ITALIA
Protestul românilor
Doi muncitori români au urcat pe o macara, la periferia oraşului italian Florenţa, pentru a protesta faţă de neachitarea restanţelor salariale de către firma românească la care lucrează. Cei doi muncitori, în vârstă de 39, respectiv 33 de ani, au urcat pe macara ieri dimineaţă, pe un şantier din Sesto Fiorentino, la periferia oraşului Florenţa. Românii stăteau ieri seară de şapte ore pe macara, la o înălţime de 40 de metri, ameninţând că vor sări în gol dacă nu li se vor plăti restanţele salariale, care, potrivit ziarului „La Nazione”, sunt de 3.200 de euro. La faţa locului au sosit carabinierii, pompierii, poliţia municipală şi mai multe ambulanţe. În prezent, au loc negocieri între cei doi protestatari şi firma la care lucrează. Cei doi muncitori români lucrează la o firmă românească implicată în lucrări la un imobil din zona Sesto Fiorentino.
RUSIA
Atentate dejucate
Geniştii ruşi au dezamorsat, ieri, o maşină-capcană în oraşul Stavropol din sudul Rusiei, la câteva ore după un incident similar produs în acelaşi loc, a declarat o sursă din cadrul serviciilor locale de securitate. Prima maşină, care conţinea un cadavru şi 15 kilograme de explozibili, a fost descoperită în faţa unei cafenele din sud-vestul oraşului. Două blocuri şi o şcoală din apropiere au fost evacuate. Puterea combinată a celor două dispozitive explozive era echivalentă cu 90 de kilograme de TNT.
UCRAINA
Morţi în bibliotecă
Doi angajaţi ai celei mai mari biblioteci din Ucraina, situată la Kiev, au murit intoxicaţi, în urma unei pene a sistemului antiincendiu Un al treilea a fost internat în stare gravă într-o secţie de terapie intensivă. Cei trei bărbaţi efectuau lucrări la reţeaua electrică, în momentul în care a avut loc incidentul. Potrivit unor informaţii preliminare, sistemul antiincendiu s-ar fi declanşat în urma unui scurtcircuit, degajând un gaz toxic care s-a răspândit în incintă. Biblioteca Ivan Vernadski, fondată în 1918, se află în apropiere de centrul Kievului şi este considerată una dintre cele mai mari biblioteci naţionale din lume, cu aproape 15 milioane de cărţi, periodice, manuscrise şi alte documente.
ITALIA
Suspecţi de acţiuni mafiote
Patru persoane acuzate de implicare într-un atac care a vizat în luna ianuarie sediul Parchetului din oraşul italian Reggio Calabria au fost arestate în cadrul unei operaţiuni care a vizat membri ai grupării mafiote calabreze N\'Drangheta. Un judecător de instrucţie din Reggio Calabria a ordonat arestarea a 22 de persoane acuzate că ar aparţine clanului Serraino, din cadrul N\'Drangheta. Acuzaţiile se referă la asociere la acţiuni mafiote, extorsiune şi ameninţări. Patru dintre persoanele arestate sunt acuzate de implicare într-un atentat care a vizat Parchetul din Reggio Calabria, unde o bombă a explodat pe 3 ianuarie, fără a provoca victime. În cadrul operaţiunii, au fost puse sub sechestru bunuri mobile şi imobile în valoare de 1,5 milioane de euro.
GERMANIA
Povară pentru economie
55% dintre germani consideră că imigranţii musulmani sunt o povară pentru Germania, potrivit unui sondaj al ”Financial Times Deutschland”. Aceştia cred că musulmanii comportă costuri financiare şi sociale mult mai ridicate decât aportul adus economiei germane. Sondajul a fost realizat în contextul în care Germania a fost afectată în ultimele săptămâni de polemici pe tema imigraţiei, declanşate de un oficial al Băncii Centrale, Thilo Sarrazin. Într-o carte publicată în august, fost oficial îi stigmatiza pe imigranţii musulmani, denunţând lipsa de educaţie a acestora şi incapacitatea de integrare. Potrivit sondajului, 60% dintre persoanele intervievate îi dau dreptate lui Thilo Sarrazin. În Germania trăiesc între 3,8 şi 4,3 milioane de musulmani, adică între 4,6 şi 5,2% din populaţie.
