Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Octombrie 2010 / 00:00 411 accesări

ITALIA

Şofer arestat

Un şofer de camion din România a fost arestat în Italia, după ce poliţiştii au descoperit că acesta transporta trei tone de materiale radioactive, fără documente legale de transport. Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat după ce a fost oprit în trafic de poliţişti, miercuri, în sudul Italiei. Încărcătura era formată din componente de telefoane mobile şi antene, puternic radioactive. Românul nu avea autorizaţie pentru a transporta marfa.

BULGARIA

Protest

Mii de sindicaliştii bulgari au defilat, ieri, pe străzile capitalei bulgare Sofia într-un protest faţă de reforma în sistemul de pensii. Protestul naţional a fost organizat de Confederaţia Sindicatelor Independente din Bulgaria şi, potrivit organizatorilor, la mitingul din Sofia au participat 14.000 de persoane. Protestul a avut loc în ciuda faptului că, în urma cu două zile, Guvernul a căzut de acord cu propunerea sindicaliştilor privind menţinerea vârstei de pensionare şi a stagiului de muncă la nivelurile actuale, majorând în schimb contribuţiile pentru asigurări de pensii şi şomaj cu 3%. Sindicaliştii au anunţat însă că nu vor renunţa la protest, deoarece nu au semnat încă niciun acord scris cu Guvernul, ci au primit doar o promisiune verbală. Aceştia şi-au exprimat îngrijorarea şi pentru că nu au primit garanţii că privilegiile pe care le au angajaţii din unele ramuri industriale cu factori de risc, cum este mineritul, vor rămâne neschimbate. Ministrul muncii Totiu Mladenov, un fost lider sindical, a fost şi el prezent la acţiunea de protest. Mladenov a spus că guvernul îşi va respecta promisiunea şi că stagiul de muncă pentru ieşire la pensie va creşte cât se poate de treptat, iar vârstele de pensionare vor fi păstrate la nivelurile actuale: 63 de ani în cazul bărbaţilor şi 60 de ani în cazul femeilor. Protestul a fost sprijinit şi de sindicatul poliţiştilor.

GRECIA

Grevă de amploare

Grecia a fost, din nou, paralizată ieri de o grevă de amploare a angajaţilor din sectorul bugetar. Astfel, nu vor funcţiona instituţiile publice, şcolile şi unităţile spitaliceşti de stat. Spitalele publice vor prelua doar apelurile de urgenţă. La acţiunea de protest s-au alăturat şi controlorii traficului de zbor. Aceştia îşi vor suspenda activitatea în decursul a patru ore, drept urmare va fi paralizat traficul aerian din întreaga ţară. Angajaţii din sectorul bugetar din Grecia protestează împotriva reducerilor salariale severe, adoptate de guvernul elen în cadrul eforturilor de combatere a consecinţelor crizei financiare grave cu care se confruntă ţara.

UE

Ridicarea vizelor

Parlamentul European şi-a dat, ieri, acordul în vederea renunţării, până la sfârşitul anului, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii albanezi şi bosniaci care călătoresc în spaţiul Schengen. În favoarea ridicării regimului vizelor au votat 538 de eurodeputaţi, în timp ce 47 s-au exprimat împotrivă, iar 41 s-au abţinut. Cetăţenii bosniaci şi albanezi, deţinători ai unui paşaport biometric, vor putea circula liber în cele 25 de ţări ale spaţiului Schengen, dacă şi ţările din blocul celor 27 vor aproba, la rândul lor, acest demers politic. Ţările membre ale UE au ridicat, în decembrie trecut, obligativitatea vizelor, în spaţiul Schengen, pentru cetăţenii sârbi, muntenegreni şi macedoneni. La acea dată, Bosnia-Herţegovina şi Albania nu erau în măsură să îndeplinească criteriile impuse, legate de imigraţia clandestină, ordine publică şi securitate. Kosovo rămâne încă în afara acestui proces.

AFGANISTAN

Atentat sinucigaş

Un militar german a fost ucis şi alţi şase răniţi, ieri, într-un atentat sinucigaş, în provincia Baghlan, din nordul Afganistanului, a anunţat centrul de comandament al forţelor germane din Potsdam. Militarii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan au fost ţinta unui atentat sinucigaş la nord de Pol-e Khomri, în provincia Baghlan. Şi autorul atentatului şi-a pierdut viaţa. Germania a mobilizat 4.800 de militari în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate a NATO, în Afganistan. Aproximativ 44 de militari au murit de la începutul acestei misiuni foarte nepopulare.

