Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Septembrie 2010 / 00:00 361 accesări

ITALIA

Român condamnat pentru omor

Un român de 18 ani a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru uciderea unui conaţional de 15 ani, în ianuarie, la Torino. Pe 30 ianuarie 2010, George Munteanu, în vârstă de 15 ani, se afla într-un parc din apropierea casei, împreună cu un prieten, Alex. Au fost abordaţi de doi fraţi, Cosmin şi Cătălin Jitaru, care aveau 17, respectiv 26 de ani, la acea vreme. Potrivit autopsiei, George Munteanu a fost iniţial bătut, iar ulterior înjunghiat în zona gâtului. Cosmin Jitaru, care acum este major, a recunoscut că el este autorul faptei. Procurorii ceruseră o pedeapsă de 14 ani de detenţie pentru Cosmin Jitaru, iar avocatul acestuia invocase circumstanţe atenuante şi recomanda o pedeapsă de zece ani de închisoare. Judecătorul, invocând circumstanţele agravante ale crimei, a decis condamnarea la 15 ani de închisoare a lui Cosmin Jitaru. Marco Zani, avocatul românului, consideră că sentinţa este exagerată, argumentând că românul suferise traume în copilărie, fapt care ar fi trebuit luat în seamă.

SUA

Aterizare de urgenţă la New York

Un elicopter al poliţiei din New York a efectuat, miercuri seară, o aterizare de urgenţă pe apă, dar toate cele şase persoane aflate la bord au fost salvate, cu răni minore, relatează CNN. “Elicopterul zbura în cadrul misiunilor legate de vizita prezidenţială şi eram pregătiţi pentru aceasta şi pentru Adunarea Generală a ONU, care se desfăşoară la New York”, a declarat comisarul-adjunct Paul Browne. El a adăugat că elicopterul se pregătea de aterizare în momentul producerii incidentului. La circa 30-35 de metri de pista de aterizare, au apărut probleme tehnice care au determinat echipajul să aterizeze de urgenţă pe apă, a afirmat Browns. Ambarcaţiuni ale poliţiei şi private s-au apropiat imediat de elicopter, iar membrii echipajului au fost transferaţi direct pe nave. “Nu s-au aflat niciun moment în apă”, a declarat Browne. El a precizat că la bordul aparatului se aflau pilotul şi copilotul, un şef de echipaj şi un stagiar, precum şi doi scafandri. Incidentul urmează să fie anchetat de Comisia Naţională pentru Securitatea Transporturilor.

ABHAZIA

Vicepreşedintele, rănit într-un atac cu mortiere

Vicepreşedintele abhaz, Aleksandr Ankvab, a fost rănit ieri, în urma unui atac cu mortiere asupra locuinţei sale, a anunţat televiziunea rusă. Viaţa sa nu este în pericol, a declarat procurorul general al Abhaziei, Safar Mikanba. Preşedintele abhaz, Serghei Bagapş, a declarat că nu se îndoieşte de faptul că “atacul reprezintă o încercare de destabilizare a situaţiei din republică”. Abhazia, regiune separatistă pro-rusă a Georgiei, a fost recunoscută de Moscova, alături de Osetia de Sud, în august 2008, după războiul ruso-georgian. Situată pe litoralul Mării Negre, Abhazia se află la graniţa cu regiunea rusă Soci, unde vor avea loc Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014.

SOMALIA

Atac sângeros

Insurgenţi islamişti, Shebab, au lansat, ieri, un nou atac asupra trupelor guvernamentale la Mogadiscio şi ale Forţei de Pace a Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), provocând moartea a cel puţin 19 civili şi aproape 70 de răniţi, au indicat surse oficiale şi martori oculari. Un atac cu obuze de mortiere a vizat nordul şi sudul unor suburbii ale capitalei somaleze, în timp ce combatanţi islamişti atacau cu rachete, grenade şi mitraliere. În sudul Mogadiscio, forţe guvernamentale şi membri ai AMISOM au încercat să împiedice preluarea de către Shebab a controlului unei axe rutiere strategice. Luna trecută, cea mai periculoasă grupare paramilitară din Somalia, al-Shabab, a lansat o serie de atacuri sângeroase asupra unor ţinte din Mogadiscio, declarând un nou război Guvernului somalez. Peste 7.100 de militari ai AMISOM sunt desfăşuraţi la Mogadiscio, pentru protejarea unei mici enclave unde se află sediul executivului susţinut de ONU. Din 1991, după înlăturarea fostului dictator somalez Mohamed Siad Barre, Somalia se confruntă cu un sângeros război civil şi nu dispune de un guvern recunoscut pe plan internaţional. La rândul lor, Shebab doresc transformarea Somaliei într-un stat islamic.

