Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Octombrie 2010 / 00:00 479 accesări

R. MOLDOVA

Dezvoltarea relaţiilor cu UE

Liderul republicii separatiste transnistrene, Igor Smirnov, a avut marţi o întrevedere cu o delegaţie a Parlamentului European, în cursul căreia a propus dezvoltarea relaţiilor socio-economice ale Transnistriei cu UE fără medierea oficialilor de la Chişinău. Liderul separatist a declarat că nu are cu cine să negocieze problema transnistreană la Chişinău. Liderul Transnistriei afirmă că, în pofida înţelegerilor cu Guvernul de la Chişinău privind deblocarea traficului de trenurilor de marfă prin segmentul transnistrean, nicio hotărâre în acest sens nu s-a adoptat. De aceea, după cum afirmă Igor Smirnov, întreprinderile din partea stângă a Nistrului activează în continuare în condiţii dezavantajoase.

UCRAINA

Doliu naţional

În Ucraina, ieri a fost zi de doliu în memoria victimelor care şi-au pierdut viaţa în coliziunea de marţi dintre locomotiva unui tren şi un autobuz plin cu pasageri în regiunea Dnepropetrovsk, din sud-estul ţării. Drapelele au fost coborâte în bernă la toate clădirile oficiale, iar canalele de televiziune şi-au anulat programele de divertisment obişnuite după tragedia produsă lângă oraşul Marganeţ. Un număr de 43 de persoane, între care trei copii, au pierit în acest accident, cel mai grav de la independenţa acestei foste republici sovietice, în 1991. Zece răniţi se află încă la spital, cu răni grave, potrivit ultimului bilanţ oficial. Autorităţile ucrainene au stabilit după primele investigaţii că şoferul autobuzului, care a murit în accident, este cel vinovat de producerea tragediei, întrucât s-a angajat pe trecerea de nivel în momentul în care semnalizatorul indica apropierea unui tren. Ironia sorţii, locomotiva care a lovit autobuzul se deplasa către locul unei alte coliziuni survenite cu puţin timp înainte între un tren şi un tractor în regiunea vecină şi în care cel care conducea vehiculul a murit. Locomotiva urma să ridice trenul pentru a elibera calea ferată.

IRAN

Explozie la o bază militară

18 persoane au fost ucise şi 14 rănite, într-o explozie accidentală produsă marţi la o bază militară de antrenament a Gardienilor Revoluţiei, în apropiere de Korramabad, în vestul Iranului. Un incendiu a izbucnit la baza Imam Ali. Focul s-a propagat şi a atins un depozit de muniţii, omorând şi rănind personalul bazei.

SPANIA

Accident aviatic

Trei francezi au murit, marţi, în Spania, în accidentul unui avion de turism care participa la un raliu aerian destinat adunării de fonduri pentru şcolile africane. Aparatul a decolat de la Marsilia, în sud-estul Franţei, şi se îndrepta către San Sebastian, în nord-vestul Spaniei, unde urma să facă o escală, după care să îşi continue periplul către Salamanca. Avionul s-a prăbuşit pe un munte, în Valea Baztan, în provincia Navara, în nord-estul Spaniei. Un vânător a găsit bucăţi din fuselajul şi roţile avionului în această vale, situată între Pamplona şi San Sebastian. Acest avion participa, alături de alte 14 avioane, la Raidul Latecoere, între Franţa şi Senegal, un raliu aerian în scop caritabil, care a început duminică la Lezignan-Corbieres, în sudul Franţei, şi care urmează să se încheie la Dakar, pe data de 26 octombrie.

GRECIA

Protest la Acropole

Intrarea vizitatorilor în Acropola Atenei a fost blocată, ieri, de salariaţii Ministerului elen al Culturii care au contracte pe durată determinată, aceştia cerând contracte pe termen lung. Circa 30 de angajaţi au blocat intrarea în situl arheologic, unde au arborat o pancartă pe care scrie „Noi plătim pentru erorile voastre”. Salariaţii care au contracte pe durată determinată blochează frecvent intrarea în Acropole. De la începutul anului, Guvernul elen a redus drastic cheltuielile publice, conform unui acord cu FMI şi cu UE.

FRANŢA

Penurie de combustibili

Opt dintre cele 12 rafinării franţuzeşti sunt pe cale să fie oprite din cauza grevei împotriva reformei pensiilor, fără consecinţe pentru moment, dar şoferii ar putea să înceapă să resimtă lipsa de carburant încă de săptămânile viitoare, dacă mişcarea continuă. Un număr de 11 din cele 12 rafinării franţuzeşti au participat la greva de marţi în semn de protest faţă de reforma pensiilor. Această zi de grevă a cunoscut o mobilizare record, atât potrivit sindicatelor (3,5 milioane de manifestanţi), cât şi potrivit poliţiei (1,2 milioane). Grupul petrolier Total a anunţat ieri că va opri cele şase rafinării ale sale din cauza continuării grevei. Sindicatul CGT al grupului Total, majoritar în domeniul rafinăriilor la nivel naţional, a cerut continuarea grevei.

