60 de locuri, potrivit autorităţilor. Pasagerii săi erau în principal agricultori şi pescari care se întorceau acasă, după ce asistaseră la o sărbătoare religioasă musulmană. Accidentele de feribot sunt frecvente în Asia de Sud, din cauza deficienţelor în domeniul siguranţei transporturilor şi a supraaglomerării. Un feribot s-a scufundat în acelaşi râu, în luna septembrie, accident soldat cu peste 20 de morţi.
RUSIA
Corupţia afectează PIB-ul
Rusia pierde anual 2,9% din PIB din cauza actelor de corupţie, afirmă un consilier prezidenţial rus, citat de ziarul ”Kommersant”. Fraudele la achiziţionarea produselor sau serviciilor de către firmele de stat se ridică la aproximativ 1.000 de miliarde de ruble (32,5 miliarde de dolari), afirmă Konstantin Şuicenko, consilier prezidenţial responsabil de probleme financiare. ”Până la 5.000 de miliarde de ruble sunt cheltuite pentru achiziţionarea de produse sau servicii la nivel federal sau municipal. Efectul de optimizare a cheltuielilor depăşeşte 1.000 de miliarde de ruble (32,5 miliarde de dolari). Aproximativ zece milioane de contracte cu statul sunt semnate anual, iar o parte semnificativă dintre acestea au deficienţe”, subliniază oficialul rus.
SUEDIA
Suspecţi eliberaţi
Doi bărbaţi suspectaţi în ancheta privind un posibil atac terorist în Goteborg au fost eliberaţi din arest preventiv, anunţă poliţia suedeză. Rămân suspecţi în această anchetă, dar procurorii au declarat că suspiciunile la adresa lor nu sunt suficiente pentru a fi puşi sub acuzare. Poliţia nu crede că mai există riscuri de atentate în Goteborg. Patru membri ai unei familii de origine siriană au fost arestaţi sâmbătă dimineaţă, sub acuzaţia de terorism, dar doi fuseseră eliberaţi în scurt timp. Poliţia a efectuat aceste arestări după ce a fost informată de surse credibile că exista riscul unui atentat la Goteborg. Potrivit publicaţiei ”Aftonbladet”, cei patru suspecţi sunt doi fraţi, unchiul şi vărul lor, toţi de origine siriană, având vârste cuprinse între 28 şi 48 de ani.
BULGARIA
Proteste la Sofia
Studenţii şi profesorii de la Universitatea din Sofia, cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie de acest tip din Bulgaria, au organizat, ieri, un nou protest faţă de decizia statului de a reduce fondurile pentru învăţământul superior. Precedenta manifestaţie a avut loc în 28 octombrie. Preşedintele universităţii, Ivan Ilcev, a prezentat o declaraţie privind poziţia şcolii faţă de reducerile bugetare. Săptămâna trecută, premierul Boiko Borisov a dat asigurări că, deşi nu au suficienţi bani pentru a plăti facturile, universităţile şi colegiile vor primi în continuare căldură, pentru ca studenţii să poată învăţa. Însă conducerea şcolii a subliniat că va fi nevoită să impună o vacanţă forţată, dacă Executivul nu va lua măsurile necesare.
IRAN
Proces amânat
Justiţia iraniană a hotărât să amâne procesul pentru spionaj împotriva a trei cetăţeni americani, arestaţi în iulie 2009, la frontiera irakiană, a anunţat, ieri, Procurorul General iranian, Gholam Hossein Mohseni Ejeie. Acest proces urma să fie deschis la 6 noiembrie, la Teheran. Cei trei cetăţeni americani au fost arestaţi la 31 iulie 2009, după ce, potrivit Teheranului, au trecut în mod ilegal frontiera iraniană cu Irakul. Ulterior, ei au fost acuzaţi de spionaj de justiţia iraniană, ceea ce Washingtonul a dezminţit mereu. Iranul a eliberat-o, în septembrie, pe Sarah Shourd, în vârstă de 32 de ani, bolnavă, după plata unei cauţiuni de 500.000 de dolari. Însă, logodnicul ei, Shane Bauer şi un prieten, Josh Fattal, sunt în continuare deţinuţi la Teheran.
RUSIA
Opozant închis
Un tribunal din Sankt Petersburg l-a condamnat, ieri, pe liderul unei mişcări de opoziţie, Andrei Pivovarov, la 27 de zile de închisoare, pentru că a organizat mai multe mitinguri neautorizate ale opoziţiei, a anunţat formaţiunea din care acesta face parte. La 31 octombrie, aproximativ 300 de persoane au participat la o manifestaţie în centrul oraşului Sankt Petersburg, în favoarea libertăţii de întrunire şi împotriva premierului rus, Vladimir Putin. Aproximativ 60 dintre manifestanţi au fost reţinuţi. În aceeaşi zi, 27 de persoane au fost reţinute la Moscova, pentru fapte similare. Aceste manifestaţii organizate de diferite mişcări de opoziţie şi ale apărătorilor drepturilor omului au loc, de un an şi jumătate, în ultima zi a fiecărei luni cu 31 de zile şi au ca scop obţinerea respectării articolului 31 al Constituţiei ruse, care garantează dreptul de a manifesta.