Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Octombrie 2010 / 00:00 462 accesări

FRANŢA

Romi români expulzaţi

Autorităţile franceze au emis ordine pentru expulzarea a 80 de romi, majoritatea de origine română şi bulgară, care locuiesc într-o tabără de nomazi din Bobigny, la periferia Parisului. Tabăra de romi, în care trăiesc aproximativ 200 de persoane, este situată sub un pod, între localităţile Bobigny şi Noisy-le-Sec, la periferia nord-estică a Parisului. Zeci de poliţişti au descins în tabără, în cursul zilei de marţi, pentru a înmâna ordinele de expulzare. La jumătatea lunii octombrie, Franţa a reuşit să evite declanşarea procedurii de infingement în problema controversată a expulzării romilor, iar Parisul a garantat că va include în legislaţie prevederi pentru garantarea drepturilor persoanelor expulzate.

CEHIA

Incendiu în centrul Pragăi

Opt persoane fără adăpost au murit, iar alte două au fost salvate, în noaptea de marţi spre miercuri, în incendiul izbucnit într-un imobil abandonat din centrul oraşului Praga, a anunţat, ieri, purtătoarea de cuvânt a pompierilor. Incendiul a izbucnit către ora locală 00.35, într-o clădire din apropierea principalei autogări din capitala cehă, Praga-Florenc. Incendiul a fost localizat către ora locală 2.10. Alte două persoane au putut fi salvate din flăcări. Identitatea victimelor nu era cunoscută ieri dimineaţă şi nici cauzele acestei drame. Este vorba despre un imobil abandonat, cu două etaje. Incendiul ar fi putut fi cauzat de lumânări aprinse în acest imobil fără electricitate. În lupta contra focului au fost mobilizate 23 de unităţi de pompieri. Autogara nu a fost atinsă de incendiu. În acelaşi cartier din sectorul 1 al oraşului Praga se mai află o gară şi mai multe hoteluri de lux. Este vorba despre unul dintre cele mai tragice două incendii înregistrate la Praga în ultimii 20 de ani. La 26 mai 1995, într-un incendiu la Hotelul Olympic, au murit, de asemenea, opt persoane, între care trei clienţi belgieni, doi finlandezi, doi americani şi un german.

MAREA BRITANIE

Navă în flăcări

Un incendiu a izbucnit pe un vas de pescuit cu 111 persoane la bord, în largul insulelor Scilly, a anunţat Paza de Coastă britanică din Falmouth. O operaţiune de intervenţie aeriană şi maritimă a fost demarată pentru a salva persoanele aflate la bord, dar Agenţia Maritimă şi de Coastă britanică a precizat că 81 de persoane au părăsit nava cu bărcile de salvare. Nava de pescuit Atena are un echipaj format din chinezi, ruşi, peruani şi scandinavi. Se pare că incendiul afectează zona de procesare a vasului de pescuit. Nava Atena este deţinută de compania maritimă Thor, cu sediul în insulele Feroe, şi a mai fost afectată de un incendiu, în 2008. ”Este mai degrabă o navă de procesare a peştelui decât o navă de pescuit”, a declarat Mark Clark, de la Agenţia Maritimă şi de Coastă. ”Incendiul era atât de puternic încât comandantul a decis să evacueze 81 de persoane cu bărcile de salvare”, a adăugat el.

AFGANISTAN

Tragedie la nuntă

Acoperişul unei case s-a prăbuşit, ieri, în timpul unei nunţi, în nordul Afganistanului, provocând moartea a 40 de persoane, femei şi copii, a declarat guvernatorul provinciei Baghlan, Munshi Abdul Majid. Bărbaţii şi femeile stau separat în timpul nunţii, în Afganistan, ceea ce explică de ce majoritatea victimelor sunt femei.

INDIA

Marinari bulgari în stare de arest

13 marinari bulgari sunt plasaţi în stare de arest într-un hotel din India, pe fondul unor neînţelegeri între proprietarul navei pe care lucrează şi un om de afaceri indian. Echipajul navei Ludogorets deja a petrecut trei zile în hotel şi are interdicţie de părăsire a clădirii, a relatat postul de televiziune bTV, precizând că marinarii nu pot lua legătura cu rudele din Bulgaria, iar trei dintre ei sunt bolnavi. Marinarii bulgari au fost arestaţi într-un port indian, iar nava ar urma să fie vândută pentru a fi dezmembrată. Membrii echipajului susţin că sunt ţinuţi ostatici din cauza neînţelegerilor între proprietarul navei şi un om de afaceri indian. În iunie, membrii echipajului denunţaseră condiţiile de la bordul navei, care au condus la moartea a doi dintre ei, în august.

BULGARIA

Incident la preşedinţie

Un bărbat surdomut a fost arestat ieri, în faţa sediului preşedinţiei bulgare, în timp ce conducea cu viteză o maşină, în direcţia intrării în clădire, a anunţat Ministerul de Interne. Nicio informaţie nu a fost prezentată privind motivele şoferului surdomut. În vârstă de 27 de ani, el a fost condamnat în 2003 pentru asasinat, dar a obţinut suspendarea pedepsei, din cauza handicapului său, a precizat ministerul. Maşina a fost oprită la câţiva metri de garda de onoare din faţa intrării principale în sediul preşedinţiei, în apropiere de birourile preşedintelui Gheorghi Părvanov. Şeful statului se afla în clădire în momentul incidentului, care s-a produs cu mai puţin de o oră înainte de o întrevedere a lui Părvanov cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova (Bulgaria).

