ITALIA
Români aproape linşaţi
Aproximativ 200 de italieni furioşi s-au adunat în faţa casei a doi români suspectaţi de agresarea unor italieni, în oraşul Livorno din regiunea Toscana, locuinţa românilor fiind atacată cu pietre, înainte de intervenţia forţelor de ordine. Cei doi români sunt acuzaţi de agresarea a doi italieni, internaţi în spital, în urma altercaţiei. Zilele trecute, un tânăr italian observase că românii lăsaseră pe stradă o maşină de spălat uzată. Pentru că le făcuse observaţie românilor, aceştia l-au urmărit, agresându-l cu bâte pe el şi pe tatăl acestuia. Ca reacţie la agresiune, aproximativ 200 de italieni s-au adunat, miercuri seara, în faţa clădirii din Livorno unde locuiesc cei doi români. De frică, imigranţii se baricadaseră în locuinţă, iar mulţimea furioasă a început să arunce cu pietre spre clădire. Într-un final, au intervenit forţele de ordine italiene, care i-au dispersat pe italienii furioşi, chemându-i la interogatoriu pe cei doi români.
NORVEGIA
A crescut numărul infractorilor români
Numărul de cetăţeni români care au ajuns în închisorile din Norvegia a crescut cu 150 de persoane în ultimii doi ani, a anunţat cotidianul ”Norway Post”. Numărul românilor care au ajuns în închisorile norvegiene a crescut, în 2008 şi 2009, cu 150 de persoane. Între 2000 şi 2007, în Norvegia au fost trimişi la închisoare, pentru diverse infracţiuni, 17 români. Însă, în ultimii doi ani, numărul acestora a crescut la 163, potrivit cotidianului citat. ”Atât timp cât există aceste diferenţe atât de mari între ţările bogate şi cele sărace din UE, multe persoane din ţările sărace vor continua să vină în ţările bogate, pentru a comite infracţiuni, cu scopul obţinerii unor câştiguri”, a declarat comandantul poliţiei norvegiene, Ingelin Killengreen.
SUA
Incident armat la sediul Discovery Channel
Poliţia a anunţat că l-a împuşcat mortal pe un bărbat înarmat, ce a luat ostatici trei persoane, la sediul canalului american de televiziune Discovery de la periferia Washingtonului şi că toţi ostaticii au fost eliberaţi în siguranţă. Atacatorul era nemulţumit faţă de programul televiziunii. El a adăugat că cele 1.900 de persoane care lucrau în clădire au putut ieşi din ea în siguranţă. Poliţiştii au petrecut mai multe ore negociind cu bărbatul înarmat, după ce acesta din urmă a năvălit în clădirea situată la periferia Washingtonului, înarmat cu un pistol şi cu canistre prinse de corpul său. Poliţia nu a confirmat dacă aceste canistre erau explozive. Un responsabil judiciar sub acoperirea anonimatului a declarat că autorităţile l-au identificat pe suspect ca fiind James J. Lee. Un alt responsabil a afirmat că Lee a protestat în trecut în afara clădirii, unde el a fost arestat şi acuzat de tulburare a ordinii publice, în februarie 2008. Potrivit mass-media americane, bărbatul ar fi un militant ecologist lansat într-o luptă crâncenă contra încălzirii climatice. Imagini ale acestui individ agitând o pancartă ”Discovery Channel: salvează planeta!!!”, erau difuzate de canalele americane.
BULGARIA
Nisip radioactiv pe o plajă
Nisipul din Golful Vromos, pe litoralul bulgar, este radioactiv, au declarat experţii din Ministerele Mediului şi Sănătăţii. Guvernatorul regiunii Burgas, Konstantin Grebenarov, a primit o scrisoare de la experţi, care cer autorităţilor să anunţe oamenii şi să plaseze avertismente în zonă. Nivelul de radiaţii este de două ori mai mare decât norma pentru litoralul bulgăresc, dar pericolul nu este în aer, ci în nisip, care conţine uraniu şi radium, din cauza unei mine din apropiere, acum închisă. Experţii au mai spus că apa mării nu este periculoasă, dar câteva zile petrecute pe plaja respectivă le-ar face rău oamenilor. Guvernatorul a declarat că avertismentele plasate în Vromos au fost scoase de proprietari, dar vor fi amplasate din nou. În august, el a emis un ordin care interzice folosirea plajei dintre oraşul Burgas şi Sozopol, iar ordinul a atras proteste din partea hotelierilor şi proprietarilor de pământ din zonă.