LETONIA
Scrutin electoral
Alegătorii letoni sunt chemaţi la urne, sâmbătă, în primul scrutin legislativ de când ţara a intrat într-o gravă recesiune, în 2008. În 2006, la doi ani după ce Letonia aderase la UE, creşterea economică era de două cifre, iar Partidul Poporului a fost propulsat la putere prin scrutinul legislativ de atunci. Însă, în actualul context, scrutinul este un test pentru premierul de centru-dreapta Valdis Dombrovskis, care aplică un program dur de austeritate în cadrul unui plan coordonat de FMI şi UE. Sondajele de opinie prevăd o luptă strânsă între Blocul Unităţii, de centru, şi Centrul Armonia, opoziţia de stânga, care ar putea obţine câte 30 de locuri în Parlamentul unicameral de 100 de locuri. Totuşi, potrivit sondajelor, peste 46% dintre alegători sunt nehotărâţi înaintea scrutinului. Scena politică letonă este foarte fragmentată, iar Guvernul condus de Vladis Dombrovskis este al cincisprezecelea de le obţinerea independenţei.
SUA
Contestaţie
Motivele de sănătate invocate în august 2009 de justiţia scoţiană pentru eliberarea libianului Abdelbaset al-Megrahi, condamnat pentru comiterea atentatului de la Lockerbie, au fost contestate de experţi în faţa Senatului american. Abdelbaset al-Megrahi a fost eliberat de justiţia scoţiană în august 2009, din motive de sănătate, pentru că acestuia i-ar mai fi rămas de trăit aproximativ trei luni, potrivit unui diagnostic oficial. Însă, după 13 luni de la eliberare, acesta trăieşte şi este liber, în Libia. Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american a examinat miercuri circumstanţele eliberării singurei persoane condamnate pentru comiterea atentatului împotriva zborului Pan Am, în anul 1988, în care au fost ucise 270 de persoane, dintre care 189 de americani, deasupra satului scoţian Lockerbie. Potrivit medicului, bolnavii de cancer care au un asemnea diagnostic stau la pat, nu pot urca şi coborî scări, aşa cum a făcut-o al-Megrahi la plecarea din Marea Britanie şi la sosirea triumfală în Libia. Un alt medic, dr. Oliver Sartor, a confirmat afirmaţiile colegului său, adăugând că dacă al-Megrahi a fost supus unei chimioterapii, ar fi avut un pronostic de supravieţuire de 19 luni, şi nu de trei luni, aşa cum au anunţat autorităţile scoţiene. Totodată, senatorii au denunţat lipsa de cooperare din partea autorităţilor scoţiene şi britanice faţă de Congres.
RUSIA
Şapte candidaţi
Filiala regională a partidului de guvernare Rusia Unită a întocmit o listă cu şapte posibili candidaţi pentru postul de primar al Moscovei. Partidul de guvernare îi va prezenta, sâmbătă, preşedintelui Medvedev lista. Potrivit legii, conducerea federală a partidului are un rol-cheie în desemnarea şefilor regiunilor. Formaţiunea trebuie să se consulte cu şeful statului. Între posibilii candidaţi ar figura vicepremierii Serghei Ivanov şi Serghei Sobian, precum şi ministrul pentru Situaţii de urgenţă, Serghei Şoigu. A fost vehiculat şi numele reprezentantului preşedintelui în regiunea Caucazului de Nord, Aleksandr Hloponin.
ITALIA
Guvernul rămâne la putere
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a obţinut, miercuri seară, votul de încredere al Camerei Deputaţilor, graţie voturilor parlamentarilor de dreapta apropiaţi ai lui Gianfranco Fini, care au plecat din partidul său, îndepărtând astfel perspectiva alegerilor anticipate. Guvernul a obţinut 342 de voturi, în timp ce majoritatea absolută era de 309, având în vedere numărul parlamentarilor prezenţi. Deputaţii care au votat împotriva moţiunii de încredere au fost în număr de 275, iar trei s-au abţinut. În cursul dimineţii, într-un discurs de o oră, neobişnuit de moderat, Silvio Berlusconi şi-a multiplicat gesturile împăciuitoare, calificând de exemplu ca fiind necesară şi legitimă dezbaterea în cadrul majorităţii şi recunoscând importanţa unui Parlament liber şi puternic. A lansat apoi un apel la coeziune naţională, adresat tuturor moderaţilor şi reformatorilor, inclusiv din cadrul opoziţiei, pentru a continua colaborarea.