SPANIA
Interlop român arestat
Un interlop român, căutat de autorităţile franceze pentru trafic de persoane şi exploatare sexuală, a fost capturat în Spania. Unul dintre cei mai căutaţi infractori de către Franţa, românul Adrian Rascu, poreclit şi El Padrino, a fost capturat de autorităţile spaniole. Bărbatul, căruia i se mai spune şi Naşul, a fost prins de anchetatorii spanioli în momentul în care ieşea de la o sală de forţă din Madrid, unde se antrena. Românul a fugit din Franţa în urmă cu cinci ani, după ce a primit acolo o condamnare de zece ani de închisoare, pentru trafic de persoane şi exploatare sexuală. Potrivit Poliţiei franceze, Adrian Rascu a fost acuzat de racolarea unor femei de etnie romă din România cu promisiunea că le găseşte locuri de muncă în Franţa. Odată ajuns cu femeile în Paris, acesta le lua paşapoartele şi le obliga să se prostitueze. Cele care se opuneau erau agresate fizic şi violate. Potrivit poliţiei spaniole, Adrian Rascu a folosit o identitate falsă, iar sala de forţă unde a fost prins era locul lui de întâlnire cu membrii altor grupări de crimă organizată din Spania.
EGIPT
Imigranţi reţinuţi
Un număr de 16 cetăţeni ruşi şi moldoveni au fost reţinuţi în Egipt, pentru uciderea călăuzei pe care o plătiseră pentru a-i trece ilegal graniţa în Israel, a anunţat, duminică, un reprezentant al serviciilor de securitate egiptene. O parte dintre membrii grupului l-au atacat şi ucis în bătaie pe Massoud Salim, de 31 de ani, afirmând că acesta încercase să violeze una dintre femeile din grup. Cei 12 bărbaţi şi patru femei s-au predat ulterior poliţiei egiptene, temându-se de răzbunarea familiei victimei. Aceştia au declarat că plătiseră fiecare câte 1.000 de dolari pentru a trece ilegal în Israel, unde sperau să găsească de lucru.
R. MOLDOVA
Donaţie
O companie chineză a decis să doneze Guvernului de la Chişinău echipament performant, pentru organizarea de teleconferinţe, în valoare de 800.000 dolari. Xu Wenwei, director global vânzări şi marketing al corporaţiei Huawei, şi-a exprimat speranţa că aceste echipamente vor ajuta R. Moldova la înfiinţarea centrului de e-guvernare. Donaţia a fost făcută în cursul vizitei premierului Vlad Filat la Centrul de cercetare al companiei Huawei Technologies din Shanghai. Oficialul chinez a mulţumit Guvernului de la Chişinău pentru deschidere, precizând că Huawei Moldova este principalul partener al Moldtelecom şi Orange, dar şi lider în procesul de implementare a tehnologiei 3G. La rândul său, Vlad Filat a mulţumit pentru ospitalitate, menţionând că R. Moldova îşi doreşte să aibă cooperări cu companiile din domeniul IT.
BULGARIA
Arestaţi pentru răpire
Poliţia bulgară a arestat cinci persoane care luaseră ostatică o persoană, care a fost astfel eliberată la numai câteva ore după ce fusese răpită în oraşul Pirdop. Nelly Iordanova, de 36 de ani, fusese atacată şi răpită vineri seară, de un grup de cinci persoane, iar partenerul ei fusese agresat şi rănit de agresori. Poliţia a reuşit să aresteze, în numai câteva ore, patru dintre cei cinci atacatori, care au făcut mărturisiri complete. Ulterior, în cursul zilei de sâmbătă, forţele de ordine l-au reţinut şi pe cel de-al cincilea agresor, care coordona grupul.
KOSOVO
Incidente
Sute de sârbi şi kosovari albanezi s-au atacat reciproc cu pietre, sâmbătă seară, la Kosovska Mitrovica, într-un incident izbucnit după victoria Turciei împotriva Serbiei în cadrul Campionatului Mondial de Baschet. Incidentul a durat circa 20 de minute. Poliţia locală şi poliţia europeană au reacţionat imediat, separând cele două grupuri şi preluând controlul asupra situaţiei. Printre victime se numără un membru EULEX şi doi militari din KFOR. În replică, comandantul forţei NATO din Kosovo, generalul german Erhard Buhler, a avertizat că nu va tolera violenţe în Kosovo. De la sfârşitul conflictului din Kosovo, oraşul Kosovska Mitrovica a fost teatrul mai multor confruntări etnice.
RUSIA
Rebel ucis
Un rebel ucis sâmbătă, în cursul unei operaţiuni a forţelor de ordine din Derbent, în Daghestan, a fost identificat drept fiul şefului poliţiei criminaliste din localitate. Arsen Akhmedov a fost ucis, după ce forţele de ordine au luat cu asalt un apartament din Derbent, localitate situată pe malul Mării Caspice, în care se baricadase în ajun, înarmat cu o puşcă mitralieră. Acesta părăsise domiciliul familial în iunie 2010, fără să mai revină vreodată, iar tatăl său, Abdulbas Akhmedov, şeful poliţiei criminaliste din Derbent, îl declarase dispărut. Organizaţii nonguvernamentale, dar şi autorităţile ruseşti au relevat persistenţa şi chiar recrudescenţa dispariţiei tinerilor în Caucazul de Nord, despre mulţi existând presupunerea că s-ar fi alăturat de fapt rebeliunii. Regiunea Caucazului rusesc este destabilizată după cele două războaie duse de armata rusă din 1994 în Cecenia, care au devastat mica republică separatistă, suscitând propagarea unei rebeliuni devenite islamiste şi în republicile vecine.
