Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Septembrie 2010 / 00:00 393 accesări

IRLANDA

Interdicţie pentru două prostituate românce

Două tinere românce, acuzate de prostituţie, au primit interdicţie de a se afla în anumite părţi din centrul oraşului irlandez Limerick, într-o încercare a autorităţilor de a elimina prostituţia din zonă. Ramona Schein (18 ani) şi Florina Avram (31 de ani) au fost arestate joi noapte, fiind acuzate că au practicat prostituţia la mai multe adrese din centrul oraşului Limerick, începând cu luna mai. Femeile au fost eliberate pe cauţiune, luni, atâta vreme cât predau paşapoartele autorităţilor şi merg la secţia locală de poliţie, de trei ori pe săptămână. Totodată, româncele nu au voie să se apropie de mai multe străzi din centrul oraşului, respectiv Hartstonge, Pery Square, Catherine şi Catherine Place. În plus, judecătorul le-a ordonat să nu ia legătura cu nicio altă prostituată şi nici una cu cealaltă. Ele trebuie să locuiască la adresele cunoscute de instanţă, separat, până la următoarea lor audiere. Tinerele au fost, astfel, eliberate pe cauţiune de numai 200 de euro şi vor fi audiate din nou pe 1 octombrie.

BELGIA

Incendiu într-o fabrică de muniţii

Un incendiu s-a declanşat, ieri, într-o uzină de muniţie din Seneffe, în centrul Belgiei, provocând explozii ce se puteau auzi de la câţiva kilometri depărtare şi rănirea uşoară a unei persoane. Incendiul s-a declanşat în jurul orei 08.10, în lanţul de asamblare finală a muniţiei de calibru mediu al companiei Mecar, se arată într-un comunicat al administraţiei comunale din Seneffe. Incendiul nu a putut fi controlat de personal, atunci când a izbucnit, iar uzina, care are aproximatv 400 de angajaţi, a fost evacuată. Autorităţile au împrejmuit un perimetru de securitate în jurul uzinei, iar autostrada A54 Charleroi-Bruxelles, situată în apropiere, a fost închisă la nivelul uzinei. Mecar, filiala companiei britanice The Chemring Group, produce, la Seneffe, grenade, muniţii de calibru mediu şi mare, precum şi mijloace pirotehnice pentru armatele mai multor ţări membre NATO.

SUA

Luare de ostatici la o bază militară

Luni, un fost soldat a luat ostatici la baza americană Fort Stewart din Georgia, dar incidentul, care a durat circa două ore, s-a încheiat fără victime, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Agresorul a intrat în spitalul din bază, în jurul orei locale 16.00 şi a cerut îngrijire, a explicat purtătorul de cuvânt Kevin Larson. El a luat imediat un ostatic şi a urcat la etajul trei, unde se află secţia pentru tulburări comportamentale, unde a mai luat doi ostatici, printre care o asistentă. Aceasta din urmă a reuşit să îl calmeze pe bărbat, iar autorităţile au putut începe negocierile. În cele din urmă, fostul soldat, care avea asupra sa patru arme, s-a predat şi a fost arestat. “Toată lumea este în siguranţă, nimeni nu a fost rănit”, a spus Larson.

UCRAINA

Bătaie în Parlament

O bătaie cu pumnii a izbucnit, ieri, în Parlamentul Ucrainei, între membri ai opoziţiei, conduşi de fostul premier, Iulia Timoşenko şi deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, relatează agenţia Interfax. Patru membri din cadrul formaţiunii conduse de Timoşenko au încercat să blocheze accesul la tribună. Însă acţiunile acestora au eşuat, la presiunea unor deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor. Bătaia a fost întreruptă de alţi deputaţi, precizează agenţia rusă de presă.

MAREA BRITANIE

Grevă la metrou

Milioane de londonezi au fost nevoiţi, ieri, să meargă la serviciu cu maşina, barca sau bicicleta, în contextul grevei angajaţilor de la metrou care a început luni. Mii de muncitori de la întreţinere, conductori sau angajaţi din staţii au intrat, luni după-amiază, într-o grevă de 24 de ore, în urma căreia cea mai mare parte a sistemului de transport cu metroul a fost închisă. Motivul protestului îl reprezintă reducerea numărului de posturi prevăzută de Guvern, măsură despre care anagajaţii susţin că va afecta funcţionarea şi siguranţa metroului. Peste 3,5 milioane de persoane folosesc zilnic sistemul de transport cu metroul, cunoscut şi sub numele de Tube. Sindicaliştii din transportul feroviar, maritim şi rutier au precizat că sprijinul pentru grevă este puternic şi că doar câteva servicii funcţionează. Autobuzele au fost pline, iar mii de oameni au folosit serviciile de transport naval pe Tamisa. Greva urma să se încheie ieri seară.