SUA
O platformă petrolieră a explodat în Golful Mexic
O explozie a distrus o platformă petrolieră din Golful Mexic, ieri, aruncând în apă 13 persoane, dar niciuna dintre ele nu a fost declarată dispărută, a anunţat Paza de Coastă americană. Explozia şi scufundarea, în aprilie, a unei alte platforme petroliere, Deepwater Horizon, exploatată de compania britanică British Petroleum (BP), a provocat o maree neagră în Golful Mexic, scurgerea de petrol fiind oprită abia în august.
SLOVACIA
Zi de doliu
Slovacia a ţinut, ieri, o zi de doliu în memoria victimelor masacrului petrecut luni într-un cartier al Bratislavei. Ieri, între orele 08.00 şi 18.00, steagurile au fost coborâte în bernă, în amintirea victimelor din Devinska Nova Ves. Ziua de doliu a fost decretată de Guvern, în şedinţa extraordinară de marţi. Miercuri, în catedrala Sf. Martin din Bratislava a avut loc o slujbă de comemorare, la care a asistat şi premierul Iveta Radicova. În predica sa, arhiepiscopul Bratislavei, Stanislav Zvolensky, a arătat că Slovacia se confruntă acum cu întrebarea dacă masacrul a fost un incident izolat sau o manifestare a unor cauze mai profunde şi mai grave din societate. Masacrul s-a soldat cu opt morţi, între care atacatorul, Lubomir Harman, de 48 de ani şi o familie de romi, alte 15 persoane fiind rănite. Atacul sângeros de luni a zguduit Slovacia, oficialii lăsând deschisă şi posibilitatea ca el să fi fost motivat rasial. Opt răniţi erau în continuare spitalizaţi marţi, doi dintre ei, printre care şi un cetăţean ceh în vârstă de 33 de ani, fiind în stare gravă.
CHINA
Înghiţiţi de pământ
Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi 57 sunt date dispărute, după o nouă serie de alunecări de teren în China, a informat, ieri, Xinhua. Echipele de salvare au salvat 23 persoane şi îşi continuă activitatea, după alunecările de teren produse miercuri seara, în satul Wama din provincia Yunnan. Cea mai mare parte a teritoriului Chinei a fost grav afectată de inundaţii şi alunecări de teren, în special în cursul sezonului musonic, peste 4.200 de persoane pierzându-şi viaţa sau fiind date dispărute, de la începutul acestui an. Aproximativ 230 de milioane de persoane au avut de suferit din cauza acestor fenomene, iar 15,18 milioane persoane au fost evacuate, până la 31 august, conform unui raport oficial difuzat lunar de autorităţile chineze.
PAKISTAN
Bilanţ tragic
Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi peste 250 rănite, în seria de atentate comise miercuri, în timpul unei ceremonii religioase şiite la Lahore, în estul Pakistanului, indică un nou bilanţ dat publicităţii, ieri. Trei kamikaze au acţionat dispozitivele explozive pe care le aveau asupra lor, în mulţimea de credincioşi care participau la o procesiune tradiţională de comemorare a unui imam şiit. Un purtător de cuvânt al serviciului de salvare a estimat că bilanţul victimelor ar putea spori. Din 2007, Pakistanul se confruntă cu un val de atentate fără precedent, comise în special de talibani kamikaze şi soldate cu moartea a aproximativ 2.600 de persoane. Agenţia de presă Reuters remarca faptul că seria de atentate de miercuri survine la câteva zile după un atac aerian al forţelor aeriene pakistaneze asupra poziţiilor ale combatanţilor islamişti din sud-estul ţării. În urma acestei operaţiuni, 62 de persoane au fost ucise, între acestea aflându-se şi civili, conform unor oficiali locali.
