Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Cultură 29 Septembrie 2010 / 00:00 394 accesări

Ministerul Culturii întârzie să preia Teatrul „Oleg Danovski”

Breasla artiştilor constănţeni, „decimată” în urma intrării în vigoare a OUG 63/2010, nu se lasă copleşită şi, cu forţe tot mai reduse, dar cu fruntea sus, încearcă să-i ofere publicului iubitor de artă, pentru care există, bucurii spirituale. Chiar dacă pentru Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” salvarea nu a venit, încă, de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), artiştii vor susţine stagiunea 2010-2011 cu doar 141 de angajaţi - conducere, personal artistic şi tehnic - din 240 de posturi. Potrivit hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) nr. 239 din 23 august 2010, privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010, luată în urma OUG 63/2010, aproape 100 de angajaţi vor intra în preaviz.

„Speranţa” care poartă numele Ministerului Culturii încă se lasă aşteptată. Până când MCPN îşi va întoarce faţa spre cultura constănţeană, instituţia teatrală trebuie să funcţioneze pe baza noii organigrame. Cu toate că nu a mizat doar pe „forţa destinului”, făcând demersuri ca MCPN să-i ia pe artiştii constănţeni sub oblăduirea sa, CJC a emis acordul de trecere a Teatrului „Oleg Danovski” sub autoritatea MCPN. În consecinţă, artiştii trebuie să se supună normelor legislative: doar 141 de angajaţi se vor regăsi în noua organigramă. Evaluările personalului artistic şi tehnic al teatrului au fost făcute săptămâna aceasta, de o comisie de specialitate, contestaţiile putând fi depuse până ieri. Directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, a subliniat că departajările, în condiţiile în care mai mulţi artişti au obţinut acelaşi punctaj, se fac pe criterii profesionale, sociale şi disciplinare.

Efectul negativ al prevederilor OUG 63/2010 îl suportă şi Teatrul pentru Copii şi Tineret, care a deschis stagiunea 2010-2011 cu 19 posturi, dar şi Teatrul de Stat Constanţa. Potrivit hotărârii CJC nr. 237 din 23 august 2010, compartimentul artistic al „Dramaticului” constănţean numără 25 de actori, doi sufleuri, un secretar literar şi un singur balerin, din totalul de 96 de posturi ocupate instituţia rămânând doar cu 62.

Într-o situaţie similară se află şi Muzeul de Artă, a cărui organigramă prevede doar 19 posturi, din 33, dar şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, care va rămâne, de săptămâna viitoare - pe 4 octombrie vor avea loc evaluările, iar preavizele vor fi date pe 5 şi 6 octombrie - cu doar 52 de angajaţi din 97 de posturi ocupate.

Reducerea numărului de posturi prin comasarea şi desfiinţarea unor secţii a fost făcută în urma intrării în vigoare a OUG nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare. Aprobarea organigramelor, a statului de funcţii şi a rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 i-a revenit CJC, ca autoritate în subordinea căreia funcţionează instituţiile.

Mirela STÎNGĂ

mirela.stinga@telegrafonline.ro



12