BULGARIA
Afacerist împuşcat mortal
Un om de afaceri bulgar a fost împuşcat miercuri noapte, în satul Gorna Vasiliţa, din apropierea oraşului Kosteneţ şi a capitalei Sofia, informează presa bulgară. Victima a fost identificată ca fiind Ştefan Matrocinski. Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că acesta avea afaceri în regiune. El se afla în compania unei tinere, care a fost răpită de cel care a tras. Atacatorul a plecat împreună cu femeia, cu jeep-ul victimei. Maşina, un Lexus, a fost găsită ulterior abandonată la domiciliul presupusului atacator, Atanas Stoianov, în vârstă de 58 de ani. Unităţile speciale ale poliţiei au intrat în casă şi au descoperit-o pe femeie. Aceasta nu ceruse ajutor pentru că nu ştia dacă atacatorul mai este sau nu în casă. Poliţia l-a dat în urmărire pe Stoianov, avertizând că este înarmat şi este considerat periculos. Localităţile Kosteneţ şi Gorna Vasiliţa erau blocate ieri dimineaţă. Crimele la comandă şi răfuielile între bandele rivale ale crimei organizate sunt frecvente în Bulgaria, problema fiind semnalată şi în rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene, unde Sofia ia note proaste pentru rezultatele slabe în combaterea criminalităţii.
TURCIA
Explozie mortală
Cel puţin zece persoane au murit ieri dimineaţă, după ce un vehicul civil de pasageri a lovit o mină amplasată pe o şosea din apropiere de Durankaya, în sud-estul provinciei Hakkari. Microbuzul se afla în apropierea satului Geçitli, în momentul în care a lovit mina. Autorităţile suspectează că mecanismul exploziv a fost amplasat de membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie scoasă în afara legii. Explozia a avariat grav vehiculul şi, în afara celor zece morţi, a provocat numeroşi răniţi, a declarat guvernatorul provinciei. Personal medical şi paramedici au fost trimişi la locul exploziei.
BELGIA
Coliziune feroviară
Două trenuri de călători s-au ciocnit miercuri, în Belgia, accidentul soldându-se cu mai mulţi răniţi, numărul lor exact nefiind deocamdată cunoscut, transmite canalul 7S7. Iniţial, televiziunile locale au informat despre existenţa a şase răniţi, dar conducătorul unuia din trenuri a declarat ulterior că cel puţin 12 persoane au fost rănite. De atunci, numărul celor care au solicitat îngrijiri medicale este în creştere: 20. Incidentul s-a produs în staţia din oraşul Arlon, în jurul orei locale 18. La capătul unui peron, trenul care venise din Luxembourg s-a ciocnit cu un tren ce venea din direcţia opusă. Coliziunea s-a produs la o viteză mică. La 15 februarie, în Belgia s-a produs cel mai mare dezastru feroviar din istoria ţării. Atunci, ca urmare a unei coliziuni frontale, au murit 18 oameni, iar 162 au fost răniţi. Operatorul căilor ferate belgiene - compania Infrabel - promisese să tragă învăţăminte din această tragedie.
AUSTRIA
Închisoare pentru o adolescentă care şi-a ucis mama
O adolescentă de 15 ani din Austria, care şi-a ucis mama cu un cuţit, în aprilie, în urma unei simple dispute în familie, a fost condamnată, miercuri, la cinci ani de închisoare. Adolescenta, al cărei nume nu a fost făcut public, a explicat în faţa Curţii că a avut o dispută violentă cu mama sa, din cauza calculatorului, care era folosit şi ca televizor şi a vrut să-i omoare pe toţi, după cum a mărturisit pe un blog. Crima s-a produs în 13 aprilie, ziua în care adolescenta, atunci în vârstă de 14 ani, a înjunghiat-o de şapte ori pe mama sa. Soţul victimei şi fiul ei de 12 ani au găsit corpul în domiciliul familiei din Viena, în seara dramei, iar adolescenta care fugise a fost arestată într-un parc municipal.
SPANIA
Atentat în Ţara Bascilor
Un dispozitiv artizanal cu putere redusă a explodat în cursul nopţii de miercuri spre joi, într-o zonă industrială din Vitoria, în Ţara Bascilor, a anunţat poliţia, atribuind acest atentat fenomenului de violenţă urbană având legături cu gruparea separatistă armată ETA. Dispozitivul artizanal a explodat în jurul orei 1.25, provocând pagube materiale limitate, distrugând geamuri şi înnegrind zidurile clădirii industriale vizate din Vitoria, capitala administrativă a Ţării Bascilor. Acesta este primul act de violenţă după ce, la 5 septembrie, mişcarea ETA, care militează pentru independenţă şi care este considerată organizaţie teroristă de UE şi responsabilă de uciderea a 829 de persoane în 50 de ani, îşi anunţase decizia de a nu mai conduce acţiuni armate ofensive. Guvernul socialist spaniol, care iniţiase anterior un dialog pentru a încerca soluţionarea conflictului basc, a cerut ETA să informeze că renunţă pentru totdeauna la arme, potrivit cuvintelor premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.
