TURCIA
Explozie
Trei persoane au fost ucise şi cinci rănite, ieri, într-o explozie produsă la un atelier din sudul Turciei. Explozia s-a produs în unitatea de încălzire a unui mobil cu două etaje ce găzduia un atelier de prelucrare a pieii, în oraşul Guzelburc, din provincia Hatay. Doi angajaţi ai atelierului şi un şofer de camion au fost ucişi. Alţi cinci angajaţi au fost răniţi, dintre care unul grav, în explozia care a provocat şi un incediu. Cauzele deflagraţiei nu au fost precizate pentru moment şi o anchetă a fost demarată în acest caz. Provincia Hatay, aflată în apropiere de Siria, a fost în trecut teatrul unor atacuri ale rebelilor kurzi, care luptă pentru autonomia sud-estului Turciei.
IRAN
Spioni arestaţi
Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a lansat ieri un atac violent la adresa SUA, punând în discuţie atentatele de la 11 septembrie 2001 şi afirmând că „autorităţile americane au târât lumea în noroi”. Anterior, acesta a avut o întrevedere cu liderul sirian Bashar al-Assad. Aceasta a fost a doua întâlnire dintre cei doi lideri în ultimele trei săptămâni. Totodată, regimul de la Teheran a anunţat arestarea mai multor presupuşi spioni care lucrau, prin intermediul Internetului, pentru a determina eşecul programului nuclear al Iranului. Ministrul iranian al Informaţiilor, Heydar Moslehi a subliniat că ţara s-a confruntat întotdeauna cu acţiunea destructivă a serviciilor de spionaj ale statelor occidentale şi a implementat diferite tipuri de măsuri pentru a o contracara. Acest anunţ intervine în condiţiile în care virusul Stuxnet atacă în continuare sistemele informatice industriale ale Iranului, unde circa 30.000 de calculatoare au fost deja infectate. Descoperit în luna iunie, Stuxnet caută în calculatoare un program al societăţii germane Siemens ce serveşte la controlul oleoductelor, platformelor petroliere, centralelor electrice şi altor instalaţii industriale. Funcţia sa ar fi să modifice gestionarea anumitor activităţi pentru a antrena distrugerea fizică a instalaţiilor vizate, potrivit experţilor, care au evocat un sabotaj informatic. Stuxnet ar fi afectat în principal Iranul, dar şi India, Indonezia sau Pakistanul. Anumite voci au apreciat că acest virus ar fi putut viza centrala nucleară de la Bushehr, care urmează să intre în funcţiune în curând. Liderii iranieni au dezminţit însă că Bushehr ar fi fost afectată de Stuxnet, deşi calculatoarele personale ale unor angajaţi au fost atinse.
UNGARIA
Alegeri locale
Circa 8,2 milioane de persoane erau aşteptate la urne în 11.000 de secţii de votare pentru circa 68.000 de candidaţi şi liste de partid, în cadrul alegerilor locale din Ungaria. În urma scrutinului vor fi aleşi primari, consilieri municipali şi reprezentanţi ai minorităţilor, în 3.176 de districte public-administrative. De asemenea, va fi ales primarul capitalei Budapesta şi al sectoarelor sale, într-un vot cu un singur tur. Acesta este cel de-al şaselea scrutin local de la schimbarea sistemului politic în 1990.
LETONIA
Rezultate parţiale
Coaliţia de centru-dreapta, care duce în Letonia o politică de austeritate draconică, a obţinut 63 de mandate dintre cele 100 ale Parlamentului, în urma alegerilor legislative de sâmbătă, potrivit rezultatelor aproape definitive publicate ieri. Blocul Unităţii, al premierului Valdis Dombrovskis, a obţinut 33 de mandate, potrivit rezultatelor de la 1.003 din totalul de 1.013 circumscripţii, a precizat Comisia Electorală Naţională. Numărarea ultimelor buletine de vot, în special cele ale letonilor din străinătate, nu ar trebui să influenţeze în mod semnificativ rezultatele definitive. Aliaţii Blocului Unităţii din cadrul Guvernului, Uniunea Verzilor şi Agricultorilor şi naţionaliştii din formaţiunea Pentru Patrie şi Libertate, au obţinut 22, respectiv opt mandate. În actualul Parlament, coaliţia avea 47 de mandate şi era nevoită să se bazeze pe sprijinul partidelor de opoziţie de dreapta. Partidul Centrul Armonia, formaţiune de stânga susţinută de minoritatea rusofonă, progresează, obţinând 29 de mandate faţă de 18.
BRAZILIA
Alegeri
Circa 136 de milioane de brazilieni erau aşteptaţi să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică. Dilma Rousseff, fosta şefă de cabinet a popularului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, este considerată marea favorită a alegerilor. Brazilia numără trei fusuri orare şi marea majoritate a birourilor de vot din această ţară, între care şi cele din Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Brasilia, s-au deschis la orele 11.00 GMT. Ultimele birouri de vot s-au închis la orele 21.00 GMT. Principala miză a scrutinului este de a afla dacă Dilma Rousseff, de 62 de ani, va câştiga alegerile din primul tur, pentru a deveni prima femeie preşedinte în Brazilia. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, publicate sâmbătă seara, Dilma Rousseff, supranumită Doamna de Fier, ar putea avea nevoie de un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 31 octombrie, pentru a se confrunta cu adversarul său social-democrat Jose Serra, de 68 de ani.
