ITALIA
Români arestaţi pentru crimă
Doi români suspectaţi de uciderea unui pensionar italian, găsit mort în cursul nopţii de luni spre marţi, au fost arestaţi, ei fiind surprinşi deplasându-se cu maşina victimei în regiunea Abruzzo. Bătrânul a fost găsit mort în cursul nopţii de luni spre marţi, în bucătăria locuinţei sale din regiunea Abruzzo, prezentând urme de strangulare. Presupuşii autori ai crimei, doi români, au fost surprinşi deplasându-se cu maşina victimei - Lancia Dedra - şi fuseseră implicaţi într-un mic accident rutier.
O româncă a fost lovită de un tren într-o gară din regiunea Calabria din sudul Italiei, femeia murind pe loc. Dorina B., în vârstă de 47 de ani, a fost lovită de tren în gara din Trebisacce, în nordul regiunii Calabria. Potrivit anchetatorilor, accidentul s-a produs în timp ce românca îşi dădea jos bagajele din trenul expres care circula pe ruta Torino - Catanzaro. Se pare că trenul s-a pus în mişcare înainte ca femeia să se depărteze de vagoane. Medicii ambulanţei sosite imediat la locul accidentului au putut doar să constate decesul.
SPANIA
Membrii unei reţele de exploatare sexuală a bărbaţilor, arestaţi
14 persoane au fost arestate în Spania, în urma desfiinţării unei reţele care racola bărbaţi brazilieni şi îi obliga să se prostitueze, a anunţat, ieri, poliţia, menţionând că este vorba de o premieră în această ţară. Bărbaţii erau recrutaţi în Brazilia, de membrii acestei reţele, care îi minţeau cu privire la viitoarele condiţii de muncă din Spania, biletele de avion fiind achitate cu carduri bancare furate, potrivit poliţiei. Şeful grupării, domiciliat în Palma de Mallorca, se ocupa cu repartizarea brazilienilor în toată Spania, în bordeluri care aveau nevoie de bărbaţi. Gruparea infracţională dădea anunţuri publicitare în ziare şi pe site-uri. Ancheta a arătat că membrii reţelei au furnizat brazilienilor şi clienţilor lor cocaină, haşiş, viagra şi afrodisiace. Cei 14 membri ai reţelei au fost arestaţi în diferite locuri din Spania, printre care Palma de Mallorca, Madrid, Barcelona, Alicante şi Leon.
RUSIA
Spargere la sediul Parchetului din Moscova
Sediul Parchetului din Moscova responsabil de anchete speciale a fost vizat de o spargere, ieri dimineaţă, dar niciun dosar nu a fost furat, a anunţat Procuratura Generală, deşi o sursă din cadrul poliţiei afirmă că au dispărut numeroase documente. “Infractorii au forţat 18 birouri şi 25 de seifuri în cursul nopţii de luni spre marţi, dar nu au furat dosare privind cazuri penale şi nici dovezi materiale. Potrivit anchetatorilor, scopul infractorilor a fost să fure obiecte de valoare”, precizează comunicatul, adăugând că au dispărut un televizor şi o cameră de luat vederi. O sursă din cadrul poliţiei a anunţat însă că au dispărut numeroase documente importante, inclusiv dosare referitoare la anchete. “Nu este exclus ca ţinta hoţilor să fi fost un dosar anume”, a precizat sursa citată. Departamentul de anchete speciale al Parchetului din Moscova se ocupă de o serie de dosare sensibile. Potrivit Interfax, în prezent sunt anchetaţi apropiaţi ai şefului forţelor aeriene ruse, generalul Vladimir Şamanov. Acesta fusese criticat în octombrie pentru că împiedicase o percheziţie la o uzină a ginerelui său, acuzat de tentativă de asasinat. Departamentul anchetează şi agresarea în 2008 a jurnalistului şi activistului Mihail Beketov, care denunţa corupţia în proiectul de construire a unei autostrăzi controversate prin pădurile Himki.
BELARUS
Atac cu sticle incendiare împotriva ambasadei ruse
Ambasada Rusiei la Minsk a fost atacată cu sticle incendiare, luni seara, de persoane rămase neidentificate, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, anunţă purtătorul de cuvânt al Ministerului belarus pentru Situaţii de Urgenţă. “În jurul orei 19.50 GMT, două cocteiluri Molotov au fost aruncate în curtea ambasadei Rusiei, avariind un vehicul. Izbucnise un mic incendiu, dar a fost stins rapid”, precizează ministerul. Autorităţile au demarat o anchetă în acest caz. Ambasada Rusiei la Minsk a cerut autorităţilor să afle cine sunt autorii incidentului, exprimând speranţa că astfel de incidente nu se vor mai repeta. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Andrei Savinih, consideră că incidentul are rolul de a afecta relaţiile bilaterale.