CANADA
Captură record de droguri
Jandarmii canadieni au confiscat, miercuri, şapte tone de haşiş găsite într-un container abandonat în Montreal, autorităţile precizând că o asemenea cantitate ar putea intoxica o ţară precum Canada. Drogul, răşina de cannabis, era ascuns în saci de mărimea unui laptop, puşi printre haine de blug. Poliţiştii au fost informaţi cu privire la existanţa containerului printr-un apel anonim, primit weekend-ul trecut.
AFGANISTAN
Talibanii ameninţă cu atacuri
Talibanii vor lansa atacuri în cursul alegerilor legislative de sâmbătă din Afganistan, vizând cu prioritate forţele de securitate şi personalul care lucrează la organizarea scrutinului, a afirmat, ieri, unul dintre purtătorii de cuvânt ai talibanilor. “Toate drumurile care duc spre secţiile de votare vor fi atacate şi forţele de securitate şi personalul care lucrează la organizarea alegerilor vor fi primele noastre ţinte”, a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al comandamentului taliban. Talibanii au cerut afganilor să boicoteze alegerile legislative şi să se alăture “jihadului şi rezistenţei împotriva invadatorilor străini”. Peste 10,5 milioane de afgani sunt chemaţi, sâmbătă, la urne, pentru a-i alege pe cei 249 de deputaţi ai Adunării Naţionale (Wolesi Jirga).
RUSIA
Delegaţia la JO de la Vancouver, anchetată
Parchetul rus a deschis două anchete pentru corupţia manifestată cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Vancouver, după ce un raport al Curţii de Conturi l-a informat despre cheltuielile considerabile făcute de înalţi responsabili ai statului în cursul acestei competiţii. ”Potrivit informaţiilor preliminare, un prim caz se referă la un prejudiciu de opt milioane de ruble (200.447 euro) şi altul de 223 milioane de ruble (5,6 milioane de euro)”, constată Parchetul, fără a intra în detalii. În luna iulie, Curtea de Conturi publicase un raport indicând că Rusia a cheltuit în total 6,2 miliarde de ruble (159 milioane de euro) pentru pregătirea şi participarea la Jocurile Olimpice de Iarnă, unde nu a câştigat decât trei medalii de aur. Raportul arăta, de asemenea, că ministrul Sporturilor - Vitali Mutko - locuise 20 de nopţi în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oraş, Fairmont Hotel Vancouver, într-o cameră care costa 4.500 de dolari pe noapte. În plus, el cheltuise, în 20 de zile, 4.500 de dolari pentru micul dejun, adică echivalentul a cinci mici dejunuri pe zi, în timp ce suma maximă a cheltuielilor de cazare recomandată de Ministerul rus al Finanţelor pentru responsabilii politici era de 130 de dolari americani pe zi în Canada. Rusia a terminat pe locul 11 al clasamentului final pe medalii la Vancouver, ceea ce constituie cea mai slabă performanţă a sa din toate timpurile.
BULGARIA
Revolta romilor
Primăria din oraşul bulgar Iambol a decretat situaţie de urgenţă într-un cartier al romilor, care s-au revoltat după ce au fost somaţi să evacueze un bloc ocupat ilegal, relatează Sofia Echo, precizând că incidentele s-au soldat cu rănirea gravă a unui copil. Deşi o parte dintre romi au respectat ordinul şi au părăsit clădirea, restul locatarilor au decis să demoleze pereţii acesteia, pentru a scoate barele de fier-beton şi a le vinde ca fier vechi. În timp ce demolau pereţii unuia dintre apartamente, o fetiţă de 10 ani a fost strivită de un panou, fiind rănită grav. Conform postului de televiziune bTV, ”romii locuiau în bloc ilegal de circa 15 ani, distrugând sistematic clădirea şi transformând întreaga zonă în cea mai mare groapă de gunoi din oraşul Iambol”. Ordinul de instituire a situaţiei de urgenţă vizează doar zona în care se află blocul devastat, într-un cartier unde locuiesc numai romi.
BELGIA
Agresiuni politice
Un oficial politic flamand de prim plan, Jan Peumans, preşedinte al Parlamentului Flandrei şi membru al unui partid care militează pentru independenţă, a afirmat ieri că a fost lovit, în Valonia, de un francofon care considera că nu are ce căuta în regiunea sa. ”A fi agresat pentru ideile mele politice, nu aş fi crezut niciodată acest lucru”, a declarat Jan Peumans, militant al mişcării Noua Alianţă Flamandă (N-VA), principalul partid din Flandra. Oficialul politic se afla duminică în comuna Vise, pe care o vizita împreună cu soţia sa. El susţine că a fost la un moment dat atacat de un francofon în vârstă de aproximativ 30 de ani, care l-a urmărit, insultat şi lovit, pe motiv că oficialul nu avea ce căuta în Valonia. Jan Peumans afirmă că a sângerat la tâmplă şi că i-a fost dislocat maxilarul. O plângere a fost depusă la sediul poliţiei locale.