FRANŢA

Zi de proteste

Sindicatele franceze sperau să mobilizeze, ieri, peste două milioane de persoane în stradă, împotriva reformei pensiilor, o miză crucială pentru Nicolas Sarkozy, aflat la cel mai scăzut scor în sondaje, dar care caută să se redreseze, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012. Reforma, care este considerată de Sarkozy drept ”prioritate absolută”, prevede ca vârsta minimă de pensionare să crească de la 60 la 62 de ani, până în 2018. Această zi de acţiune sindicală, cea de a treia de la începutul anului şi până în prezent, coincide cu începutul dezbaterilor în cadrul Adunării Naţionale, unde stânga intenţionează să lupte împotriva textului, pe care Guvernul ar vrea să îl vadă adoptat încă din octombrie. În Educaţie, Transporturi, Justiţie, Administraţie, Industrie şi bănci s-au lansat apeluri la grevă. Transporturile feroviare, urbane şi aeriene au fost puternic perturbate. Spre exemplu, din cinci trenuri de mare viteză (TGV) au circulat doar două, iar pe rutele către Paris a circulat un singur metrou din două sau trei. Doi consilieri ai şefului statului au declarat că acesta este inflexibil pe fond, cu privire la pensionarea la 62 de ani, dar că sunt posibile negocieri asupra anumitor puncte ale reformei. Confruntat cu o creşetere a numărului de pensionari, Guvernul consideră că a-i obliga pe francezi să muncească mai mult timp, după modelul vecinilor săi europeni, este cea mai bună opţiune pentru asigurarea nevoilor de finanţare, estimate la 70 de miliarde de euro, până la sfâşitul lui 2030.

POLONIA

O nouă viitură la Varşovia

O nouă viitură a trecut ieri, în jurul orei locale 11.00, prin Varşovia, pe râul Vistula, în urma ploilor abundente înregistrate duminică şi luni în Polonia, relatează Radio Polonia. Polonia s-a confruntat, anul acesta, cu mai multe valuri de inundaţii, ce s-au soldat cu mai mulţi morţi şi au provocat pagube importante. În aceste condiţii, 17 locuitori din oraşele poloneze Sandomierz, Tarnobrzeg şi Gorzyce, inundate în primăvară, cer în justiţie despăgubiri de două milioane de euro, acuzând autorităţile că au neglijat digurile şi nu şi-au îndeplinit datoria de a apăra populaţia.

MEXIC

Intemperii devastatoare

Ploile torenţiale care au făcut ravagii în Guatemala şi sudul Mexicului, în ultimele zile, s-au soldat cu circa cincizeci de morţi şi sute de mii de sinistraţi. Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 400.000 au fost afectate de ploile diluviene care s-au abătut asupra sudului şi estului Mexicului, au anunţat autorităţile locale. Starea de urgenţă a fost decretată în nord-estul ţării, unde furtuna tropicală Hermina, provenind din Golful Mexic, a atins, luni seara, coastele. În statul Veracruz din est, protecţia civilă a anunţat existenţa a 200.000 de sinistraţi şi a 10.000 de persoane evacuate. În statul Tabasco din sud-est, frontalier cu Guatemala, 124.000 de persoane sunt afectate. Preşedintele Felipe Calderon este aşteptat aici, astăzi. Potrivit protecţiei civile, 80.000 de locuitori sunt afectaţi în statul Oaxaca, unde două persoane şi-au pierdut viaţa. Frontalieră cu Mexicul, Guatemala a anunţat luni, conform unui nou bilanţ, cel puţin 48 de morţi şi 15 dispăruţi din cauza ploilor diluviene care au antrenat alunecări de teren şi au provocat pagube de o jumătate de miliard de dolari. Guatemala traversează, în acest an, cel mai nefast sezon al ploilor, mai –noiembrie, din ultimii 60 de ani.