SUA
Ameninţarea lui Earl
Locuitorii coastei de est a SUA se pregăteau, ieri, pentru sosirea uraganului Earl, care a căpătat putere în ultimele ore, cu rafale de vânt atingând 216 kilometri pe oră, în timp ce autorităţile locale au ordonat evacuări. Uraganul Earl s-a întărit din nou, miercuri, pentru a trece în categoria 4 pe Scara Saffir-Simpson, fiind aşteptat, ieri, în Long Island. Preşedintele american, Barack Obama, a insistat asupra necesităţii de a se face totul pentru protejarea locuitorilor şi i-a îndemnat pe aceştia din urmă să se supună ordinelor de evacuare.
POLONIA
Noi documente despre catastrofa din Smolensk
Rusia pregăteşte un nou lot de documente ce vor fi predate Poloniei în legătură cu prăbuşirea avionului prezidenţial la Smolensk, a anunţat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat la Varşovia. ”Un alt lot de documente este pregătit pentru a fi transmis părţii poloneze. Documentele deja predate răspund întrebărilor esenţiale privitoare la această catastrofă”, a spus el. Avionul, la bordul căruia se aflau 88 de oficiali printre care preşedintele Lech Kaczynski, s-a prăbuşit la 10 aprilie. Delegaţia poloneză se ducea la Katyn, pentru a participa la comemorarea executării a peste 20.000 de ofiţeri polonezi în 1940.
AFGANISTAN
Vizită surpriză
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a ajuns, ieri, în Afganistan, pentru o vizită-surpriză, venind din Irak. După ce a asistat la Bagdad la ceremoniile care au marcat sfârşitul misiunii de luptă a armatei americane în Irak, Gates a mers în Afganistan, într-un moment în care militarii SUA suferă cele mai grele pierderi ale forţelor internaţionale din cei nouă ani de război împotriva talibanilor. Peste două treimi din trupele străine din Afganistan sunt americane, în mare parte sub comanda NATO. Gates s-a întâlnit, la Kabul, cu preşedintele afgan, Hamid Karzai şi cu comandantul şef al forţelor internaţionale, generalul american David Petraeus. Ambasadorul Afganistanului în SUA, care îşi părăseşte funcţia după şapte ani, a denunţat, miercuri, o ”campanie de calomnie” împotriva sa, organizată, potrivit afirmaţiilor acestuia, chiar în ţara sa. Said Jawad a denunţat la CNN ”acuzaţii complet false şi fotografii trucate, care par să arate sărbători somptuoase organizate la ambasadă, în perioada Ramadanului”. Diplomatul a recunoscut de altfel că şapte ani în funcţia de ambasador este o perioadă lungă şi că era normal să plece. Dar el a adăugat că nu a primit explicaţii în ceea ce priveşte plecarea sa. Pe site-ul ambasadei, Jawad scrie că ”aceşti şapte ani de consolidare a legăturilor între cele două ţări au fost o imensă onoare”.
MEXIC
Avioane ultrauşoare pentru droguri
Cartelurile din Mexic au recurs din ce în ce mai mult la avioane ultrauşoare pentru a-şi transporta drogurile pe cale aeriană în SUA, a anunţat ministrul mexican al Securităţii. Aceste aparate ultrauşoare, capabile să transporte până la 100 de kilograme de cocaină, sunt utilizate de când Mexicul a închis, în 2007, spaţiul pentru rutele aeriene clasice folosite de traficanţi, a explicat ministrul, Genaro Garcia Luna, în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii la Centrul de Informaţii al Guvernului, din Mexico City. Autorităţile mexicane au detectat zeci de avioane ultrauşoare deasupra deşertului de la frontiera dintre statul mexican Sonora şi cel american Arizona, în cursul ultimelor luni. Avioanele ultrauşoare sunt utilizate doar pentru trecerea frontierei. Traficul aerian de droguri între Mexic şi SUA luase o asemenea amploare că fondatorul cartelului din Juarez, Amado Carillo, înfiinţase o veritabilă flotă de aparate. El însuşi pilota ocazional, fiind supranumit ”lordul cerurilor”.