FINLANDA
Tot mai mulţi infractori străini
Bandele de crimă organizată din străinătate sunt tot mai prezente în Finlanda, majoritatea infractorilor străini fiind din Ţările Baltice şi România, astfel că poliţia a declanşat, vara aceasta, o operaţiune în urma căreia a reţinut mai mulţi infractori străini. Ofiţerii au întâmpinat dificultăţi la reţinerea infractorilor, care pot da o spargere dimineaţa în capitală şi ajunge în centrul ţării până la prânz. Poliţia a decis să consolideze cooperarea, pentru a încerca să ţină pasul cu aceştia. Autorităţile au lansat o operaţiune-pilot de trei luni, în care poliţia, poliţiştii de frontieră şi Parchetul General au cooperat strâns. Oficiali din Estonia, Letonia şi Suedia şi-au adus de asemenea contribuţia. Efortul a dat rezultate, iar 200 de infractori străini au fost prinşi pe parcursul verii, pe lângă cei 3.000 reţinuţi în mod normal. Poliţia a anunţat că vrea să le transmită infractorilor mesajul că nu merită să vină în Finlanda. De asemenea, poliţia a întocmit o listă cu 600 de potenţiali infractori care ar putea încerca să intre în ţară.
VENEZUELA
Cursă aeriană suspendată
O cursă aeriană a companiei Conviasa, care făcea legătura între Venezuela, Siria şi Iran a fost suspendată, pe fondul acuzaţiilor că transporta în principal spioni, terorişti şi armament, informează site-ul postului Fox News. Oficiali din cadrul CIA şi din Israel au dezvăluit că, deşi părea o cursă comercială normală, zborul IR744, operat împreună cu Iran Air, era unul exclusivist, nimeni neputând cumpăra bilete fără aprobarea Venezuelei sau Iranului. Analiştii suspectează că avioanele transportau spioni, terorişti, armament, posibil chiar materiale radioactive, membri ai grupărilor Hamas şi Hezbollah. Spre deosebire de celelalte curse de pasageri, rezervările pentru acest avion erau redirecţionate spre un număr de telefon argentinian, în loc de biroul companiei Conviasa. Ambasadorul Venezuelei în SUA respingea, acum două săptămâni, criticile Departamentului de Stat american în legătură cu aceste zboruri.
MEXIC
Ameninţarea lui Karl
Furtuna tropicală Karl, care a afectat, miercuri, peninsula mexicană Yucatan, a trecut, ieri, în Golful Mexic şi ameninţa coastele de est ale Mexicului, în timp ce uraganul Igor a crescut în intensitate, în Oceanul Atlantic, anunţă Centrul Naţional al Uraganelor (NHC). Furtuna urmează să ajungă în statul Veracruz în această seară, având rafale de vânt de maxim 85 de kilometri pe oră. În Oceanul Atlantic, uraganul Igor, de categoria a patra, a crescut în intensitate, ieri dimineaţă, vântul atingând viteze de 230 de kilometri pe oră. ”Igor este un uragan deosebit de periculos”, avertizează meteorologii americani. Ieri dimineaţă, Igor se afla la 700 de kilometri est de Antilele Mici şi se îndrepta cu 11 kilometri pe oră spre vest. Potrivit NHC, uraganul nu ar trebui să ajungă în Caraibe, ci se va îndrepta spre Bermude. Uraganul Julia a continuat să scadă în intensitate în cursul nopţii de miercuri spre joi, viteza vântului ajungând la maxim 165 de kilometri pe oră.
RUSIA
Reţea de traficanţi de caviar dezmembrată
O reţea de traficanţi de caviar, provenind din Astrakhan, printre care şi un politician, a fost dezmembrată de către forţele de ordine ruseşti, care au confiscat şi peste 75 de kilograme de caviar negru, a anunţat Parchetul din Sant Petersburg. ”O anchetă penală a fost deschisă împotriva lui Serghei Pavlenko, de 39 de ani şi Dimitri Khalavski, de 44 de ani, politician, membrii unei grupări criminale care făcea trafic de caviar provenind din Astrakhan din mai 2008”, a precizat comisia de anchetă a procurorului local. Caviarul confiscat era furnizat de către un locuitor din Astrakhan, de 41 de ani, la care poliţia a găsit material pentru ambalare. Politicianul Dimitri Khalavski şi-a folosit influenţa pentru a permite transportul fără dificultate a caviarului, de către Serghei Pavlenok, la gara din Sant Petersburg. Pavlenok a fost arestat la gară, în maşina sa, poliţia descoperind peste 12 kilograme de caviar negru de contrabandă. În timpul operaţiunii, forţele de ordine au confiscat în total peste 75 de kilograme de caviar. Preţul unui kilogram pe piaţa neagră rusească ajunge la 64.000 de ruble (1.600 de euro). Exportul tuturor tipurilor de caviar a fost interzis în 2006, pentru a preveni braconajul şi dispariţia sturionului.