Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Octombrie 2010 / 00:00 430 accesări

ITALIA

Victimă română

O tânără româncă a ajuns în stare gravă la un spital din Sicilia după ce a fost lovită cu maşina de un ofiţer al carabinierilor, ce a fugit de la locul accidentului. Ofiţerul de rang înalt, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a lovit-o pe tânăra R.T., cu un autoturism Opel Corsa, pe bulevardul Caltafimi din Palermo. Femeia de 32 de ani a fost transportată în stare gravă la spitalul Civico din Palermo. Potrivit martorilor, ofiţerul carabinierilor a fugit de la locul accidentului fără a acorda asistenţă victimei. Şoferul a fost identificat în scurt timp şi este audiat de poliţia rutieră.

FRANŢA

Contrabandă cu ţigări

Poliţiştii din Villeneuve-Saint-Georges au arestat, joi, un român care vindea ţigări contrafăcute, alţi opt români fiind reţinuţi după percheziţionarea domiciliului său, unde au fost descoperite puşti, pistoale automate şi maşini furate. Poliţiştii de la comisariatul din Villeneuve-Saint-Georges au găsit asupra românului 15 cartuşe. Poliţiştii au făcut apoi o percheziţie la domiciliul acestuia, într-o tabără cu cabine închiriate românilor. La faţa locului s-au găsit 15 metri cubi de ţigări contrafăcute, dar şi două puşti de asalt, trei pistoale automate şi trei maşini furate şi vopsite. Alţi opt cetăţeni români au fost arestaţi pe loc. Ancheta a fost preluată de autorităţile din Val-de-Marne.

IRLANDA

Arestări

Trei prostituate din estul Europei, printre care o româncă de 17 ani şi un transsexual, au fost ridicate de poliţişti dintr-un casă de toleranţă din oraşul irlandez Limerick, minora fiind lăsată în grija serviciilor sociale. Pe numele uneia dintre fete era emis un ordin de expulzare, iar autorităţile irlandeze au luat măsuri pentru ca aceasta să părăsească ţara, joi noapte. Şi în urmă cu câteva săptămâni, o altă adolescentă găsită într-o casă de toleranţă din Limerick a fost lăsată de autorităţi în grija serviciilor sociale. Peste 40 de prostituate au fost puse sub acuzare în Limerick, de la 1 ianuarie. Acestea au fost arestate pentru oferirea serviciilor sexuale şi pentru că lucrau în case de toleranţă din centrul oraşului. Nivelul prostituţiei în Limerick pare a fi în creştere, iar femeile provin, în mare parte, din estul Europei sau Brazilia.

FINLANDA

Contract prelungit

Consiliul pentru Problemele Tinerilor din cadrul Primăriei Helsinki a aprobat reînnoirea contractului de concesiune cu o asociaţie pentru Centrul Social din Port, care a furnizat spaţiul pentru instalarea unei tabere de romi din România. Potrivit hotărârii, luată cu cinci voturi la trei, colectivul ce administrează Centrul poate continua să ocupe imobilul aflat în proprietatea Primăriei, până când acesta va fi demolat, la o dată nespecificată, în vederea ridicării unei noi construcţii. Parcarea Centrului este ocupată, în prezent, de o tabără de romi din România. Consiliul pentru Problemele Tinerilor precizează în hotărârea sa că asupra serviciilor pentru tineri au fost exercitate presiuni în legătură cu problema cazării romilor străini la Helsinki.