JAPONIA
Seism
Un cutremur de magnitudine 5 s-a înregistrat ieri în centrul Japoniei, dar nu s-a emis nicio alertă de tsunami şi nu s-a semnalat nicio pagubă imediat după producerea lui. Seismul s-a produs într-o zonă situată la 200 de kilometri la nord de Tokyo, lângă oraşul Joetsu. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 24 de kilometri. De sâmbătă, zona Joetsu a fost lovită de mai multe seisme. Japonia, aflată la confluenţa a patru plăci tectonice, a pus la punct unul din cele mai performante sisteme de alertă la tsunami din lume. Japonia înregistrează în fiecare an circa 20% dintre cutremurele de pământ cele mai puternice din lume.
ITALIA
Arestare
Un bărbat de origine algeriană, de 28 de ani, care era căutat de justiţia franceză, a fost arestat sâmbătă la Neapole, în sudul Italiei, în apropiere de Gara Centrală, cu un kit de fabricare de explozibili asupra sa. Acestuia i-a fost adus la cunoştinţă mandatul european de arestare emis pe numele său şi urmează să fie extrădat în Franţa. Poliţia italiană a procedat la o filare şi l-a filmat timp de trei zile, înainte de arestare. Potrivit poliţiei, bărbatul ar fi ajuns la Neapole la începutul lunii septembrie şi frecventa două moschei locale. Anchetatorii au confiscat un computer şi un telefon mobil, iar procurorul-adjunct din cadrul Secţiei de luptă împotriva terorismului, Rosario Antelmo, a deschis un dosar asupra acestui caz.
ECUADOR
Bilanţ în creştere
Cel puţin zece persoane au fost ucise în Ecuador, în violenţele din timpul rebeliunii câtorva mii de poliţişti şi operaţiunii de salvare a şefului statului, sechestrat de poliţişti, anunţă un nou bilanţ. Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a vorbit sâmbătă despre moartea a patru persoane, la Quito, în apropiere de spitalul în care a fost sechestrat, joi, timp de o jumătate de zi, între care doi poliţişti, un soldat şi un student, de 24 de ani. Aceste cinci persoane au fost ucise în timpul operaţiunii militare de eliberare a şefului statului. Alte cinci persoane, toate civili, au fost ucise în timpul violenţelor declanşate de rebeliunea poliţiştilor, la Guayaquil, un oraş portuar situat la 280 de kilometri la sud-vest de Quito.
ITALIA
Prezenţă în scădere
Zeci de mii de persoane au manifestat, sâmbătă, Roma împotriva premierului italian, Silvio Berlusconi, o participare mai redusă decât la prima No Berlusconi Day, la care au participat aproximativ o jumătate de milion de persoane, pe 5 decembrie 2009. Cortegiul manifestanţilor a defilat de la Piaţa Republicii până la Piaţa San Giovanni in Laterano, unde mai multe grupuri de muzică au cântat pe un podium, de pe care membri ai societăţii civile au susţinut discursuri. Purtând fie eşarfe de culoarea violet, fie tricouri în această culoare, manifestanţii au agitat banderole adresate premierului pe care se putea citi Demisionează, dar şi marionete care-l înfăţişau pe Berlusconi. Între revendicările manifestanţilor, prezentate integral pe blogul mişcării (http://noberlusconiday2.wordpress.com), se află o lege privind conflictul de interese, care să pună capăt controlului deţinut de Berlusconi asupra mass-media, prin intermediul imperiului mediatic pe care-l deţine, o nouă lege electorală şi alegeri anticipate.
SUA
Proces amânat
Primul proces al unui deţinut de la Guantanamo în faţa unui tribunal american de drept comun, care urma să înceapă astăzi la New York, a fost amânat pentru miercuri, informează un document judiciar publicat pe site-ul Tribunalului din districtul de sud din Manhattan. Ahmed Khalfan Ghailani, un tanzanian de 36 de ani, acuzat că a participat la atentatele din 1998 împotriva ambasadelor americane din Nairobi şi Dar es Salaam, soldate cu 224 de morţi, trebuie să răspundă la peste 200 de capete de acuzare. Acesta riscă închisoarea pe viaţă. Procesul a fost amânat în urma unei cereri în acest sens a procurorului federal, care aşteaptă ca judecătorul Lewis Kaplan, responsabil cu dosarul, să ia o decizie privind cererea sa de audiere a unui martor-cheie, Hussein Abede. Avocaţii apărării se opun înfăţişării acestuia deoarece Guvernul ar fi ştiut despre existenţa sa după interogatoriile brutale la care a fost supus clientul lor, atunci când era deţinut de CIA. Procesul constituie un test important pentru preşedintele Obama, care s-a angajat să pună capăt abuzurilor judiciare comise în numele luptei împotriva terorismului.
VENEZUELA
Vizita lui Fidel
Fostul lider cubanez Fidel Castro se va duce în Venezuela în curând, a declarat preşedintele Hugo Chavezv. „Vreau să anunţ că Fidel va veni în curând în Venezuela. Te aşteptăm, Fidel”, a spus Hugo Chavez într-o ceremonie oficială. Fidel Castro, în vârstă de 84 de ani, este văzut rar în public de când a cedat puterea fratelui său, în 2008. Pe 3 septembrie, a susţinut primul său discurs public din 2006, la Universitatea din Havana, în faţa a mii de oameni.