CROAŢIA

Avioane militare prăbuşite

Două avioane militare croate s-au prăbuşit în cursul unui exerciţiu, fără a provoca victime, a anunţat, ieri, Ministerul Apărării. În cursul unui exerciţiu militar, în jurul orei 12.50, două avioane de tip MIG-21 au avut un accident în aer şi s-au prăbuşit, a precizat ministerul într-un comunicat. Piloţii aparatelor de zbor, care au contactat Forţele Aeriene Militare, sunt în stare bună. Potrivit presei, cele două avioane s-ar fi lovit în aer, dar ministerul nu a confirmat această informaţie. Accidentul s-a produs în regiunea Slunj, la circa 106 kilometri sud-vest de Zagreb.

FRANŢA

Manifestaţii şi greve

Sindicatele franceze au reuşit o puternică mobilizare ieri, de circa 2,9 milioane de participanţi, într-o nouă zi de proteste faţă de proiectul de lege privind pensiile, pe care preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, îl consideră drept principala reformă a mandatului său,. Sindicatele, care consideră injustă această reformă deja votată de Adunarea Naţională, speră că Guvernul va reveni asupra proiectului, în condiţiile în care Senatul urmează să înceapă analizarea textului la 5 octombrie. Cea de-a patra zi de manifestaţii împotriva reformei, a cărei principală măsură este creşterea vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani până în 2018, a reprezentat un test crucial. Mobilizarea a depăşit-o pe cea din 7 septembrie, mişcarea putând să degenereze într-o serie de greve. Protestele de ieri au provocat puternice perturbări ale serviciilor publice, în special în educaţie şi transporturi.

CEHIA

Deficit public de 4,6%

Guvernul de centru-dreapta ceh a adoptat, în noaptea de miercuri spre joi, un proiect de buget pentru 2011, limitând deficitul finanţelor publice la 4,6% din PIB, a anunţat, la Praga, prim-ministrul Petr Necas. Această cifră este mai ambiţioasă decât obiectivul de 4,8% din PIB fixat de UE în planul de convergenţă pentru această ţară, dar încă de peste 3%, nivel cerut pentru ţările aderente la zona euro. Proiectul adoptat de cabinet va fi în curând prezentat Camerei Inferioare a Parlamentului, unde adoptarea sa definitivă este aşteptată la mijlocul lunii decembrie. Cele trei partide de centru-dreapta ce formează coaliţia la putere în Cehia după alegerile legislative de la sfârşitul lunii mai dispun, în interiorul Camerei Inferioare, de o majoritate foarte confortabilă de 118 din cele 200 de locuri. Deficitul trebuie redus la 3,5% din PIB în 2012, apoi la 2,9% în 2013, a mai indicat Necas .

SPANIA

Înţelegere între Guvern şi sindicate

Guvernul spaniol şi sindicatele au ajuns la un acord istoric privind asigurarea serviciilor minime în timpul grevei generale din 29 septembrie, anunţă secretarul general al Transporturilor, Jose Luis Cachafeiro. Acordul prevede că între 20 şi 40% dintre cursele internaţionale programate sunt menţinute, precum şi 20% dintre cursele feroviare de mare viteză, în timpul primei greve generale organizată de când se află la putere Guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero. În timpul precedentei greve generale din 2002, fostul premier conservator Jose Maria Aznar introdusese serviciul minim, dar ideea a fost contestată de sindicate, care au sesizat justiţia. Acordul încheiat ieri dimineaţă este primul care se aplică unei greve generale. În sectorul aerian, 10% din zborurile interne sunt garantate, precum şi 50% dintre cele între continent şi insulele Canare, Baleare, Ceuta şi Melilla. Cursele aeriene spre state UE vor fi menţinute în proporţie de 20%, iar cele spre alte ţări, în proporţie de 40%. În privinţa trenurilor, 20% din cursele de mare viteză vor fi menţinute şi 25% din cursele din suburbii.

COREEA DE NORD

Remaniere

Coreea de Nord a anunţat, ieri, o remaniere a organismelor de conducere, cu numai câteva zile înaintea unei reuniuni excepţionale a partidului de guvernământ, care ar putea deschide calea succesiunii la conducerea ţării. Prim-adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Kang Sok-Ju, a fost numit în funcţia de vicepremier, în timp ce negociatorul-şef în discuţiile privind programul nuclear, Kim Kye-Gwan, a preluat postul acestuia la Ministerul de Externe. Remanierea are loc cu cinci zile înaintea unei reuniuni la care urmează să fie aleasă noua conducere a partidului unic de la Phenian. Analiştii consideră că întrunirea va marca începutul procesului de tranziţie la vârf, actualul lider, Kim Jong-Il urmând să îi predea conducerea fiului său Kim Jong-Un, în vârstă de 27 de ani. Conferinţa partidului urmează să decidă şi asupra numirii în funcţii-cheie a unor apropiaţi ai lui Kim Jong-Un, pentru a facilita tranziţia. Fiul actualului lider ar putea rămâne o perioadă în plan secundar, într-un moment în care Coreea de Nord se confruntă cu o nouă criză alimentară, agravată de inundaţiile catastrofale din vara acestui an. Analiştii apreciază că Jong-Un va obţine probabil o funcţie înaltă în ierarhia de la Phenian, fiind puţin probabil ca tatăl său să-i cedeze oficial postul de şef al statului.



12