GERMANIA

Violenţe la Stuttgart

Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la calm, ieri, după confruntări între poliţie şi manifestanţi în care au fost rănite aproximativ 100 de persoane, la Stuttgart, unde autorităţile au tăiat 25 de copaci, în cadrul unui proiect gigantic de amenajare feroviară. Un număr de 106 de manifestanţi au fost răniţi, joi după-amiază şi seara, în contextul în care autorităţile au utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a dispersa câteva mii de persoane. Zece dintre aceştia au fost transportaţi la spital, potrivit poliţiei, care nu a anunţat răniţi în rândul său. Manifestanţii se opuneau tăierii a 25 de copaci, într-un parc din apropierea Gării Centrale, care urmează să fie parţial distrus, pentru a permite construirea unei noi gări subterane. Acest proiect este unul dintre cele mai importante din Europa, al cărui cost total, pe o perioadă de nouă ani, este estimat la şapte miliarde de euro. Proiectul mai prevede, în afară de demolarea şi reconstruirea în subteran a Gării Centrale, construirea a 16 tuneluri feroviare, 18 poduri şi 60 de kilometri de căi ferate. Manifestanţii consideră că aceste lucrări sunt prea distrugătoare, prea scumpe şi durează prea mult.

Nemulţumirea consolidează susţinerea ecologilor şi urmează să fie o temă de campanie în cadrul alegerilor regionale din landul Baden-Wurtenberg, ce vor avea loc în martie. Aceste alegeri, potrivit sondajelor, riscă să îndepărteze de la putere guvernul conservator regional, care o susţine pe Angela Merkel.

PAKISTAN

Aterizare cu victime

Mai multe persoane au fost rănite, ieri, în urma aterizării forţate pe apă a unui elicopter al ONU, al cărui echipaj arunca alimente victimelor inundaţiilor din sudul Pakistanului. Elicopterul ONU, care acţiona pentru Programul Alimentar Mondial a efectuat o aterizare forţată cu 12 persoane la bord. Echipajul şi lucrătorii umanitari de la bord erau pakistanezi şi străini. Accidentul s-a produs în apropiere de Dadu, în provincia meridională Sind, în unul dintre districtele cele mai devastate, de două luni, de cea mai gravă catastrofă umanitară cunoscută în 65 de ani de existenţă a ONU.

BULGARIA

Moţiune de cenzură

Cele două partide de opoziţie din Bulgaria au depus, ieri, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru eşecul politicii acestuia de sănătate publică, în timp ce spitalele se confruntă cu grave dificultăţi de finanţare. Această primă moţiune de cenzură împotriva Guvernului de centru-dreapta, aflat în funcţie din iulie 2009, nu are şanse să treacă deoarece Executivul minoritar dispune de susţinerea fermă a naţionaliştilor din Ataka, precum şi a unei coaliţii conservatoare. În timp ce sindicatele medicilor pregătesc manifestaţii şi ameninţă cu greva, premierul Boiko Borisov l-a demnis, marţi, pe ministrul Sănătăţii, Anna-Maria Borisova, înlocuindu-l cu vicepreşedintele Uniunii Medicilor, Stefan Konstantinov. Parlamentul trebuie să voteze săptămâna viitoare atât remanierea guvernamentală, cât şi moţiunea de cenzură.

UCRAINA

Lipsă de pregătire

Ucraina doreşte în continuare să adere la UE, dar oficialii de la Bruxelles nu sunt pregătiţi să discute pe acest subiect, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. Preşedintele Ianukovici a luat măsuri pentru apropierea de Rusia, dând însă asigurări că integrarea UE rămâne prioritară. UE are o atitudine rezervată şi refuză să menţioneze perspectiva aderării Ucrainei în acordul de asociere negociat în prezent cu autorităţile de la Kiev. Un motiv îl constituie încercările lui Viktor Ianukovici de a-şi consolida puterea. Curtea Constituţională s-a pronunţat, ieri, în favoarea consolidării prerogativelor preşedintelui, considerând ilegală adoptarea, la sfârşitul lui 2004, în perioada Revoluţiei Portocalii, a unei reforme care reducea puterile şefului statului. Viktor Ianukovici este acuzat în mod frecvent de derive autoritare, chiar dictatoriale, de către opoziţie, iar mai multe publicaţii au denunţat, în ultimele luni, tentative de cenzură din partea puterii.

