Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Octombrie 2010 / 00:00 338 accesări

ITALIA

Hoţi români imobilizaţi de un poliţist american

Doi români care furaseră portofelul unui turist american, la Veneţia, au fost urmăriţi şi imobilizaţi de un american din acelaşi grup, un poliţist din SUA aflat în vacanţă în Italia. Cei doi români, Aurel Viorel M. şi Jenică T., cunoscuţi cu antecedente penale, observaseră patru turişti americani care se plimbau prin Veneţia şi au reuşit să fure portofelul unuia dintre ei, în care erau bani şi carduri bancare. Ghinionul românilor a fost că unul dintre americani era un poliţist aflat în vacanţă. Acesta a alertat imediat poliţia din Veneţia, după care i-a urmărit pe cei doi români şi, deşi au opus rezistenţă, a reuşit să îi imobilizeze. Portofelul, în care erau aproximativ 2.500 de euro, precum şi cardurile bancare sustrase au fost recuperate. Cei doi români au fost arestaţi de poliţia italiană, pentru furt calificat.

IRLANDA DE NORD

Atentat cu maşină-capcană

O bombă amplasată într-o maşină a explodat ieri, în apropierea unui centru comercial din Londonderry, în Irlanda de Nord, fără a provoca însă victime, ci doar pagube materiale importante, a anunţat poliţia locală. Aproximativ 12 locuinţe şi magazine din apropiere au fost evacuate. Mai multe atentate cu bombă au vizat, în august, membri sau instalaţii ale forţelor de ordine din Irlanda de Nord, imputate de autorităţi disidenţilor din IRA (Armata Republicană Irlandeză) care se opun procesului de pace aflat în desfăşurare. Aceste atacuri nu s-au soldat cu victime, dar explozia unei bombe care a vizat mai mulţi poliţişti a rănit uşor, la 14 august, trei copii. Aproximativ 30 de atentate sau tentative de atac au fost înregistrate în acest an, faţă de 20, anul trecut. În paralel, directorul MI5 (serviciile de informaţii interne din Marea Britanie) a avertizat recent în legătură cu posibile atentate în Marea Britanie, desfăşurate de opozanţi ai procesului de pace. Provincia britanică Ulster (Irlanda de Nord) s-a confruntat, timp de 30 de ani, cu violenţe politice între catolici şi protestanţi, care s-au soldat cu 3.500 de morţi şi s-au încheiat cu Acordul din Vinerea Sfântă, din aprilie 1998. Ultima etapă a aplicării totale a acestui acord, transferarea competenţelor juridice şi poliţieneşti dinspre Londra către Belfast, a avut loc la 12 aprilie. Provincia nord-irlandeză se confruntă în continuare cu violenţe sporadice. Londonderry, al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, după Belfast, a fost, în cadrul acestui conflict, teatrul unor violente confruntări între catolici şi protestanţi. Una dintre cele mai sângeroase a fost Bloody Sunday, în martie 1972, când 13 civili au fost ucişi de militarii britanici, care au deschis focul asupra catolicilor separatişti.

MAREA BRITANIE

Fost angajat al Marinei, condamnat pentru trafic de arme

Un fost angajat al Marinei britanice, arestat după ce un transport de o sută de telescoape cu vizor pentru lunete către Iran a fost interceptat de vameşii britanici, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru trafic de arme. Sentinţa a fost pronunţată ieri, după ce Andrew Faulkner, de 42 de ani, din Lincolshire, a recunoscut acuzaţiile în faţa instanţei. Fostul angajat al Marinei Regale britanice a fost arestat în februarie 2009, după ce vameşii de pe Aeroportul Heathrow din Londra au interceptat transportul de componente pentru lunete. Britanicul urma să primească în jur de 10.000 de lire sterline pentru munca sa. Judecătorul de caz a spus, la pronunţarea sentinţei, că Faulkner şi-a pus interesele financiare înaintea responsabilităţii pentru foştii şi viitorii săi colegi din forţele armate.

BULGARIA

Militar american grav rănit

Un militar american a fost grav rănit în timpul unui incident petrecut la baza militară bulgară Graf Ignatievo, folosită în comun de trupe americane şi bulgare. Informaţiile au fost oferite de poliţia din oraşul bulgar Plovdiv. Potrivit investigaţiei preliminare, duminică seara, un militar american în vârstă de 28 de ani a fost lovit în zona capului, de un utilaj de cinci tone folosit pentru pornirea motoarelor de avion. Utilajul a alunecat de pe o platformă lovindu-l pe militarul american.

CEHIA

Alertă cu bombă

Poliţia din Praga a fost mobilizată în noaptea de luni spre marţi, în urma unei alerte cu bombă ce s-a dovedit a fi falsă. 16 pachete suspecte au fost descoperite pe stâlpi de lumină din cartierul Mala Strana, unde se află mai multe ambasade. Toate au fost verificate de genişti şi niciunul nu conţinea explozibili. Ea a dat asigurări că toate informaţiile privind eventuale ameninţări vor fi tratate cu seriozitate. Duminică, Guvernul ceh a sporit măsurile de securitate pe aeroportul Ruzyne din Praga şi la alte obiective cu grad ridicat de risc. Însă ministrul adjunct de Interne, Michal Moroz, a declarat ulterior că nu există dovezi că Cehia ar putea fi vizată de comploturi teroriste.

FRANŢA

Arestări într-o anchetă privind mişcarea islamistă

Nouă persoane au fost arestate ieri, în sudul Franţei, în cadrul unei anchete privind mişcarea islamistă, iar mai multe arme au fost confiscate, au anunţat surse apropiate anchetei, în condiţiile în care se multiplică apelurile la vigilenţă în faţa ameninţării cu atentate. Cele nouă persoane au fost arestate la Marsilia şi Avignon, în baza comisiei rogatorii a unui judecător antiterorist parizian, într-un caz aflat în curs, privind asociere de răufăcători în legătură cu o acţiune teroristă. Câteva arme, între care o mitralieră Kalaşnikov şi o puşcă cu pompă, precum şi mai multă muniţie au fost confiscate în cursul arestărilor, efectuate de subdirecţia antiteroristă (SDAT) a Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare, potrivit unei surse apropiate anchetei. Aceste arestări sunt distincte de cele efectuate ieri dimineaţă, la Marsilia şi Bordeaux, unde trei bărbaţi au fost reţinuţi după ce coordonatele lor au fost găsite în cursul arestării în Italia a unui presupus islamist. Aceste arestări au fost efectuate în condiţiile în care apelurile la vigilenţă s-au intensificat, în special în Franţa, din cauza riscului de atentate în Europa. Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a afirmat în urmă cu două săptămâni că ameninţarea în ţară este reală, serviciile de informaţii evocând un risc iminent de atentat.

RUSIA

Viceprimar moscovit, inculpat pentru corupţie

Justiţia rusă a anunţat, ieri, inculparea pentru corupţie a unuia dintre adjuncţii fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov, demis săptămâna trecută, de Kremlin. ”Adjunctul primarului Moscovei, Aleksandr Riabinin, a fost inculpat pentru corupţie”, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei de anchetă a Parchetului din Moscova. Riabinin, care era responsabil de investiţii şi contracte, în special în domeniul imobiliar, a demisionat săptămâna trecută. Riabinin era în vizorul justiţiei de la începutul anului, iar Parchetul îl acuzase că a fugit în străinătate. Primăria Moscovei a anunţat demiterea prefectului responsabil de nordul capitalei, Oleg Mitvol, o decizie care ar putea marca începutul unei campanii de înlocuire a responsabililor din cadrul Municipalităţii. Iuri Lujkov a fost demis săptămâna trecută din funcţia de primar al Moscovei. Lujkov a anunţat că va înfiinţa o mişcare politică pentru a contribui la introducerea unor legi democratice în Rusia. Lujkov, care a deţinut funcţia de primar al Moscovei timp de 18 ani, a denunţat campania mediatică ce a precedat demiterea sa, subliniind că astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple într-o societate normală. Presa rusă l-a acuzat pe Lujkov că a clădit un imperiu imobiliar la Moscova, împreună cu soţia sa, Elena Baturina, a cărei avere este evaluată la 2,9 miliarde de dolari.

SUA

Exerciţiu de securitate

SUA vor organiza, în această săptămână, un exerciţiu vizând consolidarea securităţii la bordul trenurilor, care coincide cu avertismentul lansat de autorităţile americane cu privire la riscul de atentate în Europa, a anunţat, luni, postul de televiziune ABC. Compania feroviară americană Amtrack organizează, vineri, o operaţiune numită Railsafe, în cadrul căreia poliţişti în uniformă vor fi vizibili pe principalele linii naţionale de cale ferată. Potrivit oficialului citat de ABC, companiile europene de căi ferate, în special în Marea Britanie, organizează, vineri, acelaşi tip de exerciţii. Un oficial din cadrul Departamentului american pentru Securitate Internă, citat de postul de televiziune, a precizat, însă, că acest exerciţiu a fost planificat de mult şi că nu este legat, în niciun caz, de ameninţarea teroristă din Europa. SUA au cerut americanilor care călătoresc în Europa să dea dovadă de vigilenţă, mai ales în locurile publice, iar Japonia a lansat o avertizare similară, luni, în timp ce Guvernele europene şi-au crescut vigilenţa faţă de riscul de atentate. O parte dintre informaţiile care au alarmat Europa provin, potrivit săptămânalului german ”Der Speigel”, de la un cetăţean german de origine pakistaneză, Ahmed Siddiqui, deţinut la baza americană din Bagram, în Afganistan, care ar fi făcut declaraţii cu privire la aceste planuri de atentate.

BULGARIA

Demisii după accidentul feroviar

Patru persoane, printre care şi directorul Agenţiei de administrare a căilor ferate, au fost demise, în urma coliziunii de luni între două trenuri, în apropiere de oraşul bulgar Dragoman, accident soldat cu zeci de răniţi. Ministrul bulgar al Transporturilor, Aleksander Ţvetkov, l-a demis, ieri, pe directorul executiv al Agenţiei de administrare a căilor ferate, Simeon Ananiev. Potrivit ordinului, Ananiev este eliberat din funcţie din cauza unor deficienţe în activitatea sa legată de Codul de Acţiune al Agenţiei pentru controlul şi coordonarea transportului feroviar. Alte trei persoane au fost demise în urma accidentului. Doi dintre ei sunt angajaţii de serviciu de la staţia feroviară Dragoman, iar al treilea este angajatul de serviciu de la Dragoil, aceste persoane fiind direct responsabile de producerea accidentului. Luni, ministerul a declarat că o eroare umană a stat la baza coliziunii între trenul internaţional Belgrad - Sofia şi trenul Agenţiei bulgare de căi ferate, BDZ, care transporta angajaţi ai companiei. Ancheta în cazul accidentului este în curs de desfăşurare şi sunt posibile şi alte demiteri. Şase persoane rănite rămân internate la spitalul de urgenţă Pirogov din Sofia, două dintre ele fiind cetăţeni sârbi.



12