Oprirea funcţionării unei rafinării, proces foarte greu, durează între 48 de ore şi cinci zile în funcţie de mărimea acesteia, la fel ca reluarea activităţii instalaţiei, între 48 şi 72 de ore, dacă nu există probleme tehnice. În afară de cele ale Total, alte două rafinării au fost oprite în sudul Franţei, ceea ce reprezintă peste 70% din capacităţile sectorului. Dintre cele care funcţionează, unele sunt afectate de greve parţiale, în timp ce altele nu au ţiţei. În pofida amplorii mişcării, oamenii de afaceri din acest sector subliniază că benzinăriile continuă să fie alimentate de depozitele petroliere. Circa 12.500 de benzinării de pe întreg teritoriul ţării se confruntă deja cu dificultăţi, clienţii îngrijoraţi cumpărând mai mult combustibil. Graţie rezervelor sale strategice, care reprezintă 98,5% din consumul de petrol, din care 60% produse rafinate şi 40% ţiţei, Franţa dispune de rezerve de carburant pentru două luni.

MAREA BRITANIE

Porturi şi aeroporturi blocate

Lucrătorii Agenţiei de Frontieră din porturile şi aeroporturile britanice au lansat, ieri, o grevă de două zile, în semn de protest faţă de un proiect de modificare a programului. Greva membrilor Sindicatului din Serviciile Comerciale şi Publice va afecta călătorii în toate porturile şi aeroporturile din Marea Britanie, dar şi punctele de trecere a frontierei de la Calais, Dunkirk şi Coquelles, în Franţa. „Departe de a economisi bani, aceste planuri vor creşte costurile, mai puţin în cazul în care se desfiinţează locuri de muncă. Iar noi credem că acesta este lucrul pe care îl pregăteşte Agenţia de Frontieră”, a declarat Mark Serwotka, secretarul general al sindicatului.

UE

Bilanţ contabil

Parlamentul European va avea dreptul verificării cheltuielilor noului serviciu diplomatic european, pe fondul informaţiilor privind creşterea cheltuielilor. Acordul provizoriu a fost stabilit în cursul unei reuniuni informale între eurodeputaţi, oficiali UE şi reprezentanţi ai statelor membre şi va facilita diminuarea tensiunilor între PE şi oficiul condus de Catherine Ashton. Potrivit acordului, ambasadorii noului Serviciu European de Acţiune Externă vor oferi Parlamentului European o imagine detaliată despre angajaţii reprezentanţelor diplomatice, inclusiv despre costurile misiunilor. Ambasadorii vor avea o responsabilitate personală privind modul în care sunt cheltuite fondurile acordate. Departamentul de Audit al CE va varifica bilanţurile contabile ale serviciului diplomatic, existând posibilitatea unor acţiuni disciplinare împotriva diplomaţilor care nu pot justifica cheltuielile.

KÂRGHÂZSTAN

Ameninţările naţionaliştilor

Partidul naţionalist kârgâz Ata-Jurt, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică, a ameninţat ieri cu închiderea bazei aeriene de care dispun SUA în această ţară, crucială pentru operaţiunile coaliţiei în Afganistan. Ata-Jurt, o formaţiune apropiată de fostul preşedinte Kurmanbek Bakiev, care a fost îndepărtat de la putere printr-o revoluţie sângeroasă, în luna aprilie, a obţinut cel mai bun rezultat în alegerile parlamentare, menite să marcheze instaurarea unei republici parlamentare în Kîrgîzstan. Cu 28 de mandate din totalul de 120, partidul este, însă, departe de a avea o majoritate, fiind necesar să formeze o coaliţie. Kârgâzstanul, un stat foarte sărac din Asia Centrală, este singura ţară din lume care găzduieşte, în acelaşi timp, o prezenţă militară americană şi una rusă.

MAREA BRITANIE

Ameninţare reală

Marea Britanie este susceptibilă să fie ţinta unor atacuri cibernetice din partea unor ţări ostile şi infractori, care ar putea fi în măsură să producă pagube infracturii sensibile a ţării, a avertizat ieri directorul serviciului britanic de informaţii electronice (GCHQ). Iain Lobban, directorul acestui organism însărcinat cu supravegherea apelurilor telefonice, e-mail-urilor şi altor căi de comunicare în lume, apreciază că serviciile de urgenţă şi reţelele electronice ale ţării riscă să devină vulnerabile, ca urmare a dezvoltării rapide a Internetului. Circa 1.000 de e-mail-uri ostile iau ca ţintă, în fiecare lună, reţele de calculatoare ale Guvernului.GCHQ este unul dintre serviciile britanice de informaţii şi de securitate care lucrează în legătură cu MI5, serviciile de informaţii interne, şi MI6, serviciile de informaţii externe.

GERMANIA

Restrângerea drepturilor

Peste jumătate din germani, 58,4%, apreciază că practicarea Islamului în Germania trebuie considerabil retrânsă, potrivit unui studiu publicat miercuri, în plină dezbatere privind integrarea musulmanilor. Persoanele intervievate afirmă, în proporţie de 55,4%, că înţeleg că pentru unele persoane arabii sunt dezagreabili, potrivit acestui studiu numit Criză în Germania medie, publicat de Fundaţia Friedrich-Ebert, apropiată de Partidul Social-Democrat, de opoziţie. La nivel mai general, o treime dintre persoanele interogate, 34,3%, consideră că străinii nu vin în Germania decât pentru a profita de pe urma serviciilor sociale. Dezbaterea privind integrarea a aproximativ patru milioane de musulmani, din care 45% deţin cetăţenie germană, s-a transformat în polemică, după publicarea, la sfârşitul lunii august, a unui text antiislamic redactat de un membru al conducerii Băncii Centrale Germane, care a demisionat ulterior. Acesta era membru al Partidului Social Democrat. În acest pamflet, care a avut un mare succes în librării, Thilo Sarrazin denunţă declinul Germaniei, pe care o vede abrutizată, sub povara imigranţilor musulmani. Criticat de politicieni, Thilo Sarrazin a primit susţinerea majorităţii germanilor.



12