SUEDIA

Creşterea nivelului de alertă

Nivelul alertei în caz de atac terorist a fost crescut, în Suedia, de la slab la ridicat, au anunţat ieri serviciile de informaţii suedeze. Agenţia a precizat că hotărârea sa de a ridica nivelul alertei se bazează pe un raport al Centrului de Evaluare a Ameninţării Teroriste, care a anunţat o aparentă modificare a activităţilor anumitor grupări, în Suedia, care au luat această ţară drept ţintă. Serviciile de informaţii au refuzat să facă alte precizări. Este pentru prima dată când nivelul ameninţării la adresa Suediei este atât de ridicat.

NIGERIA

Copii eliberaţi

Copiii răpiţi luni în sudul Nigeriei, într-un atac care a vizat un autobuz şcolar, au fost eliberaţi, ieri, fără plata vreunei răscumpărări, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei nigeriene. În total, 16 copii, cu vârste cuprinse între trei şi zece ani, fuseseră răpiţi. Niciun copil nu a fost rănit. Sute de persoane, majoritatea din industria petrolieră, au fost răpite în ultimii ani în delta Nigerului, dar cele mai multe cazuri s-au încheiat după plata unor răscumpărări.

ECUADOR

Lovitură de stat

Şefii de stat sud-americani au făcut un apel, ieri, la Buenos Aires, la judecarea şi condamnarea celor responsabili pentru tentativa de lovitură de stat contra preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, într-o declaraţie comună, la finalul unui summit. Şefii de stat, care au hotărât să se întâlnească de urgenţă pentru a-i veni în ajutor lui Rafael Correa, au hotărât să-i trimită în aceeaşi zi, la Quito, pe miniştii Afacerilor Externe. Preşedinţii peruan Alan Garcia, venezuelan, Hugo Chavez, chilian, Sebastian Pinera, bolivian, Evo Morales, columbian, Juan Manuel Santos şi uruguayan, Jose Mujica, au fost prezenţi, alături de Cristina Kirchner şi soţul ei, fostul preşedinte Nestor Kirchner, secretarul general al UNASUR. Pe de altă parte, comandantul poliţiei ecuadoriene, generalul Freddy Martinez, a demisionat din funcţie după revolta agenţilor forţelor de ordine, care l-au sechestrat timp de 12 ore pe preşedintele Correa.

Preşedintele ecuadorian a revenit joi searăla palatul prezidenţial, după o operaţiune militară spectaculoasă prin care a fost scos dintr-un spital, unde s-a refugiat în urma unei tentative de lovitură de stat, în opinia sa, a unor poliţişti şi militari nemulţumiţi. În timpul operaţiunii au fost ucise două persoane, iar alte 37 au fost rănite. La sfârşitul unei zile de criză fără precedent de la venirea acestuia la putere, în ianuarie 2007, liderul socialist, în vârstă de 47 de ani, a reuşit să părăsească instituţia sub o escortă militară importantă, în mijlocul unor schimburi de focuri violente, între soldaţi fideli regimului şi poliţişti nemulţumiţi de suprimarea unor prime.

SUA

Demisie

Rahm Emanuel, şeful administraţiei de la Casa Albă, probabil va demisiona vineri pentru a începe campania în cursa pentru a deveni primar al oraşului Chicago. Preşedintele Obama urmează să îl numească pe Pete Rouse în funcţia de secretar general al Casei Albe. Două persoane apropiate de Rahm Emanuel au dezvăluit că demisia sa oficială urma să fie anunţată ieri, acesta urmând să revină la Chicago pentru a începe campania electorală pentru postul de primar. Deşi previzibilă, retragerea lui Rahm Emanuel reprezintă o pierdere pentru Barack Obama, care miza pe intensitatea, disciplina şi conexiunile acestuia în relaţia cu membri ai Congresului. Actualul primar al oraşului Chicago, Richard Daley, care a deţinut funcţia în ultimii 22 de ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat.



12