CANADA

Furtună puternică

Mii de canadieni au rămas fără electricitate în cursul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza unei furtuni puternice care afectase şi centrul SUA, în principal aeroportul internaţional O\'Hare din Chicago. Marţi seara, peste 17.000 de locuitori ai provinciei canadiene Ontario nu aveau electricitate. Probleme la alimentarea cu electricitate s-au înregistrat şi la Toronto. În cursul după-amiezii, meteorologii avertizaseră că va avea loc o furtună foarte puternică şi neobişnuită pentru această perioadă, subliniind că viteza vântului ar putea atinge 100 de kilometri pe oră. Furtuna se îndrepta, ieri, spre capitala federală, Ottawa, fiind însoţită de precipitaţii semnificative şi de rafale puternice de vânt. Înainte de a ajunge în Canada, furtuna a traversat centrul SUA, iar 300 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Chicago. Meteorologii americani avertizaseră că s-ar putea înregistra furtuni puternice în statele Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Ohio şi Wisconsin. Furtuna a atins o intensitate comparabilă cu cea a unui uragan de categoria 2 sau 3 pe Scara Saffir-Simpson. Din cauza vântului puternic, valuri foarte mari, de până la 8 metri, s-ar putea produce pe Lacul Superior. Pe Lacul Michigan, valurile au atins nivelul de 3,7 metri.

RUSIA

Cu droguri în stomac

Un cetăţean din Tadjikistan, care transporta aproape 600 de grame de heroină în stomac, a fost arestat pe aeroportul din Pulkovo, Sankt Petersburg, au anunţat, ieri, autorităţile vamale din regiune. “Un tadjic de 21 de ani a fost arestat imediat după aterizarea avionului, pe cursa Dushanbe - Sankt-Petersburg. Medicii au descoperit în stomacul lui 129 de capsule conţinând 564,3 grame de heroină”, a precizat serviciul vamal de presă. Tadjikistan, cea mai săracă ţară din fosta Uniune Sovietică, este principala rută de tranzit pentru droguri din Afganistan, primul producător mondial de opium, exportat în Rusia şi în ţările europene.

SPANIA

Captură record de droguri

Nouă persoane au fost arestate şi 3,2 tone de haşiş găsite pe un velier în largul coastei Spaniei au fost confiscate, în urma unei operaţiuni a poliţiei spaniole care a durat aproximativ şapte luni. Velierul a fost interceptat în largul Capului Palos, în sud-vestul Spaniei, a anunţat, ieri, poliţia spaniolă. Traficanţii de droguri prinşi de poliţişti, majoritatea spanioli, aduceau stupefiante din Maroc. Drogurile confiscate miercuri fuseseră îmbarcate pe un velier, în porturi mici, cu trafic scăzut de ambarcaţiuni. La bordul vasului au fost găsiţi doi dintre membrii reţelei de traficanţi, ceilalţi şapte fiind prinşi de poliţişti, la scurt timp după. La sfârşitul lunii septembrie, poliţia spaniolă a confiscat mai multe tone de haşiş în urma a două operaţiuni, într-una din ele fiind interceptat un velier cu pavilion britanic. Spania este una din principalele porţi folosite de traficanţi pentru introducerea drogurilor în Europa, dinspre America Latină sau Africa de Nord.

INDONEZIA

Bilanţ tragic

Bilanţul valurilor seismice ce au lovit mai multe insule din Indonezia, luni seară, a ajuns la 272 de morţi, au anunţat, ieri, oficialii. 412 persoane din insulele Mentawai sunt date dispărute, la două zile de la seismul de 7,7 grade magnitudine de moment. Oficialii spun că sistemul de avertizare nu a funcţionat corect, iar localnicii nu au fost alertaţi la timp. Preşedintele indonezian şi-a scurtat vizita în Vietnam, pentru a se duce în zona afectată. De asemenea, va fi pus la curent şi cu situaţia provocată de erupţia vulcanului Merapi, în Java, soldată cu 25 de morţi. Valurile seismice au avut până la trei metri înălţime şi pot fi văzute şi acum cadavre pe plaje şi pe drumuri. Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 14 au fost rănite, în urma erupţiei vulcanului Merapi, cel mai activ din Indonezia. Victimele au murit din cauza arsurilor cauzate de aerul fierbinte degajat de vulcan în momentul erupţiei, care a început marţi seară. 12 dintre persoanele decedate au fost găsite în acelaşi loc, lângă şi în casa unui bătrân lider spiritual, considerat ”paznicul muntelui”, Mbah Maridjan. Mulţi indonezieni cred că el are puteri magice. Liderul spiritual nu a fost găsit între persoanele decedate. Autorităţile încearcă să evacueze peste 11.000 de oameni din satele situate pe pantele vulcanului, unde multe case au fost distruse, iar ruinele lor sunt acoperite de cenuşă. Înainte de erupţie, oamenii care locuiau în preajma vulcanului au fost avertizaţi să plece, dar mii dintre ei au decis să rămână. Vulcanul emană cenuşă fierbinte la fiecare zece minute, uneori chiar pe o distanţă verticală de 1,5 kilometri, iar nori sufocanţi de abur fierbinte coboară pe pante. Experţii spun că actuala erupţie este mai puternică decât cea din 2006, care a ucis două persoane. Indonezia are cei mai mulţi vulcani activi dintre toate ţările din lume.



12