INDONEZIA

Nouă erupţie a vulcanului Sinabung

Vulcanul Sinabung, situat în insula indoneziană Sumatra, a erupt din nou, puternic, ieri, au anunţat responsabili locali, după ce la sfârşitul lunii august, vulcanul a erupt pentru prima dată după 400 de ani. ”Cea mai recentă erupţie a fost de două ori mai puternică decât precedenta, iar coloana de cenuşă s-a ridicat până la 5.000 de metri altitudine, potrivit înregistrărilor noastre”, a declarat vulcanologul Agus Budianto. Vulcanul, care are o înălţime de 2.460 de metri, a intrat în erupţie la ora locală 00.23, iar zguduitura a fost resimţită pe o rază de opt kilometri, a explicat vulcanologul. Peste 20.000 de persoane care locuiau pe o rază de şase kilometri în jurul vulcanului au fost evacuate din satele lor situate în jurul muntelui, după ”trezirea” vulcanului, la 29 august. Persoanele evacuate au primit, luni, vizita preşedintelui indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, care a făcut apel la răbdare. Sinabung, pe care oamenii de ştiinţă l-au crezut ”adormit”, după peste 400 de ani de linişte, se numără, în prezent, printre cei 69 de vulcani activi din arhipelagul indonezian. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde activitatea vulcanică şi seismică este extrem de ridicată.

SUA

Incendii de vegetaţie

Pompierii americani depun eforturi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din statele Colorado şi Oklahoma. Aproximativ 3.000 de locuitori urmează să fie evacuaţi, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din oraşul Boulder (Colorado). Incendiul a izbucnit în zone greu accesibile, situate la vest şi nord de oraşul Boulder. Flăcările s-au răspândit cu rapiditate, din cauza rafalelor puternice de vânt, care ajung la aproape 80 de kilometri pe oră. Aproximativ 1.000 de locuinţe au fost evacuate luni seara, iar multe se pare că au fost distruse de flăcări în cursul nopţii. În schimb, situaţia s-a mai îmbunătăţit, ieri dimineaţă, în comitatul Woodward din Oklahoma, cele cinci incendii fiind sub control.

NOUA ZEELANDĂ

Noi replici seismice

Noi replici seismice s-au înregistrat, ieri, la Christchurch, cel de-al doilea cel mai important oraş din Noua Zeelandă, după trei zile de la un cutremur în care au fost avariate aproximativ 100.000 de clădiri, dar în timpul căruia nu au fost înregistrate victime. Serviciul oficial de monitorizare geologică, GeoNet, a înregistrat o serie de aproximativ 12 replici în ultimele 24 de ore, între care două cu magnitudinea de 5,4, lucru care a determinat autorităţile să evacueze 70 de locuitori, care s-au adăpostit într-o şcoală. Potrivit primarului oraşului, Bob Parker, replicile au accentuat avariile produse clădirilor din acest oraş cu aproximativ 340.000 de locuitori. Ministerul Apărării Civile a avertizat asupra potenţialului risc reprezentat de replici, care pot ajunge până la magnitudinea 6 şi se pot înregistra până săptămâna viitoare.

FRANŢA

Precipitaţii şi furtuni violente

Mai multe regiuni din sud-estul Franţei sunt afectate de precipitaţii abundente şi furtuni violente, existând riscul inundaţiilor. Autorităţile au decretat starea de alertă, ieri, în departamentele Ardeche, Drome, Herault, Haute-Loire, Lozere, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Isère, Rhône şi Gard, toate situate în sud-estul Franţei. Intemperiile au început în cursul nopţii de luni spre marţi, manifestându-se prin precipitaţii abundente şi furtuni violente. Potrivit meteorologilor, vremea va continua să fie instabilă. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în departamentul Gard, unde a fost activată o celulă de criză, iar transporturile şcolare au fost suspendate. Toate şcolile din această zonă au fost închise timp de 12 ore.

GERMANIA

A început verificarea neonaziştilor

Poliţia germană a lansat, ieri dimineaţă, o serie de percheziţii care vizează cel mai mare grup neonazist din ţară, a precizat Ministerul de Interne. În cadrul acestor acţiuni se va verifica dacă Organizaţia pentru prizonierii politici şi familiile lor (HNG) a fost în contradicţie cu Constituţia, se arată într-un comunicat al ministerului. Fondată în 1977, HNG cuprinde aproximativ 600 de membri şi constituie cel mai important grup neonazist din Germania, potrivit unui raport ministerial. Scopul declarat al acestei organizaţii este de a oferi sprijin moral şi politic persoanelor încarcerate pentru crime asociate extremei dreapta, pentru a consolida ideologia şi pentru reintegrarea lor după eliberare, susţine ministerul. ”Organizaţiile de extremă dreapta, precum HNG, nu sunt conforme cu Constituţia şi constituie ameninţări la adresa coeziunii sociale. Primele informaţii ne determină să credem că o prioritate pentru HNG este de a contacta şi sprijini neonaziştii închişi şi pentru a ajuta «continuarea luptei împotriva sistemului»”, a arătat, într-un comunicat, ministrul de Interne adjunct, Klaus-Dieter Fritsche. Percheziţiile au loc în diferite regiuni ale ţării, în special în Berlin şi Rhénanie-Westphalie.



12