UCRAINA
Toxiinfecţie alimentară la copii
63 de copii din oraşul ucrainean Ievpatoria din Peninsula Crimeea au fost internaţi din cauza unei toxiinfecţii alimentare. Copiii s-au îmbolnăvit vineri, după ce au mâncat la prânz macaroane cu carne şi ouă. În total, 167 de copii au consumat acelaşi lucru în cantina şcolii. Incidentul este anchetat de Ministerul Sănătăţii din Ucraina.
SUA
Bilanţ tragic
Explozia de la San Francisco s-a soldat cu moartea a cel puţin şapte persoane, au anunţat autorităţile locale, care au precizat că echipele de intervenţie au descoperit, sâmbătă, printre ruine, încă trei trupuri neînsufleţite. Alte şase persoane sunt date dispărute, iar autorităţile continuă operaţiunile de căutare. Ultimul bilanţ indică 52 de răniţi, dintre care trei au suferit arsuri de gradul III, 37 de locuinţe distruse şi alte opt grav avariate. Zona sinistrată, situată la periferia de sud a oraşului San Francisco, este comparată de locuitori cu o zonă de război. Compania Pacific Gas & Electric (PB&E), care furnizează gaze şi electricitate la San Bruno, a anunţat că va asigura găzduirea persoanelor sinistrate. Mai mulţi locuitori ai cartierului au afirmat că în ultimele săptămâni, la San Bruno era un miros persistent de gaze, unii dintre ei precizând că, deşi în zonă s-au deplasat echipe ale PG&E, acestea nu au luat nicio măsură.
DANEMARCA
Alertă teroristă
Danemarca a ridicat de sâmbătă nivelul de alertă teroristă, după ce în ajun, un bărbat s-a rănit în timp ce a provocat o mică explozie, într-un hotel din Copenhaga. Suspectul a fost reţinut de poliţie, sâmbătă, într-un parc de lângă hotel, dar nimeni altcineva nu a mai avut de suferit în urma gestului său. Suspectul, care se află încă la spital, a ales să nu coopereze cu poliţia şi identitatea încă nu i-a fost stabilită, are în jur de 40 de ani şi vorbeşte foarte bine engleza.
MAREA BRITANIE
Cursă strânsă
Competiţia între fraţii Miliband pentru funcţia de lider al Partidului Laburist britanic se anunţă foarte strânsă, conform unui sondaj publicat duminică, potrivit căruia Ed Miliband înregistrează un uşor avans în faţa fratelui său mai mare, David. Fostul ministru al Afacerilor Externe David Miliband, perceput până în prezent ca favorit în aceste alegeri, este cotat cu 36% dintre preferinţele laburiştilor faţă de cele 32 de procente cu care este creditat Ed, potrivit unui sondaj, efectuat la solicitarea publicaţiei „Sunday Times”. Ed Balls, fostul ministru al Educaţiei, un apropiat al lui Gordon Brown, deputatul Diane Abbott şi fostul ministru al Sănătăţii, Andy Burnham, care candidează pentru aceeaşi funcţie, se clasează cu mult în urma celor doi. David Miliband, în vârstă de 45 de ani, este considerat ca fiind mai apropiat de fostul premier Tony Blair, dar şi de Partidul Laburist modernizat de Tony Blair şi Gordon Brown. Ed Miliband, de 40 de ani, fost ministru pentru Modificări Climatice şi Energie, este mai critic la adresa moştenirii ultimilor 13 ani de laburism şi susţine ideea unei împărţiri mai echitabile a veniturilor.
IRAN
Eliberare pe cauţiune
Autorităţile iraniene au anunţat că o vor elibera pe Sarah Shourd, cetăţean american reţinut cu peste un an în urmă şi acuzat de spionaj, în schimbul unei cauţiuni de aproape 500.000 de dolari, a anunţat, duminică, avocatul său, Masoud Shafii. Acesta a adăugat că Sarah Shourd şi ceilalţi doi americani arestaţi odată cu ea, în iulie 2009, în apropierea graniţei cu Irakul, au respins acuzaţiile de spionaj, aduse la cunoştinţa lor de tribunal duminică. Procurorul general al Teheranului, Abbas Jafari Dolatabadi, a anunţat că justiţia iraniană a decis să o elibereze pe cauţiune pe Sarah Shourd, din cauza stării sale de sănătate. Cei trei americani au fost arestaţi la 31 iulie 2009, pe teritoriul iranian, după ce au trecut graniţa venind dinspre Kurdistanul irakian.
SUA
Încă un uragan
Furtuna tropicală Igor, formată miercuri, în estul Oceanului Atlantic, în apropiere de arhipelagul Capului Verde, s-a intensificat sâmbătă seară şi a devenit uragan. Igor a devenit uragan de categoria I pe Scara Saffir-Simpson, o scară cu cinci nivele. Duminică, la ora 3.00 GMT, Igor se afla la 2.050 de kilometri est de insulele Leeward şi se deplasa către vest, cu o viteză de 28 de kilometri pe oră şi însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră.