Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Septembrie 2010 / 00:00 403 accesări

SUEDIA

Sesizare

Organizaţia Amnesty International a reclamat poliţia de frontieră suedeză la Avocatul Poporului în legătură cu expulzarea, în februarie, a 29 de romi români şi a unui german. Cei 29 de români şi cetăţeanul german fuseseră arestaţi la Stockholm pe data de 18 februarie. Imigranţii au fost expulzaţi în scurt timp, la bordul unui autocar, fără a avea posibilitatea contestării deciziei. Potrivit organizaţiei, 20 de persoane depistate în apartamentul din Stockholm au fost arestate înainte de emiterea ordinelor de expulzare. În plus, multe dintre deciziile de expulzare au fost motivate prin faptul că imigranţii se ocupau cu cerşetoria, care nu este ilegală în Suedia. De obicei, expulzările se concretizează prin repatrierea imigranţilor, însă cei 29 de români şi cetăţeanul german, toţi de etnie romă, au fost evacuaţi de pe teritoriul suedez şi lăsaţi pe un pod de la frontiera cu Danemarca.

RUSIA

Tensiune diplomatică

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a luat angajamentul de a vizita în viitorul apropiat insulele Kurile, pe care a numit-o “regiune foarte importantă” a Rusiei, revendicată de Japonia. Guvernul nipon a făcut însă apel la preşedintele rus să renunţe la planul de a vizita insulele Kurile. Autorităţile de la Moscova şi Tokyo sunt în dezacord cu privire la patru insule din arhipelagul Kurile, numite Teritoriile de Nord de japonezi, pe care sovieticii le-au atacat la 18 august 1945, apoi le-au anexat, deşi acestea nu au aparţinut niciodată Rusiei. Acest diferend împiedică cele două ţări să semneze un tratat de pace de la cel de-al Doilea Război Mondial.

MAREA BRITANIE

Crimă nepedepsită

O adolescentă din Marea Britanie a omorât un bărbat de 45 de ani, ea spunându-le anchetatorilor că acesta o abuzase sexual în trecut. Fata, împreună cu un băiat, ambii în vârstă de 14 ani, l-au înjunghiat pe Robert Daley, însă procurorii au renunţat la acuzaţiile împotriva lor pentru că nu au vârsta necesară pentru a fi traşi la răspundere. Adolescenta, alături de sora sa şi o altă femeie, au făcut plângere la poliţie împotriva bărbatului, susţinând că le-a abuzat sexual. După ce a fost arestată pentru crimă, adolescenta le-a spus poliţiştilor că bărbatul era pedofil şi că a fost abuzată sexual de acesta prima dată la vârsta de 12 ani. Cei doi minori le-au mai spus anchetatorilor că s-au dus la bărbat să îi ceară bani, iar acesta a încercat, din nou, să o abuzeze pe fată. Băiatul a luat un cuţit şi l-a înjunghiat. Acuzaţia de abuz sexual în cazul bărbatului de 45 de ani a fost retrasă în ziua în care acesta a murit.

UNGARIA

Alertă cu bombă

Clădirea unde urma să aibă loc, ieri, în Budapesta, un eveniment electoral organizat de o asociaţie romă a fost evacuată, din cauza unei alerte cu bombă. O persoană necunoscută a avertizat telefonic persoanele aflate la sediul Autorităţii Naţionale a Ţiganilor din Budapesta, cu puţin timp înaintea începerii evenimentului, că o bombă a fost ascunsă în clădire, ce va exploda la ora locală 10.30. Organizatorii au evacuat clădirea şi au transferat lucrările forumului la un restaurant din apropiere. Pe de altă parte, activistul naţionalist radical Gyorgy Budahazy şi alte 16 persoane, considerate că sunt asociaţii săi, au fost acuzaţi oficial de terorism şi alte infracţiuni violente, a anunţat Parchetul ungar. Potrivit acuzaţiilor, Gyorgy Budahazy a înfiinţat o bandă la începutul lui 2007, pentru a comite atacuri împotriva membrilor Parlamentului, deci pentru a exercita presiuni asupra procesului de legiferare. Banda ar fi tras focuri de armă şi ar fi aruncat bombe incendiare asupra locuinţelor parlamentarilor Istvan Hiller şi Janos Koka, şi ar fi comis atacuri similare în mai multe locuri din provincie în februarie 2008. S-au aruncat cocteiluri Molotov asupra sediilor partidelor socialist şi liberal din Budapesta, precum şi asupra unor organizaţii asociate cu forţele de stânga şi comunitatea homosexualilor. Gruparea lui Gyorgy Budahazy este suspectată că ar fi responsabilă de agresarea fostului reporter socialist Sandor Csintalan, în urma căreia acesta a suferit răni grave.

BULGARIA

Demisie

Ministrul bulgar al sănătăţii Anna-Maria Borisova a demisionat, ieri, în urma unui dezacord cu şeful Guvernului, în contextul în care spitalele din ţară se confruntă cu grave dificultăţi de finanţare. Fondul de asigurări întârzie să ramburseze plata pentru serviciile medicale, iar numeroase spitale de provincie se plâng de faptul că sunt îndatorate şi de lipsa de medicamente şi nu tratează decât cazurile de urgenţă. Potrivit unui sindicat al medicilor, fondul datorează spitalelor circa 163 de milioane de leva, circa 82 de milioane de euro. Uniunea Forţelor Democratice, unul dintre partidele de dreapta care sprijină Guvernul minoritar al lui Boiko Borisov, a solicitat marţi înlocuirea ministrului. Pe de altă parte, Partidul Socialist , de opoziţie, pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva Executivului din cauza politicii din sectorul sănătăţii publice. Anna-Maria Borisova, specialist în endocrinologie, a fost numită în luna aprilie, după demisia predecesorului său, Bojidar Nanev, inculpat pentru delapidare de fonduri publice.

RUSIA

Comisie împotriva corupţiei

Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, a creat o comisie pentru combaterea corupţiei cu o zi înainte de a fi demis de preşedintele Dmitri Medvedev, anunţă surse din cadrul Consiliului Municipal. Comisia va funcţiona în mod permanent şi va avea rolul combaterii corupţiei în capitala Rusiei. Presa rusă a relatat că Iuri Lujkov va contesta în justiţie demiterea din funcţia de primar al capitalei ruse, însă Curtea Supremă de Justiţie a anunţat că deocamdată nu a primit nicio sesizare în acest sens. Primarul destituit al Moscovei a denunţat lipsa de democraţie şi cenzura preşedintelui rus, într-o scrisoare deschisă adresată acestuia şi publicată miercuri pe site-ul săptămânalului de opoziţie „New Times”.

SPANIA

Combaterea pirateriei

Spania va ajuta Somalia să dezvolte industria pescuitului în scopul combaterii pirateriei, a anunţat ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos. Spania va oferi trei milioane de euro Guvernului de tranziţie somalez, care se confruntă acum cu miliţiile shebab. La finalul reuniunii, Grupul Internaţional de Contact a cerut comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru extinderea forţei de pace a Uniunii Africane. Şeful diplomaţiei spaniole a anunţat că 2.000 de militari vor fi trimişi în cadrul misiunii de pace, nivelul total al efectivelor ajungând la 8.000. Actele de piraterie au devenit din ce în ce mai frecvente în largul coatelor somaleze, rutele maritime din această zonă fiind cele mai riscante din lume. Piraţii somalezi solicită şi foarte adesea primesc răscumpărări care se ridică şi la câteva milioane de euro.

IRAN

Puşcării aglomerate

Numărul deţinuţilor din Iran a ajuns la 204.000, înregistrând în ultimul an o creştere de 35,2%, a declarat un oficial din cadrul sistemului judiciar. Anul trecut, în Iran se înregistra un număr de 271 de deţinuţi la 100.000 de locuitori. Autorităţile au susţinut întotdeauna că un număr mare dintre persoanele deţinute în ţară sunt traficanţi de droguri, împotriva cărora regimul de la Teheran promovează o politică foarte strictă. Iranul constituie principalul punct de trecere a drogurilor provenind din Afganistan, unde producţia a crescut semnificativ după îndepărtarea de la putere a talibanilor, în 2001. Mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor împotriva realegerii controversate a preşedintelui Ahmadinejad, în iunie 2009.

BELGIA

Protest

Mii de persoane din state membre UE au participat la un marş în Bruxelles în semn de protest faţă de măsurile de austeritate. Sindicatul European Trade Union Confederation susţine că angajaţii din spaţiul UE ar putea deveni principalele victime ale crizei financiare declanşate de bancheri şi oameni de afaceri. O grevă generală a fost declanşată în Spania, iar proteste similare sunt aşteptate în Grecia, Polonia, Italia, Letonia şi Irlanda. Multe guverne din state UE au fost nevoite să aplice reduceri salariale pentru a face faţă datoriilor. În Grecia şi Irlanda, şomajul a atins cote-record comparativ cu ultimii zece ani, iar în Spania rata şomajului s-a dublat în ultimii trei ani. Sindicatul European Trade Union Confederation speră că aproximativ 100.000 de persoane din state europene vor participa la marşul de la Bruxelles.

O sută de manifestaţii au fost convocate, ieri, în toată Spania, în cadrul primei greve generale din mandatul Guvernului Zapatero, dar sindicatele se temeau de o slabă participare, în contextul crizei economice. Demonstraţiile au început la prânz, în numeroase oraşe, între care Cadiz, Bilbao sau Caceres şi în capitala Madrid. La Dublin, o betonieră a intrat ieri în gardurile Parlamentului irlandez, în cadrul manifestaţiei. Un bărbat de 41 de ani a fost arestat.

OLANDA

Acord pentru un nou Guvern

Un acord asupra unei coaliţii guvernamentale minoritare între liberalii şi creştin-democraţii olandezi, susţinută de partidul anti-islamic al lui Geert Wilders, a fost încheiat marţi seară. Liderul liberalilor, Mark Rutte, Maxime Verhagen, liderul grupului parlamentar al Partidului Creştin-Democrat şi Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), au ajuns la un acord asupra unui program guvernamental şi asupra susţinerii PVV faţă de viitoarea coaliţie guvernamentală.

MAREA BRITANIE

Critici la adresa procurorilor

Un judecător de la instanţa supremă britanică a criticat, ieri, Serviciul Regal de Procuratură, pentru neregulile din sistemul juridic, amintind de cazul unui bărbat acuzat de infracţiuni cu violenţă, care fusese incriminat pe nedrept. Judecătorul Jeremy Roberts şi-a cerut scuze faţă de acuzat şi a precizat că nu este pentru prima oară când greşelile procurorilor cauzează probleme. Magistratul a cerut ca transcriptul audierii să fie trimis la preşedintele instanţei supreme şi la şeful parchetelor, pentru ca aceştia să vadă se se întâmplă în instanţe. Procesul în care un bărbat a fost acuzat pe nedrept pentru infracţiuni cu violenţă a fost anulat, din cauza lipsei de probe şi a netemeiniciei declaraţiilor martorilor.



12