TADJIKISTAN

Accident aviatic

Un elicopter Mi-8 al Gărzii Naţionale tadjice s-a prăbuşit, miercuri în Tadjikistan, într-un accident în care şi-au pierdut viaţa patru militari. Alţi trei militari au fost răniţi. Aparatul de zbor urma să aterizeze în valea Raşt, unde forţele tadjice conduc o amplă operaţiune militară împotriva insurgenţilor islamişti. Potrivit Gărzii Naţionale, elicopterul a rupt o linie de înaltă tensiune şi s-a prăbuşit într-un râu, în timp ce era pe punctul de a ateriza pe un teren din Raşt. Elicopterul zbura din Duşanbe spre valea Raşt, situată la 200 de kilometri de capitală. O sursă militară tadjică de rang înalt a declarat, sub acoperirea anonimatului, că bilanţul real al accidentului ar fi de 25 de morţi, dintre care 18 membri ai unităţii de elită Alpha şi şapte membri ai Gărzii Naţionale. Această sursă a avansat şi posibilitatea ca elicopterul să fi fost doborât de insurgenţi islamişti, ascunşi într-unul din adăposturile lor din munţi. Tadjikistanul, stat majoritar musulman, cel mai sărac dintre statele rezultate din destrămarea Uniunii Sovietice, a fost afectat de un război civil în anii \'90.

FINDLANDA

Proiect discriminatoriu

Mai mulţi experţi finlandezi susţin că proiectul unui grup de lucru guvernamental de a interzice cerşetoria este confuz, discriminatoriu, promovează stereotipiile şi vizează în principal romii, aflaţi deja într-o situaţie vulnerabilă. Mikael Hiden, un expert în drept solicitat de mai multe ori să îşi prezinte opiniile în Comisia Constituţională din Parlament, a declarat că proiectul de lege este problematic, pentru că nu arată clar ce ar urma să fie permis şi ce ar urma să fie interzis. Reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cel al Afacerilor Sociale şi Sănătăţii şi-au exprimat de asemenea dezacordul faţă de proiect, care, potrivit acestora, promovează o serie de prejudecăţi şi o viziune distorsionată asupra problemei cerşetoriei. La rândul său, Eva Biaudet, ombudsman pentru minorităţi, a declarat că proiectul de lege este discriminatoriu. Dacă proiectul de lege este aprobat în forma sa actuală, cerşetoria va fi pedepsită prin amenzi. În iunie, autorităţile finlandeze au estimat numărul cerşetorilor din Finlanda la 300, majoritatea provenind din România.

SUA

Vastă operaţiune FBI

Autorităţile americane au arestat, în Puerto Rico, 129 de persoane, între care 81 de poliţişti şi membri ai forţelor armate, în cadrul unei vaste operaţiuni de luptă împotriva corupţiei în cadrul poliţiei, organizată de FBI, a anunţat Departamentul american al Justiţiei. Aceasta este cea mai importantă operaţiune de luptă împotriva corupţiei în rândul poliţiei din istoria FBI. În prezent, această insulă din Caraibe, plasată sub protecţie americană de 112 ani, este un stat liber asociat SUA. FBI a mobilizat în cadrul acestei operaţiuni, în Puerto Rico, 750 de agenţi. Persoanele arestate ar putea fi inculpate pentru posesie de cocaină cu intenţia de a o distribui şi pentru utilizarea unei arme de foc într-un delict legat de traficul de droguri. Dintre cele 129 de persoane arestate, 60 de persoane fac parte din forţele de poliţie din Puerto Rico, 16 sunt poliţişti municipali, 12 aparţin administraţiei penitenciarilor, trei fac parte din Garda Naţională, iar doi din cadrul armatei americane. Alte opt persoane sunt foşti agenţi de poliţie, una este un funcţionar însărcinat cu protecţia minorilor, alta lucrează pentru serviciile de Securitate Socială, iar celelalte sunt civili.

FRANŢA

Condamnare

Un bărbat de 53 de ani a fost condamnat, la Paris, la doi ani de detenţie, din care opt luni fără posibilitatea de eliberare condiţionată, pentru două alerte cu bombă într-o gară la 30 septembrie şi 1 octombrie. Acest bărbat şomer, care are probleme cu alcoolul, a fost imediat încercerat şi va fi plasat sub supraveghere psihiatrică la eliberarea sa. Bărbatul a fost reţinut la Meudon, în apropiere de Paris, luni dimineaţă, de membri din departamentul antiterorist al poliţiei. Acesta a fost identificat după urmele de ADN prelevate dintr-o cabină telefonică. Deja condamnat pentru distrugeri şi violenţe, bărbatul a recunoscut în faţa judecătorilor că a sunat de două ori la poliţie de la această cabină pentru a anunţa prezenţa unei bombe la gara Saint-Lazare. Acesta a mai fost condamnat să plătească 8.210 euro Societăţii Naţionale a Căilor Ferate şi 3.000 de euro prefecturii de poliţie din Paris. Cele două alerte cu bombă nu au dus la evacuarea gării, ci la o puternică mobilizare a poliţiei. De o lună de zile, numărul de alerte cu bombă aproape s-a dublat la Paris.



12