OLANDA
Suspecţi arestaţi la Amsterdam
Doi bărbaţi care veneau din SUA, suspectaţi că pregăteau un atentat, au fost arestaţi luni, pe aeroportul din Amsterdam, după informaţii transmise de Washington privind prezenţa unor obiecte suspecte în bagajele lor. “Obiecte suspecte au fost descoperite în bagajele a doi pasageri ai zborului United 908, venind de la Chicago O\'Hare, cu destinaţia Amsterdam, luni seară”, a declarat un oficial al Departamentului american pentru Securitate Internă. Potrivit postului american ABC News, poliţia olandeză i-a arestat pe cei doi bărbaţi pentru planificarea unui atentat terorist. Departamentul american pentru Securitate Internă a refuzat să precizeze dacă arestarea celor doi intervenise în urma solicitării sale. Departamentul nu a explicat nici cum şi de ce aceşti suspecţi s-au putut îmbarca, în pofida descoperirii mai multor obiecte suspecte în cel puţin unul din bagajele lor. ABC News i-a identificat ca fiind Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi, cu domiciliul la Detroit (Michigan) şi pe care unul din vecinii săi l-a prezentat ca fiind originar din Yemen şi Hezam al-Murisi. Sosit din Birmingham, Alabama, la Chicago, Al-Soofi îşi înregistrase bagajele pentru un zbor către Washington, apoi Dubai şi având Yemenul ca destinaţie finală, în timp ce el s-a îmbarcat împreună cu Al-Murisi pentru un zbor cu destinaţia Amsterdam. Înainte de plecarea sa din Birmingham, agenţii de securitate l-au supus pe Al-Soofi unei verificări suplimentare, din cauza hainelor sale considerate anormal de groase. Ei au descoperit asupra lui suma de 7.000 de dolari în numerar şi în bagajele sale, un telefon mobil ataşat unei sticle cu Pepto-Bismol, medicament împotriva greţurilor şi răului la stomac. În bagaje au fost descoperite alte trei telefoane mobile lipite între ele cu bandă adezivă, precum şi ceasuri de asemenea lipite unele de altele, un cutter şi trei cuţite mari. Nu a fost găsită însă nicio urmă de explozibil şi el a putut să se îmbarce spre Chicago, la fel ca şi bagajele sale.
POLONIA
Parlamentarii se perfecţionează
Membrii Parlamentului polonez vor participa, în octombrie, la un curs de limbă engleză şi de legislaţie europeană, informează Radio Polonia. Cursul are rolul pregătirii parlamentarilor polonezi pentru preşedinţia semestrială a UE, pe care Polonia o va prelua pe 1 iulie 2011. Cursurile de limbă engleză pentru parlamentarii polonezi sunt absolut necesare, dat fiind că multe delegaţii europene vor fi primite la Parlament, iar mulţi deputaţi nu vorbesc limbi străine. “În timpul preşedinţiei poloneze a UE, ochii întregii Europe vor fi aţintiţi spre noi şi nu putem eşua”, afirmă Jerzy Budnik, membru al Platformei Civice.
ISLANDA
Bază aeriană de închiriat
O bază aeriană islandeză datând din timpul Războiului Rece ar putea găzdui două escadrile de avioane de vânătoare de fabricaţie rusească, pentru exerciţii militare de antrenament, potrivit unor proiecte analizate de Reykjavik, relatează ”Financial Times”. Guvernul islandez poartă discuţii în vederea închirierii bazei aeriene Keflavik, companiei private ECA Program, care afirmă că achiziţionează avioane de luptă Suhoi, în valoare de 1,2 miliarde de euro, de la Belarus, pentru a le folosi ca ţinte inamice în exerciţii militare de antrenament. Compania susţine că, până în prezent, piloţi şi avioane din cinci ţări s-au înscris la teste cu aeronave pilotate de obicei de militari ruşi şi chinezi. Potrivit lui Melville ten Cate, co-fondatorul olandez al ECA, compania a aprobat cumpărarea a 15 avioane Suhoi Su-27 ”Flanker” de la BelTechExport, o companie belarusă de export de arme, cu opţiunea de a mai putea cumpăra alte 18. Dacă este realizată, aceasta ar fi cea mai mare vânzare de avioane de vânătoare către un cumpărător privat şi primul import semnificativ de avioane de luptă de fabricaţie rusească într-un stat membru NATO. Un oficial islandez a declarat că Guvernul este pe punctul de a aproba proiectul ECA, în anumite condiţii. Dar Reykjavik va consulta statele aliate din NATO, înainte de decizia finală. Pe de altă parte, mai mulţi oficiali din industria de apărare au pus la îndoială credibilitatea acestor informaţii. BelTechExport a negat luni că acest schimb ar avea loc, după ce a confirmat anterior informaţiile, pentru ”Financial Times”. Un oficial de la agenţia belarusă responsabilă cu aprobarea exporturilor de arme a declarat că nu este la curent cu acest proiect, iar Rosoboronexport, exportatorul rus de armament, a negat orice implicare.
CHILE
A început săparea puţului pentru scoaterea minerilor blocaţi
Un excavator de mare putere a început, luni seară, săparea unui puţ de salvare de 700 de metri, pentru scoaterea celor 33 de mineri blocaţi de 25 de zile într-o mină din nordul statului Chile, o operaţiune care va dura trei-patru luni. Lucrările au început luni, la ora 22.25, în mina de aur şi cupru din San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago, cu ajutorul excavatorului gigant Strata 950. Şantierul va progresa etapizat. Iniţial va fi săpat un puţ vertical de 15 metri, după care se va trece la puţul propriu-zis, care va avea lungimea de 702 metri şi diametrul de 33 de centimetri. Ulterior, diametrul puţului va fi lărgit la 66 de centimetri, iar minerii vor fi scoşi prin acest puţ, o operaţiune care va dura trei-patru zile. Lucrarea va avansa aproximativ 15-20 de metri pe zi. Minerii vor fi scoşi unul câte unul, iar şase membri ai echipelor de salvare vor coborî la ei pentru a-i pregăti. Minerii vor fi legaţi la ochi, pentru a nu fi afectaţi de lumină şi vor purta haine speciale pentru a evita şocul termic. ”Am încheiat cu succes prima etapă a recuperării, în cursul căreia le-am oferit echipamente, le-am analizat starea, am măsurat tensiunea, pulsul, temperatura, am administrat vaccinuri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich. De acum înainte, minerii vor primi 2.000 de calorii pe zi. Autorităţile le-au furnizat alimente, haine, medicamente, jocuri, scrisori din partea familiilor şi chiar doze de nicotină. O echipă a NASA, din care fac parte doi medici, un psiholog şi un inginer, era aşteptată ieri în Chile.
ANTILELE FRANCEZE
Uraganul Earl a crescut în intensitate
Uraganul Earl a provocat importante pagube materiale în Antilele Franceze, iar rafale de vânt care ating viteze de 200 de kilometri pe oră ameninţă Porto Rico. Uraganul Earl a provocat întreruperi ale electricităţii şi a distrus unele drumuri în insulele Saint-Martin şi Saint-Barthelemy. Ministrul francez pentru Teritoriile de peste Mări, Marie-Luce Penchard, a declarat că deocamdată nu există informaţii despre eventuale pierderi umane. Penchard, care a vizitat, ieri, cele două insule, a anunţat însă că daunele materiale sunt semnificative. Reţeaua de drumuri din Saint-Martin este blocată din cauza căderilor de copaci, iar jumătate dintre locuitori nu au energie electrică. La Saint-Barth, portul, cartierul flamand şi primăria au fost inundate. În acelaşi timp, uraganul Danielle, care se îndreaptă spre partea de nord a Oceanului Atlantic, a fost retrogradat în furtună tropicală, însă o altă furtună, Fiona, se formează la 1.400 de kilometri est de insulele Antile.
FRANŢA
Incendii de vegetaţie
Două incendii, cele mai importante din această vară, din Franţa, au devastat, luni, cel puţin 2.600 de hectare de vegetaţie în departamentul Herault din sudul ţării, ameninţând sate şi distrugând mai multe locuinţe, fără a se solda cu victime. Aproximativ 2.000 de hectare de pădure de pin au ars în sectorul comunelor Fontanes şi Saint-Bauzille-de-Montmel, la nord de oraşul Montpellier. Luni seară, incendiul, înteţit de rafale de vânt puternice din nord, ameninţa trei sate. Patru locuinţe au ars într-unul din ele. 15 familii au fost evacuate din locuinţele lor, ca măsură de precauţie. Un alt incendiu s-a extins pe o suprafaţă de 600 de hectare în comunele Villeveyrac şi Meze. Mai multe locuinţe şi aproximativ zece vehicule au fost distruse. Incendiul a fost circumscris luni seara, potrivit Prefecturii. Autostrada A9, închisă temporar circulaţiei, a fost redeschisă. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate preventiv. Echipe suplimentare de pompieri au fost mobilizate din departamentele vecine. Un al treilea incendiu s-a declanşat luni după-amiază, la nord-vest de Montpellier. Au fost decise evacuări preventive. În cursul serii, incendiul a fost circumscris. Un incendiu s-a declanşat luni seară şi la Cassis, în departamentul Bouches-du-Rhone, la est de Herault şi s-a propagat în direcţia La Ciotat, după ce a traversat autostrada A50 şi a distrus mai multe zeci de hectare. Aproximativ o sută de persoane au fost evacuate preventiv din locuinţele lor, în noaptea de luni spre marţi, la nord-vest de La Ciotat. Circulaţia pe autostradă a fost închisă. Aproximativ 20 de hectare de pădure de pin au fost afectate în departamentul vecin Var. Începând de sâmbătă, sud-estul Franţei a fost plasat în alertă de incendiu maxim, din cauza rafalelor de vânt violente din această regiune.